×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Държавата реже здравеопазването в Бургаско – областта се готви за бунт


Държавата реже здравеопазването в Бургаско – областта се готви за бунт
Бившият депутат от ГЕРБ Семир Абумелих (горе) и настоящият народен представител от ОП Георги Колев алармират за проблема
Тема в развитие
виж още
скрий
30 Април 2018, Понеделник, 11:28 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов

На 3 май проблемът с проекта на новата Национална здравна карта ще се обсъжда при областния управител


От няколко години местните власти в Бургаско се опитват да стимулират развитието на здравеопазването в региона. Проектът за новата Национална здравна карта (НЗК) обаче като че ли връща времето назад и тези усилия може да се окажат напразни. За това алармират здравни експерти и то не само от региона.

Тревогата е голяма. Затова и на 3 май при областния управител на Бургас е планирано събиране на здравни специалисти и управители на лечебни заведения, научи „Флагман“.
Целта е да се даде отпор на Министерството на здравеопазването и да се направи корекция на числата в новата Националната здравна карта, проектът за която бе публикуван за обществено обсъждане на 24 април.
В рамките на месец може да се изпращат възражения до ведомството.


Основният проблем е, че са намалени леглата за лечение на болести, които са често срещани в областта и за които Бургас има специалисти. Това ще наложи по-ограничен лимит за отпускане на средства от Националната здравноосигурителна каса.

Бившият бургаски депутат от ГЕРБ Семир Абумелих, който е собственик на лечебни заведения, коментира пред „Флагман“: „Предложението за здравна карта, касаещо Бургас, е абсолютно дискриминационно, защото свалят повечето дейности в Бургас, които ги има от години. Те просто ще изчезнат и се пренасочват към София.“

По думите му, в случая е направена измама: „Ако попиташ министерството - защо в Бургас са намалени леглата, ще ти отговорят – "не е вярно, господине, в Бургас дори са увеличени леглата". Което е вярно, но са увеличени легла за дейности, които са измислени. А съдова хирургия, инвазивна кардиология, реанимация, тежката медицина, нещата, които ние ги развиваме в Бургас, са отрязани тотално и са пренасочени най-вероятно към София. Това е абсолютно недопустимо за нас.“

Абумелих смята, че това обезценява усилията за развитие на здравеопазването в региона.
„Ние толкова години се мъчим да развиваме медицината в областта, привличаме лекари от цялата страна, за да живеят и да работят в Бургас, и това да не се вземе в предвид и да ни върнат в първи клас – това е недопустимо“, коментира бившият народен представител.

Промяната в числата по здравната карта той описва образно така: „Като ти кажат, че по инвазивна кардиология имаш по 10 легла, вместо 20, ти не можеш да приемеш 20 пациента. Ти имаш 10 пациента – точка по въпроса!“

Семир Абумелих смята, че целта е изкуствено насочване на пациенти към столицата, както и  че определянето на броя на леглата за различните области се прави погрешно - „на исторически принцип, а не на принципа как ще се развива всяка област“.

Абумелих е категоричен, че Бургас е най-развиващата се област в страната в момента и отсича: „Не аз го казвам, а статистиката на държавата го казва. И трябва да се предвиди какво ще е бъдещето в тази област, а не да я върнеш 5 години назад.“

Според бизнесмена, целта на здравната карта е контрол на разходи. Преразход в Бургаска област обаче нямало, за разлика от други области.

Семир Амумелих пита и защо София получава 5,5 промила легла на глава от населението, а Бургас – 3,9.
Защо софиянецът ще има по-добър достъп до здравеопазване от бургазлията, питам аз. На какво основание е тази дискриминация? Защо за цялата страна да не е 4,5 или 5 промила и всички да се стремят да стигнат до тази цифра? Затова – да се вкара разум в тази тема, защото това касае всички ни“, зове бившият депутат.

Абумелих е гневен: „На какво основание е дискриминиран бургазлията? Един да ми каже на какво основание – и аз съм съгласен.  Аз искам да разбера – на бургазлията какво му липсва? Или самият бургазлия, като стане софиянец, става друг човек вече? Това да ми го обяснят! Ако бургазлията, като стане софиянец, става по-добър човек, да се каже официално.“

Бургас обаче може да получи подкрепа от парламента. Зам.-председателят на Комисията по здравеопазването Георги Колев – софийски депутат от „Обединени патриоти“ (представител на НФСБ), се оказа добре запознат с казуса.
Според него проектът на новата Национална здравна карта е проблемен за цялата страна.

„Обаче Бургас е особена област. В Бургаска област се изсипват 2 милиона човека лятото. За тези 2 милиона човека трябва да имаш легла на разполагаемост“, коментира пред „Флагман“ Колев.

По думите му леглата трябва да бъдат подсигурени, но те сами по себе си не могат да лекуват: „Трябва да има лекари за това. На тези лекари не можеш само лятото да им платиш заплати. Трябва да ги поддържаш през годината, защото лекарите знаете, че са недостатъчни. Не достигат никъде, сестрите – по същия начин. Излиза, че когато България се пренесе в Бургас и Варна, ние трябва да подсигурим на това население, което отива за 2-3 месеца, допълнително медицински грижи.“

Според Колев, на територията на Бургас има голямо строителство и съответно – много работници, които пребивават целогодишно в областта.
„Излиза, че това също не е предвидено. Когато тези неща не са предвидени в картата, те дразнят“
, смята Георги Колев.

Той също алармира за неправилни пропорции по отношение на видовете лечения, които са заложени в проекта на НЗК.
„Знаете ли, че това, което област Бургас е поискала от здравеопазването като необходимост за покриване на летния сезон и за задоволяване на гражданите, не е изпълнено. Леглата там, където има добри специалисти, са намалени, а са дадени легла, за които нито има осигурени специалисти, нито има нужда те да бъдат в Бургаска област“, коментира народният представител.

Според него потенциалът на морския регион по отношение превенцията на заболявания също не е адресиран.
Знаете ли, че физиотерапията и рехабилитацията спестява луди пари на населението, на хората, на държавата, на семейството? Тя е издигната в култ в Германия, в Холандия, а тук се смята, че тя е дейност, която не трябва да се извършва. Защо? За да може да има повече заболели хора, повече инвалиди - и трябва да бъде орязана. Бургаска област има безценна инфраструктура, има и минерални води, има край морето и специализирани заведения с чудесна апаратура, прекрасни специалисти, които могат целогодишно да посрещат и поемат хората. Създава се заетост целогодишно“, казва Георги Колев.

По думите му пациентът предпочита най-добрата апаратура.
„Нищо, че е зима – пак на море може да отиде и там да си извършва раздвижването или освобождаването на болката. Това също не е предвидено“, недоволен е депутатът от „Обединени патриоти“.

Изводът според него е, че специалистите, лекарите, заведенията и пациентите в Бургас не са питани, за да се получи ясно, точно и реално задоволяване според нуждата от лечение.
Депутатът се чуди защо трябва тепърва да се протестира срещу заложените числа.
„Някакъв администратор решава, че трябва да видоизмени тези нужди. Дори не ги е питал. Ако така караме, само за да се намираме на работа и който протестира, ще получи, а който не протестира... Но в края на краищата потърпевш е пациентът. Защо той да е виновен? Докога ще си правим експерименти на гърба на пациента“, пита народният представител.

По информация на „Флагман“ недоволството в Бургаско е голямо и се консолидира. Първото по-сериозно действие ще е събирането на 3 май при областния управител Вълчо Чолаков. Там се очаква да се обсъди какви протестни действия да се предприемат като начало.

В категории: Здраве , Бургас


Флагман.БГ Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка 02/05/2024, Четвъртък 22:00 1
Май ще е прекрасен за 4 зодии
Май ще е прекрасен за 4 зодии 02/05/2024, Четвъртък 21:20 0
23
Коментара по темата
23.
До 15
08.05.2018 13:04:00
0
0
Като сте здрави, какво правите по болниците. Научете се да се грижите за здравето си превантивно и тогава спокойно ще си умирате по къщите, а не по болниците.
22.
*********
03.05.2018 16:56:46
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
21.
Ох милия
30.04.2018 22:25:54
5
1
Ми прав е Абумелихчо. Как така ще му орязват най-скъпоплатените пътеку. Той тез болници що ги е строил. Да лекува хората ли? Да бе, вервайте си. И за каква. И за каква кардиилогия ми говори, като всички знаем, че кардиолози в Бургас няма. Не че има и други доктори де. Тук са чичко паричковци. В София претлед, при това обстоен струва 50 лв. В Бургас също, но при недоучило 'докторче'. Аре бегайте крадци и мошеници.
20.
*********
30.04.2018 20:17:24
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
19.
Аман от запознати
30.04.2018 19:12:20
1
9
Проблема на българина е че е компетентен по всичко.
За жалост прав е Иво Христов сегашният Материал в 90% не става за нищо.
Чета коментарите и все повече се убеждавам тук е останал само боклука и старците.
Мушмороците дето драскат тук хабер си нямат как се обслужват пациентите в така наречените развити страни и че първо питат дали си си платил и после те лекуват, че здравните осигуровки са в пъти по големи от тук и че ако не си осигурен умираш.
Този дето е писал за кражбите сигурно най много краде.
Тигъре, коте недое....ано, има 5 болници в Бургас имаш избор.
Аааадето пък ще закрива болници абе аланкоолу ти в час ли си, кво ще ти направят в спешния център, най много да те поръсят с чемшира.
Тоя па с мафията ГЕРБ, то другите не са. Всяка партия е пълна с милионери и техните лакеи.
Просто самолета и дим да ни няма многознайковците дето драскат ще останат щото там оттатък те са неспособни да съществуват.
18.
ха ха ха
30.04.2018 18:54:17
0
2
Баси смешниците сте в този сайт.
17.
НЗОК РЗОК ВИК ФИФА ФАФА И ФУФА
30.04.2018 18:29:17
1
1
Много крадът там у Бургас ,уе чуек ,затова намаля потока .само комисионери с елки .
16.
Binev
30.04.2018 18:11:59
0
1
Аз лично слагам кардиологията в УМБАЛ Бургас на първо място
15.
Тигър
30.04.2018 18:03:35
5
6
За бога, братя и сестри никога не отивате в дева Мария. Здрави влизате умрели излизате. Товае хотел пълна палач.
14.
Aaaa
30.04.2018 17:40:28
5
4
В Бургас трябва да има само 1 малка болница с 2-3 спешни центъра. Другите болници да ги закрият или да работят извън касата и всякакви държавни и общински субсидии. Не трябва да има отделения, НИКАКВИ, освен за спещна помощ. Плановите операции в Сф или Турция. Така ще има по-голям контрол и ще се съкратят 50% от лекарите, с което ще има повече пари за истинска медицина. Да ги махат всички гнили ябълки. Не може да искаш пари без да предлагаш нищо. Лекарите са най-големите убийци в момента!
13.
А дее
30.04.2018 17:39:37
4
2
В Бургас трябва да има само 1 малка болница с 2-3 спешни центъра. Другите болници да ги закрият или да работят извън касата и всякакви държавни и общински субсидии. Не трябва да има отделения, НИКАКВИ, освен за спещна помощ. Плановите операции в Сф или Турция. Така ще има по-голям контрол и ще се съкратят 50% от лекарите, с което ще има повече пари за истинска медицина. Да ги махат всички гнили ябълки. Не може да искаш пари без да предлагаш нищо. Лекарите са най-големите убийци в момента!
12.
*********
30.04.2018 17:39:19
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
11.
А
30.04.2018 17:14:42
0
4
Кога и къде, ама не вярвам.
10.
Аман
30.04.2018 17:12:12
3
9
В Бургас ще е най добре да се закрият всички болници .Да се дадат парите за хеликоптери и площадка и при нужда -само в София.Само спешна помощ нека да остане !През последните два месеца се уверих ,че болниците само смъкват пари по здравна каса ,а помощ -никаква!
9.
така е...
30.04.2018 16:51:11
2
12
Истината е че лекарите вече на са лекари , а едни големи търгаши, пък и добри медицински специалисти в Бргас вече няма.Затова всички се лекуват с София и леглата се отпускат за там.
8.
Васил Левски говори
30.04.2018 15:44:43
3
11
Всичките да си ходят , боклуци! Лекарската мафия вън, закриване.
7.
Д
30.04.2018 15:31:07
2
8
Всички такива синдикати и мафии трябва да се забранят.
6.
Истината
30.04.2018 15:30:04
9
3
Глупостите на комунизма още подържат една глупава система която се разпада.
Предлагам да се върнем към 100% капитализъм без глупости и здравни каси за да е ЯСНО кое колко струва!!!!
Стига комунистически лигавщини.
Много добре знаем че социализма само банкрутира.
Истоната е че в Бургас населението От стари хора е колко спрямо младите?
Същото е със детските градини.
Всеки да си плаща за да може да стане ясно колко доктори може да обслужват са си сложат цените и така.

Лигавета все искате някой да ви плаща ама този някой БАЩИТЕ вече го банкрутира като ходиха на кафе и почивки.
5.
Mafia GERB
30.04.2018 15:05:16
4
17
НЕ Държавата, а мутрите от ГЕРБ режат здравеопазването в Бургаско и в ЦЯЛА България, защото усещат, че краката им се клатят, идват нови избори и ще трябват много пари за да ПАЗАРУВАТ мангали и дебили - гласоподаватели
4.
Така де
30.04.2018 14:45:53
2
8
Ако бяхме по-нормална държава мафията щеше да спестява данъци чрез здравните застраховки, като така ивнестират пари в лечение на болните. Сега мафията инвестира в спортисти и прочие схеми, в които отиват парите вместо дънъчната система. Спорт Тото трябва да е Здраве Тото. Вече не е комунизъм , в който има безплатно здраве и трябва да се търсят алтернативни източници на пари за здравната система
3.
Баце
30.04.2018 14:45:30
4
9
Боеко нали ви каза ме е заради чърчил и сталин толкова зле положението. Кво ще протестирате мгадна матрялска сган.
2.
*********
30.04.2018 14:43:37
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
1.
Емии
30.04.2018 14:40:25
4
15
За войната с Турция не трябва да останат много бургазлии, които да се бунтуват.. Англичаните казаха, че имат интерес към Босфора и искат да направят чифт с Гибралтар!!! Истина е, че в Бургас няма лекари и трябва да се закриват болници и отделения. Ппц в Бургас трябва да се наблегне на кардиология и неврология, а останалите да ходят в Сф или Пловдив при планови лечения. Така да се намалят кражбите от системата. В Бургас има много болници, които нищо не вършат!!!! Няма смисъл от толкова отделения, от които пациентите излизат по-зле. Аз лично нито една болница в Бургаско не мога да похваля
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка Никога не изневерявайте на себе си 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват Мъжете следят за това дали имате общи интереси и хобита Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Изминаха 9 години - черното БМВ на бургазлията влачи 40 метра детето, без да спре Май ще е прекрасен за 4 зодии Май ще е прекрасен за 4 зодии Вижте кои са късметлиите Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Ето кои са те  Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Отговорът на председателя на образователната комисия НС Красимир Вълчев Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Астрономите предупреждават, че въпросното изригване ще окаже влияние на навигационната система в някой райони по света Държавната хазна излиза от релсите Държавната хазна излиза от релсите Приходите от корпоративни данъци намаляват Внимание, кърлежи: Вижте съветите на здравните власти Внимание, кърлежи: Вижте съветите на здравните власти Ето как да използвате репелент
Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори