×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Адм.съд-Бургас да разгледа жалбата срещу контрареферендума за община Обзор, отсъди ВАС


Адм.съд-Бургас да разгледа жалбата срещу контрареферендума за община Обзор, отсъди ВАС
Мария Нейкова показа приемственост по казуса и протестира отхвърлянето на жалбата на предшественика й Вълчо Чолаков
Тема в развитие
Контрареферендумът срещу община Обзор ще е тази неделя, а ВАС после ще решава законен ли е Въпреки жалба на Нейкова: Несебър готви контрареферендума срещу община Обзор за 4 юли Решено: Четири села ще проведат контрареферендум, искат да останат в община Несебър Внесоха подписката за контрареферендум за четири несебърски села Румен Радев отлага решението дали Обзор да стане община за след преброяването Четири села с контрареферендум, искат да останат в община Несебър Защо президентът може да спре отделянето на Обзор от Несебър Премиерът: Съобразихме се с това, което гражданите на Обзор пожелаха – да бъде отделена тяхната община Какво предстои след слух от снощи за подготвян хаос в местната власт на Несебър Министерски съвет създаде община Обзор Регионалният министър предлага Обзор да стане 14-а община в Бургаска област Заплетен казус с референдума за Обзор: Село Баня е против, иска да си остане в Несебър Резултатът от референдума за Обзор: 73 % искат отделяне от Несебър 75 % избирателна активност на референдума в Обзор В Несебър ще има синя зона, ОбС прехвърли топката за референдума в Обзор към Вълчо Чолаков Димитър Бойчев: Неслучайно Обзор поиска да се отдели от Несебър Кметът на Обзор Христо Янев: Можем да се справим като Община, бюджетът ни ще е 6 млн.лева Председателят на ОбС Несебър Румен Кулев подава оставка, ако Обзор се отдели от Несебър Венелин Ташев: Обзор няма да оцелее като самостоятелна община Общинският съвет в Несебър не прие идеята за отцепването на Обзор Обзор иска да стане самостоятелна община и да се отдели с 6 несебърски села
виж още
скрий
02 Юли 2021, Петък, 18:50 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Допитването в селата Баня, Емона, Паницово и Козница тази неделя обаче вероятно ще се състои

Казусът с „контрареферендума“ за община Обзор претърпя съдебен обрат. Както „Флагман“ вчера съобщи, Върховният административен съд (ВАС) образува дело след жалбата на областния управител Мария Нейкова.

Днес то вече е приключено с определение, което отменя определението на Административен съд-Бургас от 21 май.

Делото се връща на първата инстанция за ново разглеждане, показа справка на „Флагман“.

Казусът с предварителното изпълнение на местния референдум обаче не е разглеждан. Така той би следвало да се състои тази неделя - 4 юли. За него тече и сериозна подготовка, което може да се види от сайта на Общинска избирателна комисия-Несебър.

Припомняме, че жителите на четири села поискаха да не се отделят във все още несъздадената община Обзор.

В тяхна подкрепа Общински съвет-Несебър взе решение на 17 май да се проведе нов местен референдум с въпрос: „Подкрепяте ли предложението с. Баня, с. Емона, с. Паницово и с. Козница да останат в границите на община Несебър?“

Още на другия ден - 18 май, бившият областен управител на Бургас Вълчо Чолаков обжалва решението в Адм.съд-Бургас. Предполага се, че Чолаков не е бил съгласен да се провежда нов референдум, след като в края на февруари – т.е. само няколко месеца преди това, бе проведено допитване във въпросните четири села заедно с още няколко селища за отцепването им от Несебър в нова община Обзор.

Още повече че, макар и правителството „Борисов 3“ да одобри решението за създаване на новата административна единица, последната дума има президентът Румен Радев. Той пък обяви, че ще се произнесе след провеждането на преброяването на населението през септември, защото така повелява законът.

През май Адм.съд-Бургас отказа да гледа жалбата на Вълчо Чолаков заради липсата на протокол от заседанието на ОбС-Несебър, който още не бил готов.

След това новият областен управител Мария Нейкова обжалва определението пред горната инстанция – ВАС.

Справка в сайта на Върховния съд показва, че той е образувал делото на 1 юли и го е решил на закрито заседание ден по-късно – на 2 юли.

Според съдиите от ВАС, долната инстанция е извършила „съществено нарушение на съдопроизводствените правила“.

Неправилен е изводът на съда за преждевременно издаване на процесната заповед на областния управител. След като областният управител е упражнил правомощието си по оспорване на процесното решение, следва да се приеме, че е запознат със съдържанието на оспореното решение, а обстоятелството, че заповедта е издадена преди решението на общинския съвет да е постъпило в областната администрация, не е основание жалбата да се остави без разглеждане, пишат още върховните съдии.

Затова делото се връща на Адм.съд-Бургас. 

Определението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване.

Така или иначе, дали контрареферендумът е законосъобразен съдът евентуално ще реши чак след неговото провеждане на 4 юли.

Причината е, че ОбС-Несебър го наложи с предварително изпълнение, което обаче не е разглеждано по същество нито в съда в Бургас, нито във ВАС.

 


В категории: Несебър


6
Коментара по темата
6.
Тенденция
03.07.2021 16:40:27
0
0
Населението в Баня и Емона ще подкрепи новите партии,които ще им улеснят ежедневието.
5.
Вълчи капан
03.07.2021 09:36:05
2
6
Отделянето на Обзор от Несебър е в интерес на Герб, които нямат достъп до управлението в тези региони. Подозирам, че Вълчо е направил услуга на управляващите към които принадлежи
4.
мале мале
02.07.2021 20:31:35
12
9
Селата трябва да си останат в община Несебър. Не е толкова сложен казуса.
Това, че от кметство Обзор искат да лапат е отделен въпрос.
3.
Ядосан
02.07.2021 20:27:27
5
11
И аз,а може би и много като мен мислим,че мераците на един общински съветник,родом от Баня и подкрепен от кмета няма как да бъдат задоволени!Все пак 1200 човека казаха ДА,ако има съд ще уважи желанието на хората!И не трийте написаното!!!!
2.
Пеев
02.07.2021 19:57:55
6
12
То е ясно и за неграмотните че е незаконен. Това с контрареферендум след месец противиречи на всички писани и неписани закони. Ако беше законно то щеше да има референдуми след референдуми и най -накрая това нещо щеше да бъде забранено навсякъде по света като средство за унищожаване на всяка държава и нация.
1.
Данъкоплатец
02.07.2021 18:58:58
2
15
След провеждане на референдума, ако се окаже незаконосъобразен,кой ще носи отговорност за изхарчените хиляди, общински средства? Или както винаги в общината, отговорността е обща, а привилегиите еднолични.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ще ни олекнат джобовете: Глобяват пешеходците с телефон Ще ни олекнат джобовете: Глобяват пешеходците с телефон Санкционират шофьорите и за таблет зад волана, колоездачи и тротинетки ще слизат на зебрата Утре честваме рождението на незабравимата Петя Дубарова Утре честваме рождението на незабравимата Петя Дубарова На 25 април се навършват 62 години от рождението на слънчевото момиче на Бургас Мъж отиде да регистрира колата си с 2,3 промила алкохол в кръвта Мъж отиде да регистрира колата си с 2,3 промила алкохол в кръвта Нямал и шофьорска книжка Иван Капитана помете жена на паркинг в Пловдив, дрегерът отчел 3.31 промила алкохол Иван Капитана помете жена на паркинг в Пловдив, дрегерът отчел 3.31 промила алкохол Пострадалата е в болница с множество травми, а известният рокер отказал да даде кръв за химичен анализ Велико Минков настоява да отглежда сина си, а Габриела да бъде лишена от родителски права Велико Минков настоява да отглежда сина си, а Габриела да бъде лишена от родителски права  В момента момчето е при родителите на Пейо Пеев, които не са биологични баба и дядо, каза бившият депутат Борисов защити Рашков за скандала в НС, осъди строго преследването на депутати от журналисти в НС Борисов защити Рашков за скандала в НС, осъди строго преследването на депутати от журналисти в НС "Всеки депутат има право да постъпва, както намери за добре", заяви председателят на ГЕРБ Спад при ПП-ДБ и битка за второто място с ДПС и „Възраждане“, отчита проучване на „Тренд“ Спад при ПП-ДБ и битка за второто място с ДПС и „Възраждане“, отчита проучване на „Тренд“ Една пета от българите изразяват одобрението си за служебния кабинет на Димитър Главчев, а 39% не го одобряват Скандал заради арменския геноцид в НС, Желязков не стана на крака, ДПС напуснаха залата Скандал заради арменския геноцид в НС, Желязков не стана на крака, ДПС напуснаха залата На Председателски съвет не се постигнало съгласие за почитане на жертвите Сглобката хвърля Ваня Григорова срещу БСП? Пъзелът на кукловодите не излизал заради Нинова Сглобката хвърля Ваня Григорова срещу БСП? Пъзелът на кукловодите не излизал заради Нинова Зад бившата кандидатка за столичен кмет стоят същите хора, които бяха и зад Елена Йончева – Пеевски и Борисов, каза Калоян Методиев Християнско ли е да раздаваш парите от осигурителните вноски на хората за помощи? Християнско ли е да раздаваш парите от осигурителните вноски на хората за помощи? Дават ги на калпак и никой не знае дали тези пенсионери, които са на минимална пенсия, нямат други доходи, призна Иванка Шалапатова
Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори