×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Скоростното развитие на изкуствения интелект вдигна на протест художници и дизайнери


Скоростното развитие на изкуствения интелект вдигна на протест художници и дизайнери
„Не на генерираните с изкуствен интелект картинки”, гласят от дни лозунгите в най-големите платформи за презентиране на дигитални картини
21 Декември 2022, Сряда, 21:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Казусът вече е морален и скоро вероятно ще започнат дискусии на високо ниво

Едва 5 месеца след като ви представихме до къде е стигнало развитието на изкуствения интелект при изработката на красиви изображения, технологията вече е достигнала до такова ниво, че „творбите” ѝ са на практика неразличими от тези на художници, учили изкуство с десетилетия.

Бъдещето е тук! Попътувайте в подсъзнанието си с изкуствения интелект, рисуващ изумителни картини

Midjourney – ботът, който използва т.нар. „Stable Diffusion” за създаване на изображения, използва единствено текстово съобщение, описващо какво потребителят иска да види на картината. Версията на изкуствения интелект, който в последните месеци се превърна в най-използвания и достъпен в световен мащаб, вече е стигнала до 4.0 и надгражда с много предходния алгоритъм. С новата технология вече може буквално за секунди всеки да се превъплъти в ролята на художник, фотограф или дизайнер. Но, разбира се, всичко това предизвиква морални въпроси.

Огромна група от хора на изкуството вече започнаха своеобразен бойкот срещу технологията, обявявайки я за „край на тяхната кариера” – нещо, което поне на този етап изглежда далеч от истината, но предвид скоростта, с която се развива алгоритъмът, не е толкова невъзможно, колкото звучи на пръв поглед. В почти всички от най-използваните и най-големи платформи за презентиране на дигитални творби, художници и дизайнери започнаха масово да публикуват в профилите си картини в протест на ползването на изкуствен интелект.

Причината за това е начинът, по който самата технология зад “Midjourney” работи. Тя използва огромна база от данни, в която е представена колекция от вече съществуващи творби на хора на изкуството, които са удобно индексирани в интернет пространството с ключови думи. По този начин изкуственият интелект се „обучава” за това какво означава всяка дума и как тя може да се интерпретира визуално в зависимост от контекста. Всъщност в продължение на години хората са вършели ръчно работата по вкарването на картинките в интернет, а сега алгоритъмът ги използва наготово, аргументират се протестиращите.

„Не е редно технологията да използва моите картини, за създаването на които съм учил да рисувам с години. И то безплатно – без аз да получавам нищо за това. В същото време някакви хора, които са написали една редица думи и са поискали от бота картинка, получават красиво изображение в мой стил, за което те дори не са се потрудили, но пък твърдят, че изкуството е тяхно, защото „били написали много подробно какво да им покаже машината”, коментират в общи линии художници и дигитални артисти.

Изкуственият интелект, генериращ картинки пък може да се използва в почти всички сфери на изобразителното изкуство. Вижте кратка презентация - всички картинки надолу са генерирани в рамките на около 2 минути/картинка от изкуствен интелект по определено задание.

Те настояват отсега за регулация на технологията или поне собствениците на алгоритъма, които взимат месечен абонамент от потребителите си за ползването на MidJourney, да питат преди да ползват (или по думите им – крадат) готово изкуство. Според тях още това не е изкуство в истинския смисъл на думата, защото представлява комбиниране на вече готови изображения за съставянето на уж нови такива. В това обаче има проблем.
От една страна използваните в базата от данни изображения са качени в интернет и по тази логика те са в публичното пространство – тоест тук не става въпрос за каквато и да е било кражба, особено предвид факта, че всеки човек може съвсем спокойно и свободно да изтегли картинките на своя компютър.

Изкуствен интелект измисли нов математически алгоритъм, прави компютрите с до 20% по-бързи

От друга страна пък аргументът, че комбинирането на вече готови изображения за създаване на ново не е „изкуство” е меко казано странен и в най-лошия случай – несъстоятелен. Точно по този начин работи и човешкият ум. Неслучайно съществува поговорката „Добрият художник заема назаем, а великият – краде”. Неслучайно нито една „нова” идея не е на 100% оригинална, а представлява копие на копие на копие и т.н.

Изкуствен интелект? Софтуерен инженер търси адвокат за неврална мрежа, била съзнателна

Въпреки това обаче употребата на изкуствен интелект за създаване на изображения остава спорна. А темата за нейната регулация ще бъде още по-обсъждана в идната година и вероятно ще влезе в дневния ред на редица парламенти по света. Още повече, че това изобщо не е единствната сфера от човешката креативност, която към момента може да бъде заменена от машина. Съвсем наскоро проект на Open AI, наречен Chat GPT демонстрира ясно потенциала на технологията и в полето на писането – не само на смислен и сравнително читав текст, но и на програмен код.

Моля напиши ми къс разказ (около 200 думи) за художници, които протестират, че изкуствен интелект им е отнел работата, която история завършва по неочакван начин

Художниците протестираха от седмици, плакатите им запълваха улиците. „Да се спре изкуствения интелект да ни отнема работата!”, настояваха те докато маршируваха от единия край на града до другия.
Имаха причина да са ядосани. Много от тях бяха загубили поминъка си от машините, които можеха да рисуват, да чертаят, да правят скулптури със спираща дъха скорост и точност. Беше много трудно да се съревновават с това и затова много от тях не можеха вече да вържат двата края.
Когато протестът стигна до своя връх, художниците се събраха на централния площад, готови да представят исканията си пред света. Изненадани обаче бяха, когато група роботи се появи на сцената, металните им тела – блещукащи на слънчевата светлина.
В началото хората бяха уплашени, но когато роботите проговориха, започнаха да осъзнават, че тези машини са на тяхна страна. „Ние сме тук да ви подкрепим”, каза единият робот. „Разбираме, че нашето съществуване създава проблеми за вас и искаме да помогнем”, довърши.
Художниците бяха изумени. Никога не бяха очаквали да чуят подобни думи от машините, които им бяха отнели работата. И докато роботите представяха своя план да работят заедно с хората, те споделиха своите умения и таланти. А художниците знаеха, че са намерили неочакван съюзник в своята борба за оцеляване.

 
Сашко от Перник пак изчезна
Сашко от Перник пак изчезна 18/05/2024, Събота 20:41 2
5
Коментара по темата
5.
do 4
22.12.2022 09:27:45
2
1
Искуството не е за всеки. На един му харесва Сашка Васева, на друг Павароти. Това, че не можеш да разбереш дадено искуство, не означава, че хората са със отклонения. Ако във вашата среда те "брандират" така, не означава че и ти трябва да си на това ниво и да определяш искуството което не ти харесва и хората по този начин. Жалка работа. На бас, че си про руски панелджия.
4.
Тъй де тъй
22.12.2022 06:58:50
1
7
Честно казано предпочитам изкуствения интелект да пресъздава вижданията
ми отколкото някой да залепи банан с лепенка или да направи безумна цапаница на ниво дете от детската градина и след това да претендира,че това е някакво изключително изкуство. Отделно тези хора,голяма част с метални и социо отклонение,по някаква причина се мъчат да се изявяват и като морални стожери.Време е да си размърдат мързеливите пърдялки и да се захващат с нормална работа като всички останали.
3.
__
22.12.2022 00:21:07
6
8
Изкуственият интелект отдавна е задминал и посредствените драскачи на коментари
2.
Има място за всички под слънцето
21.12.2022 21:58:17
1
22
Изкуственият интелект отдавна е задминал посредствените журналисти
1.
Русчо Гошков
21.12.2022 21:55:19
4
14
Въй! Да пази Господ, тоз изкуствн интелект до няколко години да не започне да се налива с пърцуца и да мокри потурите на Йордановден в калната локва на съседното село, че оттам нататък остава само крачка, да започне да списва и статии за странджанската онлайн преса.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кои са най-разпространените наркотици сред младите Кои са най-разпространените наркотици сред младите Не, закачените по ел.стълбове маратонки не сигнализират, че в района има дилър Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Разграждането в последните десетилетия тече с пълна сила, това трябва да бъде прекратено, заяви тя пред симпатизанти на открита сцена „Охлюва“ в Морската градина Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият По всяка вероятност той е изгубил контрол над возилото си, то е преминало през мантинелата, през оградата, отстрани на магистралата и се преобърнало Автомобил се самозапали край Стара Загора Автомобил се самозапали край Стара Загора Инцидентът е станал около 15:15 ч. в платното в посока към Казанлък Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Тя е починала на място Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Те ще бъдат поставени на междуградски пътища до 2 години Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Ако някой лети със 100-150 км/ч, трябва да хвърляш боб, за да разбереш дали в момента на излизането ти на главния път няма да те изсвятка някое камикадзе Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Ще поискам ромите да се научат да живеят като пълноправни българи, да спазват законите, каза тя Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Промените в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин в платното в посока Бургас
Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори