×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Репресираните от комунизма изригнаха: Да се свали паметната плоча пред Механото в Бургас!


Репресираните от комунизма изригнаха: Да се свали паметната плоча пред Механото в Бургас!
Обществото, което не помни, не познава или забравя миналото си, е обречено да няма бъдеще, пише д-р Андрей Найденов
23 Октомври 2018, Вторник, 15:51 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Председателят на Съюза д-р Андрей Найденов по-рано днес връчи становището си на кмета Димитър Николов


Националният съюз на репресираните от комунизма в България защити идеята на групата десни общински съветници в Бургас, паметната плоча на загинали ученици от Механото да бъде премахната. Председателят на Съюза – д-р Андрей Найденов, се свърза с редакцията на Флагман.БГ, за да представи официалното писмо, което днес връчи и на кмета на Бургас Димитър Николов. В него подробно е описана позицията на наследниците и все още живите, пострадали от комунизма, режим у нас в периода 1944-1989, който се счита от тях за престъпен.

Съветници искат премахването на комунистическа плоча от фасадата на Механото

Д-р Найденов, който е дългогодишен шеф на "Водно спасяване" и деятел на БЧК, това лято проведе истинска битка за осигуряването на свободен достъп до всички плажове за хора в неравностойно положение, изказва благодарности на общинските съветници Георги Дракалиев, Димитър Людиев, Петко Георгиев, Станимир Апостолов и Виолета Илиева, които по-рано този месец внесоха докладната за премахването на паметната плоча с антифашистите и с действията си предизвикаха остра реакция от страна на БСП.

Как 8 имена, петолъчка и причина за смъртта могат да вдигнат БСП за местния вот в Бургас

„Тази инициатива има своето достойнство и висока морално същност, които се обуславят от факта, че учебните заведения в България са деполитизирани и в тях е забранено да се извършва политическа и агитационна дейност, както и проповядване на каквато и да е идеология, с което се нарушава Законът за предучилищното и училищно образование.

Високата морална същност на това искане в подетата инициатива не е да се търси реванш или противопоставяне на нацията, търсейки възмездие, а единствено и само в името на това, че днешните и идните поколения трябва да знаят и помнят онова жестоко време, когато са извършени престпленията на комунистическия режим и да не стават жертва на култивирано невежество и манипулации, за които освен пропуските в образователната система, допринасят и запазените до днес пропагандни символи на тоталитарния режи – комунистически артефакти, имена на улици и др. подобни.

В това отношение България не трябва да остава на опашката сред страните от Централна и Източна Европа, които направиха решителни стъпки за осмисляне на своето тоталитарно наследство.

Защото обществото, което не помни, не познава или забравя миналото си, е обречено да няма бъдеще“


Историкът Митко Иванов: Плочата с петолъчка е за музея, на Механото трябва да има паметен знак за Георги Дипчев - син на Райна Княгиня

Това е текстът, който д-р Андрей Найденов е изпратил до кмета на Бургас Димитър Николов, зам.-председателя на ОбС-Бургас Костантин Луков, председателят на групата общински съветници от ГЕРБ Димитър Людиев и председателя на общинската организация на ГЕРБ Иван Вълков.

Мнозинството в Общинския съвет на Бургас са неофашисти и неграмотници, търсещи политическа изява

Това е поредното мнение по казуса, който отвори истинска полемика в политическите и обществени среди на Бургас.

Какво ще е решението на Общинския съвет и дали паметната плоча в крайна сметка ще бъде свалена, очаквайте след броени дни.

Октомврийската сесия е насрочена за 30 октомври – точно след седмица.

В категории: Бургас


31
Коментара по темата
31.
gradski
26.10.2018 14:41:35
0
0
Професия "реприсиран". Същите, като ония "антифашисти". За едни благинки става въпрос.
Само да рушат могат..
30.
Revo breg
24.10.2018 16:59:05
3
5
Гей дружинка от герп и някакъв смърдящ некролог им се приискало да махат паметна плоча на герои, загинали в бой за идеали, пък макар и отречени днес по съмнителни мотиви.
29.
За лудия и зелника
24.10.2018 16:00:41
0
5
Не е луд който яде зелника а тоз, който му го дава. В случая лудите са общинските съветници споменати в статията - Дракалиев,Людиев,Петко Георгиев,Станимир Апостолов и Виолета Георгиева.
И още за паметните плочи - когато сложиха плочата на Богориди,пред Златна котва, питаха ли бургазлии дали им харесва.
28.
profesorri
24.10.2018 13:01:02
1
5
Борбата срещу фашизма е лоша само в Бг, в главите на някои хора. Тоя дърт смотльо на възраста на доктор джак ливайн да си гледа старините и да не се меси в неща по дърти от него! Всички табели ги излъскайте и почистете и се научете да уважавате историята, града е пълен с такива табели. Пантеона махнете тогава и него ли в музей ще го пратите или като децата на по 25 мислите че пантеона е в чест на падналите в руско турската война? Тъжно е... да видиш деца на по 20-25-30 г. да говорят такива небивалици смях в залата просто! Да не познават историята си и да викат че е имало комунизъм в Бг. Имаше социализъм прехода към комунизъм но комунизъм никъде по света не е имало няма и да има. Идеологията на комунизма е да даряваш труда си и да няма пари а да вземаш блага които някой друг е произвел. Една утопия която никога няма да се състои. Флагман оправете си коментарите. За определени неща може да се гласува отрицателно за други никак за трети с по два гласа положителни! Нормално ли е това!?
27.
бургазлия
24.10.2018 12:48:17
0
4
Тези уж репресирани само наливат вода в мелницата на БСП с глупавите си инициативи.
26.
морски
24.10.2018 12:41:48
0
5
Само не разбрах. Откога да си се борил срещу фашизма се счита за нещо лошо. Някаква новост ще да е.
25.
!!!!!!!!!!!!!!!!
24.10.2018 09:00:27
3
5
Репресирани престъпници, убийци, крадци, грабители. Пуснаха ги от затворите за да репресират целия български народ
24.
до Флагман
24.10.2018 08:11:25
3
5
Не ви ли омръзна да показвате тоя самозванец? При всички управления той е на почит и уважение. Достатъчно много хора го познават и знаят хитрините му. Просто не се занимавайте с брътвежите му.
23.
емигрант
24.10.2018 07:03:00
2
4
Доста е забавно , май има доста хора за едно място , наречено психиятрия.РЕПРЕСИРАНИ - ами ако е бил нормален човек , сигурно е нямало да има проблеми. За какво говорят ? Във всеки строи има различни , има хулигани и какво и не - ТЕ БИлИ РЕПРЕсИРАНИ . Както какви са влизали в Белене , репресирани . имам един комшия , вече не е сред нас , изпратен за хулиганство след години -репресиран.Историята е тази която дава обективна оценка след години за събитията .КАКВО ВИ ПРЕЧИ ТАЗИ ПЛОЧА? Има начин ако толкова е трън в очите Ви , училището да има музеи и да се постави там.
22.
Без смисъл
24.10.2018 01:57:10
2
5
Една част от вашата позиция:
,, Защото общество ,което не помни,не познава или забравя миналото си е обречено да няма бъдеще”
Като махнете плочата и я скриете някъде ,ще ни накарате да забравим и да не помним миналото си. Пък като не помним миналото си сме обречени да сме без бъдеще!
21.
Morski
24.10.2018 00:53:38
2
7
Запознат съм много добре с инцидента, който описва коментар 20 - флагман, потърсете из полицейските сводки и покажете как този ,,доктор,, е пледирал че карал тунингован голф 3 , и е блъснал преднамерено хонда сивик с две жени една от които бременна за да отърве неправоспособният водач - сина му. След извършеният от органите на реда полеви експеримент беше доказана вината му в причиняване на птп и бягане от местопроишествие. Срамно беше да гледаш как този човек наричащ се доктор се обяснява пред тунингованият голф, а полицаите го порицаваха за това че ги мисли за глупаци.
Този човек нарича себе си репресиран?
20.
bb
24.10.2018 00:42:50
2
7
Бях бременна в деветия месец, когато синът на този доктор блъсна колата ми нарочно на Трапезица, защото нещо не го изкефих и после избяга. Обадих се на 112 и на другия ден доктора дойде да лъже в КАТ, че той е карал колата. Не ми го хвалете!
19.
Урко
24.10.2018 00:41:38
2
6
А паметна плоча на жертвите на демокрацията кога ще има?
18.
Ангел
24.10.2018 00:24:22
0
6
Защо не работят бутоните за оценка на коментар?
17.
Пак до репресираните
24.10.2018 00:20:24
4
5
Искам да ви кажа господа репресирани,че освен вас в България живеят още няколко милиона жители. Няма да се съобразяваме с вас! За хубаво или лошо плочата си е част от историята. Кои сте вие ,за да променяте историята? Като сте репресирани и не можете да го преживеете сами,потърсете помощ при психолог, или анонимен клуб на репресиранети си направете, обаче не ни занимавайте с вашите проблем!
16.
До репресираните
23.10.2018 22:47:19
4
6
Като я махнат плочата, живота ви по-добър ли ще стане? Това ви е оправдание ,че сте неуспели и нереализирани личности. Сигурен съм че от Механото са излезле добри специалисти и достойни хора. Плочата причинява псехични разстройства само във вашите репресирани глави!
15.
Bai
23.10.2018 22:25:41
3
4
Всичко оправихме,че се хванахме за панетници и плочи...
14.
до №12
23.10.2018 22:03:55
3
3
Репресирани от фашизма бяха само партизаните-шумкари.
След 09.09.1944г. партизаните станаха диктаторите и те репресираха.
Кръговрат на историята.
13.
a?
23.10.2018 21:59:49
4
7
Абе айде бе... репресирани. Въжето знаете колко струва, намира се в най-близкия магазин, 2 метра ще ви стигнат, айде 3 с възела, слагате го, увисвате на него и повече няма да сте репресирани от нищо. Ако не са били тия хора днес щеше да ходим с фесове или ги забравихте тия неща... а може би под влиянието на ония зад океана цъфнахме и вързахме? Айде нема нужда...
12.
Любопитен
23.10.2018 21:58:16
4
7
А репресираните от фашизма ?????
11.
Кой ги пита
23.10.2018 21:46:57
2
1
Те като вулкани изригват беее
10.
българин
23.10.2018 21:18:53
6
5
Човекът е прав! Скапаната плоча на терористите, убивали българи по поъчка от Москва и в полза на имперските амбиции на Болшевишка Русия, трябва да се демонтира. Нейното място, заедно с паметника на окупатора "Альоша" и др. подобни е в музей на тоталитаризма. най-подходящо място за музея е кариерата в Ловеч или на остров Белене.
9.
AZ
23.10.2018 20:31:20
3
10
А сега, питайте този изкуфял барутник при кой режим е станал доктор. Ей такива "репресирани", които седят удобно на креслото си при всяка власт и оплюват предната, която ги е хранила и им дала титли и привилегии не мога да ги дишам. Мърши.
8.
*********
23.10.2018 20:07:25
1
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
7.
*********
23.10.2018 19:57:18
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
6.
A
23.10.2018 19:30:58
3
5
A репресираните от демокрацията какво да кажем ??? И на кого ???
5.
ааа
23.10.2018 19:29:34
7
8
Тоя от снимката е репресиран в мозъка...май..
4.
АЗ
23.10.2018 19:28:01
10
6
ИЗРОДИ ПРОДАЖНИ....БОГ ЩЕ ВИ НАКАЖЕ...НЕ ПИПАЙТЕ ПАМЕТНИЦИТЕ
3.
Бай Пиле
23.10.2018 19:24:46
7
5
Мисля че той е убил хората от плочата...
2.
Дурхан
23.10.2018 19:19:44
2
3
Нашия паметник е най святото място
1.
За сведение
23.10.2018 19:16:14
10
8
Е такива нафталини съсипват историята! За тоя цървул фашизъм в България е нямало!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Паруш Парушев получи подкрепата на днешната общинска конференция  Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас „Левицата“ и „Център“ на Васил Божков са с най-големи шансове да преминат 4-процентовата бариера, убеден е проф. Александър Маринов Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" От Агенция „Пътна инфраструктура” преди дни представиха проект за евентуално изграждане на кръгово движение в участъка Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Целим чрез спорт да удължим сезона в крилата му – април-май и септември-октомври, каза кметът Тихомир Янакиев Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Поведението на Чоткин е абсурдно - не е подходящо за възрастен човек Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Според непотвърдени данни проверката е за алкохол и наркотици Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Над 1 милиард лева е загубила българската икономика само за година
Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Генералният консул допълни, че причините все още се разследват Той още не може да повярва, че е министър Той още не може да повярва, че е министър Не мога да свикна с обръщението "господин министър", призна Евтим Милошев Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Оказа се, че Киара е тренирала художествена гимнастика в националния отбор на България Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Обвинението срещу Начо е преквалифицирано  Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Според него прокуратурата трябва да си върши работата професионална по случая с Живко Коцев, а не да се окаже, че сега трябва да плащаме на НЕКСО 4 млрд. лв Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги Стриктното спазване на върховенството на закона от всички не подлежи на обсъждане, заяви министъра на развитието Костас Скрекас Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Хороскоп за деня – 28 февруари 2024, сряда Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори