×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Кола се преобърна в Шуменско, шофьорката – с 1,91 промила и положителен тест за метамфетамин
  • Митничари откриха контрабандно злато за над 80 бона на "Лесово"
  • Росен Желязков се отказва от европарламента
  • 15-годишно момиче се удави след падане в напоителен канал
  • Vivacom тества първи в България най-новата мобилна технология 5.5G
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Личност на годината 2023: Номинация за актрисата Гергана Стоянова, която учи хиляди бургаски деца как да вървят към мечтите си


Личност на годината 2023: Номинация за актрисата Гергана Стоянова, която учи хиляди бургаски деца как да вървят към мечтите си
Въпреки натовареното си ежедневие актрисата е приела за своя мисия да посее в българските деца зрънце от своето родолюбие и доброта
Тема в развитие
Личност на годината 2023: Номинация за кулинарния шеф Валя Вълкова - захарчето на всички, нуждаещи се от специална грижа Личност на годината 2023: Номинация за Петър Стоянович - историка, който направи Бургас столица на документалното кино Личност на годината 2023: Номинация за актрисата Гергана Стоянова, която учи хиляди бургаски деца как да вървят към мечтите си Личност на годината 2023: Номинация за доц. Владимир Корновски - лекарят на световно ниво, който избра Бургас пред Варна, за да лекува сърца Личност на годината 2023: Номинация за Димитър Йовнов – флагманът на спасителите след потопа в Царево Личност на годината 2023: Номинация за Живко Жеков - треньора, издигнал до успеха Нургюл Салимова и още десетки шахматни гении Флагман.бг започва приема на номинации, посочете достойните сред нас - носители на добрия пример за 2023 г.
виж още
скрий
11 Януари 2024, Четвъртък, 23:00 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА

Тя бе излъчена от името на Ротарианската общност заради благородната инициатива, която подема преди вече 3 г., провела е над 90 семинара в родния Бургас и вече я развива в национален мащаб

Актрисата от "Откраднат живот", телевизионен водещ и златен глас от дублажа Гергана Стоянова е номинирана в класацията на Флагман.бг „Личност на годината 2023“. Тя бе излъчена от името на Ротари клуб Бургас Пиргос заради благородната инициатива, която подема преди вече 3 години и я развива в национален мащаб. През изминалата 2023 г. семинарите за пътя към успеха и сбъдването на мечтите на Гергана Стоянова са подкрепени от Община Бургас и благодарение на това тя изнася своите уроци по родолюбие и добротворчество в над 15 бургаски училища пред децата от 1 до 12 клас.

„Това е една жена, която осмисля значението на думата „будител“ и затова е нашето предложение за „Личност на годината 2023“. Всеки, който се е докоснал до нейния характер и темперамент, я е заобичал и е бил вдъхновен по един или друг начин. Гергана Стоянова е професионалист и успяла жена, чийто глас чуваме отвсякъде – от познатото "в момента няма връзка с този номер", макар че с Гергана винаги има връзка, защото тя има неизчерпаемата енергия да се занимава с няколко неща едновременно и да ги довежда докрай. От навигацията на Гугъл, през телевизионния екран и рекламите до програмата за незрящи, която е в помощ на хиляди българи. И не на последно място Гергана Стоянова е бургазлийка, тя се гордее с това, че е израснала в кв. Долно Езерово и е имала прекрасни детски години там. 

В дублажното студио, като доктор Поли Грънчарова и на Моста в Бургас в реалния живот с децата ѝ - Яна и Боян

Въпреки натовареното си от работни ангажименти ежедневие, актрисата не спира да раздава със сърце своята енергия и обаятелност. Тя е приела за своя мисия да посее в българските деца зрънце доброта и стремеж да сбъдват мечтите си, затова заслужава да бъде „Личност на годината 2023“ и не само. Тя създава на децата сериозна основа на съзнанието им на българи, подкрепена с факти - кара ги да си записват, да знаят, да помнят и да споделят българските рекорди, защото това ни дава самочувствие като българи, да помнят българските герои, които са дали живота си за свободата на България, да изучават живота им и да разказват за тях“, пише в аргументацията към номинацията на актрисата Гергана Стоянова от името на Ротарианската общност в Бургас.

Срещата в НБУ „Михаил Лъкатник“

„Аз уча, вярвам, мога, знам“ е слоганът на нейния семинар за самопознание, самообучение, вдъхновение и плануване на мечти с деца от 1 до 12 клас, учителски колективи и граждани на всякаква възраст. Основната им цел е да се провокират децата да използват своите възможности по най-успешния начин. Да развиват качествата си и всеки ден да научават нещо ново. Чрез споделянето на опита на популярна личност от малкия и големия екран, да разберат, че неуспехите са жизнено важни за постигане на поставените цели. Стимулиране на "глада" за познание, себеоткриване и себереализиране в живота. Да мечтаят, да си поставят цели, да си правят план как да ги реализират.

 На тези семинари децата получават специални дневници, в които започват да си водят записки всеки ден, под ръководството и напътствията на класните си ръководители.

На първа страница на бележника пише: „Това е моят бележник по родолюбие, човеколюбие, ученолюбие, природолюбие, любознание...“ В него децата започват да планират и да пишат всеки ден своите отговори:

Как да превръщаме мечтите си в планове.

Никога да не се отказваме от мечтите си.

Да не говорим лошо за България – никога и по никакъв повод!

Да почитаме героите, които са платили с живота си нашата свобода.

Всяка седмица да научаваме за известен българин и да разказваме на близките и приятелите си за него.

Когато използваме социалните мрежи – никога и по никакъв повод да не пишем негативни коментари за познати или непознати хора.

Да почитаме и уважаваме родителите си.

Разделно събиране на отпадъци. Как точно подготвяме материалите за рециклиране. Какво можем ние сами да направим за опазването на планетата.

В класните стаи се поставят кутии на доброто. Когато някое дете извърши добрина, описва я на лист хартия и я поставя вътре. В един ден от седмицата кутията се отваря и добрините се прочитат пред целия клас. Ако има достатъчно извършени добрини, децата биват освобождавани от домашни един ден в седмицата. В момента се поставят такива кутии във всички училища, в които е проведен вече този семинар! Децата ги изработват сами още в самия ден.

Семинарите се провеждат на национално ниво, в училища в цялата страна. Идеята е да се осъществят във възможно най-много градове и училища в страната. В момента най-масово в Бургас. На територията на града има 50 училища. Общината финансира печатането на бележниците. По график се проведоха семинари в 15 училища в Бургас, като общо са над 90 семинара.

Провеждането им продължава по график и тази година в останалите 35 училища в Бургас, като утре Гергана Стоянова се среща с учениците от СУ "Св. св. Кирил и Методий", където е учила 4 години и е била абитуриентка.

А осъществените вече семинари са предизвикали достатъчно голям интерес – София, Варна, Любимец, Нова Загора, Хаджидимово, Бургас.

Една от първите срещи на вдъхновението Гергана Стоянова прави, разбира се, с учениците от ОУ „Христо Ботев“ – в родното си училище в кв. Долно Езерово

Според проведените досега срещи, резултатите показват категорично, че мисленето на децата се променя по необратим начин. Започват да се провокират да виждат красивото и да го описват. Да вършат добрини и да се учат да проявяват емпатия всеки ден. Да следват мечтите си и да развиват качествата си. Да не се оставят на инерцията и да се борят за осъществяването на плановете си. Провокацията е толкова силна и внушителна, че поставя сериозни основи за изграждането на успешни и отговорни български личности.

Още от НБУ „Михаил Лъкатник“

Репортер на Флагман.бг разговаря с Гергана Стоянова вечерта, когато тя се прибираше от поредния натоварен ден и планираше пътуването си до Сливен, където да изнесе своите лекции в няколко училища. Веднага след това Стоянова потегляше към Бургас, където в следващите дни ще проведе няколко втори срещи, за да провери доколко децата са изпълнили задачите, които им е поставила в дневниците.

„Планирам в края на учебната година да се проведе церемония за награждаване на децата, които най-активно са попълвали бележника си. В момента се опитвам да намеря финансиране за наградите, които ще им се дадат. Ще бъдат излъчени от всяко училище деца, които:

  • са направили най-много добрини
  • са научили и написали в бележника за най-много български герои дали живота си за България
  • са прочели най-много книги
  • са попълнили в бележника най-много важни мисли и мъдри цитати“, споделя Гергана Стоянова.
Учениците от ПГРЕ „Г. С. Раковски“ са от последните, които имаха щастливата възможност да се срещнат с актрисата

До 15-годишна Гергана Стоянова е живяла и учила в Долно Езерово и все още поддържа връзка с всичките си приятели и съученици, все още се прибира там за всички възможни ваканции и през лятото. 

А какво ѝ дава Долно Езерово

"Там е връзката ми със земята и рода. Не може да искаш да ти пораснат криле, ако нямаш корени. Домът ми в Долно Езерово е топлината на Коледа, многоцветието на Великден и проснатото искрящо бяло пране на мама. Израснала съм, гледайки животни във фермата и обикаляйки с каруцата с дядо на нивата - брали сме слънчоглед, сяли сме царевица. В момента стопанството е заместено от няколко кучета и гълъби", споделя с носталгия актрисата. 

Една от първите срещи на вдъхновението Гергана Стоянова прави, разбира се, с учениците от ОУ „Христо Ботев“ – в родното си училище в кв. Долно Езерово, където с ентусиазъм разказва на децата от прогимназиалния етап своите ученически спомени от класните стаи на школото.

Тя споделя с тях личната си формула на успеха – четене, труд, спорт и поставени цели, родени още в детските ѝ години, след което им раздава бележниците, в които те трябва да попълнят своите мечти и да начертаят пътя към тяхното осъществяване.

В кв. Долно Езерово актрисата представя пред децата вълнуващи свои детски песни от детската книжка за приказки и песнички, която пише в момента, за да ги вдъхнови и покаже, че мечтите се сбъдват, ако искаш да се учиш, успееш, воден си от емпатия, съчувствие и състрадание.

Три приказки и към всяка по няколко песнички, всичките са по нейни стихове, приказките са в стих и тя ги изпълнява. Композитор - Борис Чакъров. 

Актрисата спечели проект от Национален фонд "Култура" за издаването на книжката през тази година. 

Още от ПГРЕ „Г. С. Раковски“

И така семинарите следват един след друг, а блясъкът в очите, детските усмивки и посланията от учениците и техните родители, учители и близки, които получава непрекъснато и винаги намира време да прочете дума по дума, както и да отговори, мотивират Гергана Стоянова да продължава да раздава себе си в тази кауза.

На 5 октомври, в Деня на учителя, фондация "Оставам тук" и ПГЧЕ "Васил Левски" правят възможен един истински интелектуален маратон за децата, след като семинарът осъществява за всички випуски през целия ден. Така на лекциите на Гергана присъстват всички ученици от гимназията. Вдъхновени от нея, учениците планират училищен подкаст в темата на семинара, за който канят актрисата за техен ментор.

От интелектуалния маратон с Гергана Стоянова в ПГЧЕ "Васил Левски"

Учениците от ПГРЕ „Г. С. Раковски“ са от последните, които имаха щастливата възможност да се срещнат с актрисата и именно техните писма и думи на благодарност прочетохме ние най-вече, тъй като заливаха социалните мрежи на Гергана Стоянова в дните около Коледа. Част от тях публикуваме във факсимилета.

На излизане от залата децата споделят, че не само са се запознали с една популярна личност, а са намерили и приятел, който увлекателно и спонтанно, с търпение и разбиране, в рамките на два часа им е помогнал да повярват в себе си, заредил ги е с вяра, че когато човек знае какво иска, няма невъзможни неща.

„Харизматичната актриса нарича тези свои срещи „Мисия Родина“. В действителност обаче родолюбивите послания се оказаха малка част от незабравимото преживяване. Учениците се убедиха колко е важно да бъдат любознателни, упорити, последователни и отговорни в своите действия“, казват от ръководството на ПГРЕ „Г. С. Раковски“ и пожелават на Гергана Стоянова неугасима страст и енергия, за да твори чудеса и продължава да вдъхновява и да променя хората и света към добро.

ПГЧЕ "Васил Левски"

Аз се чувствах така, сякаш ме е ударил стълбът с електричеството с най-високия волтаж, казва една от дамите, присъствала на семинар на актрисата. Стояхме в двора на училището и не спирахме да обсъждаме, бяхме като ударени от ток, добавя ученичка от Бургас. И това за Гергана Стоянова е ежедневие. 

"Аз 20 години се борех, за да стана това, което съм и съм убедена - не можеш непрекъснато да си блъскаш главата в една и съща стена, отиди и я отвори отстрани. Не мисля, че съм успешна, не мисля да спирам дотук", завършва разговорът ни с актрисата Гергана Стоянова, която е номинирана за "Личност на годината 2023" от ротарианската общност в Бургас.

НБУ „Михаил Лъкатник“

Всеки гражданин – индивидуално, организация или група от наши читатели могат да направят номинации на електронната ни поща [email protected]. до 16 януари 2024 г., вторник.

Условието е участникът да живее в Бургаска област, да е роден тук или да е извършил своето добро дело на бургаска територия, да не е бил номиниран за предходната година. Всяка една кандидатура ще бъде разгледана подробно от компетентното жури. При изпращането на данните за участие, прилагайте  биография и кратка обстоятелствена част защо именно този човек заслужава да бъде отличен с голямата награда. Тя е само една и няма подтитли.

От 00.01 часа на 17 януари 2024 г., сряда, до полунощ на 27 януари 2024 г., събота, ще се проведе интернет гласуването, което ще е с 50% тежест при изчисляването на крайния резултат.

Останалите 50 % ще се оформят от вота на компетентното жури, в което са включени членове с безспорен авторитет – от различни институции, браншове и организации. То ще бъде оглавено от председателя на Районната избирателна комисия – в мандат, компютърният специалист Атанас Сиреков – внук на легендарния бургаски кмет Атанас Сиреков, починал при изпълнение на служебен дълг (1936-1939), както и член от редакцията на Флагман, посочен от управителя ѝ г-н Веселин Василев.

 


България Всички новини
Новите евродепутати не са това, което очаквахте Новите евродепутати не са това, което очаквахте Доста от новите избраници не проведоха типична предизборна кампания, а се фокусираха върху социалните мрежи Рецепта за свинско в гювечета Рецепта за свинско в гювечета Бързо и вкусно ястие ДПС със спад на гласовете от Турция ДПС със спад на гласовете от Турция Само че процентният дял на ДПС от гласовете в Турция остава почти същият Всички ги обичаме, но знаете ли от какво са направени рулцата от раци Всички ги обичаме, но знаете ли от какво са направени рулцата от раци Рулцата от раци понякога изобщо не съдържат рибен продукт Сливналии продават уникално тунинговано BMW M6 за $460 хил. Сливналии продават уникално тунинговано BMW M6 за $460 хил. Проектът се нарича "Цитрин" и е дело на Тодор Начев и Пламен Банов Знакови лица на ПП-ДБ отпадат от НС, формацията се сви повече от двойно Знакови лица на ПП-ДБ отпадат от НС, формацията се сви повече от двойно От над 621 хил. гласа през април 2023 г. сега взима по-малко от половината - 307 848 Личните карти в България - с биометрични данни от 17 юни, вижте какво трябва да знаете Личните карти в България - с биометрични данни от 17 юни, вижте какво трябва да знаете Промените предвиждат хората да могат да се идентифицират и във виртуална среда с документа 20 години за садистите, убили мъж, оставали бележка с отрязан ръст и поискали откуп 20 години за садистите, убили мъж, оставали бележка с отрязан ръст и поискали откуп Жертвата е умиртвена с особена жестокост Приморско се превръща във фестивално градче това лято Приморско се превръща във фестивално градче това лято Общината дава силна заявка за Лято 2024 Задължение от 61 хил. лв. остави без вода кв. Инцараки в Свети Влас, хората са бесни Задължение от 61 хил. лв. остави без вода кв. Инцараки в Свети Влас, хората са бесни В момента е летен сезон, няма капка вода, дори да си измиеш ръцете, жалват се жителите
Започват да произвежда бира от кока Започват да произвежда бира от кока Новата бира на El Viejo Roble струва под 2 долара Тайсън Фюри лази по земята пиян, изхвърлиха го от бар Тайсън Фюри лази по земята пиян, изхвърлиха го от бар Той дори си удря главата в стълб Синът на Джо Байдън загази, признаха го за виновен и го грози 25 години затвор Синът на Джо Байдън загази, признаха го за виновен и го грози 25 години затвор Президентът обяви, че няма да го помилва САЩ и Германия дават още ПВО-системи на Украйна САЩ и Германия дават още ПВО-системи на Украйна Западните съюзници обещаха финансова и военна помощ на Володимир Зеленски Този български инфлуенсър си поръча чипс от кокоши крака в Южна Корея Този български инфлуенсър си поръча чипс от кокоши крака в Южна Корея Тук има много интересни неща, кухнята е много различна и вкусна, например предлагат на пазара чипс от кокоши крака, разказа Сашо Кадиев Това е най-редкият зодиакален знак Това е най-редкият зодиакален знак Най-често срещаният е Скорпион  Тя беше секссимвол, а сега вече е фермерка Тя беше секссимвол, а сега вече е фермерка Памела Андерсън продаде къщата си в Малибу и отиде на село Градушка изпочупи носа и прозорците на самолет Градушка изпочупи носа и прозорците на самолет В бурята попаднал полет на австрийските авиолинии от Испания до Австрия Съветът за сигурност на ООН подкрепи предложения от САЩ план за прекратяване на огъня в Газа Съветът за сигурност на ООН подкрепи предложения от САЩ план за прекратяване на огъня в Газа Единствено Русия се въздържа, но не използва правото си на вето Хърватия, Литва и България с най-ниска активност на евровота Хърватия, Литва и България с най-ниска активност на евровота Белгия води, следвана от Люксембург и Малта
Румен Радев Румен Радев за партията: Не коментирам паник атаките на лидерите, думата има медицината Виц на деня Виц на деня - Скъпа, на какво мирише така хубаво?
- На парфюма, който вчера ми подари.
- Нищо не съм подарявал.
- Подари ми. Виж си портмонето!
Виц на деня Виц на деня - От 5 месеца се занимавам с бизнес и вече имам 1 милион.
- Как успя така бързо?
- Ами, започнах с 2 милиона.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук "След всяко ядене ставаш все по-самотен."
Стара канибалска поговорка
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори