×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бъдещето е тук! Попътувайте в подсъзнанието си с изкуствения интелект, рисуващ изумителни картини


Бъдещето е тук! Попътувайте в подсъзнанието си с изкуствения интелект, рисуващ изумителни картини
Можем само да гадаем до каква степен и колко бързо ще се развие тази технология, но ще може ли да замени тя човешка в създаването на изкуство? - снимката е генерирана с точно този текст под нея
15 Юли 2022, Петък, 20:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

MidJourney е платформа, базирана на неврални мрежи и алгоритми, която работи с огромни масиви от снимки, за да създаде ново изображение

Ако все още мислите, че живеем в настоящето и то е мрачно и сиво, помислете пак. Около 60 000 човека в света в момента са част от отворената бета версия на главозамайващо изпипан изкуствен интелект, който рисува... с думи. Какво точно значи това?

Да предположим например, че вие сте човек, който изобщо не се справя с четката – нито с дигиталната, нито с физическата. Но много искате да направите своя картина и да я закачите на стената си в хола, или да я сложите като wallpaper на телефона си, за да я съзерцавате и да ѝ се наслаждавате колкото искате.

Имате идея и можете да я опишете в текст. Вашето желание е, да речем:


„Искам: Абстрактно изображение на Вселената, погледната през очите на мравка”


Звучи трудно, дори невъзможно за изпълнение, особено от амтьор. Оказва се, че не е толкова трудно обаче. Трябва просто да можете да напишете точно това, което искате да видите, дори без да спазвате някакви конкретни правила или синтаксис.

Така MidJourney си представя вашето хипотетично желание

Образът не е перфектен и това е очаквано. Все още. Алгоритмите и невралните мрежи, на които е базиран изкуственият интелект се пазят в тайна, но ще бъдат развити в близкото бъдеще. Това е въпрос на време.

На практика обаче, съдейки от начина на работа, може да се каже, че MidJourney работи с метаданните на огромни масиви от снимки в интернет пространството и комбинира различни изображения в нови такива по процес, нарчен образно казано „постепенна филтрация”.

Как точно работи от потребителска гледна точка MidJourney?

Първо човек пише „/imagine Prompt:”. След това описва точно това, което иска да види на английски език. В горния пример написаното беше „The Universe through the eyes of an ant abstract”.

Веднага след като текстът е входиран, машината започва да работи.

Представя ви постепенно, в рамките на по-малко от минута, 4 изображения със сравнително ниска резолюция, която обаче е достатъчна, че да се види поне силуета и композицията на въпросната снимка. След това ви се предоставят опции.

Така изглежда първоначалният prompt за "Вселената през очите на мравката"

Имате реално 2 варианта. Да си изберете една или няколко от четирите картинки и да повишите резолюцията им или да изберете една или няколко от картинките и на базата на нея да направите 4 други вариации. След това процесът се повтаря.

Крайно любопитно е, че засега платформата е в бета версия – тоест тя бива тествана активно от всички потребители, получили достъп до системата. Към момента всичко се случва в скрити канали в обикновено използваната от геймъри платформа Discord. Това обаче съвсем скоро се очава да се промени и на пазара да се появи, ако не приложение за телефон, то поне работещ уеб сайт. Към 15 юли месечният абонамент за нелимитирано ползване на MidJourney е $30. Бонусът е, че освен своите „творби”, в каналите на Discord можете да виждате и да обработвате всички останали, генерирани от други потребители в бета тест фазата на Изкуствения интелект.

Ако пък не искате да плащате, можете да използвате услугата безплатно, но за генерирането на само 25 картинки на месец – количество, което разбирате, че е крайно недостатъчно още в първия момент, в който MidJourney ви покаже образ на „Буря в морето през нощта и корабокрушение, което е хиперреалистично в 4К резолюция, Ultra HD”, което изглежда така:

Използваният текст: Storm at sea shipwreck at night hyper realism 4k uhd

Можем само да гадаем как ще се развива тази технология в бъдещето. Нейните ползи обаче са безспорни. Не, този тип изкуствен интелект няма да замени човешката ръка в създаването на изкуство, просто защото не може. Но това, което може да направи, е да даде на художниците и илюстраторите във всички сфери на креативното нови вдъхновения за това в каква посока да тръгнат в изкуството си.

Това ще е инструмент, който да помага за тяхната работа.

Точно така, както палитрата е инструмент, улесняващ работата на художника.

Точно така, както калкулаторът е инструмент, който помага на математика или инженера.

Така, както автомобилът е инструмент, с който човек пътува по-лесно от точка А до точка Б.

И така както телескопът и микроскопът помагат на астрономи и микробиолози да установят тайните на вселената.

Пък било то през окото на мравка или на човек.

Това е друга вариация на „Вселената през очите на мравка” от същата сесия

...

Представяме ви и кратка галерия, която в предходните дни успяхме да сглобим с помощта на MidJourney:

Първа итерация - 4 варианта (от ляво надясно, отгоре надолу - 1, 2, 3, 4) Използван текст: young woman planting flowers on a rooftop
4 нови вариации на "3"
Избраната снимка от горните вариации в почти пълна резолюция (в случая "1")
Първа итерация на текст: "painted dreams"
Краен резултат
Втора итерация, базирана на първата (оригиналната)
Краен резултат
Първи четири итерации на текст: "the christian god looking upon us from the sky if he made us in his image"
Краен резултат
Първи итерации за "ruined vacation forest dog window"
Краен резултат
Четири варианта на: "logo design of a microphone with a rose head in the style of soviet logo design"
Текст: "ancient egyptian pharaoh sci fi tech futuristic realistic render in 4k trending on artstation"
Четири итерации на: "The universe in a glass bottle"
Краен резултат
Текст: "new tequilla cocktail with lemon"
Текст: "the twelveth chair barbershop in the style of salvador dali"
Текст: "Vortex of lies in red velvet"
Текст: "beach on the sea with a beach bar and umbrellas in rain"

Всяко от изображенията е генерирано в рамките на около 2-3 минути


В категории: Животът


Би Ти Ви връща Цитиридис?
Би Ти Ви връща Цитиридис? 19/04/2024, Петък 12:14 0
4
Коментара по темата
4.
Интелект
16.07.2022 18:37:20
1
2
Влязох в дискорд групата за бета тестер. Мега яко е! Това беше наистина готино съдържание от флагман! Искам да виждам повече такива старии от колкото селски драми!
3.
Норберт Винер
16.07.2022 09:57:37
0
4
С изкуствения интелект ще се справим, обаче кога ще развием естествения?
2.
Е
15.07.2022 22:19:40
2
1
Някой има фетиш за мравки...
1.
Кую
15.07.2022 20:52:40
2
3
Киро Интелекта вижда по-добре като се надруса. Убягва му само вълната и едната вежда на Лена нимфоманката.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тя вечно мрънка и е избухлива, шеф Ангелов я изгони Тя вечно мрънка и е избухлива, шеф Ангелов я изгони Стефани не скри и че е имала предубеждения към Симона, а причината за това бил не само външния й вид, а и поведението й – по-шумният й начин на изразяване и хаосът, който създава в „Кухнята на Ада” Партията на Слави с остра декларация срещу „лицето“ Бойко Рашков: Няма да му се размине! Партията на Слави с остра декларация срещу „лицето“ Бойко Рашков: Няма да му се размине! Няма да му се размине и на Асен Василев, закани се депутатът Станислав Балабанов Би Ти Ви връща Цитиридис? Би Ти Ви връща Цитиридис? Алисия се шири в имот за 3 милиона лева, съседка е на Паскал Алисия се шири в имот за 3 милиона лева, съседка е на Паскал Къщата е ултрамодерна, дворът е достатъчно голям, има и басейн. 2-годишно подкара кола, блъсна се в кафене 2-годишно подкара кола, блъсна се в кафене По време на инцидента е имало много хора, седящи на масите Футболист преби мъж с чук и му преряза гърлото Футболист преби мъж с чук и му преряза гърлото Задържаният е Дейлън Амир Остин, състезател по американски футбол на отбора към Университета на Орегон Умуват как да облекчат процедурите за наемане на чужди работници за летния сезон Умуват как да облекчат процедурите за наемане на чужди работници за летния сезон Министърът на туризма Евтим Милошев с важна среща  Готова ли е България за еврозоната? Политиците ни не искат еврото Готова ли е България за еврозоната? Политиците ни не искат еврото Те похарчат това, което предприемчивите хора са направили в хазната и са внесли с данъците си, коментира Левон Хампарцумян  Борисов не разбира защо служебният кабинет не сменя областните управители на ПП-ДБ Борисов не разбира защо служебният кабинет не сменя областните управители на ПП-ДБ Води се спор кой да замени "губернатора" на Бургас Пламен Янев, който е недолюбван от кметовете и бизнеса Нямам новина, обяви Главчев след среща с президента Нямам новина, обяви Главчев след среща с президента Диалогът продължава, лаконичен бе служебният премиер
Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Изгони Теа, а остави Валерия, въпреки че узна истината за нея  Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Десислава вече е баба  Голямата измама "Денсинг старс" Голямата измама "Денсинг старс" Странното решение на журито да няма отпаднал от „Денсинг старс” възмути и зрители и публика Наистина ли момите от Ергенът са толкова прости Наистина ли момите от Ергенът са толкова прости Положението е отчайващо  Тя се сдоби с дупе-мечта и почти веднага го загуби Тя се сдоби с дупе-мечта и почти веднага го загуби По време на пътуване до Канада започнали проблеми: задните й части станали болезнени и втвърдени Идва времето за отпуски Идва времето за отпуски Тази година празниците са подредени така, че ако вземете 3 дни отпуска, може да се насладите на 10 почивни дни Тя се възмути, че момичетата от Ергенът били меркантилни, но имала 60-годишен любовник Тя се възмути, че момичетата от Ергенът били меркантилни, но имала 60-годишен любовник Възрастният приятел на Маги и подсигурявал луксозен живот, докато не си намерил по-млада от нея  Нападението над Иран не застрашавало България, военният ни министър напира да помагаме  на Украйна Нападението над Иран не застрашавало България, военният ни министър напира да помагаме на Украйна Тя е приоритет за служебното правителство, подчерта Атанас Запрянов Ще има и втори удар по Иран? САЩ са били информирани 48 часа преди атаката Ще има и втори удар по Иран? САЩ са били информирани 48 часа преди атаката  Проиранските милиции в Ирак са започнали да преместват въоръженията си в Сирия, заедно с бойци САЩ блокира с вето в ООН пълноправно членство на Палестина САЩ блокира с вето в ООН пълноправно членство на Палестина Вашингтон аргументира ветото си като заяви, че независима палестинска държава трябва да бъде създадена чрез директни преговори
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори