×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • След 15 май в Царево и Ахтопол няма да се строи
  • Жълт код за значителни снеговалежи е в сила за 14 окръга на Румъния
  • 64-годишна жена загина при пожар в Сливен
  • Дългът на България за 2023 г. е 23.1% от БВП
  • Започва консервация на постамента на Паметника на съветската армия в София
  • Двама души са ранени при нападение с автомобил в Йерусалим
  • Отбелязваме Международния ден на Земята
  • Разследват смъртта на сърна в Старозагорско
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

На пешеходците с любов говоря за Червената пътека на Валя


На пешеходците с любов говоря за Червената пътека на Валя
Веднага след убийството на Валя общината заличи пешеходната пътека – няма пътека, няма проблем
Тема в развитие
виж още
скрий
14 Юли 2011, Четвъртък, 18:40 ч.
Автор: Добромир ДОСКАЧАРОВ, снимка: автора

17 български града, 12 хиляди души съпричастни към трагедията на сем. Димитрови, аз ще съм там. Елате и вие.

"9 590 ще присъстват"

пише на страницата "Инициатива - Червена пътека за Валя", създадена в социалната мрежа Facebook. Поводът е, че в Бургас "на 17.06 (черен петък) брутално и безрасъдно на пешеходна пътека пред "Светомаркет" бе отнет живота на невинно дете - Валя". Инициаторите призовават "всеки, който я познава и обича и тези, които искат да спрат засилените коли пред пешеходните пътеки да дойдат на 26.07 от 16ч. пред тази пешеходна пътека и да я застелим с червени цветя!".

Като журналист в besove.bg следя този случай от първите минути след катастрофата. Вестта за нея ме завари пред Летище Бургас, където бях „изстрелян“ заради подаден сигнал за бомба. Снимах как полицаите, без да чакат спецотряд от столицата, по най-бързия начин и с риск за живота си, отцепиха района и с голи ръце отвориха чантата, вероятно забравена от някой разсеян турист насред паркинга – там, където всеки момент откъм  термнала "Пристигащи" трябваше да се изсипят около 200 чужденци. Те не биваше да разберат изобщо за преминалата опасност.
 

Какво беше първото нещо, което видях, спирайки служебния автомобил до „Светомаркет“:  полицейски екип отбиваше движението от лявата в дясната част на лентата  по ул.Транспортна, водеща към жк "Славейков". Патрулката бе спряна малко след пешеходната пътека, а пред нея част от бялата прекъсната пътна маркировка лъщеше 

огромното червено петно кръв.

Поради наклона на пътя локвата бе започнала да се стича към пешеходната пътека. След петното бе спряла мръснобяла "Лада", а пред нея черно "Ауди". Застанах пред "Ауди"-то и започнах да снимам - разцепения прозорец, смачканата предна броня, откъртения фар... От "Лада"-та излезе мъж на средна възраст. Вече знаех от колегите , че е блъснато малко момиченце. Побързах да питам  този строг мъж дали момиченцето е живо. Човекът ме погледна с ледено изражение и не отговори. Той стоеше като вцепенен и сякаш не асимилираше въпроса ми. Думите: 

"Не, не е живо"

се отчупиха от него. Валя Димитрова, 12-годишна, заедно с двете си приятелки Мария и Нелина, са избирали подарък за съученичка от мола "Бургас плаза". Пресичайки ул.Транспортна на пешеходната пътека, те изчакали дисциплинирано на тротоара, докато пред тях спрял бял микробус. Шофьорът им дал предимство. Валя  тръгнала първа и направила последните три крачки в живота си. Черното "Ауди", шофирано от 32-годишната Надя Иванова, изфучало покрай спрелия микробус и отнесло Валя. Тялото й отскочило , а  главата й се ударила в стъклото.

Следи от спирачки няма.

Кръв и мозък се слели в ужасното лъщящо петно, което още не мога да отмия и в собственото си съзнание. Петното все още е там, въпреки, че родителите на Валя всеки ден го отмиват, носейки туби с вода.

 

"Катастрофи стават навсякъде, независимо дали е в най-добрия или в най-лошия град за живеене" пише в един от коментарите под  стената "Червена пътека за Валя".  Но какви могат да бъдат нашите действия, за да можем, ако не да предотвратим, то поне да намалим подобни трагедии? Изказванията тип "Това е работа на полицията", "Общината да вземе мерки" са тотално неуместни. Изгубен е човешки живот заради бруталното чувство за безнаказаност на дъщерята на един мастит бургаски бизнесмен. Хората правят грешки, но случката с Валя не е грешка. Грешка е да не закопчаеш колана,  да не дадеш предимство,  да пресечеш двойно непрекъсната маркировка... Да минеш с многократно превишена скорост през пешеходна пътека при друго спряло превозно средство пред нея обаче е

умишлено убийство!

В неделя в София бе изнасилено и убито младо момиче на име Яна Кръстева. Вчера, пак на пешеходна пътека, пред "Флората" в Бургас бе блъснато дете с велосипед, което оцеля на косъм. Това не са инциденти, а съвсем умишлени деяния. Обществото трябва да реагира не само активно, но и агресивно. Разни кръжоци по рисуване и стихове тип "Да опазим децата живи" и „Спрете войната на пътя" има във всеки град, всяка година, но ефектът от тях е само върху децата. Шофьорите-убийци се движат с  наглост и безочие, което се засилва от неадекватните действия и корупция в правосъдната система.

17 града в България

са се включили в инициативата "Червена пътека". Над 2 хил. човека са заявили присъствието си на 26 юли, когато ще поставят червено цвете на пешеходни пътеки в различни градове в страната. "Не съм в България, но ще взема червена роза в памет на Валя и ще я поставя на пешеходната пътека", пише Габриела Манкова. Тя живее в Лондон.


На 13 юли нашият екип засне как общинари опъват мрежа, за да не преминават пешеходци.
Но само на това прокълнато място

Изтриването на пешеходната  пътека веднага след инцидента не решава проблема. Общината да сложи мрежа между двете платна също не решава проблема!
Време е властите в държавата ни да прилагат  с пълна сила  законите срещу тези, които умишлено убиват деца, семейства, надежди и мечти. Защото днес "Червена пътека" е само мирна инициатива, студено мъмрене срещу съдебната ни система, допускаща убийци да  се разхождат и шофират свободно. Казано е, че страхът е голяма сила.

Бъдете активни!

На 26 юли, булевардът срещу "Светомаркет"  ще бъде залят с червени цветя. Екипът ни ще бъде там. Първо, защото сме хора. Второ, защото сме репортери със съвест. И трето, защото ние също сме родители.
Нека всеки сложи червено цвете върху пешеходна пътека, където и да се намира. Когато някой ви пита защо го правите, разкажете какво се случи с Валя. Може да спасите живот.


В категории: Лична драма


12
Коментара по темата
12.
ibpysvndpok
11.03.2012 11:35:42
0
0
H7HF94 <a href="http://xmbmfkpwkwvb.com/">xmbmfkpwkwvb</a>
11.
wonsmmixqj
10.03.2012 05:12:16
0
0
csBluM , [url=http://rgxjseetivih.com/]rgxjseetivih[/url], [link=http://pocfhcgctqud.com/]pocfhcgctqud[/link], http://fxrcjpkzsmui.com/
10.
Adebayo
02.03.2012 22:30:49
0
0
Dude, right on there borhter.
9.
Венета
26.07.2011 22:18:15
0
0
Да истината е, че децата са стресирани от това постоянно говорене на родителите пазете се а те искат да играят, да спазват правилата като тези деца преминали на правилното място-пешеходната пътека! Живеем във времена когато властват парите и безразсъдни шофьори с агресивно поведение убиват хора и това остава безнаказано! Бях днес на пътеката- поклон пред скръбта! Трябва да се започне от възрастните, от промяна в тяхното поведение и отношение, за да могат децата да вземат модела и да спазват ценностите на възрастните! Уважаеми властимащи имам предложение - дайте на тези хора на централно място в града, видимо и посещавано от много хора, наречено на името на това дете и да се създаде трибуна за промяна в манталитета на щофьорите убийци! Нужно е когато се качиш в автомобила да носиш цялата отговорност за всичко което се случва на пътя! Нужно е шофьорите да наблюдават какво се случва и да знаят, че грешките се наказват със затвор! Делото Ставийски също показа, че с пари този пиян фигурист си плати спокойствие и даде модел на това безразсъдно поведение на пътя!
8.
AA
19.07.2011 07:18:17
1
1
Ujasno tujna istoria...i oshte po-jalko e che ne e edinstvenata! Triabva da ima ogromni globi i otnemane na tochki za presichane, kogato na peshehodnata puteka e stupil peshehodec i tova shte spre ili pone namali broia na presichashtite koli s besni skorosti
7.
TQ
17.07.2011 20:36:54
0
4
Vagna e temata,ne pravopisa!Zabelegkata Vi demonstrira ne samo nezainteresovanost,no i negramotnost.
6.
TQ
17.07.2011 20:36:45
0
2
Vagna e temata,ne pravopisa!Zabelegkata Vi demonstrira ne samo nezainteresovanost,no i negramotnost.
5.
До 4
15.07.2011 18:56:06
0
4
Няма нужда от запетая, помисли малко и тогава се изказвай неподготвен, бяс такъв.
4.
Бяс
15.07.2011 16:55:17
5
1
Заглавието- след любов запетая
3.
ВАНЯ
15.07.2011 00:53:57
0
16
МИЛОТО ДЕТЕ БОГ ДА ГО ПРОСТИ,АЗ ЩЕ БЪДА ЕДНА ОТ ТЕЗИ КОЯТО НА 26.07.2011 ЩЕ СЛОЖА ЧЕРВЕНО ЦВЕТЕ В АСЕНОВГРАД НА ПЕШЕХОДНА ПЪТЕКА
2.
една майка
14.07.2011 23:47:53
0
16
Мисля да дойда.Ще пътувам за морето на 25-ти от Плевен и реших....Имам две деца.Трябва да съм съпричастна.Това е една безумна трагедия. Да не ми дава господ подобно нещо.Ама аз сигурно ще я убия тази бизнесменска щерка.Моля Ви,ако остане безнаказана тази жена,нека всички се вдигнем в цялата страна за да подкрепим семейството й.
1.
Вбесен!!!
14.07.2011 20:12:59
0
36
За мое огромно съжаление няма да мога да присъствам на събитието, но го подкрепям категорично!

Иначе като шофьор винаги давам предимство на пешеходни пътеки. Един случай от днес обаче ме вбеси: карам си аз по бул. Ст. Стамболов, от болницата по посока центъра, и виждам една жена се колебае дали да пресече на пътеката след колодрума. Бях в лявата лента, понеже в района има поликлиника и много коли спират, въпреки, че е забранено. Прецених, че мога да спра и да дам възможност на пешеходката да пресече. За мое учудване, и направо ужас, в този момент откъм НОИ излезе един очукан джип и направо щеше да отнесе жената, въобще не я възприе като участник в движението. Направо побеснях! Слава Богу жената се дръпна навреме и после пресече. Потеглям след това и тъкмо ще набирам полицията за да съобщя за безумния шофьор, изпреварвайки го, виждам патрул на КАТ, дебнеш на спирката на военна болница. Отбивам и посочвам на катаджията автомобила и му описвам ситуацията. Отговора беше: "Да, да, добре, добре...." и нищо повече. От тук насетне просто нямам какво повече да кажа. Нямам и представа кой може да ни помогне, след като сами не си помагаме :(
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бензодиазепин, амфети, пико, канабис и какво още употребяват шофьорите в Бургаско Бензодиазепин, амфети, пико, канабис и какво още употребяват шофьорите в Бургаско За пореден ден полицейската сводка е пълна със случаи за водачи, хванати да шофират след употреба на наркотични вещества 5 причини да няма романтика във връзката 5 причини да няма романтика във връзката Ако интимността във връзката ви е предимно физическа, имаща за цел да задоволи сексуалното ви желание, но само толкова, имате проблем с романтиката Знаците, че една жена излиза с изневеряващ тип мъж Знаците, че една жена излиза с изневеряващ тип мъж Ето кои са те  Това са най-съвместимите зодиакални съвпадения за Стрелец Това са най-съвместимите зодиакални съвпадения за Стрелец Ако сте Стрелец, който търси любов, помислете за съвместимостта на зодиакалния знак на вашия потенциален партньор Вкусни кроасани „Пълнеж“, с които радвам всеки, който идва на гости у дома Вкусни кроасани „Пълнеж“, с които радвам всеки, който идва на гости у дома Вижте рецептата И на втора инстанция : 20 г. затвор за Семерджиев причинил ужасяващата катастрофа на „Черни връх“ И на втора инстанция : 20 г. затвор за Семерджиев причинил ужасяващата катастрофа на „Черни връх“ Това заявиха адвокатите на двете жертви Хариет и Христина Радев наградил тайно с орден „Стара планина“ дъщерята на италианския президент Радев наградил тайно с орден „Стара планина“ дъщерята на италианския президент Имала "изключително големи заслуги за двустранните отношения между Република България и Италианската република" Синоптици обявиха прогнозата до края на април, ще се завърне ли топлото време Синоптици обявиха прогнозата до края на април, ще се завърне ли топлото време За утре на места е обявен жълт код Божков заобиколи Магнитски - участва на изборите с други партии вместо с „Българско лято“ Божков заобиколи Магнитски - участва на изборите с други партии вместо с „Българско лято“ ЦИК регистрира коалиция под името "Център" Маргините вдигат сватба - Мария Маринова се сгоди Маргините вдигат сватба - Мария Маринова се сгоди Племенницата им Мария се похвали с диамантеното бижу за над 5000 лева
Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки Осъдиха българин за изнасилване в Лондон Осъдиха българин за изнасилване в Лондон Престъплението било разкрито благодарение на добрата система за видеонаблюдение в британската столица Желанието на Иран да се сдобие с ядрено оръжие било най-голямата заплаха за света Желанието на Иран да се сдобие с ядрено оръжие било най-голямата заплаха за света Израелският президент Ицхак Херцог призова "свободния свят" за общи действия дори и да се бие, ако е нужно Чудо в Газа, бебе е спасено от утробата на убита жена при израелски удар Чудо в Газа, бебе е спасено от утробата на убита жена при израелски удар Младата палестинка е загинала, заедно със своя съпруг и дъщеря им при атаката на град Рафах
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори