×
Личност на годината 2022 Местни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Репресираните от комунизма изригнаха: Да се свали паметната плоча пред Механото в Бургас!


Репресираните от комунизма изригнаха: Да се свали паметната плоча пред Механото в Бургас!
Обществото, което не помни, не познава или забравя миналото си, е обречено да няма бъдеще, пише д-р Андрей Найденов
23 Октомври 2018, Вторник, 15:51 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Председателят на Съюза д-р Андрей Найденов по-рано днес връчи становището си на кмета Димитър Николов


Националният съюз на репресираните от комунизма в България защити идеята на групата десни общински съветници в Бургас, паметната плоча на загинали ученици от Механото да бъде премахната. Председателят на Съюза – д-р Андрей Найденов, се свърза с редакцията на Флагман.БГ, за да представи официалното писмо, което днес връчи и на кмета на Бургас Димитър Николов. В него подробно е описана позицията на наследниците и все още живите, пострадали от комунизма, режим у нас в периода 1944-1989, който се счита от тях за престъпен.

Съветници искат премахването на комунистическа плоча от фасадата на Механото

Д-р Найденов, който е дългогодишен шеф на "Водно спасяване" и деятел на БЧК, това лято проведе истинска битка за осигуряването на свободен достъп до всички плажове за хора в неравностойно положение, изказва благодарности на общинските съветници Георги Дракалиев, Димитър Людиев, Петко Георгиев, Станимир Апостолов и Виолета Илиева, които по-рано този месец внесоха докладната за премахването на паметната плоча с антифашистите и с действията си предизвикаха остра реакция от страна на БСП.

Как 8 имена, петолъчка и причина за смъртта могат да вдигнат БСП за местния вот в Бургас

„Тази инициатива има своето достойнство и висока морално същност, които се обуславят от факта, че учебните заведения в България са деполитизирани и в тях е забранено да се извършва политическа и агитационна дейност, както и проповядване на каквато и да е идеология, с което се нарушава Законът за предучилищното и училищно образование.

Високата морална същност на това искане в подетата инициатива не е да се търси реванш или противопоставяне на нацията, търсейки възмездие, а единствено и само в името на това, че днешните и идните поколения трябва да знаят и помнят онова жестоко време, когато са извършени престпленията на комунистическия режим и да не стават жертва на култивирано невежество и манипулации, за които освен пропуските в образователната система, допринасят и запазените до днес пропагандни символи на тоталитарния режи – комунистически артефакти, имена на улици и др. подобни.

В това отношение България не трябва да остава на опашката сред страните от Централна и Източна Европа, които направиха решителни стъпки за осмисляне на своето тоталитарно наследство.

Защото обществото, което не помни, не познава или забравя миналото си, е обречено да няма бъдеще“


Историкът Митко Иванов: Плочата с петолъчка е за музея, на Механото трябва да има паметен знак за Георги Дипчев - син на Райна Княгиня

Това е текстът, който д-р Андрей Найденов е изпратил до кмета на Бургас Димитър Николов, зам.-председателя на ОбС-Бургас Костантин Луков, председателят на групата общински съветници от ГЕРБ Димитър Людиев и председателя на общинската организация на ГЕРБ Иван Вълков.

Мнозинството в Общинския съвет на Бургас са неофашисти и неграмотници, търсещи политическа изява

Това е поредното мнение по казуса, който отвори истинска полемика в политическите и обществени среди на Бургас.

Какво ще е решението на Общинския съвет и дали паметната плоча в крайна сметка ще бъде свалена, очаквайте след броени дни.

Октомврийската сесия е насрочена за 30 октомври – точно след седмица.

В категории: Бургас


31
Коментара по темата
31.
gradski
26.10.2018 14:41:35
0
0
Професия "реприсиран". Същите, като ония "антифашисти". За едни благинки става въпрос.
Само да рушат могат..
30.
Revo breg
24.10.2018 16:59:05
3
5
Гей дружинка от герп и някакъв смърдящ некролог им се приискало да махат паметна плоча на герои, загинали в бой за идеали, пък макар и отречени днес по съмнителни мотиви.
29.
За лудия и зелника
24.10.2018 16:00:41
0
5
Не е луд който яде зелника а тоз, който му го дава. В случая лудите са общинските съветници споменати в статията - Дракалиев,Людиев,Петко Георгиев,Станимир Апостолов и Виолета Георгиева.
И още за паметните плочи - когато сложиха плочата на Богориди,пред Златна котва, питаха ли бургазлии дали им харесва.
28.
profesorri
24.10.2018 13:01:02
1
5
Борбата срещу фашизма е лоша само в Бг, в главите на някои хора. Тоя дърт смотльо на възраста на доктор джак ливайн да си гледа старините и да не се меси в неща по дърти от него! Всички табели ги излъскайте и почистете и се научете да уважавате историята, града е пълен с такива табели. Пантеона махнете тогава и него ли в музей ще го пратите или като децата на по 25 мислите че пантеона е в чест на падналите в руско турската война? Тъжно е... да видиш деца на по 20-25-30 г. да говорят такива небивалици смях в залата просто! Да не познават историята си и да викат че е имало комунизъм в Бг. Имаше социализъм прехода към комунизъм но комунизъм никъде по света не е имало няма и да има. Идеологията на комунизма е да даряваш труда си и да няма пари а да вземаш блага които някой друг е произвел. Една утопия която никога няма да се състои. Флагман оправете си коментарите. За определени неща може да се гласува отрицателно за други никак за трети с по два гласа положителни! Нормално ли е това!?
27.
бургазлия
24.10.2018 12:48:17
0
4
Тези уж репресирани само наливат вода в мелницата на БСП с глупавите си инициативи.
26.
морски
24.10.2018 12:41:48
0
5
Само не разбрах. Откога да си се борил срещу фашизма се счита за нещо лошо. Някаква новост ще да е.
25.
!!!!!!!!!!!!!!!!
24.10.2018 09:00:27
3
5
Репресирани престъпници, убийци, крадци, грабители. Пуснаха ги от затворите за да репресират целия български народ
24.
до Флагман
24.10.2018 08:11:25
3
5
Не ви ли омръзна да показвате тоя самозванец? При всички управления той е на почит и уважение. Достатъчно много хора го познават и знаят хитрините му. Просто не се занимавайте с брътвежите му.
23.
емигрант
24.10.2018 07:03:00
2
4
Доста е забавно , май има доста хора за едно място , наречено психиятрия.РЕПРЕСИРАНИ - ами ако е бил нормален човек , сигурно е нямало да има проблеми. За какво говорят ? Във всеки строи има различни , има хулигани и какво и не - ТЕ БИлИ РЕПРЕсИРАНИ . Както какви са влизали в Белене , репресирани . имам един комшия , вече не е сред нас , изпратен за хулиганство след години -репресиран.Историята е тази която дава обективна оценка след години за събитията .КАКВО ВИ ПРЕЧИ ТАЗИ ПЛОЧА? Има начин ако толкова е трън в очите Ви , училището да има музеи и да се постави там.
22.
Без смисъл
24.10.2018 01:57:10
2
5
Една част от вашата позиция:
,, Защото общество ,което не помни,не познава или забравя миналото си е обречено да няма бъдеще”
Като махнете плочата и я скриете някъде ,ще ни накарате да забравим и да не помним миналото си. Пък като не помним миналото си сме обречени да сме без бъдеще!
21.
Morski
24.10.2018 00:53:38
2
7
Запознат съм много добре с инцидента, който описва коментар 20 - флагман, потърсете из полицейските сводки и покажете как този ,,доктор,, е пледирал че карал тунингован голф 3 , и е блъснал преднамерено хонда сивик с две жени една от които бременна за да отърве неправоспособният водач - сина му. След извършеният от органите на реда полеви експеримент беше доказана вината му в причиняване на птп и бягане от местопроишествие. Срамно беше да гледаш как този човек наричащ се доктор се обяснява пред тунингованият голф, а полицаите го порицаваха за това че ги мисли за глупаци.
Този човек нарича себе си репресиран?
20.
bb
24.10.2018 00:42:50
2
7
Бях бременна в деветия месец, когато синът на този доктор блъсна колата ми нарочно на Трапезица, защото нещо не го изкефих и после избяга. Обадих се на 112 и на другия ден доктора дойде да лъже в КАТ, че той е карал колата. Не ми го хвалете!
19.
Урко
24.10.2018 00:41:38
2
6
А паметна плоча на жертвите на демокрацията кога ще има?
18.
Ангел
24.10.2018 00:24:22
0
6
Защо не работят бутоните за оценка на коментар?
17.
Пак до репресираните
24.10.2018 00:20:24
4
5
Искам да ви кажа господа репресирани,че освен вас в България живеят още няколко милиона жители. Няма да се съобразяваме с вас! За хубаво или лошо плочата си е част от историята. Кои сте вие ,за да променяте историята? Като сте репресирани и не можете да го преживеете сами,потърсете помощ при психолог, или анонимен клуб на репресиранети си направете, обаче не ни занимавайте с вашите проблем!
16.
До репресираните
23.10.2018 22:47:19
4
6
Като я махнат плочата, живота ви по-добър ли ще стане? Това ви е оправдание ,че сте неуспели и нереализирани личности. Сигурен съм че от Механото са излезле добри специалисти и достойни хора. Плочата причинява псехични разстройства само във вашите репресирани глави!
15.
Bai
23.10.2018 22:25:41
3
4
Всичко оправихме,че се хванахме за панетници и плочи...
14.
до №12
23.10.2018 22:03:55
3
3
Репресирани от фашизма бяха само партизаните-шумкари.
След 09.09.1944г. партизаните станаха диктаторите и те репресираха.
Кръговрат на историята.
13.
a?
23.10.2018 21:59:49
4
7
Абе айде бе... репресирани. Въжето знаете колко струва, намира се в най-близкия магазин, 2 метра ще ви стигнат, айде 3 с възела, слагате го, увисвате на него и повече няма да сте репресирани от нищо. Ако не са били тия хора днес щеше да ходим с фесове или ги забравихте тия неща... а може би под влиянието на ония зад океана цъфнахме и вързахме? Айде нема нужда...
12.
Любопитен
23.10.2018 21:58:16
4
7
А репресираните от фашизма ?????
11.
Кой ги пита
23.10.2018 21:46:57
2
1
Те като вулкани изригват беее
10.
българин
23.10.2018 21:18:53
6
5
Човекът е прав! Скапаната плоча на терористите, убивали българи по поъчка от Москва и в полза на имперските амбиции на Болшевишка Русия, трябва да се демонтира. Нейното място, заедно с паметника на окупатора "Альоша" и др. подобни е в музей на тоталитаризма. най-подходящо място за музея е кариерата в Ловеч или на остров Белене.
9.
AZ
23.10.2018 20:31:20
3
10
А сега, питайте този изкуфял барутник при кой режим е станал доктор. Ей такива "репресирани", които седят удобно на креслото си при всяка власт и оплюват предната, която ги е хранила и им дала титли и привилегии не мога да ги дишам. Мърши.
8.
*********
23.10.2018 20:07:25
1
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
7.
*********
23.10.2018 19:57:18
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
6.
A
23.10.2018 19:30:58
3
5
A репресираните от демокрацията какво да кажем ??? И на кого ???
5.
ааа
23.10.2018 19:29:34
7
8
Тоя от снимката е репресиран в мозъка...май..
4.
АЗ
23.10.2018 19:28:01
10
6
ИЗРОДИ ПРОДАЖНИ....БОГ ЩЕ ВИ НАКАЖЕ...НЕ ПИПАЙТЕ ПАМЕТНИЦИТЕ
3.
Бай Пиле
23.10.2018 19:24:46
7
5
Мисля че той е убил хората от плочата...
2.
Дурхан
23.10.2018 19:19:44
2
3
Нашия паметник е най святото място
1.
За сведение
23.10.2018 19:16:14
10
8
Е такива нафталини съсипват историята! За тоя цървул фашизъм в България е нямало!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Най-популярните митове от филмите за възрастни Най-популярните митове от филмите за възрастни Звездите на порно филмите преминават през щателни прегледи за предавани по полов път болести. Това е причината в тези филми рядко да се появяват презервативи Ченгета атакува жилище в Бургас, откриха пикото на Диянка Ченгета атакува жилище в Бургас, откриха пикото на Диянка Тя е задържана за срок до 24 часа 5 изпитани начина, с които ще подобрите настроението си веднага 5 изпитани начина, с които ще подобрите настроението си веднага Не позволявайте деградивните емоции да ви владеят прекалено дълго Кои са полиглотите на зодиака Кои са полиглотите на зодиака Стрелецът обича да изследва нови места и култури - а какъв по-добър начин да го направи от това да говори друг език Скрита камера: Високопоставен служител на Pfizer с потресаващи разкрития пред Project Veritas Скрита камера: Високопоставен служител на Pfizer с потресаващи разкрития пред Project Veritas Това е поредно разкритие на независимия екип от журналисти по отношение на имунизациите Най-добрите свински уши на скара Най-добрите свински уши на скара Пекат се и се сервират вкусни свински уши на скара със студена бира.Толкоз! Приятен апетит Сергей Станишев: Ключовият фактор за правителство след изборите е ГЕРБ - връщат доверие и влияние Сергей Станишев: Ключовият фактор за правителство след изборите е ГЕРБ - връщат доверие и влияние Когато ПП се появиха на политическата сцена, те имаха всичко – обществена, политическа и международна подкрепа, но пропиляха всичко, категоричен е експремиерът „Мета“ попари „умно-красивите“, доволни са от модерацията на Фейсбук и няма да сменя „Телус“ „Мета“ попари „умно-красивите“, доволни са от модерацията на Фейсбук и няма да сменя „Телус“ Няма основание за прекратяване на договора с „Телус“, стана ясно на парламентарната комисия за е-управление Героите Станислав и Димитър, които спасиха давеща се жена, печелят онлайн вота за "Личност на годината 2022" Героите Станислав и Димитър, които спасиха давеща се жена, печелят онлайн вота за "Личност на годината 2022" 8 са номинациите в тазгодишното издание на престижния конкурс, вижте как ги подредиха близо 10 хиляди читатели, които гласуваха Избран е проектант на кръгово на „пътя на смъртта“ в Айтос - има срок до края на февруари Избран е проектант на кръгово на „пътя на смъртта“ в Айтос - има срок до края на февруари 60 календарни дни е времето за изпълнение
САЩ са вдигнали мерника на TikTok - ще се стигне ли до пълна забрана САЩ са вдигнали мерника на TikTok - ще се стигне ли до пълна забрана Позициите във Вашингтон спрямо китайското приложение се изострят Великобритания призова пенсионерите да се върнат на работа Великобритания призова пенсионерите да се върнат на работа В момента в страната се наблюдавали ниски нива на производителност Русия блокира достъпа до сайтовете на ЦРУ и ФБР Русия блокира достъпа до сайтовете на ЦРУ и ФБР Причината за блокирането на ресурсите не се съобщава, а сайтовете не работят от 26 януари Меган Маркъл в криза, дистанцира се от Хари Меган Маркъл в криза, дистанцира се от Хари Херцогинята на Съсекс потъна вдън земя, покри се след излизането на книгата и казват, че е в криза Тръмп щял да сложи край на войната в Украйна за 24 часа Тръмп щял да сложи край на войната в Украйна за 24 часа Бившият президент се обяви против изпращането на танкове Филип Киркоров с пластични корекции за 3 млн.лева Филип Киркоров с пластични корекции за 3 млн.лева Певецът легна под ножа за кардинална промяна,корекциите ще преминат на три етапа Голямата любов на Ламбо живее втори живот Голямата любов на Ламбо живее втори живот Полската актриса Барбара Брилска проходи след година на легло със счупен гръбнак Володимир Зеленски: Само оръжията спират терористите Володимир Зеленски: Само оръжията спират терористите  Благодаря на всички наши части, които показват устойчивост, заяви украинският президент Украинците подновиха контранастъплението? Руснаците ги разярили с надуваеми танкове Украинците подновиха контранастъплението? Руснаците ги разярили с надуваеми танкове Старите самоходни оръдия "Богдан" ще прикриват западните танкове на фронта Ето го най-красивия мъж според златното сечение Ето го най-красивия мъж според златното сечение Списъкът е съставен с помощта на най-новите техники за компютърно картографиране от лицевия козметичен хирург от Харли Стрийт д-р Джулиан Де Силва
Христо Иванов, ДБ Христо Иванов, ДБ Румен Радев дава мандатите на себе си Виц на деня Виц на деня Старшина пред строя:
- Женените наляво, ергените надясно.
Въпрос от строя:
- А обратните къде?
Старшината:
- Непосредствено зад мен да застанат!
Виц на деня Виц на деня Пиян мъж се завръща късно в къщи.Отваря вратата а пред него жена му с тиган в ръка.
Мъжът:
- Ходи си лягай,не съм гладен.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Юникса вземи са себе си, дос-а раздели с приятел, а уиндоуса дай на врага.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори