×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Хиляди червени цветя изградиха път за пешеходците в България


Хиляди червени цветя изградиха път за пешеходците в България
Повече от 1000 души сведоха глави в памет на загиналата Валя и всички пострадали пешеходци
Тема в развитие
виж още
скрий
26 Юли 2011, Вторник, 18:35 ч.
Автор: Добромир ДОСКАЧАРОВ

В памет на нелепо загиналата Валя...
В памет на нелепо загиналата Валя и като своеобразен общонационален призив за повече внимание към пешеходеца, хиляди хора, въпреки дъжда, се събраха днес на опасни пешеходни пътеки, за да положат червено цвете.

В Карнобат това се случи още в 10 сутринта, когато организаторите Десислава Халачева и Катя Георгиева, заедно с още  около 50 граждани на Карнобат се поклониха  пред паметта на 12-годишната Валя, загинала в Бургас преди 40 дни. Събралите се положиха червени рози и карамфили на избраната в града пешеходна пътека и прекъснаха  трафика на един от главните пътища между Бургас и София. По него през летния сезон движението е допълнително натоварено от постоянен поток летовници, камиони и автобуси и редовно стават инциденти. Движението бе спряно за една минута мълчание, през която се поставиха цветята, някои от водачите на МПС сведоха глави в знак на съпричастност.

„В нашия град родители, деца и шофьори искаме да няма пострадали на пешеходни пътеки, искаме младото поколение да расте здраво и незастрашено от неразумни водачи на МПС. Всички дошли тук, на червената пътека за Валя, се надяваме причинителя на смъртта й да бъде наказан”, апелират организаторите и участниците на инициативата в Карнобат.


Червена пътека в Карнобат
В Айтос на светофарите на колелото ще бъдат положени червени цветя и временно ще бъде перкъснат основния път, по който минава трафика от Черноморието за останалите градове в страната.

В Димитровград липсата на организация не спря майките на загинали деца
да застелят с червени цветя главната пешеходна пътека
В Димитровград отсъствието на организаторите не попречи да се съберат граждани, за да почетата паметта на всички загинали пешеходци, съобщават Bgvesti. "Настояваме за промени в Закона за движение по пътищата наесен", припомни за пореден път майката на едното от загиналите в Симеоновград деца Ваня Георгиева. Според нея, не може да блъснеш дете на пешеходната пътека и това да се води непредумишлено убийство. "Вместо да стагяме куфарите на децата си за морето, сега палим свещи и ходим на гробовете им", жалваха се още почернените жени и ронеха сълзи над пътеката в центъра на Димитровград. За тях в България цари безхаберие, което плащат с живота си невинни деца.  

Още преди уговорения час пред "Светомаркет" в Бургас се събраха почти 1000 души
В Бургас пред магазин "Светомаркет", половин час преди началото на събирането, вече имаше над 500 човека, а други постоянно прииждаха. Майки с деца се промъкваха покрай новопоставената от общината ограда, други слизаха от автобуса на близката спирка. Автомобили паркират за малко на паркинга наблизо, слизат малки и големи, вадят букети и се присъединяват към множеството. Колите потеглят и освобождават място за следващите. И въпреки многото хора, е тихо и спокойно. Няма врява, няма обсъждане, няма усмивки. Всеки е тук, за да постави мълчаливо червено цвете на мястото на страшната трагедия, случила се на 17 юни тази година. Валя я няма за всички роднини, приятели и близки и за целия свят. Но днес на мястото на нейната смърт се събират повече от хиляда души, за да призоват властимащите да обърнат внимание на обстоятелствата около нейната съдба и на всички останали пешеходци, пострадали на пътя.

"Не плачи, сестра ти няма да бъде забравена"
 
 
казва Мария, майката на Валя, на сина й Христо. Бащата Валентин също е с червени, подпухнали от плач, очи, въздиша и отново събира сили да застане пред поредната журналистическа камера. В 16 ч. събралите се са толкова много, че се налага промяна в плана за поставянето на цветята. Колите по булеварда карат съвсем бавно покрай хората. Полицаите постепенно спират движението и по изтритата пешеходна пътека започват да се сипят цветя. Червени, розови, лилави... карамфили и рози... деца и родители пристъпват като към гроб, навеждат се и поставят със сведена глава цветя и букети върху топлия асфалт. Смрадта на изгорели автомобилни газове и протрити гуми бива отнесен от благоуханието на алените цветове. Пътят бързо се изгубва под зелено-чевена пелена, която в един момент се издува и се превръща в огромна купа и продължава да расте. Сълзи се стичат по бузите на близките, съученичките се прегръщат и подсмърчат, а възрастните се кръстят и гледат празно.

Всеки иска да постави червено цвете на лобното място на Валя
Отнякъде се чува глас "Нека за момент да клекнем и да помълчим в памет на Валя и всички загинали пешеходци". Събралите се утихват и смирено сгъват коленете си, докато всички се изравняват с купа от цветя. В този момент дори колите не се чуват. Небето е облачно и тъмно, но след няколко секунди слънцето се показва и осветява цветята и сведените глави на хората, приклекнали на пътя пред "Светомаркет". Въздишките и стискане на устни на по-младите е прекъснато от изпъшкване на възрастни хора, които се изправят и всички започват да се отърсват от моментния унес. Полицаите помагат на хората да се разпределят по протежението на пътя, а роднините събират повечето от цветята и ги полагат встрани, между асфалта и оградата. Част от ароматната маса се оставя пръсната по пътя, а с друга се оформят ленти встрани и посредата, за да могат минаващите коли да преминават без да потъпчат цветовете. След като пътната лента е изчистена от хора, минават първите коли. Те се движат едва - едва, като машинно шествие, което, въпреки целя си грохот, се опитва да мине тихо и смирено. Шофьорите се озъртат ту към стотиците събрали се, ту към огромната купчина цветя. Един от минаващите автомобили спира, предната врата се отваря и отвътре се подава ален букет. Без да слиза от автомобила, шофьора пуска букета и бавно продължава пътя си.

Продължават да пристигат хора и да оставят цветя на купчината между двете пътни платна. Близки на Валя взимат от стръковете и започват да ги забождат по оградата. Налага се полицаите постоянно да спират движението, за да могат малки групички хора да преминават и оставят още цветя.


Дъждът не попречи на работещите до късно да поставят червено цвете на бул. "Транспортна"
Рязко се заоблачава и завалява дъжд, който постепенно се усилва. На паркинга обаче продължават да спират коли, хората излизат, разгъват чадъри и се насочват с букети към мястото на пешеходната пътека, която погуби Валя. Минава 17:30 ч., много хора приключват работа и на път за домовете си се отбиват, за да изкажат почит и подкрепа към инициативата "Червена пътека за Валя".

"Ще регистрираме национално сдружение и фондация, които ще се занимават с безопасността на пешеходците", казва Михаил Попов, свако и кръстник на Валя, работещ в Гранична полиция. "Пешеходците са дошли на този свят преди автомобилите и трябва да се уважават първо техните права", категоричен е той.

"Община Бургас можеше отдавна да огледа незаконно поставените пешеходни пътеки като тази. Някой просто не си е свършил работата", казва Валентин Касабов, общински съветник, дошъл като гражданин да изкаже подкрепа към събитието. Освен него, Дарина Стоянова, пресаташе на БСП-Бургас и Георги Дракалиев, областен лидер на ВМРО, други политически личности няма, а имаше опити от различни политически групи да присвоят инициативата за пропагандни цели. Над 600 подписа бяха събрани под настоятелното искане от страна на гражданите на Бургас компетентните власти да вземат спешни мерки за гарантиране на безопасното движение и сигурност на пешеходците.

"Какво искате да се промени в законите, за да няма повече разплакани майки?"

пишеше на табела до мястото, на което се събираха подписите.

Очаквайте в следващите ни публикации да говорим за това кой и защо е поставил неправомерно тази и други пешеходни пътеки. Продължаваме да следим развитието на делото срещу 32-годишната
Надя Иванова, която блъсна и унищожи на място един детски живот. Ще  наблюдаваме действията на общината и съответните органи, свързани с безопасността на пешеходците. За да няма повече съдби като тази на Валя.



В категории: Лична драма


Флагман.БГ 2 май ще е неучебен в цялата страна 2 май ще е неучебен в цялата страна 20/04/2024, Събота 09:00 1
10
Коментара по темата
10.
BBC
29.07.2011 08:21:52
0
5
За събитието евала и продължавайте в същия дух! Но, за плеъра казах, че не става.Колкото до Днес.бг дали са отразили нещо по тази тема: не знам и не ме интересува въобще за Днес.бг да ви кажа.Просто споменах, че техния плеър е по- добър от вашия.
9.
Въпрос към #8 BBC
29.07.2011 06:59:58
1
2
А къде в Днес.бг пише за това събитие?
8.
BBC
28.07.2011 13:49:21
0
1
Плеъра наистина ви е бозав много! Плеърът на Dnes.bg е много добър- препоръчвам ви го..Иначе поздрави на екипа всичко останало е на шест ;))
7.
Ели
28.07.2011 13:09:41
0
2
И аз имам проблем с плеъра.
А си гледам без проблем в Бтв.
Много е дразнещо.
6.
Влади
27.07.2011 21:29:43
2
4
До support...Ами явно не ми е от компа щом на БТВ в сайта си гледам перфектно.И моля ви се бесове: не се нервете, ами си сменете плеъра, Ако искате да не изгубите един ваш почитател. Със сигурност не съм единствения, който е против тоя плеър.
5.
присъствал
27.07.2011 19:27:05
0
4
Бях там. Полицаите си свършиха перфектно работата. ако така вършеха и останалата, нещата щяха да изглеждат по друг начин. Нека не ги хулим, когато не заслужават.
4.
support
27.07.2011 18:20:33
4
0
тоя плеър го има и bTv
да земеш да си смениш компа =)
3.
Влади
27.07.2011 10:39:59
1
8
Еее, Бесове, много ви харесвам и ви се възхищавам, ама вземете си сменете плеъра...
2.
PR
27.07.2011 10:38:16
1
6
E какво да правят в слуачя полицаите бе?? Да изпъкват, да въдворяват ред или да контролират мирното бдение ли?? Мислете малко преди да плюете бе, да му се невиди... това ли ти е направилно най-силно впечатление от цялата работа?? Идиот!
1.
....
27.07.2011 05:05:08
7
3
незнам, ама полицаите само се подсмихваха докато стояха с ръце в джоба.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Целим чрез спорт да удължим сезона в крилата му – април-май и септември-октомври, каза кметът Тихомир Янакиев Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Поведението на Чоткин е абсурдно - не е подходящо за възрастен човек Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Според непотвърдени данни проверката е за алкохол и наркотици Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Над 1 милиард лева е загубила българската икономика само за година Димитър Главчев: Няма да предлагам нов кандидат за външен министър. Това не е кастинг! Димитър Главчев: Няма да предлагам нов кандидат за външен министър. Това не е кастинг! Сега отговорност за българската външна политика носи този, който не подписа указа, каза служебният премиер Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple”
Той още не може да повярва, че е министър Той още не може да повярва, че е министър Не мога да свикна с обръщението "господин министър", призна Евтим Милошев Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Оказа се, че Киара е тренирала художествена гимнастика в националния отбор на България Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Обвинението срещу Начо е преквалифицирано  Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Според него прокуратурата трябва да си върши работата професионална по случая с Живко Коцев, а не да се окаже, че сега трябва да плащаме на НЕКСО 4 млрд. лв Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги Стриктното спазване на върховенството на закона от всички не подлежи на обсъждане, заяви министъра на развитието Костас Скрекас Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Хороскоп за деня – 28 февруари 2024, сряда Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта 
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори