×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Само във Флагман! Собственици на терена до ОУ „Л. Каравелов“ вкарват Община Бургас в съда, искат друг парцел


Само във Флагман! Собственици на терена до ОУ „Л. Каравелов“ вкарват Община Бургас в съда, искат друг парцел
Николай Богов вече не претендира за този терен, но иска в замяна да получи друг парцел и да започне строителството от септември
Тема в развитие
виж още
скрий
05 Юли 2019, Петък, 19:00 ч.
Автор: Емел МАХМУД, снимки: авторът

До този момент за проектиране и строителство инвеститорът е загубил над 180 хил.лева, а шестима собственици са платили апартаментите си, дори данъците за прехвърлянето им към общинската хазна

Собствениците на терена до ОУ „Любен Каравелов“, който предизвика скандал и стигна до стопиране на строителството на кооперация, се готвят за тежко дело срещу Община Бургас. Те са недоволни, че въпреки обещанията все още не са получили друг парцел в замяна, а и няма изглед това да се случи скоро.

Припомняме, че скандалът със започналия строеж избухна в средата на месец май заради недоволство на училищното ръководство и родители, че се строи под прозорците на децата. Веднага след това администрацията спря дейностите на фирмата „Комплекс Билд“ на местния предприемач Николай Богов.

Припомняме, че заседанието на Общинския съвет в края на май местният парламент прие предложението на кмета Димитър Николов теренът да бъде отчужден и да стане част от училищния двор. Тогава градоначалникът съобщи, че предстои със собственика да се уточни дали да се премине към вариант със заплащане или да му бъде предложен равностоен общински имот. Заради гафовете се стигна и до сурова наказанието за районен архитект, предсрочно бе пенсионирана и несменяемата директорка на ОУ „Любен Каравелов“ Анета Димова, която бе на ръководния стол на школото цели 38 години. (ВИЖ НАШАТА ТЕМА В РАЗВИТИЕ)

Николай Богов разчистил терена и го възстановил за своя сметка

Два месеца по-късно развитие по казуса няма. От фирмата-инвеститор, се свързаха с Флагман.бг, за да представят исканията си. Срещнахме се със строителя Николай Богов пред терена, за да ни обясни в детайли проекта, дори ни показа и скици, които опровергават твърденията, че строежът е незаконен. Николай Богов получил земята от трима различни собственици срещу обезщетение.

„Абсолютно всичко ни е изрядно – документи, законови отстояния от съседни сгради.  Разрешителното за строеж получихме на 8 май, а ден по-късно бе открита строителната линия. Демонтирахме оградата, която попадаше в нашия терен, с разрешение на директорката, естествено, тя беше уведомена от нас писмено. Дори ни предложи да я складират във физкултурния салон. Обясни ни, че ще пусне докладна записка, защото Старата баня и оградата й са са изградени по европроект и били длъжни. Така го съобщиха, че разлаеха кучетата. Оказа се, че г-жа Димова не само, че не е уведомила Община Бургас за демонтирането на оградата, но дори си позволи, че тя е съборена и тук се строи незаконно. Неверни бяха и твърденията, че сградата ще бъде шестетажна, по проект е 5 етажа“, обясни Богов пред Флагман.бг. 

Трафопостът дори и част от училищния двор попадат в частната собственост

Заради намиращия се в близост трафопост и изискванията по закон за 3 метра отстояние се наложило препроектиране. Въпреки че трафопостът се намирал в техния парцел, те са решили да строят по-напред и да не създават конфликти.

Дори и част от детската площадка, намираща се зад трафопоста пред Старата баня е на собствениците на терена

"Сами решихме да дръпнем сградата, за да се получи по-голямо отстояние от минималните 3 метра. Тук има земя, която е върната с решение преди повече от 18 години на собствениците от Община Бургас. Специално за тях е направена разработка. Трафопостът как е попаднал тук не може да се каже“, каза още строителят.

За него е необяснимо как Общината веднъж издава разрешително за строеж, а после го отменя. Собствениците на терена вече са предприели мерки – обжалват заповедта на Община Бургас, а на 17 юли е заседанието в Административния съд. 

Освен строителя Николай Богов и собствениците на земята има и други ощетени – 6 семейства, които са закупили апартаменти на зелено. Хората са готови на протестни действия, ако администрацията не изпълни обещанието си да ги обезщети с друг парцел, общинска собственост, който да е в перимерът от 300 метра – както е по закон. 

Малко над парцела в посока ул. "Гладстон" има свободен общински терен
Свободните парцели са всъщност два - между ул. "Любен Каравелов" и ул. "Пробуда" и се съединяват

„Кметът твърдо е казал, че до ОУ „Любен Каравелов“ строеж няма да има, а мястото ще се приобщава към училището. По наша информация щели да го направят паркинг към школото, в което няма нищо лошо. Ние сме съгласни, вече не искаме да строим там - щом този парцел е толкова важен за училището и Общината. Но е редно да побързат и да ни обезщетят, тъй като времето си минава, а нашите загуби до момента възлизат на 180 хил. лв., откакто почнахме да работим този проект, в това число не са включени правата за строеж на собствениците на парцела. Вече имаме 6 продадени апартамента, отделно имаме гаражи, те са с нотариален акт, хората вече са платили на Общината 3 % за придобиване – колкото на мен, толкова и на администрацията. Обещаха ни, че всичко ще платят до последната сстотинка, само че хората искат апартаменти, не искат пари. Равностойната позиция е замяна за парцел, близо до този, с подобни строителни показатели. А не да чакаме да правим ПУП още две години.  Трябва да бъде сизрядни строителни книжа, директно да може да се извади виза за проектиране, да стартира новото проектиране на сградата. Искаме оценяваването да бъде с подобрението, т.е. инвеститорският проект, ровене, заравяне, за да се избият разходите ни. Няма да претендираме за огради, за нищо“, обясни Богов. 

Ако не бъдат приети исканията им, собствениците – както на терена, така и на закупилите апартаменти на зелено, ще протестират под прозорците на Общината. Те давали срок на администрацията до 20 юли. 

„Инициативата е изцяло на хората, аз ги подкрепям. Все пак собствениците са в правото си“, каза още Богов. 

За да спазят отстоянието от 3 м от трафопоста, се наложило препроектиране, сградата щеше да започне от това място

Той е категоричен, че получат ли парцел в замяна – разговорите и споровете приключват. Хората ще си оттеглят жалбите, а още през септември фирмата ще почне да строи обещаната сграда.

Според Богов дори има свободен общински терен в района – малко над спорното място в посока ул. „Гладстон“ – два свободни парцела – от ул. „Пробуда“ и ул. „Любен Каравелов“ и се съединяват. 

Строителният предприемач е на пазара от 15 години и за първи път се е сблъскал с подобен казус. Имал редица построени сгради в цял Бургас, дори кооперацията срещу спорния терен е била вдигната от него преди година. Щастлив е, че не загубил доверието на клиентите си, но все пак се опасява, че ако в близко време не се разреши проблемът, ще ги загуби, а с това загубите му ще са още по-големи. 

Ето и разрешителното за строеж, което бе отменено след скандала:

 


В категории: Бургас


Флагман.БГ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън 28/03/2024, Четвъртък 10:26 3
15
Коментара по темата
15.
Пешо
06.07.2019 18:20:26
0
3
Цялата ни система е такава...Не се чудете защо няма бизнес,...защото общината в Бургас мачка бизнеса....то проверки,ревизии то какво ли не..
14.
*********
06.07.2019 13:44:32
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
13.
Недоволен
06.07.2019 08:56:46
1
6
Има и още нещо, училищният салон в близост също е построен незаконно, по европейски проект, но не е изпълнен по проект а е префасониран самосиндикално!
12.
*********
05.07.2019 23:12:14
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
11.
*********
05.07.2019 22:54:00
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
10.
*********
05.07.2019 22:50:00
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
9.
флагман
05.07.2019 20:53:27
5
6
много избирателно и старателно триете коментарите Рекламната кампания за формиране на обществено мнение в полза на строителя върви с пълна пара. Парата си е пара.
8.
0909
05.07.2019 20:22:05
5
11
И правилно ще осъдят общината, защото строителното разрешение е напълно законно, законно е издадено от районния архитект и ако има някакво нарушение, то е че старата баня не е била съборена, както се е предвиждало в ПУП.
7.
*********
05.07.2019 19:57:45
1
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
6.
*********
05.07.2019 19:56:37
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
5.
приятелката
05.07.2019 19:38:21
1
4
на Аги Богова написала статия. Ти да видиш!!!
4.
флагман смешниците
05.07.2019 19:32:41
3
9
Защо сте скрили името на архитекта
на ТД Приморие подписал строителното разрешение. В крайна сметка май той си е изработил и проекта, нищо че подписа е на друг. Що не питате колко щеше да бъде висок калкана на регулационната линия на училището на 70 сантиметра от прозорците и вратите на банята в която учат децата на Възраждане
3.
Стоян
05.07.2019 19:23:48
5
25
Прав е човека! И вие да имахте парцел и вие щяхте да искате да строите ако ще и в самото училище да е.Само не ми се правете на големи самаряни!
Защо общината му е дала разрешение за строежа? Нима не знае че има учишище до него?
2.
*********
05.07.2019 19:17:14
3
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
1.
*********
05.07.2019 19:12:43
2
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против Кирил Петков настоя президентът да побърза с консултациите за служебното правителство, за да може изборите да са "2 в 1" Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" В ГЕРБ се страхували МВР да не бъде овладяно от ПП-ДБ, защото те правели незаконни арести Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Юксел Кадриев разкри интересни подробности от личния си живот Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Дамата по чудо се размина без сериозни травми, след като обърна Хондата си на шосето Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Не трябва да се слушат такива кретени. Глупаците хич не ме интересуват и не им обръщам внимание, категоричен е Фънки Бургаски депутат от ИТН взе и върна неизпълнен третия мандат за правителство Бургаски депутат от ИТН взе и върна неизпълнен третия мандат за правителство Нещо лошо се случи с този известен българин Нещо лошо се случи с този известен българин Човекът глас стана жертва на хакери Кичка Бодурова пак се заяде с примата Лили Иванова Кичка Бодурова пак се заяде с примата Лили Иванова Повод за хапливия й коментар стана решението н Митко Щерев да разреши на Лили да пее песните му Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Новото шоу е световен формат, който се излъчва в двайсет страни по света, включително САЩ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън ​​ Ангелов побесня от това, което му предостави Галин и заедно със своите хора започна да го замеря с хляб, но постъпката му срещна бурно неодобрение след зрителите на риалитито за готвене по Нова телевизия
Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет
Бойко Борисов Бойко Борисов Не искам лидерска среща, те се държат невъзпитано Виц на деня Виц на деня - Какво си мисли истинският мъж, когато види хубава жена?
- Моята е по-хубава!
Виц на деня Виц на деня Из женски форум:
- Защо когато го Искаш той не те иска, а Когато те иска ти не го Искаш...?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато една жена иска да знае мнението на мъжа, тя всъщност иска да чуе собственото си мнение, само че с бас.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори