×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Денят на един геолог: Не си представяйте Индиана Джоунс


Денят на един геолог: Не си представяйте Индиана Джоунс
Ключови думи: геолог, професия, какво е
10 Декември 2021, Петък, 08:22 ч.

Какво представлява професията геолог и как протича един работен ден

Какво точно значи да си геолог? Дали е само професия или призвание? Нещо средно между Лудия професор и Индиана Джоунс.

Геолог е доста общо понятие като цяло. В науката геология има хиляди направления, с които може да се занимавате – палеонтология, вулканология, полезни изкопаеми и стотици други. Но все пак всички са под обединяващото название – геолог, пише vesti.bg.

Най-общо казано геологията включва всички науки за земята. В нея се изучават континенти, вулкани, скали, въглища, нефт, газ и дори динозаврите.

Но какво е привлекателното в тази странна, но много интересна професия?

Един геолог има много нива на работа. Често работи на открито, на интересни и малко известни места – там събира проби от скали, минерали, почви, вкаменелости на животни и други. Това е свързано с много пътувания, което е наистина привлекателно. Какво по-хубаво от това работата ти да е свързана с пътешествия и то такива, които не се предлагат в туристическите брошури.
Геологът е изследовател, той е откривател, мечтател и мислител. Трябва наистина богато въображение и пространствено мислене, за да бъдеш част от това общество. Да, геолозите са общество. Може да ви се случи да отидете командировка в напълно ново за вас място, но колегите, с които ще работите там, ще ви приемат сякаш се познавате от поне 20 години.

Интересни находки по нашите земи

Палеонтологията е може би едно от най-интересните направления в цялата геология. Палеонтолозите се занимават с изучаването на праисторически животни, които в далечно и близко минало са населявали нашата планета.

Разбира се, най-интересните животинки си остават динозаврите. Веднага ще се запитате имали останки от тези гиганти по нашите земи?

До 2009 година не беше известно да са откривани такива. Някога на лекции ни казваха, че това няма как да се случи, тъй като в периода, в който са живели динозаврите, нашата територия е била дъно на басейн.

През годините са откривани следи и няколко кости, които са били предмет на дълги спорове в научните среди.

Титанозавър в района на Трън

Да, но с днешна дата вече можем да се похвалим с останки на тези уникални праисторически животни и в България. В района на град Трън са открити няколко находки, за които учените твърдят, че може да се окажат изключително важни за европейската палеонтология.

За една от тях се смята, че е на титанозавър и е датирана на 82-85 милиона години (както знаем се предполага, че динозаврите са изчезнали преди 65 милиона години). Тази находка е наистина изключително вълнуваща, защото това означава, че в далечното минало, по нашите земи са бродили тези величествени животни. Тръпнем в очакване за още подобни и дори още по-грандиозни открития.

Какво е дейнотериум?

Друга изключителна находка за България е известният дейнотериум, чиито скелет седи изложен в Музея по палеонтология на Софийския университет. Ще се запитате веднага, какво е дейнотериум? Това са гигантски бозайници, за които се предполага, че са праисторическите предшественици на съвременните слонове.

Българският екземпляр, гордостта на всички родни палеонтолози, е с дължина около 7 метра и височина 4,2 метра. Скелетът е намерен през 1965 г. край село Езерово, близо до Пловдив. Негово по-малко копие се намира в Музея по палеонтология в Асеновград.

Как преминава денят на един геолог?

Да си геолог е доста отговорно, особено когато работата ти е свързана и с преподаване. Много е важен начинът по който ще се представи научният материал на студентите, така че, хем да им е интересно, хем да разберат, че това е сериозна дисциплина, която изисква много четене, концентрация и пълно себеотдаване.

През целия ден преподавателят-геолог има лекции и упражнения със студентите, в зависимост от това в каква дисциплина точно преподава. Често тези занятия са свързани с гледането на обекти под микроскоп, разпознаването на различните минерали в скалите, по техните физични свойства или например с изработването на геоложки карти на даден терен.

Понякога, ако някой геолог е късметлия и, разбира се, сериозен в работата си, може да открие нещо напълно ново за света, което е изключително удовлетворяващо.

Далеч не е като по филмите

Разбира се, далеч не е като по филмите – откриваш нещо и хоп печелиш я Нобелова награда, я нещо друго. В реалността се налага да направиш десетки анализи, с които да подкрепиш своето откритие. Това става бавно и трудно, особено ако се изисква по-специфична апаратура, която не се предлага в България. Тогава се налага тези изследвания да се правят извън нашата страна. Започва се търсене на стипендии, по които да се отиде в някой световен университет или лаборатория, а ако това не е възможно, или сам се финансираш, или просто пращаш пробите на някой чуждестранен колега с молба за помощ.

Звучи сложно и трудно, но повярвайте ми, накрая всичко това определено си заслужава, когато този научен труд бъде публикуван и оценен от геоложката общност.

За да си геолог трябва приключенски дух, жажда за адреналин и все пак – отговорност към себе си, другите и околната среда. Освен това е важно да сте в добро психическо и физическо здраве. Често се случва да се работи на малко по-сурови условия – много високи или много ниски температури, вятър, дъжд и други.

Работните дни на геолозите определено са много интересни и наситени с различни емоции. Когато геологът е избрал и да преподава, той често трябва да води своите студенти на практики – това са теренни упражнения сред природата, на точно определени места, за да може студентите да придобият практически опит, а не само да изучават тази сложна наука на теория.

В края на този наситен с различни емоции ден, дали от преподаване, нови открития или например изследователска работа в лаборатория, всеки геолог чувства умора, но онази сладка умора, която е примесена с радост и дори гордост, че именно той е открил нещо ново и уникално, или е запалил искрата на вдъхновение в поне един студент.

Накрая на работния ден си давате сметка как въпреки големите усилия, трудности и перипетии, да си геолог е истинска радост, гордост и дори бих казала призвание.




Коментари
Флагман.БГ МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол 03/05/2024, Петък 17:38 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Хороскоп за деня – 4 май 2024, събота Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Предизборно и поради незнайни и необосновани причини депутатите извършиха нещо невиждано в законодателната история Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ След 18 наддавания скочи от 330 000 на 600 000 лв. без ДДС Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Работници се оплакват от практиката на някои работодатели да налагат глоби или удръжки от заплатата Задава се промяна в ръководството на НСО Задава се промяна в ръководството на НСО Очаква се началникът на Службата да предложи на президента друг заместник на мястото на навършващия пределна възраст Милен Русев Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Ще участва и министърката на финансите, както и други лица Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ ЕСА приютява сепаратисти от целия континент 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата Това сочи изследване на "Галъп" И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И той започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато стане напечено, коментира лидерката на БСП Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-депутатите
Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Преди година една контрабандна операция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, а сега е многократно повече, твърди говорител НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария 
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори