×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • След 15 май в Царево и Ахтопол няма да се строи
  • Жълт код за значителни снеговалежи е в сила за 14 окръга на Румъния
  • 64-годишна жена загина при пожар в Сливен
  • Дългът на България за 2023 г. е 23.1% от БВП
  • Започва консервация на постамента на Паметника на съветската армия в София
  • Двама души са ранени при нападение с автомобил в Йерусалим
  • Отбелязваме Международния ден на Земята
  • Разследват смъртта на сърна в Старозагорско
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ето защо ще трябва да търсите лекар за детето си в Сливен или Стара Загора и кой заложи мината с Националната здравна карта (ВИДЕО)


Ето защо ще трябва да търсите лекар за детето си в Сливен или Стара Загора и кой заложи мината с Националната здравна карта (ВИДЕО)
В Министерството на здравеопазването са преброили Бургаска област само с жителите по постоянен адрес, не отчитат тези по настоящ, работещите през летните месеци, както и над 3-те млн.туристи, каза Вълчо Чолаков
Тема в развитие
виж още
скрий
03 Май 2018, Четвъртък, 09:58 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимка и видео: Иван КОЛЕВ

Бургаска област се готви за протести, ако ни изтикат при аутсайдерите в здравеопазването

Грешна методика е сбъркала цялата концепция и заложила мината на Национална здравна карта (НЗК), която разбуни духовете. Припомняме, че за Бургас се предвижда драстичното ограничение на леглата в хирургията, педиатрията и АГ отделенията (ВИЖТЕ НАШАТА ТЕМА В РАЗВИТИЕ).

Около това становище се обединиха представители на 13-те общини от региона, пациентски и неправителствени организации, които по инициатива на областния управител Вълчо Чолаков заседаваха извънредно днес. Чрез губернатора те ще депозират своето възражение в Министерството на здравеопазването.

„Базата за определяне на всички условия и критерии за изработването на Националната здравна карта стъпват на неверни данни за населението на Бургас . Отчитат се 412 хил.души, но това са само регистрираните по постоянен адрес, няма ги тези по настоящ адрес, които не са никак малко. Не се отчитат работещите през летните месеци, както и туристопотока, а знаете, че само през летище Бургас минават над 3 млн.пътници. Всички тези хора са потенциални ползватели на здравни услуги”, подчерта Вълчо Чолаков.

Вергиния Цанова, зам.-директор на РЗИ категорично се противопостави на предложението за намаляване на леглата за ключови заболявания. 

Отрязани са хирургия, педиатрия и АГ отделения, а в същото време се завишава допустимия прием за заболявания, които изобщо не се лекуват. Безкрайно объркана стратегия, която изобщо не отчита здравно-демографските характеристики на областта. А в Бургаско от 2016 година има ръст на раждаемостта, наблюдава се и ръст на населението под 17-годишна възраст, което ако се запази като тенденция говори за подмладяване на населението”, каза д-р Цанова.

Тя маркира и друг интересен факт. Изцяло изключени от НЗК са пет лечебни заведения.  Комплексния онкологичен център в Бургас, който лекува хиляди онкоболни и разполага с изключително модерна апаратура и специалисти, Центъра за психиатричното здраве, Центъра за кожно-венерически заболявания, СБР Мари и СБР Национален комплекс, филиал Поморие. „Надявам се да е техническа грешка, защото ако не е – ще има голям проблем”, подчерта Цанова.

Зам.-директорът на РЗИ съобщи и друг изключително спорен факт.

Средната осигуреност на легла за страната е 4,61 на 1 000 души население, но за Бургас е 3,77 промила, което нарежда региона ни на едно от последните места.

Ако трябва да се отчитат и регистрираните по настоящ адрес, както и туристите коефициентът ще падне много под 3 промила. „Категорично е нужно преразглеждане и промяна на методологията”, подчерта д-р Цанова.

Д-р Лорис Мануелян, зам.-кмет на Бургас с ресор здравеопазване алармира, че ако отрязването на приема се запази ще се обезсмислят усилията, които са положени за развитието на този сектор в последната десетилетка. Според д-р Мануелян е използван безкрайно консервативен подход, стъпващ на исторически принцип.

„Както знаете в исторически план Бургас винаги е бил ощетен по време на здравеопазването, ако сме направили голяма крачка през последните 10 години, сега ни ограничават. А Бургас е град, който ще се развива", каза зам.-кметът на Бургас.

Припомняме, че ограничението на приема означава едно – дори и пациентът да е здравноосигурен, ако се надвиши квотата, а това обезателно ще се получи при тези показатели, ще трябва да се търси здравно заведение в някоя от съседните области – Ямбол, Сливен, Стара Загора, Пловдив или Варна. Ситуацията е особено деликатна, защото в случая става въпрос за три изключително важни отделения - педиатрични, акушер-гинекология и хирургия.

Ако доводите на кметовете и пациентските организации не бъдат възприети след 23-ти май, когато изтича срокът за обществено обсъждане на стратегическия документ със сигурност ще последват сериозни протестни действия.

Подозренията са за чиновнеческа некомпетентност, която ще нанесе тежки вреди на цялата Бургаска област в следващите три години - срокът за действие на НЗК. Другият вариант е явен лобизъм на висши служители на МЗ, прокарващи интересите на болници в други райони в страната.



В категории: Темида


10
Коментара по темата
10.
до № 9
03.05.2018 16:47:47
0
10
И целия подкупен антораж на РЗИ да си ходи заедно с ПАШАТА
9.
*********
03.05.2018 16:40:49
0
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
8.
вьх вьи 4ууеек
03.05.2018 16:34:13
0
15
След 2020 сьс СПИРАНЕ на евросредствата бУРГАС няма как да се развива поради простата причина че НЯМА нито едно отворено предпритие завод цех фабрика нещо което да произвежда продукт с висока/и ли що годе добра/ добавена стоиност кьдето да РАБОТЯТ хиледи млади хора .
7.
Bill
03.05.2018 16:18:47
0
8
Гледам тази жена на снимката и си викам, или тя или аз сме за психиатрия?
6.
ОхОх
03.05.2018 15:51:24
0
6
Абе вие да не се занимавате със смехотерапия? Кат видях таз леля, ме напуши на смях.
5.
Така де
03.05.2018 15:44:52
0
7
Реват , че ГРОБАРИТЕ пренасочват парите към по-близките им другарчета, а не реват за бургаските пациенти. Във всички, без изключение Бургаски държавно-общински и частни болници се гледа на пациента като касичка и нямат никакъв интерес да го излекуват, а да го направят хронично болен , за да им е редовен клиент или да го убият и да вземат комисионна
4.
Така де
03.05.2018 15:36:29
2
12
Какво здравеопазване има в Бургас??? Тройкаджии и схемаджии са бургаските пишман лекари!!! По-добре да закрият всички болници в Бургаско, да оставят само 1-2 спешни центъра, а бургазлии да се лекуват в Истанбул по здравна каса!!! Аз съм ЗА закриване на болниците и поне 50% уволнение на лекари!!! Само източват касата изр**одите им долнопробнии. Боя им е малко на тая мръсна сг***ан. А, че партия ГРОБ иска да избива бургазлии няма място за съмнение!!!
3.
Моляяя
03.05.2018 15:22:04
2
16
Че ние и сега ходим в други градове да се лекуваме? Аз лично не разбирам защо трябва да има в Бургас 10 болници, в които да има по 1 специалист и то на повикване?

Общината да направи една голяма съвременна болница с всички специалисти и 24-часов режим на работа. А не в понеделник върви в Първа, в сряда в Меден Рудник, в петък в Лайфа - и така - по цял ден бургазлии обикаляме от кабинет на кабинет из целия град, за да стигнем до специалист.
2.
Запознат
03.05.2018 14:41:49
0
8
Да не се правят на ударени, а да попитат СБР Несебър и депутата патриот Колев?
1.
Въпрос
03.05.2018 14:34:50
2
20
Що не се сещам за нещо, до което правителствата Борисов 1,2 и 3 са се докоснали и да не са нанесли "тежки вреди"?!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Симеон Дянков очаква победа на ГЕРБ на изборите със значителна преднина Симеон Дянков очаква победа на ГЕРБ на изборите със значителна преднина Бившият финансов министър се похвали, че е преподавал на Кирил Петков в Харвард Пепи Еврото искал да залее прокурор с киселина Пепи Еврото искал да залее прокурор с киселина Илиана Кирилова обаче отказа да коментира скандалните снимки с пудела и пачките с пари, имало за това забрана Бензодиазепин, амфети, пико, канабис и какво още употребяват шофьорите в Бургаско Бензодиазепин, амфети, пико, канабис и какво още употребяват шофьорите в Бургаско За пореден ден полицейската сводка е пълна със случаи за водачи, хванати да шофират след употреба на наркотични вещества 5 причини да няма романтика във връзката 5 причини да няма романтика във връзката Ако интимността във връзката ви е предимно физическа, имаща за цел да задоволи сексуалното ви желание, но само толкова, имате проблем с романтиката Знаците, че една жена излиза с изневеряващ тип мъж Знаците, че една жена излиза с изневеряващ тип мъж Ето кои са те  Това са най-съвместимите зодиакални съвпадения за Стрелец Това са най-съвместимите зодиакални съвпадения за Стрелец Ако сте Стрелец, който търси любов, помислете за съвместимостта на зодиакалния знак на вашия потенциален партньор Вкусни кроасани „Пълнеж“, с които радвам всеки, който идва на гости у дома Вкусни кроасани „Пълнеж“, с които радвам всеки, който идва на гости у дома Вижте рецептата И на втора инстанция : 20 г. затвор за Семерджиев причинил ужасяващата катастрофа на „Черни връх“ И на втора инстанция : 20 г. затвор за Семерджиев причинил ужасяващата катастрофа на „Черни връх“ Това заявиха адвокатите на двете жертви Хариет и Христина Радев наградил тайно с орден „Стара планина“ дъщерята на италианския президент Радев наградил тайно с орден „Стара планина“ дъщерята на италианския президент Имала "изключително големи заслуги за двустранните отношения между Република България и Италианската република" Синоптици обявиха прогнозата до края на април, ще се завърне ли топлото време Синоптици обявиха прогнозата до края на април, ще се завърне ли топлото време За утре на места е обявен жълт код
Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки Осъдиха българин за изнасилване в Лондон Осъдиха българин за изнасилване в Лондон Престъплението било разкрито благодарение на добрата система за видеонаблюдение в британската столица Желанието на Иран да се сдобие с ядрено оръжие било най-голямата заплаха за света Желанието на Иран да се сдобие с ядрено оръжие било най-голямата заплаха за света Израелският президент Ицхак Херцог призова "свободния свят" за общи действия дори и да се бие, ако е нужно Чудо в Газа, бебе е спасено от утробата на убита жена при израелски удар Чудо в Газа, бебе е спасено от утробата на убита жена при израелски удар Младата палестинка е загинала, заедно със своя съпруг и дъщеря им при атаката на град Рафах
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори