×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Най-малко 30 загинаха и седем бяха ранени след рекордните проливни дъждове, предизвикали наводнения и свлачища в южната част на Бразилия
  • 31 станаха жертвите на силния трус в Турция
  • Неделният ден носи облаци, но остава топло
НА ЖИВО

Мнозинството в Общинския съвет на Бургас са неофашисти и неграмотници, търсещи политическа изява


Мнозинството в Общинския съвет на Бургас са неофашисти и неграмотници, търсещи политическа изява
Можем да сложим паметна плоча на маршал Толбухин и да върнем бюста на Димитров на старото му място, предупреди Аргир Бояджиев
17 Октомври 2018, Сряда, 14:28 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ, Снимка архив Флагман

Няма да допуснем мерзкото им дело да свалят плочата с имената на осемте ученици от механото, загинали в борбата срещу капитализма
Аргир Бояджиев е областен председател на Съюза на антифашистите в Бургас, организацията е присъдружна на БСП. Бивш директор на РДВР-Бургас (1995-1997) и бивш изпълнителен директор на Пристанище Бургас (2005-2010).
Бояджиев е син на легендарната партизанка от отряд „Народен юмрук“ Марга Бояджиева и на Леонид Бояджиев - съратник и близък другар в РМС на трима от осемте, чиито имена са изписани на плоча върху фасадата на Механотехникума в Бургас.
В понеделник общинските съветници от листите на ГЕРБ и СДС - Георги Дракалиев, Димитър Людиев, Петко Георгиев, Станимир Апостолов и Виолета Илиева, внесоха докладна за премахването на плочата, тъй като била в противоречие с новия закон за забрана на политическата пропаганда в учебните заведения.


Ето какво каза пред Флагман наследникът на идеите, които очевидно още са живи и палят огън в душите на хората с леви убеждения:


- Г-н Бояджиев, разбрахме от редови членове на антифашисткия съюз, че подготвяте остро противопоставяне срещу евентуално решение на Общинския съвет в Бургас да свали плочата с осемте имена на антифашисти от главния вход на Механотехникума. Заговори се за жива верига в деня, в който се появят работници с чукове и длета.

- Простотията лети бързо, разбрахме какво са намислили. Разумът ни няма да позволи стигане до крайности, защото на този етап смятаме, че декларация ще е достатъчна. Няма да допуснем това мерзско дело да бъде извършено до край.

Ето тази плоча с имената на осем антифашисти от фасадата на механотехникума предстои да бъде отстранена, заради новия закон

- Общинските съветници от мнозинството смятат, че просто трябва да изпълнят законови разпоредби и че подобен паметник с петолъчка, изписване на думите „капитализъм“ и „антифашизъм“ е несъвместим със съвременните представи за деполитизирано образование.

- Сега да им кажа на тях, че има живи роднини на тези загинали за един по-справедлив строй момчета, чиято кръв ще заври. Знаете ли, че Трайко Траев е загинал в сражение до с. Козичано като  герой-партизанин, ненавършил 17 години. Георги Джендов  не е бил навършил 18 години, когато е бил проследен от жандармерия по пътя му към партизанския отряд и разстрелян при с. Добра поляна. Там намира смъртта си като партизанин и Иван Немцов, който също е пленен и с него се отнасят зверски. Те са били партизани в отряд „Народен юмрук“ и ученици от Механотехникума – училището, което съм завършил и аз самият. Ето защо това ще е и моята лична битка за паметта им!

Паметникът на сталинисткия маршал Фьодор Толбухин бе на това място през втората половина на 20-ти век, а „Лазур” се казваше „Толбухин”

- Побиват ме тръпки от този разговор, г-н Бояджиев. Стигате твърде далеч. 

- О, не! Това е само началото. И ще бъда още по-конкретен  - напр. дядото на нашия народен представител Николай Тишев, е брат на убития Георги Джендов. Предупреждавам, че следващата ни стъпка е да поставим паметна плоча на маршал Фьодор Толбухин в  жк „Лазур“, пред фонтана при кръстовището между бул. „Демокрация“ и ул. „Адам Мицкевич“. За новите поколения на Бургас тази плоча ще говори следното: „На това място имаше бюст-паметник на героя от Втората световна война“. Втората ни стъпка ще е да върнем бюста на Георги Димитров върху постамента му пред Механотехникума, откъдето варварски бе разбит и премахнат.

След 1991 г. бюстът бе захвърлен наблизо в Морската градина

- Но, този постамент, върху който бе бюстът на вашия водач Георги Димитров не е ли от поругания гроб на благодетеля на Бургас Ал.Г.Коджакафалията? Ще предизвикате буря от недоволство сред всички граждани на Бургас.

- Почти 20 години вече се фалшифицира историята, че бюст-паметникът на Георги Димитров бил поставен върху части от гроба на Коджакафалията. Крайно време е да се изправим и да кажем истината за антифашизма като европейска ценност. Да припомним кои са били борците срещу фашизма, които в този исторически период, когато са загинали осемте възпитаници на бургаския Механотехникум, са били носители на прогресивното и на справедливото.

- На паметната плоча пред механотехникума пише, че те са  борци и срещу капитализма, не само срещу фашизма. Може би заради това е тази остра реакция на десните политици, представляващи днешното мнозинство в управлението на Бургас?

- Точно това искам и аз да кажа. Тях ги дразни думата „капитализъм“, защото  смятат, че този строй е много справедлив. Хващат се за думата „капитализъм“, а не мислят, че именно капитализмът роди фашизма. Тези хора от днешния Общински съвет на Бургас са неофашисти! И като потвърждение на моите думи ще посоча новооткрития паметник в памет на загиналите във войните, в центъра на Средец, от кмета на ГЕРБ Иван Жабов. Не се намери един буден човек, който да оповести, че е гавра сред героите от Първата, Балканската и Междусъюзническата войни да не изпишеш и имената на падналите във Втората Световна война.

Този фотос е на репортер на Флагман и е направен в понеделник – в склад зад механотехникума, където са частите от сваления бюст-паметник на Димитров. Пометникът бе  от дясната страна на сградата на механотехникума до зората на „Демокрацията”, но бе свален и заличен

- Наистина ли липсват тези имена?

- Да, макар жертвите от тази война да са най-многобройни и да има живи сред роднините им все още. Не се изписват, защото се свързват  с лявото движение. Антифашизмът е общочовешка ценност и е признат като идея от цяла Европа! Няма да позволим на днешните политически неграмотници от Бургас, в търсене на политическа изява,  да дописват историята.

След като бе отнесен за повече от 10 години  в склад край Отманлий, гранитният образ бе възроден  в почивната руска база за деца край р.Камчия

Съветници искат премахването на комунистическа плоча от фасадата на Механото

Как 8 имена, петолъчка и причина за смъртта могат да вдигнат БСП за местния вот в Бургас

В категории: Политика


Ще стане ли хлябът 2 лева?
Ще стане ли хлябът 2 лева? 26/01/2020, Неделя 19:20 2
32
Коментара по темата
32.
Требор
19.10.2018 15:25:50
0
4
др.Бояджиев, Вие как се борите срещу капитализъма?
31.
от лудницата в Карлуково
18.10.2018 19:56:32
4
5
Тоя комунистически престъпник, където ломоти само глупости, може ли да каже тия боклуци, чиито имена са върху плочата, колко хора са убили? Защо са ги убили и по чия поръчка?
И изобщо, нека каже какво заслужават тия, които в демократична държава със законно избрано правителство, признато от целия свят (включително и от болшевищките орки в Москва) се разхождат с бомби и пистолети по джобовете и избиват гражданите по своя преценка?
30.
waffen SS
18.10.2018 12:49:52
0
3
Auf der heide bluht ein kleines blumelein.......
29.
Митко Палаузов
18.10.2018 12:45:41
1
7
Тия ломотят едни и същи глупости, защото ако признаят истината, най-вече пред себе си, ще им се доповръща като се погледнат в огледалото, сами ще си надянат въженцето и ще ритнат табуретката. Комунизмът е свинщина, и брътвежите на тоя небългарин го потвърждават!
28.
Петър
18.10.2018 12:44:02
3
7
23-ти,
Знаеш ли какво е фашизъм, та да твърдиш, че в онези години сме изповядвали фашизъм (Държавата, имам предвид)? Ако четеш политическата история на този "антифашист", България е основана 1944 г.
27.
??????
18.10.2018 12:08:24
3
6
Само дърти комунисти, с капаци на очите за новите обществени отношения. Той Аргир си мисли, че още е началник в РДВР-то и може да си прави каквото си поиска, да назначава без образование в системата на МВР, деца на партизани и пияни полковници!
26.
Коментатор
18.10.2018 11:32:20
4
7
Този Аргир трябва да го пратят в онази високата сграда в морската градина с решетките. А паметника на Альоша барабар с целия монумент- в комплекс Камчия.
25.
Георги Димитров - пияницата
18.10.2018 10:47:34
3
8
Тази плоча, както и много други, подобни на нея, трябва незабавно да бъдат демонтирани. Престъпниците-терористи, чиито имена са изписани на плочата са били членове на комунистическата партия и с оръжие в ръце са се борили за свалянето на законно избрано правителство. Целта им е била създаването на комунистическия режим, който впоследствие бе обявен за престъпен от НС със специален закон. Същият закон обявява БКП за престъпна организация.
От всичко това следва, че всеки, който членува (или е членувал) в престъпна организация е ПРЕСТЪПНИК. Така че, задължение на всяка демократична власт е да демонтира плочата с имената на престъпниците-терористи, чиито имена са изписани там.
А това, че досега не са я премахнали е позор и говори сам по себе си....
24.
24
18.10.2018 09:28:42
2
8
този как отклони въпроса,че щял отново да слага паметника на Г.Дим. на постамента от поругания гроб на Коджакафалията. тези един паметник или паметна плоча на истински българин не сложиха и няма да сложат. най им е мил альошата и толбухин.ама как няма да са им мили,след като наготово им дадоха неограничена власт на тях- необразованите и напълно некомпетентни селяни и бачкатори,на децата им и на техните внуци. борили се против капитализма,ама сега нямат нищо против да са баш капиталистите, децата и внуците им в "омразните" САЩ и Запад. как пък никой от тях не емигрира след промените в любимата им Русия
23.
до 21
18.10.2018 08:58:35
4
4
Та не разбрах,сега ли ще идва фашизма или вече ББ го е установил?
22.
жалко
18.10.2018 08:03:09
3
4
Толкова млади прости хора - учили не доучили. Какво знаете за минали времена? С какво се занимавате сега? Към Дракалиев - общински съветник не е професия. Работил ли си нещо или животът ти минава в политиканстване?
21.
Петър
18.10.2018 07:31:26
4
6
В България фашизъм не е имало! Няма какво да се ревизира! Страшното тепърва предстои емигрантино!
20.
emigrant
18.10.2018 07:24:03
7
5
Чета писанията и малко странно, смешно. КОИ от Вас е бил роден преди 1944 г и Кои Ви дава право да ревизирате период в които Ви няма .ФАШИЗЪМ е имало и това е признато в световната история а Вие творите нова.КОИ СТЕ ВИЕ БЪЛГАРИ - малко се осъзнаите , не повтаряите като папагали фрази .ТЕЖКО И ГОРКО на нация която не тачи своето минало и не гледа в своето бъдеще. Както никои не избира къде и кога ще се роди . Жалка картина е фазматологията на новоизлюпените псевдо демократи , на тях да са в центъра на внимание все нови скандали. Нация която уважава себе си, ще уважава и историятаси . КОИ НАРОД МАХА СВОИТЕ ПАМЕТНИЦИ българите а историята е тази която дава повод за размисъл и именно така се учат младите хора , ТАКА , ЧЕ СПРЕТЕ защото Вие сте продукт на една епоха , малко или много Вие сте родени , възпитани в нея. Защото сте много умни - огледаите се в каква среда живеете - каква е ценностната Ви система - има много негативни процеси срещу които следва да работите , да се борите - Вашите деца са зависими от дрога , Вашите деца учат , но нямат реализация , Вашият жизнен статус. А наи страшното е , че Вие насочвате децата си в чужбина , но българино мислеш ли за старините си , това че внуците Ви са далеч , това че във Вашата старост , няма никои около Вас . Да , страшно е а не че някакъв паметник е някъде .
19.
Петър
18.10.2018 06:46:10
4
9
Този изрод няма място в обществени институции!
Прокуратурата няма ли да се самосезира!
Фашизъм не е имало в България!
Една партия в онея времена, на която сте член сега е употребявала непълнолетни, за "равенство"? И, как станаха равни със стожерите на социализма бе изрод? Като им построихте лагери, и ги натикахте за назидание на останалите (аз на това му викам фашизъм)!
18.
Ха ха
18.10.2018 00:12:21
4
5
Да връщат Толбухин само да бутнат онази грозна кооперация дето му зае мястото и станалите смешни кооперации като тази в Славейков до 33 блок на обущаря от средната европейска П. Абе от трите по дългото.
17.
agent 007
17.10.2018 23:19:14
5
1
Да е.ба и простият трол.
16.
Така де
17.10.2018 22:02:24
7
7
Гърбачите от партия ГРОБ са неофашисти свикнали да живеят с кражби и убийства на различните от тях. Те се грижат само за убийци, крадци, мошеници, изнасилвачи, джендъри - себеподобните им. Тая партия трябва да се затрие от лицето на земята!!! Те ще пренапишат историята за да е в тяхна полза и искат да запушат устата на инакомислещите
15.
Дернев
17.10.2018 21:54:41
3
8
Плочата не и е мястото вече там. Всички подобни творения трябва да се съберат на едно място, нещо като музей на Бс във времето, което може да бъде Альоша, покрит в стъклен купол и с някаква подземна част за да има достатъчно място. Да вървим напред,но не с рогата, а с общ интерес. А той може да бъде сано Бс, стойността на когото не се разбира основно от бургазлии. Може би защото е бил управкяван основно от околби селяни. Това трябва да спрем. За това трябеа да се обединим.
14.
14
17.10.2018 21:25:43
1
5
da ne zabrawqme umnite kadri ,koito bulwa BSU....
13.
BUINI PLAMUCI
17.10.2018 21:23:31
0
5
TAKA E ZA SUJALENIE ,W BURGAS SE NASELI S WSQKAKWA PAPLA4 OT CQLA BG.
12.
!!!
17.10.2018 21:21:39
5
12
Горките деца. Комунистите са ги пратили на смърт.
11.
Кольо
17.10.2018 21:16:45
4
12
Предприятията и заводите построени по времето до 1989г. бяха ограбени или фалирани.Но паметниците на комунистите и партизаните стоят.Това означава, че комунизма не си е отишъл,само другарите си смениха цвета.
10.
Бургас
17.10.2018 21:12:24
7
12
Тия мерзавци нямат срама.Какви антифашисти-най-подлите атентатори,излезли в гората на 8..09.44 и слезли на 09.09.44.Обирджии на мандри и водещи подривна дейност срещу държавата,палачи на интелектуалните българи.Наглост до безумие!!!
9.
Бургазлия
17.10.2018 21:00:56
6
6
Всички тия общински съветници от ГЕРБ са стари партийни членове , а сега се изявяват като антикомунисти.Какво падение?Ренегати и боклуци,без капка морал-БСП и ГЕРБ-антинародни политически партии,продажници и предатели.
8.
СССР
17.10.2018 20:27:05
4
6
Аргире, идвам, само ми ПОДСКАЖИ!!!
7.
*********
17.10.2018 20:25:48
2
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
6.
007
17.10.2018 20:22:43
7
13
Крайно време е комунистическите престъпници, погазващи закона, да бъдат своевременно арестувани и след съответната присъда поставени там къдено им е мястото - в затвора.
5.
До4
17.10.2018 20:19:31
4
7
Е.забрави за сибирския диктатор ПутинХайде избирай...
4.
do 1
17.10.2018 20:10:56
7
9
И на неговото място ще сложим ЕВРОПЕДЕРАСТА ФЕРХОЙГЕН или ЧЕРВЕНОКОЖИЯ ДИВАК-РЕЙГЪН.......или ЧЕРНАТА МАЙМУНА ОБАМА...........как може да има такива празноглави индивиди,като тебе...
3.
Д0 2
17.10.2018 20:07:28
10
10
ЕЛА ДА НИ ПОДУХАШ МАЛКО,НАЛИ СИ МНОГО ОТВОРЕН........КРЕТЕН
2.
доктор Менгеле
17.10.2018 19:59:05
9
12
за всички комуняги ще се погрижа подобаващо
1.
Бургазлия
17.10.2018 19:58:38
11
19
Следващата стъпка е да освободим Бургас от паметника на окупатора “Альоша”.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо жените предпочитат непознати любовници Защо жените предпочитат непознати любовници

Вижте причините

Как районът на Триречието в Странджа не стана през 1987 г. природен парк Как районът на Триречието в Странджа не стана през 1987 г. природен парк

Ако това беше се случило, може би Ковач и Тракийски лагер щяха да се развият като места за обществен туризъм

3 типа мъже, които са пълна загуба на време и емоции за жените 3 типа мъже, които са пълна загуба на време и емоции за жените 6 признака, че всъщност не сте влюбени 6 признака, че всъщност не сте влюбени

Без да си давате сметка

Януари продължава със сериозни заболявания, регистрирани са два случая на туберкулоза Януари продължава със сериозни заболявания, регистрирани са два случая на туберкулоза

Данните са изминалата седмица в Бургаско

Деси Слава сравни свекърва си с Бонка от „Пътят на честта” Деси Слава сравни свекърва си с Бонка от „Пътят на честта”

Певицата разкри, че превъзхожда свекърва си 

Арестуваха боса на мол „Парадайз” Арестуваха боса на мол „Парадайз”

Закопчан е заедно с бандата наемни убийци с „Ролс Ройс”, групата следена 4 месеца от родните служби

Венета Райкова се завръща в БНТ след 20 години Венета Райкова се завръща в БНТ след 20 години

Тв водещата разказва за началото на кариерата си 

Зоната за отдих край крепостта Русокастро посреща първите туристи напролет? Зоната за отдих край крепостта Русокастро посреща първите туристи напролет?

Основните процедури почти са приключили, скоро ще стартира съществената част

Николета нямала никакви пороци, не пие, не пуши... Николета нямала никакви пороци, не пие, не пуши...

Плеймейтката никога не е пушила и дори няма желание да пробва

Kaĸ дa бъдeтe ycпeшни cпopeд eдни oт нaй-бoгaтитe млaди пpeдпpиeмaчи Kaĸ дa бъдeтe ycпeшни cпopeд eдни oт нaй-бoгaтитe млaди пpeдпpиeмaчи

Teзи милиapдepи нe ca пpeĸapaли живoтa cи в изгpaждaнeтo нa бoгaтcтвo и ycпex, a ca гo пocтигнaли в мнoгo пo-ĸpaтĸи cpoĸoвe

Папа Франциск: Господи, помогни на Китай в борбата със заразата Папа Франциск: Господи, помогни на Китай в борбата със заразата

Заразените вече са 1975 души

Китай разработва ваксина от нов вид срещу коронавируса Китай разработва ваксина от нов вид срещу коронавируса Рекордна пратка кокаин заловиха в Гърция Рекордна пратка кокаин заловиха в Гърция

Според полицията организацията е спечелила незаконни приходи над 509 милиона евро

Хари: Тъжен съм, но това беше единственото решение Хари: Тъжен съм, но това беше единственото решение

Братът на принц Уилям изгуби кралската си титла

Сеизмолог, прогнозирал труса в Източна Турция, предупреждава за нов Сеизмолог, прогнозирал труса в Източна Турция, предупреждава за нов

Възможно е областта Кахраманмараш също да бъде ударена от земетресение

31 станаха жертвите на силния трус в Турция 31 станаха жертвите на силния трус в Турция

Общо 45 души засега са изровени от отломките

Путин ще остане на власт поне до 2024-та, той не бърза с промените Путин ще остане на власт поне до 2024-та, той не бърза с промените

Руският президент добре помнил грешките на предшествениците си

7 души с признаци на новия коронавирус са хоспитализирани в Москва 7 души с признаци на новия коронавирус са хоспитализирани в Москва

По предварителни данни всички те са китайски граждани

В Словения се появиха унисекс WC, тръгнаха критики В Словения се появиха унисекс WC, тръгнаха критики

"Левичарска провокация" или "джендър идеология"?

Бойко Борисов Бойко Борисов Аз съм болен левскар, "Левски" ще има след мен и след Божков Виц на деня Виц на деня - Искам да ми изпеете песента "Колю ш*ба Радка?"
След кратко объркване и бърз спор, оркестърът обявява:
- А сега ще изпълним песента "Кой уши байряка"...
Виц на деня Виц на деня -Дядо, какво е любов?
-Това е усмивката, която имаш, спомняйки си за мен.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако е пила степчета - голяма е за теб
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори