×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • След 15 май в Царево и Ахтопол няма да се строи
  • Жълт код за значителни снеговалежи е в сила за 14 окръга на Румъния
  • 64-годишна жена загина при пожар в Сливен
  • Дългът на България за 2023 г. е 23.1% от БВП
  • Започва консервация на постамента на Паметника на съветската армия в София
  • Двама души са ранени при нападение с автомобил в Йерусалим
  • Отбелязваме Международния ден на Земята
  • Разследват смъртта на сърна в Старозагорско
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Мнозинството в Общинския съвет на Бургас са неофашисти и неграмотници, търсещи политическа изява


Мнозинството в Общинския съвет на Бургас са неофашисти и неграмотници, търсещи политическа изява
Можем да сложим паметна плоча на маршал Толбухин и да върнем бюста на Димитров на старото му място, предупреди Аргир Бояджиев
17 Октомври 2018, Сряда, 14:28 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ, Снимка архив Флагман

Няма да допуснем мерзкото им дело да свалят плочата с имената на осемте ученици от механото, загинали в борбата срещу капитализма

Аргир Бояджиев е областен председател на Съюза на антифашистите в Бургас, организацията е присъдружна на БСП. Бивш директор на РДВР-Бургас (1995-1997) и бивш изпълнителен директор на Пристанище Бургас (2005-2010).
Бояджиев е син на легендарната партизанка от отряд „Народен юмрук“ Марга Бояджиева и на Леонид Бояджиев - съратник и близък другар в РМС на трима от осемте, чиито имена са изписани на плоча върху фасадата на Механотехникума в Бургас.
В понеделник общинските съветници от листите на ГЕРБ и СДС - Георги Дракалиев, Димитър Людиев, Петко Георгиев, Станимир Апостолов и Виолета Илиева, внесоха докладна за премахването на плочата, тъй като била в противоречие с новия закон за забрана на политическата пропаганда в учебните заведения.


Ето какво каза пред Флагман наследникът на идеите, които очевидно още са живи и палят огън в душите на хората с леви убеждения:


- Г-н Бояджиев, разбрахме от редови членове на антифашисткия съюз, че подготвяте остро противопоставяне срещу евентуално решение на Общинския съвет в Бургас да свали плочата с осемте имена на антифашисти от главния вход на Механотехникума. Заговори се за жива верига в деня, в който се появят работници с чукове и длета.

- Простотията лети бързо, разбрахме какво са намислили. Разумът ни няма да позволи стигане до крайности, защото на този етап смятаме, че декларация ще е достатъчна. Няма да допуснем това мерзско дело да бъде извършено до край.

Ето тази плоча с имената на осем антифашисти от фасадата на механотехникума предстои да бъде отстранена, заради новия закон

- Общинските съветници от мнозинството смятат, че просто трябва да изпълнят законови разпоредби и че подобен паметник с петолъчка, изписване на думите „капитализъм“ и „антифашизъм“ е несъвместим със съвременните представи за деполитизирано образование.

- Сега да им кажа на тях, че има живи роднини на тези загинали за един по-справедлив строй момчета, чиято кръв ще заври. Знаете ли, че Трайко Траев е загинал в сражение до с. Козичано като  герой-партизанин, ненавършил 17 години. Георги Джендов  не е бил навършил 18 години, когато е бил проследен от жандармерия по пътя му към партизанския отряд и разстрелян при с. Добра поляна. Там намира смъртта си като партизанин и Иван Немцов, който също е пленен и с него се отнасят зверски. Те са били партизани в отряд „Народен юмрук“ и ученици от Механотехникума – училището, което съм завършил и аз самият. Ето защо това ще е и моята лична битка за паметта им!

Паметникът на сталинисткия маршал Фьодор Толбухин бе на това място през втората половина на 20-ти век, а „Лазур” се казваше „Толбухин”

- Побиват ме тръпки от този разговор, г-н Бояджиев. Стигате твърде далеч. 

- О, не! Това е само началото. И ще бъда още по-конкретен  - напр. дядото на нашия народен представител Николай Тишев, е брат на убития Георги Джендов. Предупреждавам, че следващата ни стъпка е да поставим паметна плоча на маршал Фьодор Толбухин в  жк „Лазур“, пред фонтана при кръстовището между бул. „Демокрация“ и ул. „Адам Мицкевич“. За новите поколения на Бургас тази плоча ще говори следното: „На това място имаше бюст-паметник на героя от Втората световна война“. Втората ни стъпка ще е да върнем бюста на Георги Димитров върху постамента му пред Механотехникума, откъдето варварски бе разбит и премахнат.

След 1991 г. бюстът бе захвърлен наблизо в Морската градина

- Но, този постамент, върху който бе бюстът на вашия водач Георги Димитров не е ли от поругания гроб на благодетеля на Бургас Ал.Г.Коджакафалията? Ще предизвикате буря от недоволство сред всички граждани на Бургас.

- Почти 20 години вече се фалшифицира историята, че бюст-паметникът на Георги Димитров бил поставен върху части от гроба на Коджакафалията. Крайно време е да се изправим и да кажем истината за антифашизма като европейска ценност. Да припомним кои са били борците срещу фашизма, които в този исторически период, когато са загинали осемте възпитаници на бургаския Механотехникум, са били носители на прогресивното и на справедливото.

- На паметната плоча пред механотехникума пише, че те са  борци и срещу капитализма, не само срещу фашизма. Може би заради това е тази остра реакция на десните политици, представляващи днешното мнозинство в управлението на Бургас?

- Точно това искам и аз да кажа. Тях ги дразни думата „капитализъм“, защото  смятат, че този строй е много справедлив. Хващат се за думата „капитализъм“, а не мислят, че именно капитализмът роди фашизма. Тези хора от днешния Общински съвет на Бургас са неофашисти! И като потвърждение на моите думи ще посоча новооткрития паметник в памет на загиналите във войните, в центъра на Средец, от кмета на ГЕРБ Иван Жабов. Не се намери един буден човек, който да оповести, че е гавра сред героите от Първата, Балканската и Междусъюзническата войни да не изпишеш и имената на падналите във Втората Световна война.

Този фотос е на репортер на Флагман и е направен в понеделник – в склад зад механотехникума, където са частите от сваления бюст-паметник на Димитров. Пометникът бе  от дясната страна на сградата на механотехникума до зората на „Демокрацията”, но бе свален и заличен

- Наистина ли липсват тези имена?

- Да, макар жертвите от тази война да са най-многобройни и да има живи сред роднините им все още. Не се изписват, защото се свързват  с лявото движение. Антифашизмът е общочовешка ценност и е признат като идея от цяла Европа! Няма да позволим на днешните политически неграмотници от Бургас, в търсене на политическа изява,  да дописват историята.

След като бе отнесен за повече от 10 години  в склад край Отманлий, гранитният образ бе възроден  в почивната руска база за деца край р.Камчия

Съветници искат премахването на комунистическа плоча от фасадата на Механото

Как 8 имена, петолъчка и причина за смъртта могат да вдигнат БСП за местния вот в Бургас

В категории: Политика


32
Коментара по темата
32.
Требор
19.10.2018 15:25:50
0
4
др.Бояджиев, Вие как се борите срещу капитализъма?
31.
от лудницата в Карлуково
18.10.2018 19:56:32
5
5
Тоя комунистически престъпник, където ломоти само глупости, може ли да каже тия боклуци, чиито имена са върху плочата, колко хора са убили? Защо са ги убили и по чия поръчка?
И изобщо, нека каже какво заслужават тия, които в демократична държава със законно избрано правителство, признато от целия свят (включително и от болшевищките орки в Москва) се разхождат с бомби и пистолети по джобовете и избиват гражданите по своя преценка?
30.
waffen SS
18.10.2018 12:49:52
0
3
Auf der heide bluht ein kleines blumelein.......
29.
Митко Палаузов
18.10.2018 12:45:41
2
7
Тия ломотят едни и същи глупости, защото ако признаят истината, най-вече пред себе си, ще им се доповръща като се погледнат в огледалото, сами ще си надянат въженцето и ще ритнат табуретката. Комунизмът е свинщина, и брътвежите на тоя небългарин го потвърждават!
28.
Петър
18.10.2018 12:44:02
4
7
23-ти,
Знаеш ли какво е фашизъм, та да твърдиш, че в онези години сме изповядвали фашизъм (Държавата, имам предвид)? Ако четеш политическата история на този "антифашист", България е основана 1944 г.
27.
??????
18.10.2018 12:08:24
4
6
Само дърти комунисти, с капаци на очите за новите обществени отношения. Той Аргир си мисли, че още е началник в РДВР-то и може да си прави каквото си поиска, да назначава без образование в системата на МВР, деца на партизани и пияни полковници!
26.
Коментатор
18.10.2018 11:32:20
5
7
Този Аргир трябва да го пратят в онази високата сграда в морската градина с решетките. А паметника на Альоша барабар с целия монумент- в комплекс Камчия.
25.
Георги Димитров - пияницата
18.10.2018 10:47:34
4
8
Тази плоча, както и много други, подобни на нея, трябва незабавно да бъдат демонтирани. Престъпниците-терористи, чиито имена са изписани на плочата са били членове на комунистическата партия и с оръжие в ръце са се борили за свалянето на законно избрано правителство. Целта им е била създаването на комунистическия режим, който впоследствие бе обявен за престъпен от НС със специален закон. Същият закон обявява БКП за престъпна организация.
От всичко това следва, че всеки, който членува (или е членувал) в престъпна организация е ПРЕСТЪПНИК. Така че, задължение на всяка демократична власт е да демонтира плочата с имената на престъпниците-терористи, чиито имена са изписани там.
А това, че досега не са я премахнали е позор и говори сам по себе си....
24.
24
18.10.2018 09:28:42
3
8
този как отклони въпроса,че щял отново да слага паметника на Г.Дим. на постамента от поругания гроб на Коджакафалията. тези един паметник или паметна плоча на истински българин не сложиха и няма да сложат. най им е мил альошата и толбухин.ама как няма да са им мили,след като наготово им дадоха неограничена власт на тях- необразованите и напълно некомпетентни селяни и бачкатори,на децата им и на техните внуци. борили се против капитализма,ама сега нямат нищо против да са баш капиталистите, децата и внуците им в "омразните" САЩ и Запад. как пък никой от тях не емигрира след промените в любимата им Русия
23.
до 21
18.10.2018 08:58:35
4
4
Та не разбрах,сега ли ще идва фашизма или вече ББ го е установил?
22.
жалко
18.10.2018 08:03:09
3
4
Толкова млади прости хора - учили не доучили. Какво знаете за минали времена? С какво се занимавате сега? Към Дракалиев - общински съветник не е професия. Работил ли си нещо или животът ти минава в политиканстване?
21.
Петър
18.10.2018 07:31:26
5
6
В България фашизъм не е имало! Няма какво да се ревизира! Страшното тепърва предстои емигрантино!
20.
emigrant
18.10.2018 07:24:03
7
6
Чета писанията и малко странно, смешно. КОИ от Вас е бил роден преди 1944 г и Кои Ви дава право да ревизирате период в които Ви няма .ФАШИЗЪМ е имало и това е признато в световната история а Вие творите нова.КОИ СТЕ ВИЕ БЪЛГАРИ - малко се осъзнаите , не повтаряите като папагали фрази .ТЕЖКО И ГОРКО на нация която не тачи своето минало и не гледа в своето бъдеще. Както никои не избира къде и кога ще се роди . Жалка картина е фазматологията на новоизлюпените псевдо демократи , на тях да са в центъра на внимание все нови скандали. Нация която уважава себе си, ще уважава и историятаси . КОИ НАРОД МАХА СВОИТЕ ПАМЕТНИЦИ българите а историята е тази която дава повод за размисъл и именно така се учат младите хора , ТАКА , ЧЕ СПРЕТЕ защото Вие сте продукт на една епоха , малко или много Вие сте родени , възпитани в нея. Защото сте много умни - огледаите се в каква среда живеете - каква е ценностната Ви система - има много негативни процеси срещу които следва да работите , да се борите - Вашите деца са зависими от дрога , Вашите деца учат , но нямат реализация , Вашият жизнен статус. А наи страшното е , че Вие насочвате децата си в чужбина , но българино мислеш ли за старините си , това че внуците Ви са далеч , това че във Вашата старост , няма никои около Вас . Да , страшно е а не че някакъв паметник е някъде .
19.
Петър
18.10.2018 06:46:10
5
9
Този изрод няма място в обществени институции!
Прокуратурата няма ли да се самосезира!
Фашизъм не е имало в България!
Една партия в онея времена, на която сте член сега е употребявала непълнолетни, за "равенство"? И, как станаха равни със стожерите на социализма бе изрод? Като им построихте лагери, и ги натикахте за назидание на останалите (аз на това му викам фашизъм)!
18.
Ха ха
18.10.2018 00:12:21
4
5
Да връщат Толбухин само да бутнат онази грозна кооперация дето му зае мястото и станалите смешни кооперации като тази в Славейков до 33 блок на обущаря от средната европейска П. Абе от трите по дългото.
17.
agent 007
17.10.2018 23:19:14
5
1
Да е.ба и простият трол.
16.
Така де
17.10.2018 22:02:24
7
7
Гърбачите от партия ГРОБ са неофашисти свикнали да живеят с кражби и убийства на различните от тях. Те се грижат само за убийци, крадци, мошеници, изнасилвачи, джендъри - себеподобните им. Тая партия трябва да се затрие от лицето на земята!!! Те ще пренапишат историята за да е в тяхна полза и искат да запушат устата на инакомислещите
15.
Дернев
17.10.2018 21:54:41
4
8
Плочата не и е мястото вече там. Всички подобни творения трябва да се съберат на едно място, нещо като музей на Бс във времето, което може да бъде Альоша, покрит в стъклен купол и с някаква подземна част за да има достатъчно място. Да вървим напред,но не с рогата, а с общ интерес. А той може да бъде сано Бс, стойността на когото не се разбира основно от бургазлии. Може би защото е бил управкяван основно от околби селяни. Това трябва да спрем. За това трябеа да се обединим.
14.
14
17.10.2018 21:25:43
1
5
da ne zabrawqme umnite kadri ,koito bulwa BSU....
13.
BUINI PLAMUCI
17.10.2018 21:23:31
0
5
TAKA E ZA SUJALENIE ,W BURGAS SE NASELI S WSQKAKWA PAPLA4 OT CQLA BG.
12.
!!!
17.10.2018 21:21:39
5
12
Горките деца. Комунистите са ги пратили на смърт.
11.
Кольо
17.10.2018 21:16:45
4
12
Предприятията и заводите построени по времето до 1989г. бяха ограбени или фалирани.Но паметниците на комунистите и партизаните стоят.Това означава, че комунизма не си е отишъл,само другарите си смениха цвета.
10.
Бургас
17.10.2018 21:12:24
8
12
Тия мерзавци нямат срама.Какви антифашисти-най-подлите атентатори,излезли в гората на 8..09.44 и слезли на 09.09.44.Обирджии на мандри и водещи подривна дейност срещу държавата,палачи на интелектуалните българи.Наглост до безумие!!!
9.
Бургазлия
17.10.2018 21:00:56
6
7
Всички тия общински съветници от ГЕРБ са стари партийни членове , а сега се изявяват като антикомунисти.Какво падение?Ренегати и боклуци,без капка морал-БСП и ГЕРБ-антинародни политически партии,продажници и предатели.
8.
СССР
17.10.2018 20:27:05
4
6
Аргире, идвам, само ми ПОДСКАЖИ!!!
7.
*********
17.10.2018 20:25:48
2
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
6.
007
17.10.2018 20:22:43
8
13
Крайно време е комунистическите престъпници, погазващи закона, да бъдат своевременно арестувани и след съответната присъда поставени там къдено им е мястото - в затвора.
5.
До4
17.10.2018 20:19:31
5
7
Е.забрави за сибирския диктатор ПутинХайде избирай...
4.
do 1
17.10.2018 20:10:56
7
9
И на неговото място ще сложим ЕВРОПЕДЕРАСТА ФЕРХОЙГЕН или ЧЕРВЕНОКОЖИЯ ДИВАК-РЕЙГЪН.......или ЧЕРНАТА МАЙМУНА ОБАМА...........как може да има такива празноглави индивиди,като тебе...
3.
Д0 2
17.10.2018 20:07:28
11
10
ЕЛА ДА НИ ПОДУХАШ МАЛКО,НАЛИ СИ МНОГО ОТВОРЕН........КРЕТЕН
2.
доктор Менгеле
17.10.2018 19:59:05
10
12
за всички комуняги ще се погрижа подобаващо
1.
Бургазлия
17.10.2018 19:58:38
12
19
Следващата стъпка е да освободим Бургас от паметника на окупатора “Альоша”.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бензодиазепин, амфети, пико, канабис и какво още употребяват шофьорите в Бургаско Бензодиазепин, амфети, пико, канабис и какво още употребяват шофьорите в Бургаско За пореден ден полицейската сводка е пълна със случаи за водачи, хванати да шофират след употреба на наркотични вещества 5 причини да няма романтика във връзката 5 причини да няма романтика във връзката Ако интимността във връзката ви е предимно физическа, имаща за цел да задоволи сексуалното ви желание, но само толкова, имате проблем с романтиката Знаците, че една жена излиза с изневеряващ тип мъж Знаците, че една жена излиза с изневеряващ тип мъж Ето кои са те  Това са най-съвместимите зодиакални съвпадения за Стрелец Това са най-съвместимите зодиакални съвпадения за Стрелец Ако сте Стрелец, който търси любов, помислете за съвместимостта на зодиакалния знак на вашия потенциален партньор Вкусни кроасани „Пълнеж“, с които радвам всеки, който идва на гости у дома Вкусни кроасани „Пълнеж“, с които радвам всеки, който идва на гости у дома Вижте рецептата И на втора инстанция : 20 г. затвор за Семерджиев причинил ужасяващата катастрофа на „Черни връх“ И на втора инстанция : 20 г. затвор за Семерджиев причинил ужасяващата катастрофа на „Черни връх“ Това заявиха адвокатите на двете жертви Хариет и Христина Радев наградил тайно с орден „Стара планина“ дъщерята на италианския президент Радев наградил тайно с орден „Стара планина“ дъщерята на италианския президент Имала "изключително големи заслуги за двустранните отношения между Република България и Италианската република" Синоптици обявиха прогнозата до края на април, ще се завърне ли топлото време Синоптици обявиха прогнозата до края на април, ще се завърне ли топлото време За утре на места е обявен жълт код Божков заобиколи Магнитски - участва на изборите с други партии вместо с „Българско лято“ Божков заобиколи Магнитски - участва на изборите с други партии вместо с „Българско лято“ ЦИК регистрира коалиция под името "Център" Маргините вдигат сватба - Мария Маринова се сгоди Маргините вдигат сватба - Мария Маринова се сгоди Племенницата им Мария се похвали с диамантеното бижу за над 5000 лева
Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки Осъдиха българин за изнасилване в Лондон Осъдиха българин за изнасилване в Лондон Престъплението било разкрито благодарение на добрата система за видеонаблюдение в британската столица Желанието на Иран да се сдобие с ядрено оръжие било най-голямата заплаха за света Желанието на Иран да се сдобие с ядрено оръжие било най-голямата заплаха за света Израелският президент Ицхак Херцог призова "свободния свят" за общи действия дори и да се бие, ако е нужно Чудо в Газа, бебе е спасено от утробата на убита жена при израелски удар Чудо в Газа, бебе е спасено от утробата на убита жена при израелски удар Младата палестинка е загинала, заедно със своя съпруг и дъщеря им при атаката на град Рафах
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори