×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Започна ли голяма промяна с откриването на новия парламент


Започна ли голяма промяна с откриването на новия парламент
Протестните формации ще трябва да проявят изключителна находчивост, ако наистина искат да извадят ГЕРБ трайно от властта
Тема в развитие
Ето го цялото ръководство на 45-ото Народно събрание Избраха Ива Митева от "Има такъв народ" за председател на 45-ото Народно събрание „Мутри вън“ ще се борят за пълна ревизия без лов на вещици „Демократична България“ ще работи за отстраняването на Гешев и Цацаров ДПС: Категорично сме готови за избори веднага Корнелия Нинова: БСП не преговаря с ГЕРБ за правителство, нито с ДПС за президент „Борисов 3“ бойкотира откриването на 45-ото Народно събрание Заместникът на Слави: Този парламент едва ли ще изкара мандата си, трябва да променим изборните правила Десислава Атанасова: Заканите на реваншизъм ли са плодовете на вашата изборна победа? Президентът към новите депутати: Никой не може да ви разменя, продава или отдава под наем Слави Трифонов се закле като депутат онлайн Бойко Борисов депозира оставката на ръководения от него Министерски съвет Мика Зайкова откри учредителното заседание на 45-ото Народно събрание Новите депутати се събират за откриването на парламента, посреща ги протест против ГЕРБ ГЕРБ търси подкрепа за експертен кабинет „Демократична България“ в капан заради Даниел Митов
виж още
скрий
15 Април 2021, Четвъртък, 19:04 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимка: Авторът)

Първият ден на 45-ото Народно събрание даде някои знаци, но остават и много неизвестни

Началото на 45-ото Народно събрание е дадено. Президентът го свика в първия възможен момент – на 11-я ден след изборите. Сигналът бе ясен – ГЕРБ и Бойко Борисов трябва да бъдат отстранени от властта максимално бързо.

Учредителното заседание на новия парламент днес също даде някои сигнали какво ни очаква.

Първо, ГЕРБ ще бъде поставена в изолация. Категоричен знак в тази посока бе изборът на председател на Народното събрание. ГЕРБ предложи отново Цвета Караянчева. Лидерът на партията Бойко Борисов продължава да настоява, че като първа сила те трябва да поемат отговорност за най-важните политически постове в държавата. „За“ Караянчева обаче си гласуваха само 75-те депутати от ГЕРБ.

Ива Митева от „Има такъв народ“ бе одобрена с конституционно мнозинство от 163 гласа. Тя получи подкрепата на трите протестни партии – ИТН, „Демократична България“ (ДБ) и „Изправи се! Мутри вън!“ (ИМВ), но и на БСП и ДПС. Последните две са считани за част от статуквото. Те обаче решиха, макар и с различни мотиви, да се присъединят към протесната политическа вълна.

Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ се очертава съвсем сериозно да е водещата политическа сила в 45-ото Народно събрание. Това изглежда парадоксално, защото тя разполага със само 51 депутати. При 240-членен парламент това е малко повече от една пета присъствие.

ИТН обаче е втора по численост - след поставената в изолация ГЕРБ.

Слави Трифонов и хората му не са много сговорчиви. Това като че ли засега блокира по-тясното сътрудничество с другите две протестни формации – ИМВ и ДБ.

Друг важен момент е, че водещата оперативна фигура няма да е Трифонов, а заместникът му Тошко Йорданов. Слави дори не е в ръководството на парламентарната си група. Известно е, че той има хронични проблеми със здравето, включително свързани с възможностите му за придвижване.

Може би затова и ключов депутат на ИТН ще е Йорданов, който е избран и за председател на парламентарната група.

Сценаристът е със сприхав характер, което може да създаде проблеми в комуникацията с другите политически сили.

Прави впечатление, че зам.-председатели на групата са двама от другите сценаристи – Филип Станев и Ивайло Вълчев, както и юристката и зам.-председателка на парламента Виктория Василева. Хората от „Шоуто на Слави“ вероятно трябва да са по морално-идеологическата част, а юристката Василева - по техническата.

ГЕРБ предупреждават, че в политиката е нужен опит. Те използват това като коз срещу протестните формации и най-вече срещу ИТН, която е изцяло нова партия.

Излъчената за председател на парламента Ива Митева обаче определено изглежда като попадение за формацията на Слави. Да, Митева няма чисто партиен политически опит, но е 20 години служител на Народното събрание и то на ключови позиции в юридическата и законодателната сфера.

От друга страна, ДБ и ИМВ разполагат със „стари кучета“ като Атанас Атанасов, Татяна Дончева, Мая Манолова. По-младият Христо Иванов пък, макар и да не е бил депутат, е виждал не веднъж и дваж парламента отвътре като министър на правосъдието. Те могат да бъдат безценни за „Има такъв народ“, така че да не се изпада в сериозна зависимост от БСП и ДПС.

Не може да не се отбележи и разликата в ръководството на предишния и настоящия парламент. ГЕРБ твърдят, че имат експертиза, но нито председателят на 44-ото НС Цвета Караянчева, нито заместниците й, включително от останалите партии, бяха юристи, което беше умопомрачително.

Да не говорим какво е мнението на Бойко Борисов за Караянчева, както стана ясно от един изтекъл запис.

На този фон Ива Митева и заместниците й в лицето на Атанас Атанасов, Татяна Дончева, Виктория Василева (юристи) изглеждат много по-нормално и културно в сравнение с предишното ръководство. В него остават Кристиан Вигенин от БСП и Караянчева – сега като зам.-председател. ДПС пък смениха Нигяр Джафер с Мукаддес Налбант.

Като че ли остава висящ може би най-важният въпрос – ще има ли правителство. Това зависи най-вече от „Има такъв народ“. ГЕРБ са в очевидна изолация и техен кабинет не може да мине в този парламент, поне на този етап.

Тошко Йорданов днес бе сред най-лаконичните при встъпителните декларации от името на парламентарните групи. От ИТН продължават да мълчат за това биха ли излъчили кабинет или ще предпочетат бързи предсрочни избори.

Няма нужда да се лъжем, че този парламент едва ли ще изкара пълния си четиригодишен мандат. Не е ясно колко ще изкара. Ще работи толкова, колкото трябва, и ще стане ясно съвсем скоро. Но това поставя пред него една основна задача, а тя е - задължителна промяна в избирателния кодекс“, каза днес Йорданов от трибуната на Народното събрание.

Той изреди няколко приоритета, сред които не беше ключовото искане от референдума на Слави – за мажоритарна избирателна система, макар че то може да се прокара заедно с ГЕРБ.

От партията на Бойко Борисов обаче се очаква да провокират ИТН с предложение в тази посока, както заяви вчера и самият им лидер.

Въвеждане на мажоритарен вот би преобърнало изцяло политическата ни система и е с непредвидими последици. Слави обаче ще трябва да даде сериозен аргумент, за да се откаже от него.

Той като че ли все пак се готви за бързи предсрочни избори. От друга страна, парламентът е „тежка“ държавна и политическа институция, която изкушава, а в нея се влиза доста трудно. Дали депутатите на ИТН, повечето от които напълно непознати за обществото, няма да са на друго мнение?

Пренасянето в старата и достолепна, макар и не особено удобна за народните представители, сграда (и зала) също е интересен щрих. Символът е връщане към парламентаризма и демокрацията за сметка на еднопартийната и еднолична власт. За да се постигне това, обаче, протестните формации ще трябва доста да се потрудят и да проявят голяма хитрост, за да преодолеят съпротивата на ГЕРБ, ДПС, а и на БСП.

„Демократична България“ трудно ще се преборят в този парламент за промени в Конституцията и за сериозна реформа в прокуратурата, както поиска днес Христо Иванов. Там вероятно гледат в по-дълга перспектива.

От речта на Мая Манолова стана ясно, че „Мутри вън“ са заели пистата на радикални реваншисти срещу ГЕРБ, което обаче може да има обратен ефект.

Със сигурност Бойко Борисов ще използва всяка грешка на опонентите си, за да ги дискредитира. Политическото му унищожение изобщо няма да е лесна задача.

 




22
Коментара по темата
22.
123
17.04.2021 12:41:19
0
0
прав е № 16
никаква надежда,ще разрушат всичко постигнато
крадеца вика-дръжте крадеца
21.
Бойче, дано си жив дълго, за да си платиш дълговет
16.04.2021 12:59:08
0
2
Бойчето като чу че ще го викат на прослушване в парламента и излезе в отпуск. Колко години се кри от парламентарният контрол тоя? Видяхте ли, че са изолирали журналистите уж под предлог заради ковида, а всъщност лъсна истината че това е цензура на медиите
20.
Ужас
16.04.2021 08:28:57
3
3
Ааа отива работата на Терминал2 и закриване на пародията.
19.
Много прости гласоподаватели
16.04.2021 08:02:17
3
6
Как вкарахте най големите политически проституткии в парламента без да си помислите преди са гласувате.
Ония дето избяга от чорапа прицидент, май ще се окаже прав за 80те %та дебили ли беше олигофрени ли каза, а може и нещо по лошо от първите две.
18.
CTAHKO
16.04.2021 07:54:49
4
6
Започна голямата подмяна на токущо, започналата промяна.
Ей това започна и дано скоро се разобличат тези измекяри и да ги видят техните прости избиратели.Не им пука за народа още по малко за тези дебили, които гласуваха за тях.Пропуснем ли тези пари от Европа, които са най голямата парична помощ до сега от както сме в евро съюза.Трябва да ги търси народа от тези същите боклуци които за власт и лапаница са готови да си затрият собствения народ.
Лошото е че дори дебилите да им поискат сметка те нямат какво да дадат защото са гладни фалирали хрантутници.
17.
сър
16.04.2021 07:28:11
1
2
Всички разбраха ,надявам се че сценаристите на Слави си направиха партия.Ще си изкарат някой лев и после "ама то не става ,електората такъв" и като се уредят в за евродепутати ,като Бареков ще се пръснат.Нищо ново под слънцето!!!
16.
Пиф
16.04.2021 06:49:35
10
3
Що за дебили са тези, които гласуваха за Трифонов, Мая, бабикян, Корнелия и Христо Иванов.. очаквайте само да ни занимават с борисов, докато всичко
се спече и айде нови избори, че имаме много пари.
15.
Batman
15.04.2021 23:27:30
5
5
Слави си назначи депутати от София в Бургас и много му се радвате . От всички кандидати местни само Живко и Димитър станаха а Жечо с 3000 гласа и Жоро Манев с 3000 не успяха ??? Нека промяната дойде с баба ти която откри парламента днес .
14.
до ............
15.04.2021 21:31:31
5
21
He започне ли здрава чиска на всички свързани с ГЕРБ в близките дни , нещата се размиват.
13.
Цв.
15.04.2021 21:08:21
5
11
Това е най - хард порнополитиката на държавата ни. Флагман, цял ден ме изтривате, кротко с цензурата. Това не е парламент - това е сбирщайн от най-прокудените и изгладнели бивши, обикалящи различни партийки. Шоуто на Слави от 22,30 ч започва всекидневно!
12.
163 гласа
15.04.2021 20:40:25
9
11
така се прави

що ги бавите още ,бе

МУТРИ ВЪН
11.
Браво Лъчо,
15.04.2021 20:16:20
2
7
Ето, че не бил само Божков журналист с мнение! Поздравления!
10.
!!!
15.04.2021 20:02:39
21
20
Съвсем скоро чалгарите, мутрите на Мая и розовите комунисти, радетели на джендър идеологията и Истанбулската конвенция ще се изпокарат за разпределението на баницата. Вървим към нови ибзбори и убедителна победа за ГЕРБ.
9.
Дернев
15.04.2021 19:58:05
1
6
Утре ще стане ясно. Ако ББ не е в НС, значи нищо не се е променуло.
8.
Най Митю съм
15.04.2021 19:53:24
14
24
Флегмите плачат,за любимата си партия греп
7.
Чети етикета
15.04.2021 19:49:46
13
11
Абе Славун чалгаря пидаля как е с крачето за един пидал питам?
6.
Ванга
15.04.2021 19:38:28
15
15
“Най-доброто” предстои . Честито братя българи вземете си вазелин докато е на ниска цена още .
5.
*********
15.04.2021 19:37:11
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
4.
Коко
15.04.2021 19:31:45
25
21
Да . Голямата промяна започна. Слави се изметна за мажоритарния вот. После ще се отметнат и от други неща.
Лятото ще се оттече. ЕС ще спре парите за БГ.Ще дойдат нови избори. И ще дойде Спасителя. Кой ще е той? Сам се сети. Без жокер.
Пак те излъгаха българино,пак.
НО... всеки си заслужава управляващите.
Бъдете здрави.
3.
До 2
15.04.2021 19:24:37
10
19
Нищо няма да се промени .
2.
Ха ся да видим
15.04.2021 19:18:52
10
25
Сега да видим дали ще има чистка в администрация , да се почне проверка кой и по какъв начин заемат държавни постове и дали техни роднини са назначени на държавната хранилка . Сега да видим какво ще се промени за тези дето са на хранилката . Да се почисти от калинки и пионки .
1.
Да
15.04.2021 19:15:27
17
21
Започна големият Батак . Запомнете тая дата ще е паметна за България и ще я помните цял живот . Бог да пази България .
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори