×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как бедният Хорхе стана папа Франциск? Провалена любов го праща при йезуитите


Как бедният Хорхе стана папа Франциск? Провалена любов го праща при йезуитите
Папа Франциск
Тема в развитие
Извънредно! Ето какво каза премирът Борисов на папа Франциск Папата си отива, чакат го в Скопие Пловдивският митрополит Николай пак блесна - заклейми папата с безумни аргументи Папа Франциск: С огъня на любовта да разтопим леда на войната Задържаха две деца, отправяли заплахи на тел. 112 към папа Франциск Екатерина Захариева: Посещението на папата в България е признание за ролята ни за мир на Балканите Ето защо Румен Радев не целуна пръстена на папата! Доброволец в храма „Свети Архангел Михаил“ ще готви на папата в Раковски Коя е жената до папа Франциск с пазарска чанта и прилепнал черен клин Папа Франциск получи копие от иконата на Св. Богородица от Несебър Хиляди българи чуха молитвата на Папата на живо в центъра на София Екшън на метри от Папата! Задържаха мъж с пистолет Папата взе решение, което шокира всички, охраната се видя в чудо Папа Франциск започна обиколката си с папамобила Какво каза Папата пред Светия синод Папата ни призова да протегнем ръка към мигрантите и да бъдем гостоприемни Допусна ли гаф президентът Румен Радев при срещата си с Папата? Бойко Борисов за Папата: Нали езиковата ми подготовка не е много добра... Папата вече е в България, ето как го посрещнахме Снайперисти охраняват папата Как бедният Хорхе стана папа Франциск? Провалена любов го праща при йезуитите 3 часа по-рано на площада, ако искаш да видиш днес папата в София За какво трябва да внимава папата у нас и знаците в посещението Водят Папата и в Бежанския център във Враждебна, вижте цялата програма
виж още
скрий
05 Май 2019, Неделя, 08:38 ч.
Автор: Трафикнюз

Светият отец е запален по футбола и тангото, не ползва компютър и не гледа телевизия, за едни е велик реформатор, за други-комунист в расо

Аржентинецът Хорхе Марио Берголио можеше никога да не сложи расо, камо ли да стане папа, ако  едно момиче не отхвърля любовта му.  Едва 12-годишен, синът на италиански емигранти хлътва по девойка от квартала в Буенос Айрес, където живее със своите четирима братя и сестри. „Ако не се оженя за теб, ще стана свещеник“, зарича се Хорхе пред своята изгора.

И наистина спазва дадената дума няколко години по-късно. Това е една от популярните версии как запаленият по химия и баскетбол младеж постъпва само на 17 години в Ордена на йезуитите. За да бъде избран на 13 март 2013 г. за 266-и римски папа. Излизащият от комина на Сикстинската капела във Ватикана бял дим възвестява един избор, който поради куп причини може да се смята за исторически.

Франциск е първият папа от Новия свят и първият йезуит. Цели 1200 години след сириеца Григорий III, управлявал между 731 и 741 г., начело на римокатолическата църква застава човек, който не е от Европа. И има ясната амбиция да промени една от най-консервативните институции в крак с времето.

Папа Франциск, който днес пристига в България, има харизмата на благ и твърде земен симпатяга, който не понася лукса.  

Води изключително обикновен живот,  като кардинал пътува с градския транспорт и си готви сам.  Хвърля в смут Ватикана, когато отказва просторния папски апартамент в Апостолическия дворец и предпочита да остане в двустайната си квартира.  Не си пада и по скъпите лимузини. Заради мерките за сигурност е принуден понякога да използва бронирания папамобил "Мерцедес" (който ще видим в неделя и в София), но за пътуванията си във Ватикана и Рим предпочита обикновен Ford Focus от автопарка на църквата, а за частни нужди шофира Renault 4 от 1984 г.

Когато пътува до Рим със самолет, избира икономична класа. И се облича в черната си роба вместо в кардиналската в червено и пурпурно.

Навикът да бъде скромен и умерен във всичко, му остава още от младежките години. Израснал е в бедно многолюдно семейство на железничар и домакиня и е свикнал да не се плаши от всякаква работа. Докато следва, за да плати за обучението си,  работи като охранител в нощен клуб, чистач и лаборант. В останалото време учи в семинарията Вилия-Девото в Буенос Айрес.  

В Чили следва хуманитарни науки, след това продължава образованието си в колежа на свети Йосиф в Буенос Айрес, където получава диплома по философия. Преподава литература, философия и технология в три католически университета. Като лектор е забавен и атрактивен, има добро чувство за хумор, което често демонстрира и сега.

Като виц се разказва репликата му към кардиналите, които току що са го избрали за папа: „Нека Бог ви прости за това, което сте извършили.“

Има железен дневен режим, който продължава да спазва и на 82 години. Става точно в 4,45 ч, след което чете литургия в стаята си и се готви за проповедта, която ще изнесе по-късно. Следобед си позволява кратка дрямка, а работният му ден обикновено приключва в 21 часа. 
Не гледа телевизия, давайки за това обет на Дева Мария от Карамел в нощта на 15 юли 1990 година. Обича обаче да слуша радио. Не използва интернет, дори не знае как да работи с компютър, което чистосърдечно си признава.  Наскоро отправи призив към младите да не стават роби на мобилните си телефони. В същото време има своя страница в Twitter (в нея публикува видеообръщание преди визитата си в София), но не създава профил в Facebook.

Въпреки благата си усмивка и кротко поведение, лидерът на 1,2 милиарда католици има куража да бъде реформатор и да застъпва тези, които изправят косите на традиционалистите във Ватикана.

Заради думите си, че

гейовете "не трябва да бъдат маргинализирани, а трябва да бъдат интегрирани в обществото“

 папа Франциск е избран от списание "Тайм" през 2013 .г за „Човек на годината“.  "Ако човек е хомосексуален, но е добър християнин и търси пътя към Бога - кой съм аз, за да го съдя?", възкликва папата. Тази негова реплика е още по-шокираща спрямо позицията на неговия предшественик Бенедикт XVI, който провъзгласи еднополовите бракове за „световна заплаха“.

Спира практиката да се укриват прегрешенията на католически свещеници и заклеймява сексуалните престъпления с деца.  Затяга реда и въвежда прозрачност във Ватиканската банка, замесена в няколко скандала с пране на пари.

През 2015 г. под ръководството на Франциск е проведена реформа за опростяване на процеса на разводите. Критикувайки свещениците, които отказват да кръстят извънбрачни деца, той твърди, че самотните майки постъпват правилно, като раждат деца и не правят аборти.

Когато Западът се кани да удари режима на Асад в Сирия, папата се обявява твърдо против военна намеса.  През август 2018 г. се противопоставя категорично на смъртното наказание, което е в сила в много щати на САЩ.

Отявлен критик е на необуздания капитализъм, което даде повод на някои от крайнодесните му опоненти, особено в САЩ, да го определят като "комунист в расо”.  Според Франциск  „ пазарите, мощният двигател на икономиката, не са способни да се самоуправляват".  Определя офшорните зони за избягване на данъци и финансовите инструменти като дълбоко неморални и несправедливи,

наричайки ги "бомби с часовников механизъм", които ще наранят бедните по света най-много.

Светият отец е застъпник на икуменизма, стремежът за единение между православието и католицизма, подчертано толерантен е към мюсюлманите и другите вероизповедания.

Франциск беше готов за общо богослужение с българския патриарх по време на визитата у нас, но получи отказ от Светия синод, който се позова на канонични правила.

Папата е голям почитател на светите братя Кирил и Методий, пред чиято икона в храма „Александър Невски” ще отправи лична молитва. Вече стана ясно, че от малък познава българското кисело мляко, с което го хранела баба му. Понятно е и защо за Светия отец най-известният българин е Христо Стоичков. Франциск е голям почитател на футбола, като дете с цялото си семейство вика от трибуните за любимия му отбор Сан Лоренцо. През 2008 г. става официален член на фен клуба на тима от Буенос Айрес. Макар да е аржентинец, Светият отец наскоро скастри запалянковците, които обявиха неговия сънародник и звезда на Барселона Меси за Господ.

Като младеж бъдещият папа се справя доста добре като баскетболист.

Няма шанс да направи спортна кариера, защото след тежка инфекция е премахнат единият му бял дроб.

След футбола другата голяма страст на Франциск е тангото. Предпочита да слуша оркестъра на Хуан Д'Ариенцо, Карлос Гардел, Хулио Соса, Астор Пиацола и Амелита Балтар.

Обича да чете, сред любимите му автори са неговият сънародник Хорхе Луис Борхес, англичанинът Робърт Хю Бенсон (романът „Принцът на света“) и руският класик Фьодор Достоевски. Признава, че харесва и книгите на Джон Толкин, по които е създадена филмовата трилогия „Властелинът на пръстените”.  Иначе лентите, които смята за шедьоври, са "Рим, отвореният град" на Роберто Роселини и "Пирът на Бабет" на Габриел Аксел.  От музиката предпочита Пучини и Вагнер. Любимата картина на папа Франциск е „Бялото разпятие“ на френския художник Марк Шагал. Платното показва разпъването на Исус на кръста увит с бял шал.

Твърде придирчив е към храната, спазва строга диета и

със сигурност няма да опита шопската салата у нас, защото не обича домати

На закуска държи да има пресни плодове, пие чай без захар и лимон.  Много рядко си поръчва кафе еспресо. Един от малкото му капризи е винаги да има подръка от любимата му минерална вода "Санта Фина".

За пръв път в историята на папството глава на Ватикана използва името на свети Франциск от Асизи, известен с аскетичния си живот.   Според легендата той е извършил много чудеса, изцелил слепите, парализираните и прокажените. Неговата личност била толкова необичайна, че основателят на Францисканския орден бил канонизиран две години след смъртта му. Подражавал на Христос толкова съвършено, че бил наречен "Alter Christus" – „Втори Христос”.

Също като светеца папа Франциск е способен на впечатляващи жестове, както на 12 април, когато ритуално целуна краката на лидерите на Южен Судан и ги помоли да не допускат нова гражданска война. Преди това пък изми краката на бежанци.

При всяка своя визита Светият отец успява да изненада домакините, разчупвайки протокола. Вероятно ще го направи и в България, където в края на своето посещение ще отправи послание за световен мир.  Личният му избор е това да стане на площада, към който гледат православната църква "Св. Неделя", католическият храм "Св. Йосиф", джамията и Синагогата. Символ на мира между религиите, мисия, в която папа Франциск упорито вярва.


В категории: Лайфстайл


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
И днес кандидатите за служебен премиер отказаха на Радев И днес кандидатите за служебен премиер отказаха на Радев Петър Чобанов заяви, че консултациите са на етап, в който няма директно решение, и намекна за други хипотези Стефка Костадинова за ЧРД на Доган: Историята ще оцени най-вярно ролята му Стефка Костадинова за ЧРД на Доган: Историята ще оцени най-вярно ролята му Председателят на Българския олимпийски комитет с послание за почетния председател на ДПС Изпълнителката на „Лиляно моме“ с 15 шева от зъбите на домашния й любимец Изпълнителката на „Лиляно моме“ с 15 шева от зъбите на домашния й любимец Инцидентът станал малко след празника Благовещение, когато на гости й дошъл бившият й съпруг Венци Мартинов Инж. Димчо Радев: Гората е природен дар, но без грижи не би могла да съществува Инж. Димчо Радев: Гората е природен дар, но без грижи не би могла да съществува Директорът на „Югоизточно държавно предприятие“ ДП гр. Сливен инж. Димчо Радев поздравява всички лесовъди и приятели на българската гора по повод Седмица на гората 2024 г. Срочна и добра правораздавателна дейност отчетоха Окръжен съд – Бургас и районните съдилища за 2023 година Срочна и добра правораздавателна дейност отчетоха Окръжен съд – Бургас и районните съдилища за 2023 година „Правораздавателната дейност на съдиите от Окръжен съд – Бургас и осемте районни съдилища в региона може с пълно основание да бъде определена като много добра“, отчете Административният ръководител на Окръжен съд – Бургас Росица Темелкова Братя Халваджиян вземат милион от финала на „Като две капки вода“ Братя Халваджиян вземат милион от финала на „Като две капки вода“ 11 хиляди места в "Арена София" с цени между 40 и 150 лева са разпродадени като топъл хляб Лепа Брена с шокиращи подробности за развода на Драгана Миркович Лепа Брена с шокиращи подробности за развода на Драгана Миркович Двете са близки приятелки Първият човек на Гешев в Бургас се представи като президент на чужда фирма, собственикът в шок Първият човек на Гешев в Бургас се представи като президент на чужда фирма, собственикът в шок Не е ли това фалстарт за политическия проект на бившия главен прокурор, с който ще атакува парламента  Няма сърце! 33-годишен мъж открадна кутия за дарения с пари за лечение на онкоболна жена Няма сърце! 33-годишен мъж открадна кутия за дарения с пари за лечение на онкоболна жена В кутията имало 200 лева Кралят на крадците ще помага на Боби Михайлов да открие кой обра къщата му Кралят на крадците ще помага на Боби Михайлов да открие кой обра къщата му Пацо Килията обещал на бившия шеф на БФС да проучи по свои канали кой е извършил удара
Посланикът на САЩ: Разочаровани сме, че усилията да се състави правителство бяха неуспешни Посланикът на САЩ: Разочаровани сме, че усилията да се състави правителство бяха неуспешни Не е наша работа да се месим в тези дискусии. Публично окуражихме всички партньори да работят заедно и да намерят добро решение, заяви посланикът на САЩ в България Кенет Мертен Избори в Турция решават дали идва краят на Ердоган Избори в Турция решават дали идва краят на Ердоган Изборите в неделя може да са още по-важни Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Създателят на „Тесла“ обясни, че понякога има лошо настроение и депресивни епизоди, а кетаминът му помага Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Баба Шейде е най-близката й Правителството продава хиляди жилища на атрактивни цени Правителството продава хиляди жилища на атрактивни цени Целта е да се реализират възможно най-много стари и необитаеми от дълго време апартаменти Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори