×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Личност на годината 2023: Номинация за Петър Стоянович - историка, който направи Бургас столица на документалното кино


Личност на годината 2023: Номинация за Петър Стоянович - историка, който направи Бургас столица на документалното кино
Бургас стана пример как се управлява голям град, как се мисли не в рамките на мандата, а с мащаба на едно или дори две поколения напред, каза Петър Стоянович и благодари за честта да е номиниран за "Личност на годината"
Тема в развитие
Личност на годината 2023: Номинация за кулинарния шеф Валя Вълкова - захарчето на всички, нуждаещи се от специална грижа Личност на годината 2023: Номинация за Петър Стоянович - историка, който направи Бургас столица на документалното кино Личност на годината 2023: Номинация за актрисата Гергана Стоянова, която учи хиляди бургаски деца как да вървят към мечтите си Личност на годината 2023: Номинация за доц. Владимир Корновски - лекарят на световно ниво, който избра Бургас пред Варна, за да лекува сърца Личност на годината 2023: Номинация за Димитър Йовнов – флагманът на спасителите след потопа в Царево Личност на годината 2023: Номинация за Живко Жеков - треньора, издигнал до успеха Нургюл Салимова и още десетки шахматни гении Флагман.бг започва приема на номинации, посочете достойните сред нас - носители на добрия пример за 2023 г.
виж още
скрий
12 Януари 2024, Петък, 18:00 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА

Кандидатурата му идва от Пристанище-Бургас и "Пристанищна инфраструктура" и е още заради осъществяването на мечтата за поставяне на бюст-паметник на княз Фердинанд по случай 120 г. от откриването на модерния ни Порт

Историкът от БАН, преподавател, бивш министър на културата проф. дин Петър Стоянович е следващият номиниран в класацията на Флагман.бг „Личност на годината 2023“.

Неговата кандидатура бе изпратена до Флагман.бг от името на Пристанище-Бургас и „Пристанищна инфраструктура“ заради огромния принос за развитието на документалното изкуство и прославянето на града ни в световен мащаб, но и заради инициативата по поставянето на бюст-паметник на княз Фердинанд по случай 120-годишнината от откриването на модерното пристанище в Бургас, на която той е двигател.

По идея на Петър Стоянович вече за седма година Бургас ще бъде сцена за най-новото в световен мащаб документално кино през септември 2024. Заедно с брат му Димитър Стоянович – киносценарист, ТВ водещ, гл. редактор на списание „L’Europeo” и с кинорежисьора Лъчезар Аврамов са съоснователи на Международния фестивал DOCК, който е единственият по рода си за документално историческо кино в света. Той се провежда ежегодно в продължение на пет дни, а всички прожекции и лекции към тях са безплатни. И до днес високото ниво на проведения конкурс се обсъжда в най-престижните форуми за кино и Бургас вече се споменава като една от столиците на документалистиката. Всяка година фестивалът показва 10 филма от световна величина, които се състезават за голямата награда; 15 филма в съпътстващата програма; 6 филма в академичната програма за средношколци. На годишна база прожекциите се посещават от около 3 000 активни зрители на възраст от 16 до 70 години, включително множество чужденци – гости или постоянно пребиваващи жители на град Бургас.

За шестте години, в които се проведе DOCK, в Бургас идват десетки участници в жури, лектори или гости на фестивала. Сред тях са Андрей Слабаков, проф. Анрдей Пантев, проф. Веселин Янчев (председател на Общото събрание на СУ), проф. Милко Палангурски (зам.-ректор на ВТУ), доц. Георги Лозанов, Кристина Верославова, Башар Рахал, проф. Божидар Манов, Камен Воденичаров, Димитър Коцев-Шошо, Малин Кръстев, Иглика Трифонова, Христо Гърбов“, се казва в аргументацията на кандидатурата на Петър Стоянович от името на Пристанище Бургас.

По време на петте дни на фестивала в Бургас

Първо издание на DOCK се провежда през 2018 г., като традицията е събитията да съвпадат с дните около 22 септември – обявяването на Независимостта на Република България.  Откриването на фестивала всяка година е на  17 септември и прожекциите продължават на 18, 19, 20, 21 и 22 септември – като краят съвпада с празника на Независимостта на България.

Интересът към документалното историческо кино е огромен, както в световен мащаб. Това е и причината за настъпилия взрив от специализирани телевизионни канали, включително на водещите световни телевизии, които предлагат единствено историческа документалистика с доказан успех сред широката зрителска аудитория. В същото време е парадоксален факт, че фестивали на историческото документално кино практически липсват. Единственото изключение е провелият се за пръв път през есента на 2017 г. фестивал в Риека, който – по мнение на външни експерти – остава на този етап събитие с минимален международен отзвук от по-скоро локален характер.

Международен фестивал на документалния исторически филм (DOCK) – Бургас дава уникалната възможност за създаване на един от първите в света фестивали с подобна насоченост, възможност за привличане на нови публики – от страната и света, включително и с личното присъствие на световноизвестни имена в киното, възможност за нов фокус към кино средата в България от страна на световните медии. 

За Петър Стоянович  фестивалът за историческо документално кино е нерви и радост, смях и напрежение, ежеминутни срещи с хора, но не и бреме. Затова той всяка година влага на максиманлна скорост своята енергия в неговата организация

Фестивалът включва международна конкурсна програма и специална церемония по награждаване, съпътстваща програма с различен ежегоден наслов, програма „Академия“, която е специално посветена на учениците от бургаските гимназии. 

Десет филма се състезават за най-добър филм в състезателната програма, а международно висококвалифицирано жури връчва статуетка, както и парична награда. Предварителната селекция за тези 10 филма се прави от общо около 400-500 кандидатствали заглавия.

Част от екипа, който идва в Бургас за фестивала

Когато репортер на Флагман.бг съобщи на Петър Стоянович, че получава номинация за „Личност на годината 2023“ заради това, което прави за града ни, той остана изключително изненадан и пожела да благодари на Пристанище Бургас за високата чест, която му оказват.

„Започнахме фестивала като на шега, а той се превърна в осъществена мечта. Идеята беше да направим фестивал с добро кино за хора и град, които харесваме. С брат ми, без да се замисляме си казахме – трябва да е Бургас. И слава Богу тук ни посрещнаха със същата обич и вяра в успешното начинание.

И в крайна сметка – вече седма година от началото, Международният фестивал на документалния исторически филм DOCK-Бургас по един категоричен начин прибави град Бургас към международната фестивална кино сцена. Професионалното провеждане на събитието, високото ниво на конкурсната програма, елитното международно жури, общественият интерес и дискусиите след прожекциите, предизвикаха множество положителни реакции в българските и чуждестранни медии, насочвайки вниманието на водещи чуждестранни компании – продуценти, режисьори, автори – към фестивала. “DOCK” – Бургас наистина успя да създаде уникална платформа за един от първите в света фестивали с подобна насоченост, успя да привлече нови публики – от страната и света“, каза Петър Стоянович.

Камен Воденичаров и заместник-кметът Диана Саватева

Днес той с усмивка си спомни преди шест години колко е бил впечатлен от това, че изключително бързо кметът Димитър Николов и администрацията стават част от  сбъдването мечтата му.

„Днес съм поласкан, че аз и екипът на фестивала сме оценени така високо от бургазлии за онова, което сме свършили. Защото фестивалът за историческо документално кино е нерви и радост, смях и напрежение, ежеминутни срещи с хора – големи и малки, спорещи или ръкопляскащи, това си е една седмица друг живот, като онзи живот, за който си мечтал, когато тръгнеш по един път, който не знаеш точно къде ще те изведе“, споделя Петър Стоянович.

И добавя: „Нищо от този фестивал нямаше да се случи, ако не беше този град, този кмет и този общински екип. През последните десетина години Бургас стана пример за това как се управлява голям град, как се мисли не в рамките на мандата, а с мащаба на едно или дори две поколения напред. Всеки началник се фиксира върху най-престижните или доходоносни сфери на управлението, но съм готов да се подпиша с двете ръце, че най-впечатляващ е онзи, който мисли как да заложи параметрите на делника на внуците ни – ето това прави Димитър Николов. И още: когато един кмет поставя духовността наравно с финансите и инфраструктурата, той показва, че иска да осигури на своите съграждани възможност да влязат в утрешния ден леко и на два крака – в сферата на материалното и в сферата на духовното. Така кметът Николов успя да преодолее в Бургас онова, от което боледува България – куцият ход. Защото на един крак – само с парите, асфалта и социалните помощи – вероятно се печели мандат, но не се гарантира бъдеще на една европейска нация.“

Днес Петър Стоянович с усмивка си спомни за топлото посрещане и отворените врати, които намира в Бургас

Защо Бургас

Не знам дали всеки си дава сметка в каква перла се е превърнал Бургас през последните години! Казвам го без грам пудра и натягане, тук наистина е най-доброто място за живеене в България. През последните десетина години този град се превърна едва ли не във второто ми място за живеене. Аз не пътувам към Бургас, аз кацам на една обетована земя, която ми дава от всичко по малко, понякога и по много, но все хубаво. Или поне за мен винаги е така. Има море, култура, уют, ред, хора, с които да изпиеш по едно питие на залез.

Как DOCK дава заявка да привлече, да заинтригува и младата аудитория

Казват, че най-младите, учениците, били разсеяни, не толкова устремени като старите поколения, всичко им се давало сега на готово. Вероятно е и така, други хора растат вече. Но именно затова и нашият фестивал нарочно направи специална програма за тях, с дискусии, с прожекции, с възможност да видиш нещо различно, когато си млад. Да срещнеш други хора лично и на екрана, да отвориш нова врата към света – не е речено, че непременно ще минеш през нея, но поне ще знаеш, че я има.

В почит на княз Фердинанд

Благодарен съм на „Пристанищна инфраструктура“, че осмислиха и прегърнаха идеята ми за поставяне на паметен знак на територията на Порта, с който Бургас да отбележи 120-годишнината от откриването на своето модерно пристанище. В началото на 20 век, благодарение на усилията на българския княз Фердинанд, на поредица от правителства, политици, офицери, търговци, техническа и художествена интелигенция България може да се похвали, че постепенно се е превърнала в модерна държава. Само за едни никакви 20-25 години една ориенталска провинция става европейска държава и с гордост заема мястото си сред цивилизованите нации.

Начело на това феноменално движение на българите стои държавният глава, чийто бюст предстои да открием, за да отбележим прекрасния юбилей на обичания Бургас.

Без решаващата помощ на „Пристанищна инфраструктура“, за която благодаря изключително и искрено, воденият от мен Инициативен комитет надали щеше да постигне целта си. Но именно водени от девиза на държавата, съединихме добрите си намерения и показахме обща сила. Дай Боже тази практика да продължава и в бъдеще!

Кой е Петър Стоянович

Петър Стоянович е роден на 25 юни 1967 г. в София.  Завършва Немската езикова гимназия в София. Следва „Германистика" в СУ „Св. Климент Охридски", завършва „Обща история" и „История на Източна и Югоизточна Европа" във Виенския университет. Паралелно посещава семинари и лекции по германистика, теология и театрознание. Има научна степен „магистър по философия" на Виенския университет. Защитава с отличие докторска степен - „доктор по философия" на Виенския университет.

Автор е и на монографиите: “Между Дунав и Нева. Княз Фердинанд І Български през погледа на австро-унгарската дипломация 1894-1899″, изд. „ЛИК”, С., 1999 г., научна теза, “Границите на европейската империя”, сп. “Разум” (2002), “Известният непознат: Иван Стоянович-Аджелето (1862-1947)”, изд. „Сиела”, 2012 г., както и на много статии и интервюта.

Петър Стоянович е парламентарен секретар на Министерството на външните работи в периода февруари 1998 - март 2000 г. Ръководи бюрото на Надежда Михайлова като заместник-председател на Европейската народна партия – 1999 – 2003 г. Началник на Кабинета на министъра на външните работи Надежда Михайлова от март 2000 до юли 2001 г.

Международен секретар и член на Националния съвет на СДС (2001-2003), секретар на НИС на СДС (2002 - 2003). Заместник-председател на СДС-София (2002-2003). Политически (2003 - 2007) и международен секретар (2005 - 2007) на ПП "Движение Гергьовден". Председател на ПП "Движение Гергьовден" (април 2007 - септември 2010 г.) Напуска ПП "Движение Гергьовден" през април 2011 г.

След септември 2010 г. е журналист на свободна практика, от 2012 г. - колумнист на в. “Преса”.

От 29 май 2013 г. - министър на културата в кабинета на Пламен Орешарски.

Всеки гражданин – индивидуално, организация или група от наши читатели могат да направят номинации на електронната ни поща [email protected]. до 16 януари 2024 г., вторник.

Условието е участникът да живее в Бургаска област, да е роден тук или да е извършил своето добро дело на бургаска територия, да не е бил номиниран за предходната година. Всяка една кандидатура ще бъде разгледана подробно от компетентното жури. При изпращането на данните за участие, прилагайте  биография и кратка обстоятелствена част защо именно този човек заслужава да бъде отличен с голямата награда. Тя е само една и няма подтитли.

От 00.01 часа на 17 януари 2024 г., сряда, до полунощ на 27 януари 2024 г., събота, ще се проведе интернет гласуването, което ще е с 50% тежест при изчисляването на крайния резултат.

Останалите 50 % ще се оформят от вота на компетентното жури, в което са включени членове с безспорен авторитет – от различни институции, браншове и организации. То ще бъде оглавено от председателя на Районната избирателна комисия – в мандат, компютърният специалист Атанас Сиреков – внук на легендарния бургаски кмет Атанас Сиреков, починал при изпълнение на служебен дълг (1936-1939), както и член от редакцията на Флагман, посочен от управителя ѝ г-н Веселин Василев.

 

 






България Всички новини
На Велики понеделник задължително трябва да... На Велики понеделник задължително трябва да... По време на Страстната седмица постите навлизат в своя най-строг период ПП-ДБ готови да управляват с ГЕРБ, ако Бойко Борисов счупи „заварката“ с Делян Пеевски ПП-ДБ готови да управляват с ГЕРБ, ако Бойко Борисов счупи „заварката“ с Делян Пеевски  Подготвя се почвата за връщане на Борисовата държава - завладяна съдебна система и имитация на честни избори, предупреди ген. Атанасов Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Специализиран екип от 78-ми батальон за осигуряване – София, разузна, транспортира и унищожи силно корозирала фугасно-осколъчна авиобомба AN-М30А1 Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Над 70 деца посетиха пристанището и разгледаха терминалите, за да се запознаят с работата на своите родители Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори