×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ГЕРБ са в по-добра позиция за съставяне на коалиционно мнозинство, ПП-ДБ се самоизолират


ГЕРБ са в по-добра позиция за съставяне на коалиционно мнозинство, ПП-ДБ се самоизолират
Контролираният вот е функция на маргинализацията, МВР не може да го спре, смята доц. Стойчо Стойчев
06 Март 2023, Понеделник, 18:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ, снимка: фейсбук

Няма значение кой ще е с най-много гласове на изборите, смята политологът

Стойчо Стойчев е на 40 г., доктор по политология и доцент по политически науки. Преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Занимава се с изследване на организирана престъпност, криминални пазари, анализ на политическия риск и прогнозиране. Бил е съветник към политическия кабинет на заместник министър-председателя по коалиционна политика и държавна администрация и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова в периода 2016 – 2017 г. по време на правителството „Борисов 2“.

- Доц. Стойчев, МВР алармира, че връщането на хартиения вот ще увелили престъпленията, свързани с политическите права. Имат ли основания тези опасения?

- От политическа гледна точка контролираният вот е социално явление и феномен, който се случва благодарение на социалните зависимости и клиентелните отношения в част от обществото и това не е предмет на престъпление като цяло. Дали ще се увеличат или няма да се увеличат престъпленията с купуване на гласове и формите на контрол, които МВР отчита – това няма да се отрази фундаментално на изборния резултат. Възможно е да зачестят опитите на определени лица да купуват гласове и да ги предлагат на политическите партии. Това като цяло обаче няма да промени съдържателно изборния резултат. Контролираният вот до голяма степен е функция на социалната маргинализация на част от обществото, на хората, които живеят в гета, в малки населени места и които са зависими от местните големци. Последните използват това влияние върху тях, за да предлагат на политическите партии техните гласове в замяна на някакви други услуги – дали ще бъдат политически чадъри за криминална дейност, дали ще бъде някакъв пряк достъп до обществени поръчки, няма значение. Важното е, че тези практики МВР нито може да ги пресече, нито може да въздейства превантивно върху тях. Те се лекуват само с подобряване на материалното състояние на населението и на преодоляването на маргинализацията и на политическите зависимости, които съществуват все още и които държат в такава зависимост тези райони на страната.

- Кой ще е първи на изборите – каква е Вашата прогноза?

- Не мога да кажа отсега кой ще е първи. Виждате, че социолозите дават доста изравнени резултати между ГЕРБ и „Продължаваме промяната“. Дали ще бъдат едните или другите – няма голямо значение. Важното е след изборите кой ще има потенциал да събере коалиционно мнозинство в парламента, тъй като нито една от двете коалиции (ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ) самостоятелно няма да имат гарантирано такова. Струва ми се, че в това отношение ГЕРБ са в по-добра позиция, независимо дали ще бъдат първи или втори. Те не са си отрязали възможностите за партньорство с останалите партии в Народното събрание, както направиха „Продължаваме промяната“, които побързаха да изграждат линии, да издават морални оценки, като те са „добрите“, а всички останали са „злото“ и т.н. Това до голяма степен поставя „Продължаваме промяната – Демократична България“ в самоизолация в следващия парламент и те ще намерят много по-трудно партньори, ако се опитат да съставят такова коалиционно мнозинство. Евентуално само БСП може на базата на предишно партньорство да се опитат да си сътрудничат с тях. А по отношение на другите – нито с ДПС, нито с „Възраждане“, нито с ГЕРБ, нито потенциално с „Български възход“ имат поле за съвместно мнозинство. Заради самите тях, пак казвам, защото те се поставиха в такова положение, като отричат всички останали като алтернатива за взаимодействие. Така че дали ще са първи или втори, няма кой знае какво голямо значение. Важно е дали около ГЕРБ ще има достатъчно парламентарна подкрепа, за да се образува някакво коалиционно мнозинство, което да подкрепя правителство и да движи страната поне в обозримо краткосрочно бъдеще докъм местните избори и малко след тях.

- Това обединение между „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ може ли да им даде едно сериозно предимство, някакъв импулс в тази посока, така че да победят с разлика ГЕРБ-СДС...

