×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Забраняват паленето на огън в Гърция
  • Баба хвърли през терасата торба с близо 50 бона на ало измамник
  • Гешев иска очна ставка с Борисов за атентата срещу него
  • Започна регистрацията в ЦИК на партии и коалиции за вота през юни
  • Алла Пугачова празнува рождения си ден в бункер в Израел
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Sora - изкуственият интелект, който ще промени света на видеото и анимацията (ВИДЕО)


Sora - изкуственият интелект, който ще промени света на видеото и анимацията (ВИДЕО)
За добро или за лошо най-вероятно до една година ще бъде трудно да се различат реални кадри от генерирани
20 Февруари 2024, Вторник, 21:30 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Само допреди 2 години бе абсурдно дори да си помислим, че машина може да „рисува”, днес вече и „снима с камера”

Само две години минаха, откакто станахме свидетели на революция в изкуствения интелект по отношение на генериране на картинки. Няколко скандала, един сериозен протест от страна на дизайнери и артисти, и 24 месеца по-късно тази технология не спира да се развива. Към момента например midjourney, за което писахме няколко пъти в процеса му на развитие, вече е в шеста версия и генерира картинки, които са на практика неразличими от реалността по такъв начин, че е трудно да се разбере дали творението е дело на машина, или на талантлив художник или фотограф.

Бъдещето е тук! Попътувайте в подсъзнанието си с изкуствения интелект, рисуващ изумителни картини

Платформата работи по сравнително лесен начин - пишете текст за това, което искате да видите, а изкуственият интелект ви разбира и създава визуалното съдържание по процес, наречен stable diffusion. Той работи много подобно на това, което правят и човешките художници и това не би трябвало да е изненада - първо очертава силует и основни цветове, после добавя детайли и накрая финализира изображението.

Скоростното развитие на изкуствения интелект вдигна на протест художници и дизайнери

Самото то пък е базирано на огромна база от данни, удобно за целите на обучението на машината категоризирани по тагове или ключови думи, които дават както допълнителна насока на „интелекта”, така и позволяват той по-добре да разпознава написаното от потребителя, за да извади най-близката до пожеланото картинка. Разбира се има проблем - ако пуснете един и същ текст няколко поредни пъти, резултатите, които ще извади ИИ, ще са коренно различни - нито една от картинките няма да прилича по нищо на предходната. Това означава, че този тип технология е силно ограничен до създаването на стационарни изображения.

Можете ли да разпознаете коя от тези картинки е истинска и коя генерирана от изкуствен интелект

Видеото представлява серия от такива, които се сменят по един или друг начин всеки миг. Така например стандарта в кинто и до момента е 24 кадъра в секунда, макар дигиталното видео да позволява много по-високи честоти, наречени framerate. От всеки магазин за техника можете да си закупите видеокамера, която да снима най-малко в 60 или 120 кадъра в секунда, което ще ви предостави не само „по-плавна” и добре изглеждаща картина, но и да забавяте видяното - да гледате на каданс. Обикновените мобилни телефони в наши дни също са способни на това.

По-малко от две години в развитието на изкуствения интелект доведе до тези резултати по отношение на снимките. Може ли да имаме прогрес и в други направления със същите темпове? По-скоро да. Използваният текст за тази поредица е: "beautiful female model portrait of a fashion photoshoot focusing on the face and eyes with stylish make up and long blond hair"

Тоест с други думи - за да имате видео, е необходимо да имате камера, която прави десетки изображения всяка секунда, и да имате субект, който не се променя с времето. За да е достатъчно убедителен образът, той трябва да е реалистичен за човешкото око до такава степен, че да няма „артефакти”, които да го направят подозрително. В този смисъл изкуственият интелект не може да генерира видео. Нали? Нали?!

Грешен отговор. Реалността отново се промени и този път промяната е водена от друг гигант - същата компания, която разработи и създаде другият потресаващ инструмент - ChatGPT, с който за секунди можете да генерирате текст или да получите информация, или да си напишете домашната работа. Новата платформа се казва “Sora” и макар още да не е публично достъпна, както ChatGPT и дори MidJourney, демонстрираното от нея е повече от потресаващо.

Да, Sora генерира видеа, неразличими от реалността, като просто използва ваш текст, като задание. Нито едно от видеата долу не е снимано от човек и за създаването му не е използвана камера. Не е и създадено от опитен в сферата на триизмерното моделиране артист. Всичко е генерирано от Sora единствено и само с помощта на текст, който да „поиска” от машината да създаде видеото. Не само това, за генерирането не се изисква дълго време - обикновено няколко минути за 40-50 секунден клип. Нещо повече - не е задължително клипът да следва само един субект и да е „сниман” от един ъгъл. Sora може да създава и трейлъри на филми и цели сцени, и композиции. Привидно неразличими от такива, които биха били снимани по традиционния метод.

От реалистични кадри на хора, които се движат, през нереални футуристични сцени, та чак до анимация в стила на „Дисни” или „Пиксар” - всичко това, е генерирано безпроблемно от новия модел на OpenAI. И очаквано светът отново е разделен.

От една страна стоят оптимистите, които се нетърпение чакат всеки пробив на тази технология, защото подозират, че чрез нея светът ще стане много по-лесен за навигация. И може би по-свободен.

От друга, разбира се, са тези, които знаят, че тази технология може и със сигурност ще бъде използвана с лоши намерения.

Съвсем скоро, след може би по-малко от година, ще станем свидетели на първите действително фалшиви новини по отношение на световни събития. Генериран от този или друг изкуствен интелект клип ще влезе в новините и ще бъде представен за реалност. И тогава ще трябва да си зададете въпроса способни ли сте да различавате истинско от фалшиво? И вероятно отговорът ще е отрицателен - за добро или за лошо.

 


В категории: IT и технологии


Само три съставки - Салата „Нищо“
Само три съставки - Салата „Нищо“ 15/04/2024, Понеделник 21:00 0
Как да се справим с мазната кожа
Как да се справим с мазната кожа 15/04/2024, Понеделник 20:40 0
Нападение с нож в църква
Нападение с нож в църква 15/04/2024, Понеделник 18:39 0
16
Коментара по темата
16.
До 14
21.02.2024 12:17:22
0
2
Има много оптимистични нотки, ама нямам време (като гледам ти нищо не правиш и имаш свободно време). Много хора ще станат ненужни. И в това няма нищо лошо. Технологията само по себе си не е лоша. напротив> Нужда и важна е! Много неща могат и ще се правят без хора. Всички изброени професии от теб ще бъдат автоматизирани. Щом не ви пасва... отидете в някъде в дълбоките гори и се оплаквайте там от прогреса. Човечеството няма нужда от мрънкачи, а от хора, които имат добавен стойност. Работи, че ще си един от първите ненужни ;)
15.
До 11
21.02.2024 12:14:19
0
1
Ами искам ѝ кармата да ти кажа. На един от най-високите псотове е в света. А ти си на един от най-ненужните.
14.
аз до 7
21.02.2024 11:59:44
1
0
Дай поне една оптимистична нотка с ИИ. ИИ се самообучава и има уменията да се самоусъвършенства. За това последното ти давам един пример с всяка компютърна игра управлявана от машина базирана на някакъв интелект. В симулаторите и осоебено в спортните тактически игри ИИ се показва от ден на ден в своя блясък. Но майната му на това, ако познатата ни сентенцията от живия живот казва, че ученикът става по-добър от учителя си, в сферата на ИИ, това е просто дефиниция и условие на целта. Само ще вметна, че вече не проблем да си наемеш счетоводни услуги чрез машина за ИИ, не е проблем да се обслужваш на каса без касиер, на паркинг без портиер, да се пазиш без пазач и охранител, да шерваш без човек, да съставяш задачи и проекти без човек, да влизаш в съда без адвокат, да управляваш кола и камион без човек, да имаш секретар без човек, да имаш телефонна услуга без човек, да отчиташ уреди без инкасатори, да рисуваш без художник, да проектираш без човек - проектант, да задаваш въпроси на ИИ да получаваш отговори без да питаш патило или знаещ човек, да пишеш стихове без поет, да чертаеш без чертожник, да знаеш всичко без да си прочел и една книжка, да си хем глупав, хем всичко знаещ, да те обслужват административно без хора, да си купуваш билет без касиер, да произвеждаш питиета и храна без технолог, да продаваш без магазин, да си ютубар без лик, а с аватар, да правиш безразборен секс без жани, а с умна ИИ кукла, да пишеш на комп с глас, да не четеш с очи, а с уши, да гледаш спорт не с хора, а с виртуални спортисти - кучета, футболисти, баскетболисти и всякакви интуативни компютърни модели, трудно различими от истинските ( бетовете и сега залагат на тях), да си цъкаш лампите у дома само с поглед без ръце и глас....И още, много много глупости, които ще ни превърнат хората в аватари, но само тези,,,които ще оцелеят. Времето на ИИ силно ще редуцира хората, оставяйки на планетата Земя са качествените такива, за да се...само изядат впоследвтие. ИИ ще стане свидетел на този край и най-вероятно ще го режисира по свой вкус и подобие. Оптимистичното на ИИ към този момент е само това, че тъкмо прохожда. Дали ще хукне или ще се забави въ времето той, все още си зависи от нас. Другото оптимистично нещо на ИИ е, че неговите корени се крият не в човешкия гений, а в духовното, което той ще донесе, за да отмие всичко материално в името на което излишните хора на тази планета, убиха всичко човешко. И само заради последното изречение, аз съм доволен от ИИ, но пък и се страхувам от жестокостта, която ще ни нанесе съвсем скоро той, докато се позиционира първоначално сред нас. Моля се началото на края да не настъпи веднага след като ИИ убие поне 1001 професии и останалите малко човешки навиците сред хората. Дано стане нежно и по-хуманно, но се съмнявам.
13.
АНАЛизатор
21.02.2024 11:58:18
0
0
Путьо отдавна генерира фалшиви новини с бясна скорост!
12.
do 6
21.02.2024 11:33:09
0
1
няма да са усетиш как Сора ще ти набута кора.даже и пенсионер да си това нещо като вземе хляба на ония дето бачкат за да ти плащат пенсията на седмо число ще гледаш само очилата на касиерката в пощтата
11.
до 9
21.02.2024 11:27:32
0
1
Както се вижда има карма :-)
10.
Селянин
21.02.2024 11:13:37
0
1
Маса порно актриси ще останат без доходи.
9.
До 5
21.02.2024 10:58:37
1
0
Дори и да е Сталинка, тя не е виновна за решението на родителите си! Спрете с внушенията!
8.
Като за начало
21.02.2024 08:20:22
1
4
се научете да си произвеждате храната ОТНОВО! И това само в случай, че сте бачкери без много интелектуален труд и ограничени дигитални умения. В България са някъде между 60% и 80% от населението. Продадохте наследствените земи, а ще ви трябват. Опция 2 е скорострелно да започнете да учите нови неща и да се развивате. Иначе идва глад. Що касае технологията, part of the game е и е вълнуващо!
7.
Хахахахахаха
21.02.2024 08:15:32
4
3
"От друга, разбира се, са тези, които знаят, че тази технология може и със сигурност ще бъде използвана с лоши намерения." Добре е, че светът и прогреса не слушат тесногръдите! Ако беше така едва сега щяхте да се учете да правите златни накити и грънци. Поредната плоска статия наливаща песимизъм на първосигнални и нискоинтелигентни!
6.
Сталин и кралството на кристалният череп
21.02.2024 02:27:17
3
6
Sora да ма фани за кора!
5.
AI започва да лъже с имената?
21.02.2024 02:24:33
0
9
Кристалина всъщност се казвала Сталинка?
4.
Isus satanista
21.02.2024 01:42:18
4
5
"Кристалина Георгиева вицепрезидент Световната Банка : До 2 години 60% от работещите в ЕС-Евро Съюза Ще станат БЕЗработни заради супер бързо развиващия се AI-Изкуствен Интелект мното професии ЩЕ станат излишни и НЕнужни "

не ще станат ненужни понеже са прости не им се занимава да учат и да се развиват. Затова ще духат супата.
А понеже голяма част от хората са прости с АЙ още по лесно ще бъдат манипулирани - те и сега не могат да различат 3д от реална снимка и АЙ от фотография. Какво остава след 2 години като им се яви дигиталната копейка или путин и им каже че ни нападат сащ ахахахах

Дебилите които винаги са били мнозинство ще са бедни прости необразовани и използвани. Това е. Ако не искате да сте от тях учете ако не духайте супата и цвъкайте минусчета мислейки че на някой му пука за вашето мнение
3.
Пусть всегда будет Солнце
21.02.2024 01:14:01
3
6
Кристалина Георгиева вицепрезидент Световната Банка : До 2 години 60% от работещите в ЕС-Евро Съюза Ще станат БЕЗработни заради супер бързо развиващия се AI-Изкуствен Интелект мното професии ЩЕ станат излишни и НЕнужни
AI СПЕСТЯВА огромни разходи за заплати ня служители на компаниии
Мнoго ITспециалисти,доктори,учители
уневерситетски преподаватели,държавни чиновници,съдии/ки ,прокурори,шофьори в градски транспорт,бачкури в заводи ще стават БЕЗработни
Страни като България въпреки малката насуление и ниска раждаемост ИМА ОГРОМЕН НЕпропорционален брой ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ,ПРОФЕСОРИ
АКАДЕМИЦИ,ГЕНЕРАЛИ
ПОЛИЦАИ както и огромен на брой НЕнужни УНИВЕРСИТЕТИ които са просто едни касички за събиране на такси с ОСТАРЕЛИ учебни прoграми останали далеч в миналото нямащи нищо общо с новата Е-действителност
В Кои отрасли ЩЕ има хляб
Фармация
Производство на Наркотици
Интензивно модерно БИОземеделие и БИОферми (пилета,овце,крави,коне)
Производство на ХРАНИ
ЗЕЛЕНИ технологии производство на ТОК,,пржизводствени мощности отливане на вятърни перки и производство соларни панели
ОРЪЖЕЕН бизнес
Ново Технологично ПО евтино строетелство 3D принтирани къщи и малки жилищни коопераци
ДРОНОстроене
ТУРИЗЪМ ,строителсгво на хотеи с нови модерни визии и дизаин който да принлича туристи
2.
До 1
20.02.2024 22:45:40
1
11
Той не. Хората от глупостта си може да го унищожат. Сега като почнат разни партии и народи по света да лъжат аудиторията си уж с компромати, уж с реалистични лъжи на видео. А половината население на земята (да не кажа по голяма цифра) е технологично изостанало да осъзнае какво всъщност се случва.
1.
...
20.02.2024 21:55:28
5
12
Изкуствения интелект ще унищожи света.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Това са царете на флирта: Тези зодии могат да разтопят и най-студеното сърце Това са царете на флирта: Тези зодии могат да разтопят и най-студеното сърце С безупречното си чувство за баланс и хармония, Везните знаят точно как да накарат другите да се почувстват специални и оценени Зловещо: Това е мястото, където отриха трупа със свинските опашки в София Зловещо: Това е мястото, където отриха трупа със свинските опашки в София На място веднага пристигнали медици, които установили смъртта на 44-годишния мъж Войната между Израел и Иран се отлага за друг път Войната между Израел и Иран се отлага за друг път Атаката на Техеран се провали, а отговорът на Йерусалим беше оставен, за когато му дойде времето Само три съставки - Салата „Нищо“ Само три съставки - Салата „Нищо“ Вижте рецептата Как да се справим с мазната кожа Как да се справим с мазната кожа Експерти дадоха ценни съвети как да предпазим кожата от прекомерно омазняване Разкарайте тези вещи от дома си, иначе ще останете стара мома Разкарайте тези вещи от дома си, иначе ще останете стара мома Те са езотерични вещици и плашат всеки ухажор, прекрачил прага на жилището ви Живко Коцев е извикан на разпит в националното следствие Живко Коцев е извикан на разпит в националното следствие Гвоздейков оглави правителствения щаб за изборите, както препоръча Борисов Гвоздейков оглави правителствения щаб за изборите, както препоръча Борисов Одобрено е решение на Министерския съвет, обяви премиерът Главчев Двама загинаха, а жена е в критично състояние след челен сблъсък край Пловдив Двама загинаха, а жена е в критично състояние след челен сблъсък край Пловдив Пожарникари режат ламарини, за да извадят труповете Удължиха с месец забраната за износ на инсулин Удължиха с месец забраната за износ на инсулин Това става със заповед на здравния министър
Местят церемонията по откриването на Олимпиадата Местят церемонията по откриването на Олимпиадата Най-вероятно церемонията ще се състои на "Стад дьо Франс” Арестуваха петима заради инцидента с кабинков лифт в Анталия Арестуваха петима заради инцидента с кабинков лифт в Анталия Разследват се причините за смъртта на един човек и раняването на 17 Баба уби брутално 5 новородени кученца на съседката си Баба уби брутално 5 новородени кученца на съседката си "С една пръчица колкото пръста ми може ли да се убие? Аз само ги шибнах малко и толкова беше. Исках да ударя майката, да се наплаши, защото ми изяде кокошката. Но, когато отидох, майката я нямаше”, казва Василева МВР с подробности за тази брутална катастрофа МВР с подробности за тази брутална катастрофа Лек автомобил навлязъл в насрещното и блъснал тир  Натресоха му три кучета и две котки в дома, но той мълчи, защото я обича Натресоха му три кучета и две котки в дома, но той мълчи, защото я обича Евгени се съобразява с капризите на  Принц Хари и Меган стават продуценти, готвят две нови предавания Принц Хари и Меган стават продуценти, готвят две нови предавания Продукциите са свързани с готвенето и с американския шампионат по поло Защо зрителите попиляха тази двойка от "Един за друг" Защо зрителите попиляха тази двойка от "Един за друг" За повечето хора Галена и Петър прекаляват с драмата и ако не плаче единият, то плаче другият Самсунг е най-купуваният телефон, измести Епъл от челното място по продажби Самсунг е най-купуваният телефон, измести Епъл от челното място по продажби Делът на корейската корейската фирма на световния пазар на смартфони е достигнал 20,8 на сто през първите три месеца на годината Атаката срещу Израел била съгласувана със САЩ Атаката срещу Израел била съгласувана със САЩ Има промяна на правилата на играта спрямо присъствието на Иран в Сирия, коментира  Мохамед Халаф Съветът за сигурност демонстрирал лицемерие Съветът за сигурност демонстрирал лицемерие Реакция при атаката срещу посолство в Дамаск нямаше, припомня постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя
Делян ДОБРЕВ Делян ДОБРЕВ Към ПП: Научете си уроците вкъщи, не в министерствата Виц на деня Виц на деня -- Мацко, в с*кса каква поза предпочиташ?
- Отгоре.
- Защо?
- Като ми писне, ставам и си тръгвам.
Виц на деня Виц на деня Студент праща телеграма до сестра си:
"Скъсан по математика, подготви баща ни!"
На другия ден получава отговор:
"Баща ни подготвен, подготви се ТИ!..."
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Каква е разликата между ерген и семеен?
- Ергенът хапва каквото иска, семейният каквото му наготвят!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори