×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как 8 имена, петолъчка и причина за смъртта могат да вдигнат БСП за местния вот в Бургас


Как 8 имена, петолъчка и причина за смъртта могат да вдигнат БСП за местния вот в Бургас
Тая плоча е за сваляне и да иде в музея, смята писателят Митко Иванов (вдясно). Това мнение взриви лидера на червените Николай Тишев
15 Октомври 2018, Понеделник, 20:13 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Как за 30 години никой не сети, а изведнъж сега - преди местните избори, стана трън в очите на ГЕРБ, пита депутатът от БСП Николай Тишев


Докладната на бургаските общински съветници от групата на ГЕРБ бившия Реформаторски блок, за която писахме днес, вече взриви града. Те поискаха премахването на паметна плоча, монтирана на фасадата, при самия главен вход на Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника (Механото), на която са изписани имената на „загинали в борбата с капитализма и фашизма възпитаници на училището“.

Тази плоча е там от тоталитарно време и е важно да се уточни, че това са имената на хора, загинали в разцвета на живота си – млади мъже, някои от които дори ненавършили пълнолетие, паднали в борба за нов, по-справедлив обществен строй, представляващ според част от обществото днес в Република България „престъпен режим“.

Съветници искат премахването на комунистическа плоча от фасадата на Механото

„Обикновено в този период от историята на България, комунистите са изпращали по „задачи“ млади момчета, които не са навършили 18 г., защото законът тогава не е позволявал те да получат най-тежкото наказание – смъртното. Тези хора на практика са жертва не на борбата с капитализма и фашизма, а на същата тази, считана вече за престъпна идеология. Според мен мястото на плочата е в музея“, коментира за Флагман.БГ писателят и общественик, запознат подробно с историята на Бургас – Митко Иванов


Плочата представя имената на "загиналите в борбата срещу капитализма и фашизма. Атанас Д. Романов 1911-1942; Борислав Н.Витанов 1922-1944; Георги К.Апостолов 1914-1943; Георги Г.Джендов 1923-1944; Иван Ст.Немцов 1926-1944; Кънчо Хр.Драгинов 1910-1942; Мален П.Даев 1923-1944; Трайко Т.Траев 1927-1944

В края на 2016 г. депутатите от предходното НС приемат изменение в Закона за обявяването на комунистическия режим в България за престъпен.

Още в първите негови алинеи се казва:

Всички държавни органи, техните териториални звена, органите на местно самоуправление, публично-правни организации, физически или юридически лица предприемат действия за преодоляване на тежкото наследство от комунистическия режим, в това число, но не само, като:

Т.1 Премахват от публични места собствените им или намиращи се в тяхно владение символи, лозунги, фотоси, надписи и др. знаци и премети, създадени през комунистическия режим в негова възхвала, или във възхвала на организации по чл. 1., сред които Българската комунистическа партия (включително нейните предшественици), нейните ръководни дейци или на режима 09.09.1944г. до 10.11.1989 г.

Т2. Могат да предоставят на Музея на социалистическото изкуство всички произведения на изкуството, в това число скулптури, паметници, картини, фотоси и др., пресъздаващи образи, персонажи или събития от историята на Българската комунистческа партия или от периода 09.09.1944-10.11.1989 г.


Казусът с въпросната паметна плоча обаче се задълбочава, защото БСП съзря в това грозна провокация

„Тя не пропагандира, а просто упоменава  хората от антифашистката съпротива, които са загинали за една чиста идея. Навсякъде по света те се смятат за герои. Още повече, че въпросните борци са били възпитаници на Техникума. Виждам, меко казано, предизборно заиграване с емоциите на хората от страна на ГЕРБ. Вече 30 години общински съветници от настоящия обществен строй ходят на откриването на учебната година в ПГМЕЕ (бившето ТМТ) и на никой не му правеше впечатление тази плоча. Приемаше се като жест към историята. Изведнъж, само година преди местните избори през 2019 г., решиха, че е голям проблем. Ще сбъркат жестоко, ако посегнат към паметта на града ни“, коментира пред репортер на Флагман.БГ депутатът от ПГ „БСП за България“ Николай Тишев.


На това място до началото на 90-те години бе бюстът на Георги Димитров. Върху фундамента от гроба на Бащата на Бургас - Ал.Г.Коджалафалията, в средата на миналия век е бил поставен обликът на комуниста Георги Димитров. В момента единственото останало, са части от надгробния паметник на Коджакафалията.




Това са единствените запазени части от паметника, върху които е издълбано името на Вожда Димитров.

В думите му има резон, тъй като във въпросната плоча, за разлика от паметника на Георги Димитров (на когото между другото преди 1989 г. е бил именуван и прочутият Механотехникум),  няма пропаганда.  „Нито пише да се следва техния пример, нито, че това, което са правили непременно е добро или лошо – просто паметна плоча“, уточни още Тишев.

Въпреки всичко, законът би следвало да се спазва, категоричен е обаче Митко Иванов, известен с  десните си политически възгледи.

Сесията е насрочена за 30 октомври, но преди това въпросната докладна записка ще е повод за сериозни дискусии по време на постоянните комисии, които започват от утре.

Очаквайте подробности!

В категории: Бургас


Флагман.БГ Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата 25/04/2024, Четвъртък 09:21 0
19
Коментара по темата
19.
фенчо
16.10.2018 21:53:21
4
3
Какъв е този Иванов, че да се опитва да изтрие историята.. Нали си направихте мемориалчето до дупката. Хайде чиба, фашист долен.
18.
Бургас
16.10.2018 13:37:54
3
5
Пяна им излиза на устата на бесните комунисти, готови са на кървави убийства, също като бащите или дядовците си!
17.
до комунистическия престъпник № 16
16.10.2018 11:17:03
4
6
Не! Тия хора не са умирали за България. Те са умирали за СССР, за да бъде ПОРОБЕНА България от ЧЕРВЕНИТЕ ФАШИСТИ. Тия хора са престъпници-терористи, тръгнали с оръжие в ръце да събарят законно избрано правителство, за да го заменят с марионетно такова, обдлужмащо имперските мераци на Болшевишка Русия. Тия хора (и тия които оцелаха от справедливо възмездие) изолираха България от модерния свят и я превърнаха в болшевишка кочина, обграденя с бодлива тел и граничари-убийци. Всички знаем какво стана, като се махна бодливата тел и стрелящите на месо граничари по хора, които искаха да се откъснат от кочината в която превърнаха България включително и тия бандити, изписани на паметната плоча. Всички по-читави и предимно млади хора напуснаха комунистическия кенеф. Те предпочетаха тежкия живот на емигранта, отколкото да стоят в кочината, подготвена за тях от терористите, чиито имена стоят на плочата. А, относно комунистическите манипулации, че видите ли тия разбойници имали някакви убеждения - ами че тия от Ислямска държава и от Ал Кайда да не би да са нямали убеждения? Разбира се, че са имали. И те като комунистите смятат, че тяхните убеждения са най-правилни и че трябва да отрежат главите на всички, които не са съгласни с тях. И това са правили тия от плочата - рязали са глави на тия, които не са искали да продадат България на Русия. Вие комунистите и ислямистите почти нямате разлика. Вие сте престъпници-терористни и паметници на такива не може да има в една "бяла" държава! Толкова!
16.
идея
16.10.2018 09:17:28
5
6
До тази плоча ли опряхте бе нещастници, историята не се променя с бутането на мавзолея, нито с бутането на кой да е паметник нито с белите петна в учебниците... срамота е.. млади хора да не познават историята. Паметниците тр да стоят за да показват и напомнят какво не бива отново да се случва. Но никой не е по велик от историята. В целия град има още мн паметни плочи същите като тези... защо не ги махнете. Махнете целия пантеон в морската градина. Махнете альошата айде да видим! Тези хора... каквито и да са по убеждения са умирали за България. Колко от вас сега биха го направили? Вече стана ежедневие хора да умират под път и над път затова явно... не ви прави впечатление... или сте станали мн безчувствени, към род, родина и отечество! Позор... жалкото е че някой като е почнал да ви подменя историята, ще ви подмени и децата и самите вас без да се усетите и тогава като загубите нац. идентичност... ще бъдете вече едно нищо!
15.
Бургазлия
16.10.2018 08:15:14
5
9
И паметника на съветската армия окупатор трябва да се махне
14.
LPk
16.10.2018 08:08:26
3
4
1. Какво мислят учениците по въпроса ?
2. Това е история. Жалко за младите хора отдали живота си за някаква идея.
3. Техникумът вероятно има много по-важни проблеми за решаване. Нивото явно е спаднало. Слаба подготовка и реализация.
13.
jafo
16.10.2018 06:25:15
4
8
Тишев, кой е този "по -справедлив строй"? Самата дума строй не предполага нито свобода ,нито справедливост и това историята го доказа, не само в България. Видяхме кое за вас е справедливото! Видя се в България, Чехия , Унгария, Словакия, Литва , Латвия , Естония, Полша. Крайно време е да разберете , че марксизма не е наука-фундамент , а просто една наплюнчена теория.
12.
*********
16.10.2018 06:15:01
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
11.
Сър
16.10.2018 01:05:55
4
4
Постановката, че комунистите използват ненавършили 18 г. за да не ги съдят, нещо издиша - двама от младежите са убити преди тази възраст....
10.
*********
16.10.2018 00:34:07
3
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
9.
до № 7
16.10.2018 00:20:41
5
8
Да го духаш, червен безмозъчен фашист!
8.
JimmyWolf
16.10.2018 00:18:54
6
5
Шибаните геЙберасти и деформатори да си правят надгробни плочи. Ще им ги сложим в ЦГГ, където им е мястото.
7.
а барнете плочата
15.10.2018 23:28:15
8
4
Ще хвърчат фашистки глави
6.
Писна ми
15.10.2018 22:48:11
3
6
Само ми натрапвате името на някакъв драскач. Веднъж го пишете художник, веднъж поет, утре ще е сигурно историк. Аман от него и такива като него. Нищо не правят. Само врява вдигат, за да станат популярни. Утре и в нечия листа ще го видите. Как все се намират хора дето от всичко разбират, не знам. За мен това са хора без работа. Аз от работа главата не мога да си вдигна, а тия все си кроят сензации. Аман вече
5.
да
15.10.2018 21:28:24
3
5
се направи референдум
4.
Бургазлия
15.10.2018 21:13:49
4
12
ЗА КОМУНИСТИТЕ ЗАКОНИТЕ НЕ ВАЖАТ, ТЕ СА СВИКНАЛИ ДА ГИ ПОГАЗВАТ!
3.
КИКИМОРА
15.10.2018 21:13:09
5
6
Митко Иванов съвсем, ама съвсем е изтрещял и не виждам как изобщо има хора дето му се връзват
2.
Ох
15.10.2018 21:04:31
5
10
Ох, на тия комунисти само избори са им в главата....
1.
D.S.
15.10.2018 21:04:21
6
4
Тъжно ...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
ГЕРБ-СДС и ДПС свалиха кворума за започване на заседанието, за да спасят Росен Желязков ГЕРБ-СДС и ДПС свалиха кворума за започване на заседанието, за да спасят Росен Желязков След 30 минути ще има нова регистрация Обединението на левицата зациклило заради Ваня Григорова? Вземала еднолични решения Обединението на левицата зациклило заради Ваня Григорова? Вземала еднолични решения Не се разбрахме и по отношение на политиката, приоритетите и кадровото обезпечаване на представителството в изборите, каза Костадин Паскалев Тошко Йорданов: Кирил Петков е лицемер, снощи късаше ризи, а днес спаси Росен Желязков Тошко Йорданов: Кирил Петков е лицемер, снощи късаше ризи, а днес спаси Росен Желязков Кворумът се провяла, Росен Желязков ще спаси поста си  Дебора с покъртително признание, паник атаките я съсипват, а организма й не разграждал алкохола Дебора с покъртително признание, паник атаките я съсипват, а организма й не разграждал алкохола Попфолк дивата разказа как е катастрофирала и призна, че вечерта се пила 4-5 чаши вино в комбинация с приспивателно  Ще отложат ли с още една година либерализацията на пазара на тока? Ще отложат ли с още една година либерализацията на пазара на тока? Премахването на регулираните цени ще доведе до тежки социални проблеми Протест пред Съдебната палата в София, близките на загиналия Филип настояват за справедливост Протест пред Съдебната палата в София, близките на загиналия Филип настояват за справедливост Организирано е и шествие до пешеходната пътека, където беше прегазено момчето Народното събрание остава без председател? Свалят Росен Желязков в последния работен ден Народното събрание остава без председател? Свалят Росен Желязков в последния работен ден ПП-ДБ и БСП му показаха "червен картон" Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете
Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса Козирогът и Телецът да си пазят парите, а Стрелецът да внимава с храната! Козирогът и Телецът да си пазят парите, а Стрелецът да внимава с храната! Хороскоп за деня – 25 април 2024, четвъртък Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори