×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Може ли „да минете метър”, ако ви спипат пиян зад волана и какви са пропуските в прословутия чл. 343б от НК


Може ли „да минете метър”, ако ви спипат пиян зад волана и какви са пропуските в прословутия чл. 343б от НК
Новите изменения в Наказателния кодекс са императивни, но пък не са изчистени и създават частни случаи, които не са описани в закона, смята адв. Момчил Момчилов
Тема в развитие
виж още
скрий
09 Август 2023, Сряда, 18:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Има много пропуски - или ще се увеличи корупцията в МВР, или ще има ръст на делата за подкуп, смята адв. Момчилов

Може ли да минете метър, ако бъдете хванати с наркотици или над 1,2 промила? Промените в Наказателния кодекс дават възможност на държавата да ви конфискува автомобила или да наложи глоба, равна на стойността на колата, ако МПС-то от инкриминираното деяние не е ваше. От една страна това звучи много добре, защото ще дисциплинира този тип нарушители, но от друга се създават предпоставки за репресивни мерки, предвид факта, че дръг тестовете често дават фалшиво положителти резултати.

Вече втори ден опитни юристи отбелязват, в чл. 343б от НК има известни пропуски, които тепърва ще изплуват при предстоящите съдебни процеси. За компетентно мнение се свързахме с един от добрите бургаски адвокати – Момчил Момчилов.

На първо място трябва да знаете, че ако дрегерът ви отчете положителен резултат е добре незабавно да дадете кръвна проба за анализ. Случаи, като този с Белослава, която се оттърва от глоба за заради дефектен полицейски уред, са единични.

„Давам ви хипотеза. Всички знаят, че дръг тестовете понякога имат фалшиво положителни резултати. Например – човекът е пушил марихуана преди 10 дни, качва се днес на колата, напълно адекватен и без пропуски като шофьор. Спират го, правят проверка с устройството и то показва наличие на активното вещество в кръвта на водача. Той не е употребил сега, но въпреки това остава без книжка и без автомобил”, коментира адв. Момчилов.

Нещо повече – фалшиво положителен резултат за наркотици въпросният дръг тест може да покаже и при прием на лекарства, изписани по рецепта.

В този случай човекът остава без автомобил задължително докато не излезе кръвната проба и не приключи съдебният процес, който отнема в повечето случаи няколко месеца, дори година. В този период човекът, който реално не е употребил наркотични вещества ще стои без кола.

„Със сигурност това не е изпипано както трябва и причината е бързането на законодателя. Не са уточнени точно тези случаи, а и не се взимат мерки този процес с анализа на кръвната проба да се ускори. От години се говори, че трябва да има повече лаборатории в България за анализ, че трябва на практика да има по една такава във всеки областен град. Политиците само обещават и накрая нищо не се случва. Трябва да се мисли именно в тази посока”, каза юристът пред Флагман.

Той изтъкна, че заради това забавяне автомобилите ще стоят на паркинг дълго, което неизменно ще доведе до амортизацията им, а хората, които реално са невинни, ще имат основание да съдят държавата за пропуснати ползи.

„Почти със сигурност ще има ръст на този тип дела. Но което е по-лошо - почти със сигурност ще има и ръст на делата, свързани с опит за подкупи и корупция заради тази мярка. Защото някои от шофьорите ще опитват да предлагат по-големи и по-големи суми на проверяващите полицаи, само и само да не останат без автомобил. Това е предпоставка за допълнителна корупция в системата на МВР",  допълни още адв. Момчил Момчилов.

Съществен проблем е, че с новите промени ще се усложни целият процес по събиране на доказателствата, необходими за адекватното решение на съда с добавянето на още една експертиза – тази за оценката на стойността на автомобила.

„А как точно ще бъде оценен автомобилът, при положение, че е стоял на паркинг с месеци? Кое ще се взима предвид – неговото състояние преди изземването, или по време на престоя му? Не са малко случаите, в които такива биват ограбвани докато са паркирани дори и на охраняеми паркинги – още е пресен  случаят с автомобила продаден на търг от НАП, който се оказа с липсващ двигател.”, попита юристът.

Той опита да даде и отговори на някои от по-належащите за хората въпроси. Например какво се случва със семейните автомобили, придобити по време на брак.

Както и Флагман попита още вчера – ако например колата се води на съпругата, а съпругът е заловен пиян зад волана, отнема ли се возилото? По-скоро отговорът е „не”. „В тази хипотеза няма как да се отнеме автомобилът, защото той е съсобственост. Вероятно тогава ще се процедира за заплащане на половината от равностойността на автомобила по пазарна оценка”, изтъкна бургаският юрист.

Още по-странен е казусът със служебните автомобили, регистрирани на юридическо лице. Когато даден служител се качи зад волана пиян или надрусан, той ще трябва да плати на държавата пазарната стойност на автомобила, но... по време на цялото досъдебно производство превозното средство ще стои на паркинг.

„Това може да отнем до две и повече години, както често се случва в практиката. По този начин фирмата понася огромни загуби, особено ако се касае за малък и среден бизнес”, добави Момчилов.

Въпреки всичко той е категоричен – въведените промени сега са необходими, макар и да е нужно да се изгладят. „Трябва да има мерки, със сигурност. Тези не са непременно лоши, но не решават кардинално въпросът. Просто не са обсъдени всички перспективи”, заключи юристът.

 


В категории: Темида


Почина известен футболен треньор
Почина известен футболен треньор 29/04/2024, Понеделник 13:52 0
17
Коментара по темата
17.
Шофьорът
12.08.2023 12:39:54
0
4
По добре е който го хванат 100 тояги на голо в центъра на селото.
16.
Шофьор
11.08.2023 11:54:14
1
6
Няма капацитет доказаха се и бързат абсурдни закони в абсурдна държава.Като не можеш преписвай казали хората и то от най старите държави минали по този път като Англия да речем но и като направиш закон да е изпипан и за винаги а тук дори закона за движение се сменя като носни кърпи и в всеки град е различен от основния .мисля за това трябва ум капацитет и закона за шофьори да се прави от шофьори полицаи а не доктори и артисти
15.
теодор
10.08.2023 19:13:40
2
16
На година хващат по над 10000 пияни. Значи над 10000 автомобила ще стоят по полицейски паркинги и гаражи с чудесна възможност за снабдяване с авточасти. Кой ще потвърди състоянието на автомобила при конфискацията за да може после при продажбата да не се окаже че са останали само номерата и част от скелета на колата.
14.
Ник
10.08.2023 18:32:37
5
27
КАРАЙ,ВАЖНОТО УКРАЙНА ДА Е ДОРЕ!
13.
ТБС
10.08.2023 09:32:50
2
19
Кой щ плаща за държавният автопарк и до кога тези тъпаци ще паразитират върху нас? Същото важи е за сметките, което плащаме за спане, ядене е отопление.
12.
Бай Ставри
10.08.2023 09:02:27
3
19
Чукча коментатор, но не чете. Промениха НК и изгаряш с колата ако си караш нормално, но си пил или теста ти е +. Ако направиш катастрофа и си пил или дрогиран не е задължително да ти я вземат. Честито увеличение на рушветите по веригата. Драскайте си коментарите.
11.
Нищо не каза
10.08.2023 06:15:49
1
26
Абсолютно нищо не каза това джудже тамплиер... Нали заради това го извикахте да каже нищо, защото е от ордена? Пак евтина реклама.... Отврат
10.
Бай Тодор
09.08.2023 22:17:31
3
57
А какво става с патрулката ако полицай бъде уличен с положителен тест на дежурство? Ще плаща патрулката или ще конфискуват в полза на фиска?
9.
Aaaaa
09.08.2023 21:43:10
2
47
Интересно какво става с държавни автомобили полиция пожарна нсо и прочие и там ли служителите ще заплащат стойноста.а автомобилите ще се спират от движение.
8.
...
09.08.2023 20:38:33
3
30
Имам ли право да искам директно кръвен тест? Конкретно си миля за мега-гига-пета неточните полеви нарко-тестове? Алкохолът не ме притеснява, защото разликите там са минимални. Притеснението ми са нарко-тестовете, тъй като се говори за 40% фалшиво-положителни тестове. Това означава, че много хора ще светнат без да са употребявали. А това ще означава 6 месеца до година без кола. После ще е съд в Стразбург, но какво те топли това? Та, въпросът е: мога ли да поискам вместо полеви тест да ми направят кръвен?
7.
Svako
09.08.2023 20:28:48
3
40
Лично познавам плазмодия на фотото и не стоплям защо го питате такива работи бе хора !? Все едно да питате готвача на шкембе чорбата в капани за Мишлен рецепти или за вино ,примерно.
6.
Advocatus Diaboli
09.08.2023 18:57:50
4
40
Най-интересно е какъв професионален опит има този адвокат по дела от този вид - едно, само няколко или николко?
5.
ПйахахаххахааН
09.08.2023 18:55:48
35
24
Наркоманиии и пияниции, стига сте мрънкали.
4.
не е ново
09.08.2023 18:55:13
1
44
То и при стария закон трябва да има много дела заведени към държавата! Свалят ти табелите и след половин година теста излиза грешен. Какво правим тогава? Съдим КАТ или държавата, за измама ли ги съдим или за пропуснати ползи?
3.
Голем
09.08.2023 18:47:03
4
34
"Експерт" сте викнали. Ха ха ха. Ако дори не знае, че една вещ се оценява към момента на извършване да си скъса дипломата....Няма смисъл на некадърници да правите "реклама", че и без това народа е масово прост. Който хване тоя ще плати и само му вижте акъла....ще ви излъже или е пекадърен.
2.
Българина
09.08.2023 18:34:25
4
38
Следваща мярка - разстрел на място :)
1.
*********
09.08.2023 18:32:29
1
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тони Димитрова с номинация за БГ изпълнителка, нека да я подкрепим Тони Димитрова с номинация за БГ изпълнителка, нека да я подкрепим Морският ни глас е претендент и в класацията за Албум на годината на БГ радио Стартира ремонтът на пречиствателната станция край яз. Ясна поляна в Приморско Стартира ремонтът на пречиствателната станция край яз. Ясна поляна в Приморско Срокът за изпълнение е 10 месец, летният сезон не е застрашен, подчерта кметът на община Приморско Иван Гайков Прокуратурата разследва Лена Бориславова от миналия август Прокуратурата разследва Лена Бориславова от миналия август "Към делото са приобщени множество относими документи, изискана е и справка от Сдружение "Да запазим Корал", посочва районната прокуратура ГЕРБ с 10 депутатски мандата в предстоящите избори за 50-ото НС от Бургас? Да, да ГЕРБ с 10 депутатски мандата в предстоящите избори за 50-ото НС от Бургас? Да, да Прогнозата на Флагман.бг е, че оттук може да изпратим трима министри и двама зам.-министри Българинът от "Хари Потър" залюби доста невзрачно, но секси чужденка, ето коя е Българинът от "Хари Потър" залюби доста невзрачно, но секси чужденка, ето коя е Нашенецът я пази в тайна Коклюшът е лятно заболяване, скоро няма да отшуми Коклюшът е лятно заболяване, скоро няма да отшуми Доц. Кунчев: Бременните да се консултират с лекарите си Главчев смени още 6 областни управители Главчев смени още 6 областни управители Кабинетът сменя управителите на областите Ловеч, Русе, Силистра, Сливен, област София и Софийска област Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар , попадна в болница Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар , попадна в болница Момиченцето получило охлузване на лявото коляно Орязаха добавката за Великден на хората с увреждания Орязаха добавката за Великден на хората с увреждания Не им се полагало след като ползвали и помощта "личен асистент" Пробутаха семпъл бивш министър в бургаската листа на ПП-ДБ, изтикаха трети Димитър Найденов Пробутаха семпъл бивш министър в бургаската листа на ПП-ДБ, изтикаха трети Димитър Найденов Изненадващото решение е на ръководството на „Да, България“
Почина известен футболен треньор Почина известен футболен треньор Като треньор е шампион на Украйна и носител на Купата на страната с Динамо (Киев) Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple обаче все още не е приела взела окончателно решение дали да осъществи сделката с OpenAI или с Alphabet Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Според една от жените той я е докосвал по интимните й части без нейно съгласие през 2014 г. на снимачната площадка Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Двама братовчеди искали да ги изхарчат в Турция 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Хороскоп за деня – 29 април 2024, понеделник Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори