Седмица на ромската кухня в Етнографския музей – Бургас
Пред широката публика ще бъде извършена демонстрация от страна на жителки на село Русокастро
През слънчевия и вече топъл месец май, Етнографският музей на Бургас ви кани в единствената в страната музейна Етнокухня с едно нетрадиционно предложение – Седмица на ромските пролетни гозби.
Пред широката публика ще бъде извършена демонстрация от страна на жителки на село Русокастро. Те са стари приятели на Бургаския музей, и през летните месеци работят на разкопките на средновековния град Русокастро.
В случая обаче те ще се изявят като майстор-готвачи, и ще ни разкрият тайните на ромската кухня и по-точно, на пролетните ромски ястия.
В сряда (21 май) ще бъде представена рецептата Рибник без риба, която се приготвя с първия пролетен зелен фасул.
В четвъртък (22 май) ще се насладим на постни сарми от лапад с апетитен сос, а в петък (23 май) ще можем да опитаме неповторимия лападник – хляб с лапад, зелен лук и гьозум.
Всички демонстрации и в трите дни ще започват от 11:30 часа.




















1. Свински таралеж
2. Костенурка на жар
3. Крадено за деня
Съвсем сериозно!