- Не, не, не мисля, защото самото обединение не допринася чисто електорално. То до голяма степен решава дилемите на някои хора дотолкова, доколкото колебанието им е било за кой от двата субекта да се гласува – дали за „Продължаваме промяната“ или за „Демократична България“. Но съвместното им явяване надали ще убеди някой, който преди това не е бил убеден да гласува за някоя от двете формации, сега да даде вота си за тях само защото са заедно и защото са обединени. Не мисля, че ще има такъв ефект. По-скоро ако социологическите агенции продължават систематично да показват първо място за тях и то с увеличаваща се подкрепа, евентуално могат да разчитат да хванат така наречения конформистки вот на част от избирателите, които искат винаги да гласуват за този, който ще бъде победител и който ще бъде най-вероятен победител. Но ако нещата до последно останат така, на процент-два разлика, такъв тип гласуване по-трудно ще се реализира дотолкова, доколкото не е ясно кой ще бъде дефинитивно победителят след тези избори. А е и възможно част от агенциите да почнат да дават обратните резултати. Така този конформистки вот ще се обърка за кого всъщност да гласува. По отношение на гласоподавателите много ще зависи кой от какви канали черпи информация и съответно на чия пропаганда ще бъде изложен по-голям дял от тях – дали на пропагандата на „Продължаваме промяната“ или на пропагандата на ГЕРБ.

- ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС си отправят взаимни обвинения в политическа корупция. Може ли да има печеливш в този спор? Коя от двете формации е по-корумпирана, ако може да се зададе такъв въпрос?

- Доскоро, докато ПП не бяха част от никакво управление като нова партия, те печелеха от този тип нападки. Това е класическата дефиниция за популистка партия. Народът е на страната на новия, който не е участвал в управлението, който идва и казва – ето, ние сме нови хора, не сме опетнени, не сме участвали в никаква корупция и сме против стария корумпиран политически елит. Те обаче вече са били управляващи и не са нова формация. А с добавянето на „Демократична България“, които пък съвсем не са нова формация и съвсем не са били вън от управлението през последните 25-30 години, такъв тип пиар по-трудно ще им дава плюсовете, които им е давал досега. Взаимните обвинения по-скоро ще демотивират допълнително избирателите да отидат да гласуват, отколкото да наливат в гърнето подкрепа за сметка на другите. Така си мисля, че ще се развие полемиката по тази тема, свързана с корупцията, включително и ако има нови списъци „Магнитски“ и нови спекулации, свързани с тях. Ще се върви по-скоро към демотивация на избирателите и на участието им, отколкото към бонуси за едните или за другите.

- Има една теза, че Борисов, Гешев и Пеевски са едно цяло – наскоро за пореден път я изговори и бизнесменът Пламен Бобоков. Вижда ли Ви се коректно това?

- Не, разбира се. Това е внушение и се използва с чисто политически цели от човек, който в случая е пряк обект на разследване от прокуратурата, на действия на прокуратурата. Очевидно тук се цели не толкова да се въздейства върху политическия имидж на ГЕРБ или на ДПС, колкото да се уронва престижът на главния прокурор и да се представят неговите действия като политически мотивирани и съответно самият г-н Бобоков да се изкара, че е жертва на политическа репресия, а не че е извършил нещо, за което би трябвало да бъде разследван. Затова не мисля, че има основание да разглеждаме сериозно такъв тип внушения, правени от лица, които имат пряк интерес от това.

 




35
Коментара
Флагман.БГ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън 28/03/2024, Четвъртък 10:26 2
Голям скандал в Денсинг старс
Голям скандал в Денсинг старс 28/03/2024, Четвъртък 10:23 3
35
Коментара по темата
35.
Галина
12.03.2023 19:33:19
0
0
ПП и ДБ са алчни за власт и пари и трудно ще постигнат коалиция с друга партия.
34.
Красимира
12.03.2023 12:05:21
0
0
Напълно подкрепям анализа. ПП и ДБ се държат като малки деца, които си искат близалката на всяка цена. Това за мен не са политици и нямат никаква далновидност. Вижда се, че тяхната политическа неопитност не им е никакъв плюс, а само един голям минус. В политиката трябва да се правят компромиси, а не да се настоява на едно и също. Това си е диктатура.
33.
Петър
09.03.2023 10:29:53
0
1
Демократична България само ще отнемат от вота на ПП, защото хората не ги харесват.
32.
*********
08.03.2023 08:28:31
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
31.
hhmmm
07.03.2023 13:52:57
1
8
русоблизците от ГЕРБ били пак в отлична форма.. колкото и предишните 5 пъти.
30.
Някой
07.03.2023 12:58:22
1
13
Поредния купен от Боко да го хвали.
29.
камен
07.03.2023 11:38:17
1
7
Като чета коментарите и ми става гадно един свестен няма всички писани от тролове за 2 лева и майките си ще продадат да си осигурят дозата за деня Затова и няма скоро да се оправим продажна нация сме още от турско Предадохме Левски убихме Ботев предатели на всяка крачка всеки ламти за власт и пари никой не мисли за тая държава даже и тия с копринените чорапогащи и бикини от Дубай детска градина ама с нюх за крадене младите с възможности да си устройват живота в чужбина тук скоро управия няма да има
28.
До 10
07.03.2023 10:15:54
2
8
Обади ли ти се тъпото? ГЕРБ викаш не управлява, само дето Борисов и Радев са комбина и далаверите дето са си текли 12 години продължават и сега. Привидното им опониране е за овцете като теб...
27.
до ВГ
07.03.2023 09:04:17
0
6
Ако мисли да пропява, трябва много да се пази и да поиска политическо убежище в САЩ, защото у нас неудобните не оцеляват
26.
ВГ
07.03.2023 08:59:24
1
11
Най-слабото звено в ГЕРБ е Влади Горанов. Той е относително млад и на тези години с печат "Магнитски" няма да си намери работа пожизнено. Няма никаква логика да продължава да прикрива Борисов, а тръгне ли да говори - вождът на ГЕРБ е просто заминал.
Имам някаква информация по темата, но просто сами преценете - колко още Горанов ще прикрива Борисов, след като нито власт повече ще види, нито пари. Името в калта.
Самата идея през него да минават парите за Борисов е била глупава, освен ако не е търсил лично облагодетелстване, споделено в удобен за него размер с Борисов.
Борисов се надява, че у нас Горанов няма да пропее. Наивник, не е нужно - достатъчно е да го направи в пред американските органи или пред европрокуратурата.
Готви се нещо голямо по темата - не знам само дали ще бъде непосредствено преди изборите. И не касае само Борисов.
25.
Прилича на оня който показа среден пръст
07.03.2023 08:39:34
1
17
Тоз доцент не беше ли от Герб и не показа ли на прoтecтирaщи циничен жecт? Щото ако е тоз, какво ни го показвате?
24.
Новини
07.03.2023 06:52:06
2
13
Току-що МВР задържа една от касичките на ГЕРБ и Пеевски в пътното строителство - собственикът на "Хидрострой" Велико Желев.

Следващата стъпка е Желев да разкаже за схемите за облагодетелстване в пътните ремонти, строежа на "Хемус", инхаус далаверите, котараците разпределящи обществени поръчки и ползвани за буфери в схемите за облагодетелстване за стотици милиони.
23.
Леля ви
07.03.2023 04:23:29
2
20
Няма какво да ви кажат журналистите за арестувания Вичо. Да бяхте питали шофьора му,примерно - още преди ковида разправяше, че тиквата им дал последно предупреждение :" ДА МАХАТЕ БЪРЗО ТОЯ МАЙБАХ "
В заключение искам да ви кажа, че и неговата не е лесна. И недостатъчно инфаркти като на Мишо Бирата са ни големия проблем.
22.
ТБС
06.03.2023 23:52:24
17
18
Герберастите с жалките 0,7 при гласуващи 25%, що се пънете да се излагаге. Да вероятно ще постигнете подобен процент, но на фона на мразещите всички партии, успявате само да ни разсмеете. ПП са същите имбецили, но пък със сигурност баце ще ги гушне, само и само да се добере до властта!
21.
Флегми,
06.03.2023 22:30:33
15
30
Нещо за ареста на шефа на "Хидрострой", близък приятел на боко тъпото и дебелян пееф няма ли да пуснете.
20.
Хладилникът е по-силен от педалите
06.03.2023 22:00:19
12
25
Който не се съобразява с тази реалност, или е неграмотен малоумник, или е слуга на чужди господари и мафията!
Трябва да си малоумен, или високоплатен трол, роднина на ПП/ДБ, за да дадеш доверие на престъпните педали!
19.
путкин
06.03.2023 21:51:15
30
12
гроботрола от меден-руднишки се сцепва да си буха плюсове в полза на ГРОБ, явна излагация, никой нормален не иска тиквун и ордата му. ..
18.
Myтантите на Херо
06.03.2023 21:02:58
11
41
Няма и 8% да вземат, за това се коалираха ОПГ ПП и ДБ!
Хладилникът е по-силен от розовите педали!
Няма флашки, няма кой да ги подпира....
Мадуровките са обезсмислени и кастрирани откъм манипулации!
17.
Myтант
06.03.2023 20:54:46
28
13
Къв доктор си къв герб,мача свърши и от горе искат да го махат, модела се изчерпа кое не вие ясно,как работи матрицата ли?!
16.
извод
06.03.2023 20:44:59
30
19
ГЕРП ако вземат 12% на тези избори да викат Ура.
15.
До 14
06.03.2023 20:36:18
13
38
Да, не са малоумни... Могат да направят разлика как са живеели преди 2-3 години и как живеят сега - след вдигнатият юмрук на Радев и шарлатанията на Променкаджиите.
14.
Пак ли партийната централа пусна новината
06.03.2023 19:55:00
39
25
Та се избихте да коментирате глупости. Хората не са тъй малоумни. Ще ви видим гербаджиите как ревете на изборите
13.
ПП/ДБ са в изолация, с никой не могат
06.03.2023 19:47:57
19
48
„Променките” на „Промяната”: „Има как“ да дадеш енергетиката на България на концесия. Кабинетът „Петков” ще бъде запомнен със съмнителния меморандум, подписан в Министерски съвет с „Джемкорп”.
Над 75% от хората у нас изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи
Лихвените разходи са над 600 млн. лв., всяка нова емисия ще бъде все по-скъпа. България влезе в дългова спирала след бюджета на Асен Василев и "Продължаваме промяната".
12.
12 години Герб
06.03.2023 19:35:05
43
23
12 години измекярлък
11.
конгломерата на Прокопиев
06.03.2023 19:24:25
12
60
Са маргинали и ще са след Възраждане!
Това е причината мама Херо да им помага, но това е мечешка услуга, защото ги легитимира като престъпни либерасти!
ГЕРБ ще е №1, точно заради атаките на Херо и чиновниците на БайДън!
Не могат да простят на Бойко, че с Тръмп са приятели!
Тръмп ще победи БайДън и либерастите, Бойко е единственият отговорен към България ръководител!
Колкото повече се бутат напред Педалите на Прокопи, двойно повече затъват, хладилникът е по-силен от Херо и отрочетата и Киро и Асеня!
10.
Киро
06.03.2023 19:21:14
22
66
Герб две години не са във властта.Какво хубаво се случи за тези две години мигранти бол ,Шенген не ни искат ,500 млн. оставени в сметка за Хемус изчезнаха ,Мостове над Дунав ,Тунели, Чисто нова магистрала Киро обеща щяли да останат много пари,инфлация вече никой не знае колко е и тя.
9.
ПП-ДБ Мъже в чорапогащи и памперси
06.03.2023 19:21:14
17
64
Хората вече знаят какво е инфлация, а преди не знаеха, а сега 40-50% инфлация. Като ви казват, че са вдигнали пенсии, без да пипат данъците това е лъжа, защото инфлацията е един скрит данък.Същият Асен Василев, заради който се изпариха 30 процента от реалната стойност на спестяванията ни. Същият, който увеличи двойно дълга ни и заради който ще плащаме по 1,5 млрд. лева повече годишно за лихви. Същият, заради чийто схеми плащахме по 300 млн. лева месечно повече за горива и 30 % процента по-скъп газ. Същият, който назначи Спецов за шеф на НАП и като резултат приходите от ДДС от сделки страната за първите седем месеца на 2022 година (до края на мандата му) са по-ниски от 2021 година, въпрeки инфлацията от 20 процента!
8.
Розовият комсомол в атака
06.03.2023 19:12:03
23
52
ПП се сви до твърдо ядро популисти, мразещи ГЕРБ. Подкрепата им ще намалява. ДСБ е придатък на левия Христо Иванов
7.
Хахахаха
06.03.2023 18:50:43
57
24
Гр0б са в добра позиция да направят по една свирк* на педалите.
6.
Bgman
06.03.2023 18:49:59
59
32
Като го видиш и чуеш този "доцент" вече не се чудиш защо децата бягат да учат в чужбина...
5.
Въх
06.03.2023 18:38:00
53
31
Тоа па льольо.. Оди се гръмни с тоя герб бе, малоумник.
4.
Магнитски
06.03.2023 18:33:43
52
33
Герб е в чудесна позиция за саморазпускане.Предстоят да бъдат осветени за тежка корупция Делян Добрев и един партиен лидер с кариера в трибуквена групировка започваща на СИ и завършваща на К .
Предстои полуразпад.
3.
Ха ха ха
06.03.2023 18:31:28
52
34
Всички гербаджии скоро ще ги опандизят. Стига сте им лизали задниците.
2.
Хубаво ли ви е сега, уважаеми?
06.03.2023 18:15:43
19
58
След 30 години преход аха започнахме да забравяме връзването на двата края.
И ето, дойде революцията на почтените, юмруклиите, наститата, божанките, христювците и пепетата, за да обеднеем всички масово.
1.
001
06.03.2023 18:03:28
54
22
Doktora na чеченците ли тва
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Новото шоу е световен формат, който се излъчва в двайсет страни по света, включително САЩ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън ​​ Ангелов побесня от това, което му предостави Галин и заедно със своите хора започна да го замеря с хляб, но постъпката му срещна бурно неодобрение след зрителите на риалитито за готвене по Нова телевизия Наистина ли се помисли за Кралица Наистина ли се помисли за Кралица Илияна Раева втрещи с външния си вид Уж е врял и кипял в телевизията, но допусна грешка, която му струва скъпо Уж е врял и кипял в телевизията, но допусна грешка, която му струва скъпо Глобиха го 3 хил.лева Цеци Красимирова призна, че се е разделила с богатия американец, но причината е изненадваща Цеци Красимирова призна, че се е разделила с богатия американец, но причината е изненадваща За всеки един е ясно, че един петгодишен брак няма как да оцелее, когато съпрузите живеят на различни континенти Днес тя е със Сотир Цацаров, но зад гърба си има два брака Днес тя е със Сотир Цацаров, но зад гърба си има два брака Тогавашният ѝ мъж не искал толкова амбициозна половинка, а жена, която да бъде всеотдайна домакиня ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ „изгониха“ зам.-министър от заседание на парламента ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ „изгониха“ зам.-министър от заседание на парламента Емил Дечев е представител на реформаторски настроения Съюз на съдиите в България Задава ли се конституционна криза? Кой ще носи отговорност за служебното правителство Задава ли се конституционна криза? Кой ще носи отговорност за служебното правителство Няма правен механизъм, който да задължава да се поеме поста на премиер, обясни бившият министър на правосъдието Пенчо Пенев  50 000 лв. награда за човека, който открие Ивана от Дупница 50 000 лв. награда за човека, който открие Ивана от Дупница Надеждата ни крепи все още, че е жива, каза Мария Георгиева Президентът изненада партиите, дава третия мандат на ИТН Президентът изненада партиите, дава третия мандат на ИТН Няма да преговаряме, каза Деница Сачева и добави, че Радев трябва да реши дали изборите да са „две в едно“
Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет
Бойко Борисов Бойко Борисов Не искам лидерска среща, те се държат невъзпитано Виц на деня Виц на деня - Какво си мисли истинският мъж, когато види хубава жена?
- Моята е по-хубава!
Виц на деня Виц на деня Из женски форум:
- Защо когато го Искаш той не те иска, а Когато те иска ти не го Искаш...?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато една жена иска да знае мнението на мъжа, тя всъщност иска да чуе собственото си мнение, само че с бас.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори