×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Министър на транспорта Георги Гвоздейков ще посети днес Бургас
  • Днес започна приемът на документи за първокласници в Бургас
  • 27 сигнала за изборна търговия на гласове за ден в Бургас
  • В Окръжния съд стартира процесът срещу Омар Аднан, обвинен в убийството на полицейските служители Атанас Градев и Йордан Илиев, очаквайте подробности
  • Велико Минков ще се опита да докаже днес пред Бургаския окръжен съд, че е баща на едно от децата на убийцата Габриела Славова, очаквайте подробности във Флагман
  • 12 май е Международен ден на медицинските сестри
  • В Атина и Солун протестираха в подкрепа на палестинците в Газа
  • Официално: Байдън забрани вноса на руски обогатен уран
  • Новата помощ от САЩ за Киев вече е на фронтовата линия
  • Вдигат пенсиите с 11% от 1 юли
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

При апендицит всеки час е важен


При апендицит всеки час е важен
Д-р Кирил Симеонов, старши лекар в Първо хирургично отделение на УМБАЛ-Бургас
08 Октомври 2021, Петък, 13:16 ч.
Автор: Флагман.БГ

На всички въпроси отговаря опитният хирург д-р Кирил Симеонов от УМБАЛ-Бургас

„Апендиксът е голям артист“. Това признава хирургът д-р Кирил Симеонов, старши лекар в Първо хирургично отделение на УМБАЛ-Бургас.

„Коремната сливица“, както го наричат някои анатоми, е особено податлива на инфекции в детска възраст. Каква е причината за това? Колко бързо се разгръща инфекцията? Лесно ли се разпознават симптомите на апендицита? Кои са най-опасните усложнения? Защо операцията не бива да се бави? И бързо ли се възстановяват децата след нея?

На всички тези въпроси отговаря опитният хирург д-р Кирил Симеонов.

Апендицитът е най-честото остро хирургическо състояние при децата– каква е причината за този „феномен“? „Апендиксът е лимфоиден орган на дебелото черво, някои анатоми го наричат „абдоминалната сливица“. Той реагира на всички възпалителни процеси, които започват в коремната кухина“, обяснява д-р Кирил Симеонов.

При жените например инфекциите на яйчниците могат да бъдат съпроводени с апендицит, защото са с единна лимфна система. При децата възпаленията най-често се „разгръщат“ във възрастта между 7 и 14 години, разкрива още хирургът. „Причината е чисто анатомичното развитие на апендикса в тази възраст като лимфоиден орган на дебелото черво и е свързана с по-честите инфекции от коремен произход“, допълва д-р Симеонова.

При най-малките – под 7 години, както и при най-възрастните – над 70 години, апендицит се наблюдава много рядко. „При възрастните хора този орган закърнява и спира да изпълнява функцията си“, уточнява специалистът от УМБАЛ „Бургас“.

Как прогресира инфекцията?

„Има няколко теории за развитието на апендикса, но те все още не могат да обяснят каква е причината за апендицит. Рисковите фактори са всички възпаления в тазовото дъно. Също така някои инфекциозни процеси на целия организъм, при които отреагират и коремните органи“, разкрива още д-р Симеонов.

И изрежда как прогресират формите на възпаление на апендикса:

Катарална – това е началната форма, при която апендиксът само се зачервява, инициира се, става набъбнал;

Флегмонозна – при нея има гнойно-възпалителни процеси в цялата дебелина на стената на апендикса, които си личат видимо;

Деструктивна – това е последната форма при възпалителния процес, при която има умъртвяване, гангрена на апендикса, която води до перитонит.

Болката е водеща, често се „мести“

„Апендиксът е голям артист“, признава д-р Симеонов, когато трябва да отговори каква е клиничната картина при апендицит. „Той може да бъде със симптоматика на възпаление на жлъчния мехур, на гастрит, на панкреатит, на аднексит (възпаление на яйчниците) при жените. Клиничната картина може да бъде най-различна и това води много често до грешки“, не крие хирургът.

„Основният симптом е болката, като тя има характерни локализации в корема. В началото възпалителният процес на апендикса може да е високо, в горната част, в епигастриума на корема, като постепенно слиза ниско долу – в областта на сляпото черво, и се локализира. Следващият симптом е повръщането, друг белег може да бъде температурата“, споделя опита си д-р Симеонов.

Нивото на левкоцитите е ключов белег

При поставянето на диагнозата ключови са и изследванията на кръвта, като основен маркер е нивото на левкоцитите, изтъква старши лекарят от Първо хирургично отделение на УМБАЛ-Бургас.

При апендицит, в зависимост от тежестта на инфекцията, могат да са в диапазона от 10 до 14-15-16-17 000 левкоцита. „Докато при възпалителни процеси – например на горните дихателни пътища при децата, минават над 20 000. Затова, когато се съобразяваме с възрастта на пациента, винаги гледаме левкоцитите, защото, щом са над 20 хиляди, това говори за друго заболяване“, обяснява д-р Симеонов.

Перитонитът – най-опасното усложнение

Бързата консултация с хирург при коремна болка е повече от задължителна. „Развитието на деструктивните форми на апендицита става за часове. Това са 6-8-12 часа и трябва да се избърза, за да се предотврати деструкцията на апендикса“, категоричен е специалистът.

„Най-опасното усложнение с висок процент смъртност е перитонитът. Апендикуларните перитонити са изключително тежки, защото се предизвикват анаеробни инфекции от бактерии, които се намират в дебелото черво“, предупреждава д-р Симеонов.

„Затова има едно златно правило – по-добре е да оперираш един невъзпален апендицит, отколкото да чакаш, наблюдаваш и да взимаш по-късни решения. Разбира се, когато се проследява пациентът в динамика, тези рискове намаляват“, уточнява хирургът.

„Пак казвам – апендицитът е изключително коварно заболяване, защото клиниката му много зависи от разположението на апендикса в коремната кухина.

Той е подвижен орган. Може да бъде разположен ниско тазово, може да е зад сляпото черво, може да е ретроперитонеално, т.е. още по-дълбоко, при което симптоматиката му съвсем става друга, съвсем е замъглена картината, затова се получават неприятни грешки.

Мен са ме учили старите хирурзи – по-добре оперирай един никакъв апендицит, отколкото да седиш и да го наблюдаваш!“, казва д-р Симеонов.

Премахва се и лапароскопски

Лечението на апендицита е единствено оперативно. „Апендиксът може да се премахне, разбира се, и лапароскопски – интраоперативно се вижда как е разположен.

Може например да се започне лапароскопски. Но ако е разположен твърде дълбоко, ретроперитонеално, ендоскопската техника или уменията на ендоскописта не са толкова добри, се преминава към отворена апендектомия“, обяснява хирургът. И разкрива, че в повечето болници апендиксът се премахва именно така.

„Лапароскопската техника се практикува в определени клиники, които се занимават изключително активно с лапароскопски операции, защото има подготовка за тази операция, тя се работи по спешност“, изтъква специалистът от Бургас.

Възстановяването отнема около седмица

Хубавото е, че след операцията пациентите са абсолютно пълноценни. „Възстановителният период зависи от това на какво ниво е бил възпален апендиксът, дали е бил перитонит, дали имаме локални възпаления. Средно отнема 5-7 дни като със съвременните антибиотици бързо се потушават инфекциите и усложненията“, успокоява д-р Симеонов.

Препоръката му е 10-14 дни след операцията да се спазва диета. „Хубаво е да не се ядат груби целулозни храни – боб, леща, зеле, дини, пъпеши, краставици. Хранителният режим да бъде щадящ – супи, бульони, пюрета, кремсупи. Да се яде по малко, начесто, да се щадят болните черва. И пациентът да се захранва постепенно“, съветва хирургът.

Двигателният режим в първите 7-10 дни след операцията също трябва е щадящ. „Силовите игри за децата не са подходящи, но няма пречка да ходят на разходки. Движението трябва да е нормално, без да се натоварва коремната стена със спорт. И, разбира се, децата да се пазят от травми в оперативната зона“, съветва специалистът от Първо хирургично отделение на УМБАЛ-Бургас.


В категории: Бургас


България Всички новини
Що за глупост правят тези деца Що за глупост правят тези деца Младежите използват единственото място, обособено за преминаване на пешеходците над линията, за да се забавляват 29 000 медицински сестри липсват, системата ще се срине, алармира известен лекар 29 000 медицински сестри липсват, системата ще се срине, алармира известен лекар Мутафчийски открои и друг проблем, а именно, че на година около 170 лекари напускат системата Училището страда от най-големия дефицит – спазване на правила Училището страда от най-големия дефицит – спазване на правила Днес е все по-трудно за учителите и все по-лесно за учениците Готова ли е България за еврозоната - очерта се основен проблем Готова ли е България за еврозоната - очерта се основен проблем Инфлацията се оказва основната пречка, политическата криза също ни спъва Двама тийнейджъри са с алкохолно отравяне след абитуриентски купон, единият е в кома Двама тийнейджъри са с алкохолно отравяне след абитуриентски купон, единият е в кома Не е ясно какво е състоянието им Шофьори са бесни на новата организация на движение край НДК, но промяна няма да има Шофьори са бесни на новата организация на движение край НДК, но промяна няма да има Поставянето на колчета и на друга маркировка в района на НДК продължи Тя не иска да чуе за партньора си от "Денсинг старс" Тя не иска да чуе за партньора си от "Денсинг старс" С Димитър дори стигнали до безкрайно критичен момент, когато русокоската вече била на косъм да си тръгне Той събра 800 гости за юбилея си, а сега разпродават имотите му в Бургас за милионни дългове Той събра 800 гости за юбилея си, а сега разпродават имотите му в Бургас за милионни дългове Разпродажбата на активите е предприета заради дългове за десетки милиони към НАП и банки на дружеството и други свързани фирми, които се ръководят от Димитър Бичев Баба ме изпрати в "Ергенът", твърди тази участничка Баба ме изпрати в "Ергенът", твърди тази участничка Валерия е категорична, че ѝ е било много трудно да се впише сред останалите участнички Уважаван преподавател от царевското училище "Н.Й.Вапцаров" с награда "Учител на годината" Уважаван преподавател от царевското училище "Н.Й.Вапцаров" с награда "Учител на годината" Инж. Тодор Христов от училище „Н.Й.Вапцаров“ е сред най-добрите преподаватели от региона 
Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Ледникът Хумболт, известен още като Ла Корона, беше последният във Венецуела Арестуван е главният руски военен кадровик Арестуван е главният руски военен кадровик Ген. Юрий Кузнецов е заподозрян за вземане на подкупи, а в дома му са намерени милиони рубли, златни монети и часовници Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса В социалните мрежи подозират, че любимката на няколко поколения българи се е подлагала на естетични и пластични интервенции, с които е прекалила и е заприличала на нищо Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Певицата на Дългия била категорична, че иска да изчисти имиджа си, който гологлавия шоумен зацапал Почина известен нотариус Почина известен нотариус Завинаги ни напусна нашият скъп колега и приятел“, заяви председателят на камарата Димитър Танев Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Първата дама на Франция може да напише истински наръчник за елегантност Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Бишимбаев не се призна за виновен и заяви в съдебната зала, че съпругата му е починала от самонараняване 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка Съдействат за разкриване на измами в големи размери Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Актьорът е бил приет в болница 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани Звучи невероятно, но според украински анализатори, руснаците сами са си го взривили, а в същото време Путин уволни военният министър 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Докторе, кажете как съм? Умирам от любопитство.
- Спокойно... не е от любопитство.
Виц на деня Виц на деня Две блондинки си говорят:
- Най-много мразя тайните. Трябва на всеки един поотделно да разказваш.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Какво е жизнен опит?
- Отново настъпваш мотиката, но вече си с каска.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори