Всички домакини полудяха по този френски сладкиш – наслада за окото и коремчето
Ето я рецептата
Споделям една уникално вкусна рецепта, която си струва да се приготви още днес. Избягвам купешките десерти, защото не винаги знам какви са точно съставките, затова предпочитам сама да си ги правя. Запази си я, защото вкусът си заслужава.
Необходими продукти:
Тесто за основа:
брашно 250гр
пудра захар 125гр
ванилова захар или екстракт – чаена лъжичка
масло 125гр
яйце 1 бр
Пълнеж от извара:
мека извара 1 кг
яйца 8 бр
масло 100гр
пудра захар 250гр
ванилова захар 3 с.л. л.
картофено нишесте 3 с.л. л.
стафиди 200гр
яйчен жълтък за намазване
глазура:
пудра захар 150гр
сок от 1/2 лайм или лимон
Как да приготвим? Инструкции стъпка по стъпка:
Разбийте маслото с пудрата захар, добавете яйцето и ванилията, разбъркайте. Добавете брашното и замесете тестото внимателно. Разточете го на топка и го сложете в хладилника за период от 40 минути. Вземете две трети от охладеното вече тесто и го разточете на тънък пласт. Застелете тава с хартия за печене.
Разточете останалото тесто и нарежете на ленти. Поставят се върху дъска и се прибира в хладилника.
Загрейте фурната на 200 градуса и изпечете за 15 минути. След това оставете да изстине напълно. Изрежете тортата така, че да влезе във формата.
Изварата се смила старателно, маслото се разбива с 200 г пудра захар и ваниловата захар на крем. Добавете, като разбивате, постепенно една лъжица извара и един жълтък. Отделно разбийте белтъците на пухкав сняг.
Внимателно добавете стафиди и нишесте към масата на изварата. След това постепенно разбийте разбитите белтъци. Поставете плънката от изварата върху масленото тесто и я загладете. Направете решетка с помощта на ленти от пясъчно тесто. Намажете скарата с жълтък. Поставете тавата във фурната за 40 минути. След изпичане отворете леко фурната и оставете чийзкейка да престои вътре още 1 час.
Извадете чийзкейка от формата и го оставете да се охлади напълно. В идеалния случай го поставете в хладилника за една нощ.
За да направите глазурата, разбийте пудрата захар и сока от лимон или лайм. Намажете повърхността на френския десерт и оставете да стегне.
Джордж Клуни се отказва от сцените с целувки във филмите си
Медиците от КОЦ-Русе: Спасяваме животи, но заплатите ни намаляват
Мъркането разкрива повече за котките от мяукането
Почина Карл Карлтън – легендата зад хита "She’s a Bad Mama Jama"
Уроки или стрес? Как да разпознаем негативната енергия и кога да потърсим лекар
Четири знака, че тялото ви има недостиг на витамин С
Украински подводен дрон удари руска подводница за 400 млн. долара в Новоросийск
Две лекарки осъдени за смъртта на дете в Сливен
16-годишна наръга ученичка с нож в Атина
Синът на Роб Райнер арестуван след смъртта на родителите си в имението им в Калифорния
Сватбена игра в Германия завърши с бой и ранена булка
Националния исторически музей връчи наградата „Лъв - Пазител на наследството“ на кмета на Царево
