×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Апелативният съд потвърди: 14 месеца лишаване от свобода за Надя Иванова заради смъртта на Валя


Апелативният съд потвърди: 14 месеца лишаване от свобода за Надя Иванова заради смъртта на Валя
Решението на Апелативния съд, което потвърди 1,2 години затворническо общежитие за Надя Иванова, може да бъде обжалвано в София до 15 дни
Тема в развитие
виж още
скрий
20 Април 2012, Петък, 12:36 ч.
Автор: Бесове.бг

Според магистратите жалбите на двете страни срещу наказанието от година и 2 месеца затворническо общежитие, са неоснователни

Бургаският апелативен съд потвърди присъдата, издадена от Окръжния съд на Надя Димитрова за смъртта на 12-годишната Валя Димитрова, която беше прегазена миналото лято на пешеходна пътека срещу магазин „Светомаркет” в Бургас. 

Наложеното наказание е една година и два месеца лишаване от свобода, при първоначален „общ” режим и лишаване от право за управление на автомобил за срок от четири години и два месеца, решиха магистратите. Това решение беше обжалвано в Апелативния съд и от двете страни – както от родителите на Валя – Мария и Валентин Димитрови, така и от обвиняемата Надя Иванова.

„Бургаският апелативен съд, след запознаване с доводите, изложени в жалбите на подсъдимата и частните обвинители и след като анализира приложените по делото доказателства и провери атакуваната присъда, намира жалбите за неоснователни.

 В мотивите на решението се изтъква, че БОС е провел съкратено съдебно следствие при стриктно спазване на процесуалния ред. Изследвани са всички обстоятелства. Анализирани са събраните доказателства и обективно, всестранно и пълно са изяснени фактите по делото.”, се казва в решението на апелативните магистрати.

Според тях от експертизата е установено, че подсъдимата е управлявала автомобила със скорост около 60 км/ч, която не е съобразена с пътния участък, а е следвало да бъде 43.2 км/ч. Подсъдимата Иванова е следвало да предприеме действия за спиране на автомобила или заобикаляне на пострадалата Валя. Съществувала е възможност да бъде избегнат челния удар.

 На базата на установените факти, според апелативните съдии, БОС е направил обоснован и законосъобразен извод, че извършеното от подсъдимата деяние е осъществено от обективна и субективна страна с признаците на престъпление по чл. 343 ал. 1 т.”в”, вр. чл. 342 ал. 1 от НК. Безспорно е установено, че Иванова е допуснала нарушение на чл. 20 ал. 2 от Закона за движение по пътищата, което нарушение е в пряка причинна връзка с настъпилите вредни последици. Подсъдимата Иванова е могла обективно да възприема пресичащото дете, въпреки спрелия в дясната лента микробус, когато управляваният от нея автомобил е бил на разстояние 23.4 м. Съществувала е обективна възможност при правомерно поведение от страна на подсъдимата да бъде предотвратено пътно-транспортното произшествие. Апелативният съд споделя изцяло извода на окръжните съдии, че настъпилото ПТП е по изключителна вина на подсъдимата.

 От субективна страна деянието е извършено виновно, при форма на вината несъзнавана непредпазливост (небрежност). Иванова не е предвиждала настъпването на обществено-опасните последици, но е била длъжна и е могла да ги предвиди, с оглед дългогодишния й шофьорски стаж.

Обвинението срещу подсъдимата е доказано по несъмнен начин, поради което правилно и законосъобразно БОС я е признал за виновна, се казва в мотивите на решението на БАС. Подсъдимата е извършила грубо незачитане на основните правила за движение по пътищата.

Апелативните съдии споделят извода, че извършеното от подсъдимата деяние се отличава с висока обществена опасност. Обстоятелството, че са зачестили транспортни произшествия с човешки жертви в населените места, включително и на пешеходните пътеки, сочи за завишена степен на обществена опасност на този вид деяния, което според БАС обуславя необходимостта от по-строга наказателна политика, като фактор за ограничаване на неблагоприятната тенденция.

При определяне на наказанието на подсъдимата са взети предвид всички смекчаващи и отегчаващи вината обстоятелства. БОС правилно е приел в конкретния случай, че е необходимо да бъде упражнена по-тежка държавна принуда спрямо подсъдимата, като по този начин, наред с поправянето на последната, ефективно ще бъде въздействано възпитателно и предупредително върху останалите членове на обществото. В този случай БАС счита, че прилагането на института на условното осъждане не може да въздейства предупредително и възпиращо не само върху извършителя, но и върху членовете на обществото.

В мотивите на БАС се казва, че справедливостта на наказанието е основен принцип в българското наказателно право, а справедливо е това наказание, което съответства на тежестта на престъплението. Обществените настроения не следва да имат решаващо значение при индивидуализация на наказанието.

Апелативните съдии намират, че атакуваната присъда е обоснована и законосъобразна, а наложеното наказание справедливо, поради което същата следва да бъде потвърдена. При цялостната проверка на присъдата не са установени допуснати съществени нарушения на процесуалните правила.

Решението на Бургаския апелативен съд подлежи на касационно обжалване и протестиране пред ВКС на Република България в 15-дневен срок от съобщаването му на страните.


В категории: Бургас


13
Коментара
Флагман.БГ ДПС обяви листите си за националния вот ДПС обяви листите си за националния вот 07/05/2024, Вторник 12:06 1
Флагман.БГ Тази певица чук 23 г. без своя любим, защо Тази певица чук 23 г. без своя любим, защо 07/05/2024, Вторник 11:40 4
13
Коментара по темата
13.
Бургас
15.10.2022 15:10:41
0
1
Убийцата е супер нагла не стига ,че и дадоха такава критично ниска присъда , но и е обжалвала условна искала ... Нагла нагла нагла до несвяст . Отдавна вече е забравила какво стори и си щъка на свобода отново с колата . Добре ,че беше баща й да е оправи да не лежи в затвора . Трябваше да лежи най-малко 10 години в Сливен . СУпер нагла чак противно нагла .Дано и е върна същото .
12.
...
25.04.2012 11:15:16
0
2
14 месеца ли струва един живот ? ако това е в чужбина , ще я осъдят до живот ... но в нашата държава правосъдието хич го няма...
11.
.........
22.04.2012 17:02:14
0
4
kakvi sto momicheto nee karalo sas 100 vsichki se izkarahte che ste super vodachi koi vi znae vas i decata vi kak sa na patq......ubiiistvoto v SOLO s uslovna a nashite strahlivi sadii se podvedoha da davat veche sparvidlivi prisadi"....da i maksim staviiski e s efektivna nali?
10.
do Pavlov
22.04.2012 05:38:27
7
12
Белята става за секунди, но ако се кара със съобразена скорост дори и да е удари ще е ранена-не размазана.това ми е мисълта.Имам книжка от 15 години-и не да се хваля но карам със със съобразена скорост.Не със 100 градско ?
9.
Павлов
21.04.2012 09:17:36
0
11
Не я защитавам и опаравдавам,а само искам да подчертая че всеки от нас би могъл да бъде както на нейно място така и на мястото на родителите на Валя.има си съд да решава.Убеден съм че 99 процента от тези които нападат ВИНОВНАТА не спазват правилата за движение.От компютъра е лесно да се изкажеш,а замисляме ли се като излезем с колите.........май....
8.
111
21.04.2012 07:29:49
1
1
извинявам се асвалт-асфалт за правописната грешка
7.
До Павлов
21.04.2012 07:27:17
2
2
Никой не е застрахован,но с такъв стаж ?......Още повече спира МИКРОБУС и прави път на децата да минат-не го ли е видяла?Карала с 60 км.-пална тапотия,ако беше така нямаше да убие детенцето на място-още повече буквално да го размаже по асвалта.Не я оправдавайте, такива като нея са стотци по улиците-трябва да бъдат наказани...............
6.
До Павлов
21.04.2012 07:27:14
1
3
Никой не е застрахован,но с такъв стаж ?......Още повече спира МИКРОБУС и прави път на децата да минат-не го ли е видяла?Карала с 60 км.-пална тапотия,ако беше така нямаше да убие детенцето на място-още повече буквално да го размаже по асвалта.Не я оправдавайте, такива като нея са стотци по улиците-трябва да бъдат наказани...............
5.
Spravedlivos
20.04.2012 18:51:52
3
11
Ти са моли някоя като тая "жена" да не блъсне и убие твоето дете че тогава ши та питам кой път ще хващаш !!!!!
4.
Павлов
20.04.2012 18:03:45
12
7
Надявам се като се възмущавате и да се молите утре да не попаднете на нейното място,че тогава.........Лесно е да плюеш и съдиш отстрани но да не забравяме че всеки ден се качваме в колите и никой от нас не е застрахован.Мислете преди да издрънкате поредната глупост спрямо тази жена.
3.
Николчо
20.04.2012 17:37:03
2
7
само 14 месеца?! каква е тая гавра?!
2.
...
20.04.2012 14:54:05
8
1
bravo na apelativniq sad strog no spravedliv!nameriha si za guznata im savest s uslovni prisadi za katastrofi salkohol i sega dai nqkoi neizvesten i bogat da vleze vatre da vidi obshtestvoto che sme savestni...hahah... a tezi koito sa oprdali da pocherpqt
1.
!!!!!
20.04.2012 13:50:49
6
9
Utre da izleze da ubie drugo dete taq tapa selqnka ,apelativniq sad da be6e uveli4il prisadata,kak ima naglost da objalva mirizlivka smotana.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ясно е кой печели "Хелс Китчън" Ясно е кой печели "Хелс Китчън" Много от зрителите са убедени, че тазгодишната победа ще е дамска и дори вещаят, че Никол ще е тази, която ще се окичи с нея, тъй като е завършила академия „Льо Кордон Бльо“, живее в Испания и се е прибрала в родината си специално заради кулинарното състезание, но няма да е тя  Тя уби брутално баба си, а днес в затвора откри... Тя уби брутално баба си, а днес в затвора откри... Станала е шивачка Има ли сили Европа да съхрани културата, законите и християнския си облик? Има ли сили Европа да съхрани културата, законите и християнския си облик? Ръстът на престъпленията не се огласява, а статистиката умело се прикрива И цената на кафето скача сериозно И цената на кафето скача сериозно Сушата и горещините застрашават сериозно районите на производство Хероинът все по-малко се търси на пазара, производството му също намалява Хероинът все по-малко се търси на пазара, производството му също намалява Трафикът на хероин през България остава активен, отбелязва  началникът на отдел "Борба с наркотрафика" в Агениция "Митици" Стефан Бакалов Бургас очаква легендите на BRAVE CF и мач за титла Бургас очаква легендите на BRAVE CF и мач за титла BRAVE Combat Federation е най-глобалната ММА организация, стъпила в най-много точки по цял свят, която е трамплин за всички свои бойци към елитния ММА Какво да правим с останалите козунаци от Великден Какво да правим с останалите козунаци от Великден Вижте някои вскуни идеи Енергийният министър: Готови сме да помогнем на Украйна за възстановяване на системата им Енергийният министър: Готови сме да помогнем на Украйна за възстановяване на системата им Миинистър Малинов проведе видеоконферентен разговор с украинския си колега Талантливи млади музиканти ще ви очароват на фестивала "Солисими" Талантливи млади музиканти ще ви очароват на фестивала "Солисими" Събитието ще се проведе на 10,11 и 12 май в Дома на Нефтохимика  Сервитьорка роди син от този чалга изпълнител, жена му е бясна Сервитьорка роди син от този чалга изпълнител, жена му е бясна Детето се е родило на 10 април и носи името Калоян
Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Украинското министерство на външните работи призова международната общност да не го признават за демократично избран и легитимен президент на Русия Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Причината е нарушаване на заповедта да не прави публични коментари за съдебните заседатели Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Бенямин Нетаняху не се вслуша в призивите на международната общност да не атакува южния град, в който живеят около 1,4 милиона души Телецът да се пази, а Ракът да не говори за пари! Телецът да се пази, а Ракът да не говори за пари! Хороскоп за деня – 7 май 2024, вторник  Как Грузия върви по пътя на Украйна Как Грузия върви по пътя на Украйна В Тбилиси "Грузинска мечта" формално поддържа проевропейски курс, но всъщност все повече се отдалечава от Европа и се приближава към Москва Почина един от най-великите футболни треньори в света Почина един от най-великите футболни треньори в света Издъхна на 85-годишна възраст 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция Микробусът бил смачкан при удара и е паднал по склон Германия отзова посланика си в Русия Германия отзова посланика си в Русия Причината е, че Социалдемократическата партия стана мишена на кибератака, която според Берлин е била организирана от Москва Цял живот сме чистили фурната грешно Цял живот сме чистили фурната грешно Оказва се, че много от нас от незнание, сме чистили грешно и неефективно фурната в кухнята си Опитаха се да застрелят косовския политик Марко Ябланович Опитаха се да застрелят косовския политик Марко Ябланович Ябланович е част от партията на министъра на общностите и завръщането в правителството на Косово Ненад Рашич – гражданската инициатива „Свобода, справедливост и оцеляване“ (GI SPO)
Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма България хич не е зле като брой туристи Виц на деня Виц на деня Харалампи търси работа на жена си. Моли да е в някаква секретна служба, за да няма право да му разправя как е минал денят ѝ. Виц на деня Виц на деня - Гладна ли си?
- Да, много!
- Ай наяж се преди да дойда да те взема!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нови изследвания показват, че хората вярват на всяка простотия, ако тя започва с думите: "Нови изследвания показват, че"...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори