×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Папата ни призова да протегнем ръка към мигрантите и да бъдем гостоприемни


Папата ни призова да протегнем ръка към мигрантите и да бъдем гостоприемни
Вашата държава винаги се е отличавала като мост между Изтока и Запада, способна да благоприятства срещата между различни култури, етнически групи, цивилизации и религии, каза Папата на българска земя
Тема в развитие
Извънредно! Ето какво каза премирът Борисов на папа Франциск Папата си отива, чакат го в Скопие Пловдивският митрополит Николай пак блесна - заклейми папата с безумни аргументи Папа Франциск: С огъня на любовта да разтопим леда на войната Задържаха две деца, отправяли заплахи на тел. 112 към папа Франциск Екатерина Захариева: Посещението на папата в България е признание за ролята ни за мир на Балканите Ето защо Румен Радев не целуна пръстена на папата! Доброволец в храма „Свети Архангел Михаил“ ще готви на папата в Раковски Коя е жената до папа Франциск с пазарска чанта и прилепнал черен клин Папа Франциск получи копие от иконата на Св. Богородица от Несебър Хиляди българи чуха молитвата на Папата на живо в центъра на София Екшън на метри от Папата! Задържаха мъж с пистолет Папата взе решение, което шокира всички, охраната се видя в чудо Папа Франциск започна обиколката си с папамобила Какво каза Папата пред Светия синод Папата ни призова да протегнем ръка към мигрантите и да бъдем гостоприемни Допусна ли гаф президентът Румен Радев при срещата си с Папата? Бойко Борисов за Папата: Нали езиковата ми подготовка не е много добра... Папата вече е в България, ето как го посрещнахме Снайперисти охраняват папата Как бедният Хорхе стана папа Франциск? Провалена любов го праща при йезуитите 3 часа по-рано на площада, ако искаш да видиш днес папата в София За какво трябва да внимава папата у нас и знаците в посещението Водят Папата и в Бежанския център във Враждебна, вижте цялата програма
виж още
скрий
05 Май 2019, Неделя, 11:41 ч.
Автор: Флагман.бг, снимка: Министерски съвет

Да се възползваме от гостоприемството, което ни оказва българският народ, всяка религия, призована да насърчава хармония и съгласие, да подпомогне растежа на една култура и среда, призова Светият отец

Светият отец Папа Франциск каза, че е доволен, че е в България- място на среща на различни култури, мост между Източна и Западна Европа, а и врата към Близкия изток. 

"Тук християнските корени са много стари, като те захранват и международната общност. Виждам това мое посещение като изключителна възможност", каза папа Франциск. И благодари на президента за топлото посрещане на "този знаменателен площад" - Атанас Буров. Папата смая с познанията си за известния български политик, бизнесмен и меценат и припомни, че Буров е убит заради възгледите си.

Той призова да бъдем по-гостоприемни към мигрантите. Днес Папата ще посети и Бежанския лагер край София.(ВИЖТЕ НАШАТА ТЕМА В РАЗВИТИЕ)

Ето цялата реч на Главата на Римокатолическата църква:

Радвам се, че се намирам в България - място за срещи на множество култури и цивилизации, мост между Източна и Южна Европа, отворена врата към Близкия Изток, заяви Негово светейшество папа Франциск на площад "Атанас Буров" пред представителите на българските власти, гражданското общество и дипломатическия корпус у нас.

Това е земя с древни християнски корени, които подхранват призванието, благоприятстващо срещата, както в региона, така и в международната общност. Тук на многообразието, уважавайки специфичните особености, се гледа като на възможност и богатство, а не като причина за конфликт, отбеляза папа Франциск.

Сърдечно поздравявам властите на Републиката и им благодаря за поканата, отправена към мен, да посетя България, благодаря на г-н Президента за любезните слова, които ми отправи, приветствайки ме на този исторически площад, който носи името на държавника Атанас Буров, който понесе жестокостта на един режим, който не можеше да приеме свободата на мисълта.

Отправям с уважение моя поздрав към Негово светейшество патриарх Неофит, с когото ще се срещна след малко, както и към митрополитите и епископите от Светия Синод и към всички верни на Българската православна църква, каза още той.

Изпращам сърдечен поздрав на епископите, свещениците, монасите и монахините и на всички членове на Католическата църква, за които идвам, за да ги утвърдя във вярата и да ги насърча в всекидневния им път на живота и християнското свидетелство, посочи папа Франциск.

Изпращам сърдечните си поздрави и на християните от другите църковни общности, на членовете на еврейската общност и на вярващите мюсюлмани и потвърждавам с вас Дълбокото убеждение, че истинските учения на религиите ни призовават да останем вкоренени в ценностите на мира; да поддържаме ценностите на взаимното опознание, човешкото братство и общото съжителство.

Да се възползваме от гостоприемството, което ни оказва българският народ, така че всяка религия, призована да насърчава хармония и съгласие, да подпомогне растежа на една култура и среда, проникнати от пълното уважение към човешката личност и нейното достойнство, установявайки жизнени връзки между различните цивилизации, разбирания и традиции, и отхвърляйки насилието и принудата, Да победим онези, които с всички средства се опитват да я манипулират и експлоатират.

Да бъдат благословени Св. Св. Кирил и Методий, съпатрони на Европа, които със своите молитви, находчивост и обща апостолическа дейност са станали примери за нас, и остават, след повече от хилядолетие, вдъхновители на плодотворен диалог, хармония и на братска среща между Църквите, държавите и народите. Нека техният блестящ пример да породи много последователи дори и в наши дни, и да се появят нови пътища на мир и хармония, допълни той.

Сега, тридесет години след края на тоталитарния режим, България е изправена пред последствията от емиграцията през последните десетилетия на повече от два милиона нейни съграждани, търсещи нови възможности за работа.

В същото време България, подобно на много други страни от Стария континент, трябва да се справи с това, което може да се разглежда като нова зима - демографската, която е паднала като ледена завеса в голяма част от Европа, като последствие от намаляването на доверието в бъдещето.

България се сблъсква и с явлението на онези, които се опитват да влязат в нейните граници, за да избягат от войни и конфликти или от бедност, и се опитват да достигнат във всеки случай до най-богатите райони на европейския континент, за да намерят нови възможности за съществуване или просто едно безопасно убежище.

Познавам ангажимента, с който управниците на тази държава от години се стремят да създадат условия, така че особено младите да не са принудени да емигрират. Бих искал да ви насърча да продължите по този път, да положите всички усилия за насърчаване на благоприятни условия, така че младите хора да могат да вложат техните свежи сили и да планират своето лично и семейно бъдеще, намирайки в Родината условията, които позволяват един достоен живот, пожела той.

И на вас, които познавате драмата на емиграцията, бих си позволил да ви предложа да не затваряте очите, сърцето и ръката си - както е и във вашата традиция - към тези, които чукат на вашите порти.

Вашата държава винаги се е отличавала като мост между Изтока и Запада, способна да благоприятства срещата между различни култури, етнически групи, цивилизации и религии, които тук от векове живеят мирно заедно. Развитието, също икономическото и гражданското, на България задължително преминава през признаването и оценяването на тази специфична характеристика, коментира Негово светейшество. Нека тази земя, обградена от великата река Дунав и от бреговете на Черно море, станала плодородна от скромния труд на много поколения и отворена за културен и търговски обмен, интегрирана в Европейския съюз и със солидни връзки с Русия и Турция, да може да предложи на децата си бъдеще на надеждата, пожела той.

Папа Франциск завърши обръщението си с благословия. Бог да благослови България, да я запази мирна и гостоприемна, и да я направи просперираща и щастлива.


В категории: Политика


Флагман.БГ 2 май ще е неучебен в цялата страна 2 май ще е неучебен в цялата страна 20/04/2024, Събота 09:00 1
37
Коментара по темата
37.
Петър
07.05.2019 11:53:03
1
2
Напълно съм съгласен с коментарите. Всички забравихте, че този циник Папата, бе поканен от Борисов. На 6 ти май телевизията на Ватикана съобщи, че Папата се е договорил с Борисов спешно да се изградят центрове за мигранти в Странджа. Същият ден Борисов ни обясняваше как визитата на Патата била много успешна, защото той Папата почти нон-стоп ядял българско кисело мляко. Ако желаете да търпите предателите от ГЕРБ или БСП на власт гласувайте за тях за да се приобщите към хаджииванчовците. Правилният избор е "България за българите" с бюлетина № 1.
Най-дълбоко уважение към Българския Патриарх и Синода на Българската Православна Църква. Единствено те защитиха достойнството на БПЦ, но и достойнството на Българската Държава. Министерски съвет се показа като васал и верен слуга на поредния господар.
36.
baihui
06.05.2019 17:08:49
1
2
Реалист-педераст.
35.
Реалист
06.05.2019 10:39:55
2
1
...което разбира се не е пречка за спасението на никой православен. Всичко зависи от любовта към другите , към враговете си и от това дали прощава на другите. Iзказвания от псевдохристяни , че еди си кой се кръстел отляво надясно или отгоре надолу ала бала е омраза и само храни дявола в душите ви. Важно е какви хора сте. Това че сте ортодоксални по кръщене не ви дели или събира с Бога, а делата ви. Учението на ортодоксалната (т.нар.) православна е 100% истинно, и е на 100% същотото , както е било и преди 1000години при отцепването от Рим. Единственто въпрост е , че христовата църква е една единствена, а самото отцепване вече си е сектантсво, но както казах това не е е пречка за близостта на всеки единс Бог. Просто не хранете душите си с омразата, която БПЦ по заповед на Путин пръска като пестицид
34.
Реалист
06.05.2019 10:27:00
2
1
Тука има доста псевдо христяни т.нар. православни които ко необятни причини не могат да се ограмотят при днешната достъпност на информацията. Църквата е била единна до 1000 след години сле дхриста и си е била със седалища в Рим и и източни (сегашните т.нар. от себе си православни) и западни са имали за първосвещенник папата и той е бил или източен или западен. И хоп Византия мести столицата айде ще си направим църквичка , ама ще си е нашинка под власта на императора. Така или иначе няма никаква принципна разлика между източната и западната църква, освен нецъществени културни особености във вид на облеклото , оформяне на църквата , икони (липса на статуи). Единствената разлика от началото на схизмата до ден е , че над т.нар. православна е стоял преди императора , сега е Путин.Което опорочава системата
33.
Вивиан
05.05.2019 23:25:06
1
12
Днес е 5ти май.Годишнина от Баташкото клане.Мюсюлманите са избили хиляди българи в гр.Батак на тази дата.Този Франциск в бялата рокля и смешна шапка призовава да отворим границите на България за мюсюлмански емигранти.Това се нарича наглост , безочие и злоупотреба с гостоприемството на домакините
32.
М
05.05.2019 21:00:39
1
6
Шефа на СПО (световна педофилска организация) пак се е изказал...
31.
..
05.05.2019 18:11:03
4
4
Ние сме най-бързо топящата се държава, тоест спрямо главо от населението смв мобе би държавата, от която излизат най-много мигранти. Не ме разбирайте погрешно, не приветствам тея с отворени обятия, но не съм и за крайности когато знам, че половината ми близли и приятели са също в чужда държава, както и вашите, и ако отношението към тях е същото, определено няма да ми е окей. По-скоро обвинявам големите сили като Америка и Русия, които влязоха в тея държави, съсзадоха един изкуствен хаус и изгониха хората от родините им. Както и не разбирам защо такива като Германия настояваха да приемат мигранти, вместо да се говори със цветущите арабски държави като Кувейт, Дубай и тн., да си ги приемат те. Без хейт, просто различно мнение
30.
Dr. GT2
05.05.2019 17:51:44
0
8
Имаме си достатъчно м@ймуни. Не ни трябват бо.клуци ! :/
29.
goldfinch
05.05.2019 17:20:41
0
15
Нали 500 години бяхме гостоприемни, обаче ни писна от кланета и издевателства. Нали и през втората световна война, пак бяхме гостоприемни, нацистите ни поискаха циганите за лагерите, ние не ги дадохме, защото сме гостоприемни. Сега са ни са се качили на главите, и всеки ден правят погроми, обаче ние пак сме гостоприемни. Колко повече да сме гостоприемни, трябва да приемем няколко милиона ислямски мигранти ли, те са милиарди, как ще ги издържаме, къде ще ги побере Европа. Ние вече сме малцинство, ромите са мнозинството.
28.
Дедо
05.05.2019 15:58:21
0
16
Ватиканът е най-крупният земевладелец на света. Ако искат могат милосърдно да предоставят своите имоти за подслон.
27.
Кукуш
05.05.2019 15:43:14
1
13
Йезуитска постановка по канона Целта оправдава средствата. Яли сме им попарата още около българския Великден през 1860 год., а и преди при калоян и още по-преди при Борис за щастие Михаил
26.
ааа
05.05.2019 15:18:33
2
13
ДА ГО ДУХА,ПЕДОФИЛ НЕЩАСТЕН...
25.
mathur
05.05.2019 15:05:39
1
27
Това са нашественици, а не мигранти,що не си ги земеш във Ватикана бе???/
24.
Извод
05.05.2019 15:04:08
0
7
"Сега, тридесет години след края на тоталитарния режим, България е изправена пред последствията от емиграцията през последните десетилетия на повече от два милиона нейни съграждани, търсещи нови възможности за работа."
Ето, това е най-важното, което папата ни каза- че ние самите сме си врагове!
23.
бай дъ уей
05.05.2019 14:59:41
1
11
Има една интересна теория за топлите връзки на мюсулманите с католицизма. Много странни съвпадения като нашото и на Испания робство могат да се обяснят.
22.
Чичо Манчо
05.05.2019 14:51:19
1
26
Папата затова е в в България! Натиска ни да станем бежански лагер!
21.
българка
05.05.2019 14:47:50
1
24
И аз подкрепям всички коментиращи ,които са на мнение -да си ги вземе във Ватикана...мигрантите.Лесно е да филосостваш ,ама дай първо личен пример !
20.
Ayurveda
05.05.2019 14:31:00
1
6
Дааа те ще им подадат рака в замяна на много неща малко долари и евра ще свършат добра работа ще станат от бързите богати
19.
Пешо
05.05.2019 14:11:38
1
20
Само вижте как фалшиво се кръстят католиците - завършват на дясно.
Православните се кръстим на ляво, завършваме на сърцето.
Това е правилният начин. Всичко у католицизма е фалшиво и лицемерно.
18.
18
05.05.2019 14:10:57
1
9
Как се радва на бялото момченце
17.
айде обратно
05.05.2019 13:54:57
1
29
когато тоя наглия приеме мигранти във Ватикана, тогава може да ни дава акъл какво да правим
16.
Бат динко
05.05.2019 13:41:27
1
21
Бах го в попа, да си ги взема във ватикана
15.
Рашка
05.05.2019 13:37:58
13
5
Друго си е да те почука по канчето началник Гувняев,друго си е да клекнеш пред Путин,заедно с Деска, друго си е да те канят само в Занзибар,друго си е да си световно непознат,истеричен военен пенсионер,друго си е да си тъп,но амбициозен прочел само устава на БСП,друго си е да си зависим Чехлю от секретарката си,друго си е да си специалист по боб и джолан,друго си е да си финансиран с мръсни пари,друго си е да си командван от КГБ,абе голяма завист и зависимост от БСП и деривати!
14.
mimi
05.05.2019 13:37:11
1
20
Да си ги вземе у тях , да им мие краката !
13.
Да
05.05.2019 13:34:20
2
21
Поклон пред позицията на Богочестивия ни Патриарх Неофит, на Светия
Синод и на Българската Православна Църква!...

Призовавам ги да анатемосат цялата паплач, която си позволява да прави
пореден опит да се кланя на онези, които по принцип мразят от дъното на душата си Православието!!!...
12.
Flagman
05.05.2019 13:29:20
1
9
Здраво трият!
11.
Да е&&@ папатА
05.05.2019 13:24:53
1
4
Протегни си дупенцето ,ако искаш
10.
4i4o kype
05.05.2019 13:11:50
2
19
тоя дърт педофил ако иска да си призовава в гнилите католически държави и да си ги вземе във ватикана , ние нито сме католици нито сме длъжни да му слушаме брътвежите, това че крадците боко и ко. му правят евала това само по себе си говори що за стока е , от една еврогейатлантическа хунта са , либералфашисти и колаборационисти на чужди корпоративни и геополитически интереси ,но не и на народите на европа.
9.
Батман
05.05.2019 13:08:55
4
29
Няма да подам ръка ва тая измет . Те не са бежанци и мигранти а теролисти които идват с ясна цел да всеят омразата си в европа защото Америка така им казва . А впрочем кадето стъпи Америка сее разруха.
8.
България на българите
05.05.2019 13:00:46
2
35
Посланията да си ги прави,колкото иска.Въпроса е страната ни да отстоява българското,не да се кланя на човек контролиращ стотици млрд.долари,а в същото време да проповядва милосърдие.Мигрантите са изкуствено създаден проблем и с негово участие,за да отслаби държавите в Европа и насилствено да се вменява равенство и доброта.Отдавна мигрантите са икономически с цел облага,за която ние гражданите плащаме луди пари.Същите тези мигранти са нетолеранти,несъобразителни и погазват нашите традиции и вяра.Дори налагат своите виждания за живот.Бил съм в мюсулмански държави,там няма толерантност към инако вярващите и са подложени на тормоз и изтребление.
7.
демократ
05.05.2019 12:56:01
5
34
ПАДЕНИЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ ! Наведени ниско на Евро Атлантизма на Католиците ! Днес на Томина неделя Православните църкви бяха празни ! Народ, който не си знае и не чувства Вярята си го очаква безбожно бъдеще !
6.
Иван
05.05.2019 12:41:17
4
19
Подкрепям номер 4 напълно.
5.
Do3
05.05.2019 12:25:07
4
7
Бялото ламбо беше подарък, който се продаде на търг и парите отидоха за благотворителност.
4.
fallen angel
05.05.2019 12:15:06
4
51
вземи си ги във ватикана ве , гостоприемния...
3.
Pope's Huracan
05.05.2019 12:12:09
5
5
Toq kato go pojazvash sloji snimka s bqloto mu Lamborghini
2.
Бегай бе
05.05.2019 12:08:19
2
4
бегай бе74
1.
Православен
05.05.2019 12:00:39
6
52
Лицемерни католически идиоти.
Врагове на православието.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Целим чрез спорт да удължим сезона в крилата му – април-май и септември-октомври, каза кметът Тихомир Янакиев Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Поведението на Чоткин е абсурдно - не е подходящо за възрастен човек Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Според непотвърдени данни проверката е за алкохол и наркотици Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Над 1 милиард лева е загубила българската икономика само за година Димитър Главчев: Няма да предлагам нов кандидат за външен министър. Това не е кастинг! Димитър Главчев: Няма да предлагам нов кандидат за външен министър. Това не е кастинг! Сега отговорност за българската външна политика носи този, който не подписа указа, каза служебният премиер Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple”
Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Оказа се, че Киара е тренирала художествена гимнастика в националния отбор на България Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Обвинението срещу Начо е преквалифицирано  Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Според него прокуратурата трябва да си върши работата професионална по случая с Живко Коцев, а не да се окаже, че сега трябва да плащаме на НЕКСО 4 млрд. лв Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги Стриктното спазване на върховенството на закона от всички не подлежи на обсъждане, заяви министъра на развитието Костас Скрекас Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Хороскоп за деня – 28 февруари 2024, сряда Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори