×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Обзор иска да стане самостоятелна община и да се отдели с 6 несебърски села


Обзор иска да стане самостоятелна община и да се отдели с 6 несебърски села
Обзор не иска да е кметство, а общински център от 7 населени места и население от 3200 жители
29 Август 2020, Събота, 19:27 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

За сряда е насрочена извънредна сесия на Общинския съвет в Несебър

Морският курорт Обзор иска да се отдели от Несебър и заедно с 6 села да стане самостоятелна община, съобщиха организаторите от Инициативния комитет. В последния месец те събират подписи, за да стартират сложната административна процедура.

Населените места се намират северно от Стара планина, в радиус от 15 км от Обзор. Това са селата Емона, Баня, Раковсково, Приселци, Паницово и Козница.

„Събрани са 1300 подписа, от които 1250 са валидни. Налице са над 50 % от регистрираните гласоподаватели и процедурата може да започне”, обобщи пред Флагман.бг адв.Марин Божков, председател на УС програма „Достъп до правосъдие”, която наблюдава законосъобразността на действията на всички страни в този референдум.

За сряда е насрочено извънредно заседание на ОбС-Несебър на което предложението ще бъде подложено на гласуване.

Решението ще бъде с консултативен характер и ще се приложи в цялата преписка, след което ще се прати при областния управител заедно с икономическата и социална обосновка, че Обзор може да съществува като самостоятелна административна единица. Необходим е и план за обществен ред и социални дейности.

Областният управител трябва да прегледа законността и след това, ако са спазени всички процедури, да върне казуса към ОбС-Несебър, който в двумесечен срок да насрочи референдум, обясни Марин Божков.

Няма изискване за избирателната активност на местния референдум, ако бъде получено одобрението от местните жители, ще се пристъпи към структуриране на бъдещата община.

В Обзор са изчислили, че приносът им към общинския бюджет на Несебър е 4,5 млн.лева, те искат сами да харчат парите си и да ги насочват по приоритети. Най-големият проблем е отдалечеността на общинския център, който за някои от населените места е 45-50 км.

Бъдещата община ще има 3200 души, което според Марин Божков не е толкова необичайно. Съседната Община Бяла също е с 3200 души, а в България има 73 общини с население под 6 хил.души и 21 -  под 2 хил.души.

В исторически план Обзор е бил център на община, създадена през 915 година и е продължил да бъде такъв до 1979 година, когато е реализирана голямата административна реформа, при която 30-те окръзи бяха сведени до 8 области, а част от общините закрити.

В последните 10 години жители на Обзор на няколко пъти повдигаха темата, искаха да се местят към Област Варна и Община Бяла, но сега идеята е изцяло нова - за самостоятелна община. Последната новосъздадена община е Сърница, която се отдели от Велинград през 2015 година. В Бургаска област примерът е с Приморско от края на 90-те години на миналия век.


В категории: Несебър


28
Коментара по темата
28.
Цар Симеон
02.09.2020 12:31:22
1
1
"В исторически план Обзор е бил център на община, създадена през 915 година"
27.
123
01.09.2020 11:20:13
1
5
Не мога да разбера едно.По думите на Николай Димитров общ.Несебър за 2019г. е дала на Обзор 4.9 милиона,а е върнала в бюджета 2милиона значи Обзор е в тежест на общината.Това е проста сметка защо не ги пускат да се отделят
26.
Plamen Jhekov1
01.09.2020 08:38:02
2
5
Няма значение, важното е, че Върбан и Янев са решили да правят сечено и нещо не им изнася. Наговарят, лъжат и заплашват хората, за да се подписват, ама няма да им мине номера.
25.
До 19
31.08.2020 22:42:20
0
0
До 90% мога да се съглася с написаното от вас- оземляването не е било безвъзмездно.
Оставили са обработваеми плородни земи и оземлени в 80% от изоставените плородни с чукари.

Има и нещо друго, което също не трябва да забравяме. След 89-та, 90-та, 91-ва имаше също вълна преселване на нашите турци в Турция.
Това, което запомних е, че преди да се изселят дойдоха и си оставиха работния домитък на същите тия тракийци, "бягали от турския геноцид".
Затова по-полека с "геноцид"-а, че сме от един дол дренки- турци, българи и гърци, особено пък настоящите години.
24.
До 19
30.08.2020 19:07:54
0
2
Пълни глупости. Тракийците и македонските преселници са били оземлени безвъзмездно със земите и къщите на заминалите гръцки изселници по спогодбата между България и Гърция. Македонците са дошли с покъщнината си, с добитък и пари, а тракийците са били голи, боси и бедни, заради турския геноцид, от който са бягали. Тези "възрастни хора" или не са наясно или нарочно са ти разправяли бабини деветинини. Може те да са тракийци и да са били бедни и гладни, но ето ти пример за обратното - обикновен несебърски занаятчия си у поръчвал през 1935 г. плат за балтон от Англия и го е получавал по пощата, на Коледа е имало портокали и шоколадови бонбони, макар и по малко, а местните жени са ходели облечени по европейски, с някои изключения при македонките. Мляко, зарзават, яйца са продавали хора от съседните села на нормални цени за онова време, а не на разменни начала за риба, а пък някои местни хора сами са гледали домашни животни в дворовете си. Бедни хора е имало, както навсякъде, но гладът е дошъл едва с купонната система след Втората световна война, както и в цяла България, когато сме изпращали провизии на СССР.
23.
Бъдещ жител
30.08.2020 15:58:36
0
1
9, в тая наредба само броя на населението ли е условен показател за образуване на нова община?
Териториалната площ на населените места и землищата им незначимо условие ли е?

Това, че трябва да се приключи с грозното презастрояване на курортните места не е ли фактор за искането на ИК.

В к.к.Слънчев бряг единствено "Хризантема" - ремонтирана стара хотелска база и "Дюн" - кипро хотелче от началото на века имат нещо курортно. Масово новопостроените хотели в курорта приличат на цветно боядисани работнически общежития. Това ли е била социалната обосновка за тоя курортен комплекс?

ИК може даже да включат и етични изисквания за поведение на туристите и командировани анкетьори в социалната им обосновка, че горките анкетьори, освен права по служебните им договори нямат никакви имоти, тяхна собственост и са пуснати като парашутисти да се оглеждат кой какво притежава и с какво могат да се облагодетелстват.
22.
До 1.
30.08.2020 14:41:05
0
3
Не забравяй уважаеми коментаторе, това е само през лятото, иначе през зимата 5 човека,мрак, кучета и котки, празни бетонии.
21.
?
30.08.2020 14:35:06
1
8
Айде стига вече, само Влас, Равда, Слънчев бряг,Несебър, в другите съставни селища също достойни хора живеят, важни гласоподаватели, но са забравени от общинско ръководство. Уж започват някакви обекти, инвестират парички, вземат комисионни и почват да се мотаят и не се знае кога и кой ще ги довърши-то културни центрове, то многофункционални сгради и какво ли не- само само пясък в очите на хората от несебърските дюни, направо тотално се довършиха дюните. Писна ни от курортни селища.Само риба да ядът!
20.
Николай Трифонов
30.08.2020 13:40:28
2
8
Това е неразумно , икономически, демографски и от гледна точка бъдещо окрупняване на региони в България.В посетените села на ,, бъдещата община средната възраст на останалите общо около 400 човека е над 75 г.и скоро няма да се промени .Приноса на Обзор е нищожен в сравнение на средствата които са инвестирани в града от времето на П.Рубанисти и Зл.Добрева до наши дни.Тенденцията е да се окрупняване районите, а не раздребняват.Ако местното ръководство , съветвано от външни хора има претенции, нека ги постави ясно и открито.Иначе от много време Обзор, Св.Влас и донякъде Равда имат бюджетна и не само такава самостоятелност.Волунтаризма и местния шовинизъм не са полезни в моменти на криза, а тя е повече от видима!!!
19.
местен жител
30.08.2020 08:28:22
3
13
Глад, глад,бедност и глад и бедност-това е било в Несебър, особено Влас там на ръчката на тиганя/накрая по географско положение и никакъв интерес/. От възрастни хора знам, че за един литър мляко за заменяли цяла каруца с риба. Спаси ги това, че заселените избягали тракийци от беломорието са били оземлени и документно оформено за разлика от местното население-купували, продавали земя помежду си без документи.В днешно време продадаха за милиони земите и станаха богати от този район, но само някои. Друга част пък заграбили земите на заминаващите турци веднага след освобождението и те станали богати от земя, но напред в поколенията се случва нещо от такова богатство. Една незначителна част са богати с честен труд в този така примамлив район. И в минали години е важало да се намираш в точното време на точното място.Какво ли ще се случи занапред в този бетонен район...
18.
До 16
30.08.2020 06:11:41
3
24
Глупако, когато Несебър е бил град, Бургас още не е съществувал.
Че са надошли селяни от цяла България след 1944 е вярно, но нито са гледали прасета, нито кокошки, а са работили по строителни обекти и за "Балкантурист". Земите не им ги "дадоха", а ги върнаха на тези, от чиито бащи и дядовци ги бяха откраднали, както в цяла България - и то само част от отнетите земи, за да има за софиянци, пловдивчани и други "наши хора".
И не ми казвай, че в Бургас не е пълно със селяни от къде ли не, защото до преди 80 години, никой истински бургазлия не е казвал "Въй".
17.
Петър
30.08.2020 00:45:55
1
12
9-ти,
Защото ще има промяна в данъците, таксите и цените на имотите. Заблудените селяни (не обиждам никого) няма да разберат как ще ги прецакат.
16.
Бургас
30.08.2020 00:17:35
17
20
Св. Влас, несебър, сарафово, равда, Ахелой, крайморие, - това са просто едни села, едни селяни които до преди няколко год гледаха кокошки и прасета, дадоха им някакви земи и милионери станаха, бизнесмени лъхащи още на кочина със селски манталитет!
Живи и здрави успехи в бизнеса!
15.
Ха Ха
30.08.2020 00:08:13
5
5
Тоя цигански катун???
Да се махат, одобрявам !!!
14.
BLACK SEA
29.08.2020 23:38:04
2
15
Не само Обзор,цялото Черноморие да се отдели като отделен щат и...точка.....това е.....
13.
възмутен теляк
29.08.2020 23:36:55
2
11
Сменете името на община Несебър на община Обзор и преместете общинския център в Обзор и готово. Няма нужда да иззържаме още администрация.
12.
Николай Димитров
29.08.2020 23:01:01
11
19
БРАВО НА ХОРАТА ОТ ОБЗОР!!!!!!
11.
Георгиев
29.08.2020 22:30:39
9
26
Блажени са вярващите ! Много бързо гражданите на с.Обзор само преди 35 години/миналата година празнуваха и се мазниха на кмета на Несебър в амфитеатъра/ забравиха какво е било! А сега изведнъж са решили че трябва да са ОБЩИНА ! Герб не успя да превземи крепостта Несебър и сега решиха да действат в покрайнините ! Много се съмнявам че нещата са искрени и се дължат на някакви неразбории м/у кмета на Несебър,общинска администрация и кметството в Обзор ! Има двама трима бизнесмени които община Несебър ги е насмела и те от своя страна организират цялата подписка !
10.
До "Защо"
29.08.2020 22:10:49
2
13
Прав си, ама като регистрират една тумба цигани от Сливенско и ще вдигнат хем населението, хем електората.
9.
Защо
29.08.2020 22:05:38
4
15
Защо да правим ''Общини" с по-малко от 10хил души даже? Прекалиха тези села последните години. Идват двама заблудени туриста, и се обявяват за курортен град. За да заобиколят изискванетоза население. И за какво го правят?
Бъдещата "Община" ще има общо население по-малко отлкото е записано в наредбатаза образуване на град.
"Чл. 33. (1) (Изм. - ДВ, бр. 46 от 2005 г.) За обявяване на село за град е необходимо населеното място да има изградена социална и техническа инфраструктура и население не по-малко от 3500 души, а в курортните населени места - не по-малко от 1000 души." Ще имат само 3200!
А как ще покриват изискването за община?
"Чл. 8. (1) Условията за създаване на нова община са:
(изм. - ДВ, бр. 154 от 1998 г.) наличие на население над 6000 души общо в населените места, които ще бъдат включени в общината;"
Напълно безсмислено е. И не само за Обзорамиза много дуги псевдо градове и общини.
8.
*********
29.08.2020 21:43:31
1
11
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
7.
Проста маса
29.08.2020 21:34:17
7
28
Хаха как ги сметнаха тези 4.5 мил. лв.? Или смятат това което общината инвеснира в Обзор? Краде му се на Ицо та 2 не вижда, а да не говорим за бизнесмена съветник...
6.
Nesebar
29.08.2020 20:27:50
14
29
И като закъсат за пари кой ще им дава?
Несебърска община за последните 20+ години е инвестирала милиони в Обзор. Да върнат построеното и инвестираното пък да се отделят.
Всичко опира до пари в крайна сметка.
После да няма пак: "Искаме към Несебър"?
5.
Предложение
29.08.2020 20:25:24
8
35
Направо да минат към Варненска област.
Обзор е на 60 км от Варна и на 75 от Бургас.
4.
До 1
29.08.2020 20:12:09
0
39
Не знам къде си бил преди 20 години, но Свети Влас беше едно малко село тогава, а Слънчев бряг беше къде къде по-добре от сега
3.
Aa
29.08.2020 19:57:18
7
7
За
2.
Шопа
29.08.2020 19:49:05
4
23
Всяко село Град ! Всички селяни Граждани ! Това е България ! Няма по комплексиран народ от нашия !
1.
Кьосев
29.08.2020 19:34:14
32
10
Преди около 20 години Свети Влас стана по голям от Несебър и по законите на република България... Трябваше да стане община и Несебър да му е подчинен!)
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тийнейджъри размахват пистолет и стрелят по време на купон Тийнейджъри размахват пистолет и стрелят по време на купон

Двамата стрелци са отведени за разпит от полицията

ГЕРБ обмислят карантинираните да могат да гласуват предварително ГЕРБ обмислят карантинираните да могат да гласуват предварително

Парламентът одобри подвижните урни на първо четене

Рибари от Поморие се вдигат на протест заради намерение за мидена ферма, кметът ги подкрепи Рибари от Поморие се вдигат на протест заради намерение за мидена ферма, кметът ги подкрепи

Построят ли я, загиваме, защото няма къде да ловим риба, споделиха поморийци

Вирусолог настоява за затягане на мерките заради мутиралия коронавирус Вирусолог настоява за затягане на мерките заради мутиралия коронавирус

 Новата вълна на заразата няма да ни отмине, класните стаи трябва да се проветряват през 20 минути, каза проф. Ива Христова

Ремонтират студентските общежития в Русе Ремонтират студентските общежития в Русе

Заради мизерните условия в блок 6, студенти от Русенския университет предпочитали да плащат повече пари за квартира

Бойко Борисов: Планът за ваксинация се осъществява по най-разумния начин Бойко Борисов: Планът за ваксинация се осъществява по най-разумния начин

Готови сме и с дигитален паспорт, и със сертификат за ваксините, каза премиерът 

Депутатите решават да има ли подвижни урни за избиратели в карантина Депутатите решават да има ли подвижни урни за избиратели в карантина

 Промените са заложени в Закона за извънредното положение

90 починали от COVID-19, 44 нови заразени в Бургас 90 починали от COVID-19, 44 нови заразени в Бургас

455 са новите регистрирани с коронавирус през последното денонощие

Военните пускат за продажба огромен учебен полигон край Средец - площта му е над 2000 дка Военните пускат за продажба огромен учебен полигон край Средец - площта му е над 2000 дка

Теренът се води земеделска територия според Кадастъра

Проф. д-р Христо Бозов: Обнадеждени сме за 2021 г., пред КОЦ-Бургас предстои сериозно развити Проф. д-р Христо Бозов: Обнадеждени сме за 2021 г., пред КОЦ-Бургас предстои сериозно развити

Има планове за строежа на Корпус 4, в който ще се обособи Клиника по медицинска онкология, но сме готови при трета вълна да реагираме и за лечението на COVID-19, каза управителят на КОЦ-Бургас проф. д-р Христо Бозов

Въвеждат нова тъмночервена зони в ЕС за региони с най-много заразени с коронавирус Въвеждат нова тъмночервена зони в ЕС за региони с най-много заразени с коронавирус

Евролидерите обсъдиха и ваксинационните сертификати, които засега ще се използват само за медицински цели

Проф. Асен Асенов: Байдън каза на света, че е време да сме единни Проф. Асен Асенов: Байдън каза на света, че е време да сме единни

Президентът обяви, че Америка се завръща в световната дипломация и това е най-важното в речта му, коментира преподавателят в университета във Вашингтон 

Българин загинал при взрива в Мадрид Българин загинал при взрива в Мадрид

Трима са починали и един в неизвестност след екпслозията

Джо Байдън отмени развода със СЗО, спря и строежа на стената по границата с Мексико Джо Байдън отмени развода със СЗО, спря и строежа на стената по границата с Мексико

Новият американски президент подписа 15 указа

Байдън присъства на служба в католическа катедрала в ъв Вашингтон Байдън присъства на служба в католическа катедрала в ъв Вашингтон

Заедно с него беше и Камала Харис, следващият вицепрезидент на САЩ

Какви хора помилва Тръмп в последния си ден като президент на САЩ Какви хора помилва Тръмп в последния си ден като президент на САЩ

Много от тях са невинни хора, съдени по политически причини от съдии-демократи

Доналд Тръмп и Мелания напуснаха Белия Дом Доналд Тръмп и Мелания напуснаха Белия Дом

Президентът Тръмп пристигна в Обединената база Андрюс за последната си церемония за сбогуване

ЕК одобрява 79 млн. евро в подкрепа на микропредприятията, малките и средните предприятия в България ЕК одобрява 79 млн. евро в подкрепа на микропредприятията, малките и средните предприятия в България

Помощта ще бъде достъпна за предприятия, осъществяващи дейност в определени сектори

Байдън поема властта, почете жертвите на COVID-19 Байдън поема властта, почете жертвите на COVID-19

Той ще обяви за приоритет борбата с пандемията веднага щом поеме президентския пост

Над 25 000 войници ще пазят встъпването в длъжност Байдън утре, очакват ли се размирици Над 25 000 войници ще пазят встъпването в длъжност Байдън утре, очакват ли се размирици

Действащият до обед на 20 януари 2021 г. президент Доналд Тръмп се очаква да помилва 100 човека, сред тях може и да е Джулиан Асанж

Калоян Методиев, бивш съветник на президента Калоян Методиев, бивш съветник на президента Залогът на тези избори е дали ще си отиде една епоха, един модел на управление, олицетворяван от личността на Борисов Виц на деня Виц на деня На касата в супермаркет добре облечена възрастна дама плаща. Касиерът:
- В брой ли ще платите?
- Е, да! Вече съм стара за в натура...
Виц на деня Виц на деня Свири млад пианист. На първият ред в публиката седи стар джебчия и си мисли:
- Какъв талант, какви пръсти... а се занимава с глупости!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Фантазията, лишена от разум, създава чудовища
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори