×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Колата се отнема при шофиране с 1,2 промила, но не и при убийство на пътя. Това е безумен подход


Колата се отнема при шофиране с 1,2 промила, но не и при убийство на пътя. Това е безумен подход
Отива се към драстични мерки, които не са адекватни спрямо другите наказания в НК за подобни деяния, смята юристът
Тема в развитие
виж още
скрий
14 Август 2023, Понеделник, 13:00 ч.
Автор: Флагман

Предстои заседание по тълкувателно дело на ВКС и ВАС, което може да отвори вратите и юридическите лица да претендират за неимуществени вреди

Александър Кашъмов е експерт в областта на достъпа до информация и прозрачността на управлението, защита на класифицираната информация, защита на личните данни, свободата на изразяване, правата на човека, защита от дискриминация, противодействие на корупцията, предотвратяването на конфликт на интереси, административна реформа, правосъдие и обществен ред.

През последните 24 години работи като експерт към Програма Достъп до информация (ПДИ), Съвета на Европа, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Американската агенция за международно развитие, Правна инициатива „Отворено общество”, фондация „Конрад Аденауер”, фондация „Фридрих Ерберт”, AccessInfo Europe, GTZ & Planet, фондация Nicolaas Witsen и др.  Пред колегите от вестник 24 часа той коментира актуалната тема от изминалата седмица - промените в Наказателния кодекс, които позволиха да се изземват коли от пияни или дрогирани шофьори. 

- Адвокат Кашъмов, полицията вече прибира автомобили на шофьори, заловени зад волана пияни или дрогирани. В Бургас за два дни бяха взети 6 коли, дори и тир. Одобрявате ли тази мярка?

- С промените в Наказателния кодекс (НК) се въвежда отнемане на автомобил в случаите, когато дори и само формално е констатирана употреба на алкохол над 1,2 промила или на наркотични вещества и техните аналози.Отива се към драстични мерки, които не са адекватни спрямо другите наказания в НК за подобни деяния. За умишленото деяние, при което е причинена телесна повреда, смърт при неспазване на правилата при управление на автомобил, отнемане изобщо не се предвижда. То не е задължително, а по преценка на съда, когато при управление на автомобил не са спазени правилата и по непредпазливост е причинена телесна повреда, смърт или смърт на повече от едно лице. Има такива случаи, за съжаление, при които някой помита хора, които чакат на спирка или преминават на пешеходна пътека. И единствено, когато няма трагични последици, телесни повреди, смърт, никакви подобни последици, само в този случай е задължително отнемането на автомобил заради констатацията на алкохол в кръвта над количество или пък наркотични вещества. Мисля, че не е нужно човек да е юрист, за да схване безумието на такъв подход, при който най-голямата репресия спрямо правата на хората е там, където деянието е най-ниско по степен и обществена опасност. Тоест то е там, където формално някой е карал пил, което, разбира се, по никакъв начин не трябва да се толерира. Но въпросът е, че тук се стреля с топ, за да се убие муха.

- Как си го обяснявате? Недоглеждане, незнание, некомпетентност на депутатите или заради бързането, с което приеха промените в НК?

- Според мен има от всички тези неща. Има и прибързаност, има и работа на парче, и неразбиране, и некомпетентност. Изключително много са факторите, които влияят. Въпросът е, че имаме лош законодателен процес, некачествени закони и след няколко месеца отново ще се съберем като общество около поредния казус, в който пак ще се каже, че законът не работи. И пак народните представители, с извинение за израза, но като група овце ще се втурнат да действат на парче. Трябва да се приключи с тази практика. Още преди години бяха приети промени в Закона за нормативните актове, които създават изискване за прозрачен законодателен процес, в който се публикуват както текстовете, така и обосновката, оценка на въздействието и се провежда обсъждане със заинтересованите страни. Това означава всички групи и асоциации, които имат интерес или са засегнати от дадено право, да дадат становище, критична гледна точка, за да има накрая по-качествен закон. Това не се случва. Просто някой решава, че ако увеличи наказанията за каране в пияно състояние или под наркотична зависимост, нещата ще се оправят. Не, няма. Само ще се създадат допълнителни проблеми както пред системата, така и пред гражданите, които ще се окажат потърпевши.

- Редно ли е да се отнема автомобил, преди изобщо да се знае изходът от делото? Защото човекът може да бъде оправдан от съда?

- Другата негативна страна на подобни неадекватни мерки като отнемането на МПС при подобни случаи е, че полицията, която у нас не е много правно компетентна, със съжаление го казвам, се чувства окуражена. Нека да бъде абсолютно ясно, че отнемането, което се случва на основа на промените в НК, става едва с влизане в сила на присъдата. Това означава, че практически е невъзможно на първия, втория, третия, петия ден, дори петия месец от влизане в сила на промените, да има отнемане. Това, което се извършва, е съвсем различно процесуално действие. То представлява т. нар. изземване на веществени доказателства, тоест автомобилът. Ако той не е решаващо доказателство по делото, не е редно полицията и прокуратурата да го взимат. Това не е отнемане, а е временно изземване, което е за целите на наказателния процес. Аз лично не мога да си представя каква е значимостта на самото моторно превозно средство, когато сме изправени пред обвинение, че някой е карал в пияно състояние с над 1,2 промила. Това е един нонсенс. Той окуражава полицията да покаже силна ръка, но е за сметка на правата на гражданите.

- Колко време иззетият автомобил може да стои в полицията? До края на делото ли?

- Реално, да. Такива случаи има от години. Това между другото е един продължаващ проблем в българските наказателни производства, който от десетилетия не е намерил напълно решение. Но сега допълнително се стимулира с промените, които бяха извършени. Това, за което призоваваме, е наказателноправната политика и политиката за безопасност на движение по пътищата да се гледа от всички страни. Не е нещо, което да се прави на коляно за един, два или пет дни. Трябва да бъде резултат от широка вътрешна дискусия, която да започне първо в институциите, които са призвани да се занимават с тази политика - МВР и Министерството на правосъдието. Те трябва да започнат дебата, а не народни представители, които не са подготвени в областта. Някои от тях дори не са юристи или не са практикуващи юристи, но по един творчески начин, все едно пишат поезия, пишат закони. Да се пишат правила и закони под диктовката на чувства, емоции и това какво на някого му се струва, без да е проверил, без да е анализирал, е несериозно, особено в 21-и век.

- Когато се пишеха промените в НК, в правосъдното министерство се предлагаха по-леки наказания за клевета и обида. Приеха ли ги народните представители, защото делата шамари срещу журналисти сякаш се множат?

- Това е изключително сериозен проблем. Занимавам се с него повече от двайсет години, както и програма “Достъп до информация”, която ръководя в момента. Още през 2011 г. спечелихме ключови дела срещу България в Страсбург. И на тази основа Европейският съд по правата на човека ясно каза, че нашият закон не е адекватен. Нека тук да кажа в скоби, че може би България е единствената държава-членка на ЕС, където критиката срещу публична личност, политик, държавник се оказа, че се наказва с по-тежко наказание, отколкото клевета спрямо частно лице. Това е напълно недопустимо, защото публичните фигури съзнателно са се подложили на обществено наблюдение и на критика. Това го казва Европейският съд по правата на човека. Още през 2018 г. беше създадена работна група в Министерството на правосъдието, за да бъде изменен Наказателният кодекс. Едва сега промените бяха внесени в Народното събрание, тоест шест години по-късно.

- Какво предвиждат гласуваните текстове?

- Виждаме, че е станало следното - премахната е действително квалификацията, която беше за обида и клевета спрямо длъжностно лице. Същевременно с квалифицираната клевета - при която са настъпили тежки последици, минималната глоба е 1000 лева. Всички други случаи на квалифицирана клевета, освен тежките последици, глобата е 500 лв. Но забележете. В случаите на обикновена клевета, която не е квалифицирана, не е довела до никакви тежки последици, минимумът на глобата остава 3 хиляди лева.

Какво излиза? Че всъщност сега журналистите ще бъдат още по-лесно преследвани, защото никой няма да отива към въпроса за квалификациите дали е длъжностно лице. Просто всяко публикуване на информация, стига да се докаже, че не е вярна, а тя понякога не може толкова бързо да бъде проверена, а е важно да се чуе и види от обществото, пак ще бъде наказвана с по-висока глоба, отколкото така наречената квалифицирана клевета.

Много странно е това решение на парламента за мен и не е обосновано с нищо. Парламентарното мнозинство просто е оставило ръцете си, така да се изразя. Но освен при наказателната клевета съществува проблемът и с гражданската, който е още по-голям. Увеличават се опитите, включително на юридически лица, които все пак са бездушни същества, едни правни фикции, да искат да притискат журналисти и медии заради това, че се почувствали засегнати от една или друга публикация. Знаете делата на “Лев инс” срещу Медиапул и на “Еврохолд” срещу “Биволъ”.

Нещо повече, предстои да бъде проведено заседание по тълкувателно дело на Върховния касационен и Върховния административен съд, което може да отвори вратите и юридическите лица да претендират за неимуществени вреди. Това означава, че към всички обидени и засегнати политици, държавници и бизнесмени ще се прибавят още 2 милиона юридически лица, потенциални ищци по дела.

- Не може ли да се въведе примерно горна граница на обезщетенията, така че над нея никой, който смята,че е бил оклеветен, да не претендира?

- Моето професионално мнение е, че юридическите лица не би трябвало да могат да претендират за неимуществени вреди от публикации. Разработихме концепция към Съвета по върховенство на правото, който се председателства от министъра на правосъдието и председателстващия Висшия съдебен съвет. Член съм на този съвет от името на програма “Достъп до информация” и на работната група по свободата на словото както от името на програма “Достъп до информация” така и от името на Висшия адвокатски съвет. В тази концепция за законодателни промени предлагаме да се мисли за таван на обезщетенията за клевети и обиди, но и да мислим за промяна, която да попречи да се запорират сметки. Защото в момента се запорират сметки на журналисти и на медии, което е абсурдно, защото така се пречи те да извършват своята роля на обществен страж, както се е изразил Европейският съд по правата на човека. И това всъщност лишава обществото от критичен поглед и възможност истината да излиза наяве, включително за нередности, за корупция, за лоши практики. Това е нетърпимо в едно демократично общество и се надявам управляващите и народните представители час по-скоро да вземат отношение към проблема, но по един системен и разумен начин, а не на парче, без да гледат цялото.

- Запорите на сметки на медии и журналисти са огромен бич и напоследък се практикува масово от всеки, който е останал недоволен от дадена статия. Как гледа съдийската общност на вашето предложение?

- Да, действително е голям бич. Тук дискусията е по-сериозна, защото в България не съществува Закон за гражданската клевета. В много държави има такъв и по тази причина там има специални правила. Тук действа общото, обезпечителното производство. Представете си двама търговци, от които единият е поръчал примерно инсинератори на другия, липсата на доставката на стоката е достатъчно основание да се започне дело, да се запорират сметки.

Добре, обаче едно е, когато две търговски дружества извършват обичайната си дейност и едното от тях не е изрядно. Съвсем друго е един журналист, който всъщност си върши работата, когато пише критична статия и впоследствие са запорирани неговите сметки. Той не може да си храни семейството.

Трябва да се мисли категорично за много сериозно детайлизиране на този режим. Тепърва предстои да се срещнем със съдии и да видим как биха работили подобни промени. Но обезпечителното производство в България отдавна се е доказало като проблематично. Преди години то беше източник и на всякакви негативни практики, но по отношение на медии и журналисти наистина е много сериозен проблем.


В категории: Темида


Кой просълзи шеф Ангелов
Кой просълзи шеф Ангелов 28/04/2024, Неделя 16:23 0
8
Коментара по темата
8.
Га га га гааааа
14.08.2023 22:20:40
0
1
След като съм прочел само 10 реда от статията ми стига да не я чета цялата и да разбера че този е вундеркинд в областта на правото като цяло.
Дялан камък от всичко разбира,с една дума пенкилер по право.
7.
Специалист експерт
14.08.2023 16:47:30
1
0
През последните 24 години работи като експерт! --- T.e. безполезен хранутник,наше момче на държавна хранилка със сакати ръце ама пълен с акъл та чак прелива, ей такива се спукваха да ги дават в пландемията!
6.
Веселин
14.08.2023 16:37:16
1
0
Тоя капут ще да е от тия дето дънкат някъде с компания после сам си кара,че и на жена си не дава да не одраска колата или влезе в дупка!Да Борка и за тебе става въпрос!
5.
Тъп закон тъпи политици
14.08.2023 14:50:59
0
1
Колко по-просто би било ефективни присъди със затвор и глоби които ти се взимат принудително дали от заплатата дали от пенсията. Също да сертифицират лаборатории да ти излизат резултати за 2 дена да няма съмнения. Колко е просто ама не …. тюфлеците в парламента са си тюфлеци.
4.
ФЕС
14.08.2023 14:20:38
0
9
без значение кви закони вкарват в БГ от години законите работят различно според възможностите ти и статута ти ..
3.
Оптимист
14.08.2023 14:13:41
5
4
ОСТАВЕТЕ НА МИРА НОВИЯ ЗАКОН! ДА РАБОТИ ПОНЕ 10 години!СТИГА АТАКИ ОТ НЕЗНАЙНИ МНОГОЗНАЙКОВЦИ!ГЛАСУВАЙТЕ ОЩЕ ТАКИВА ЗАКОНИ! ТЕ СА ПЕРФЕКТНИ ЗА НАШИЯТ БАЛКАНО-ЦИГАНОЧАЛГАДЖИЙСКИ МАНТАЛИТЕТ!!!ИНАЧЕ ОПРАВИЯ НЯМА!!!
2.
81
14.08.2023 13:39:38
2
2
Ех, такъв водач ни трябва като номер 1, кой не му харесва - бойс камъни.
Аман от мекотели.
1.
*********
14.08.2023 13:26:38
3
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Как семейството на Кирил Петков го изненада за РД Как семейството на Кирил Петков го изненада за РД Вижте милите послания от дъщерите и съпругата му Линда  Цените на имотите в Бургас подгониха тези в столицата Цените на имотите в Бургас подгониха тези в столицата В Пловдив, Варна и Бургас вече почти не се срещат цени под 1000 евро/кв. м с изключение на някои по-крайни и непредпочитани квартали, а най-престижните им райони гонят и дори надминават 2000 евро/кв. м Той е звезда от "Съни бийч", но в личния си живот доскоро бе много нещастен Той е звезда от "Съни бийч", но в личния си живот доскоро бе много нещастен Колеги на Бойко издават, че всичко вече се е променило и той има нова любов в живота си, но още не я е показал на широката общественост  Тя създаде най-големия скандал в българското кино, а днес напуска страната разочарована Тя създаде най-големия скандал в българското кино, а днес напуска страната разочарована Звездата от сериала „Откраднат живот”, която се изявява успешно и като художничка ще учи анимация в престижна академия, за която от написаното от нея става ясно, че не е в България Кой просълзи шеф Ангелов Кой просълзи шеф Ангелов Говори участник от звездния отбор в шести сезон на горещото кулинарно риалити Слави ме уволни, защото родих, убедена е тази актриса Слави ме уволни, защото родих, убедена е тази актриса Михова поясни, че със Слави Трифонов имат две раздели Кирил Петков за фалшифицираните от Лена документи: Кьорфишек на ДАНС! Кирил Петков за фалшифицираните от Лена документи: Кьорфишек на ДАНС! Неверните обстоятелства са били нужни, за да се изчисти от всякакъв вид конфликт на интерес ЦИК заличи партия "Атака", Волен Сидеров не успя да събере 2500 подписа ЦИК заличи партия "Атака", Волен Сидеров не успя да събере 2500 подписа Формацията няма да участва на предстоящия вот Сложи всички в малкия си джоб, една от песните му удари 115 млн.гледания Сложи всички в малкия си джоб, една от песните му удари 115 млн.гледания Заснемането на клипа "Хабиби" на Азис струвало само 1400 лева „Възраждане“ – Бургас регистрира листата за парламентарните избори „Възраждане“ – Бургас регистрира листата за парламентарните избори Водач в нея отново е заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на „Възраждане“ Цончо Ганев
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори