×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин
  • Петър Стойчев преплува Гибралтарския пролив
  • Политически игри във Вашингтон - Камарата на представителите ще гласува отделни проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел
  • Ценова секира за българите заради Шенген, над 1 милиард лева е загубата за страната ни
  • Времето се променя, вижте какво ни очаква днес
  • Военно летище за F-16 в Хмелницка област е било атакувано от руснаци
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Дебатът на Флагман.Бг! Архитекти с апел за запазване на автентичността на една от най-ценните бургаски сгради


Дебатът на Флагман.Бг! Архитекти с апел за запазване на автентичността на една от най-ценните бургаски сгради
Бившата Мъжка гимназия е един от ценните образци на архитектурния модернизъм и това я прази изключително ценна, смятат архитекти
Тема в развитие
виж още
скрий
25 Октомври 2017, Сряда, 09:45 ч.
Автор: Флагман.бг

Много граждани настояват сградата на Френската да бъде запазена такава, каквато са ни я оставили нашите деди

Преди близо два месеца Флагман.Бг започна дискусия за бъдещето на фасадата на една от най-емблематичните сгради на бургаското образование – ПМГ „Акад.Никола Обрешков” и Гимназията по романски езици „Г.С.Раковски”, или бившата Реална гимназия, както я знае по-старото поколение.

През 2018 година Общината ще кандидатства с проект за реконструкцията на зданието и най-важният въпрос е дали да се запази 80-годишният бял камък на фасадата, като се възстанови, или да се поставят плоскости, идентични с тези по новата сграда на иновативното ОУ „Ал.Г. Коджакафалията” и спортния корпус. 

Дискусията на Флагман.Бг получи огромен обществен отзвук. Много граждани настояват тази уникална сграда да бъде запазена такава, каквато са ни я оставили нашите деди.
Идеята този въпрос да бъде решен от училищното ръководство срещна сериозен  отпор, тъй като тези хора не са компетентни да се произнасят по такъв въпрос.

Свои поддръжници има и идеята за съвременна облицовка на зданието, защото така ще се завърши архитектурният ансамбъл и сградата ще придобие модерен вид.

Днес свой апел до кмета на града Димитър Николов, до Общинския съвет, ръководството на гимназията и бургаската общественост са изпратили група „Български архитектурен модернизъм“. В него авторите са изложили своите виждания за запазването на автентичния вид на Гимназия на Бургас.
Ето и тяхната позиция:


Апел
във връзка с планиран ремонт
на сградата на бившата Мъжка гимназия в Бургас

Уважаеми Госпожи и Господа,

Сградата на Профилираната гимназия по романски езици „Г.С. Раковски“ и ППМГ „Академик Никола Обрешков“ (бивша Мъжка гимназия) е един от ценните образци на архитектурния модернизъм от периода между двете световни войни в Бургас. Тя е една от най-големите обществени сгради в Бургас в тази стилистика, представя специфични за епохата похвати, което я прави ценна част от архитектурната и строителна история на града.

През годините на своето съществуване сградата, проектирана от известния архитект Храбър Попов (1938-42 г.), е претърпяла различни промени (пристройка, подмяна на дограма и др.), но все още пази духа на междувоенната архитектура и строителна практика от периода. Важна стилистична характеристика е фасадната облицовка – партерът е изпълнен с тъмен грубо обработен камък, който контрастира с бялата гладка облицовка на горните етажи – често прилаган похват при обществените (и в частност училищните) сгради от 1930-те и 1940-те години. Специфични за представителния вид на сградата са решението на централния вход с елегантно подвеждащи извити фасадни стени, и широките прозорци на класните стаи, осигуряващи обилното им осветяване. Оформлението на последния атичен етаж създава характерна „рамка“ на композицията – изтеглен навътре ред от по-малки прозорци. Тези похвати са материални показатели за историческата ценност на зданието на бившата Мъжка гимназия и я превръщат във важна част от културната памет на Бургас – град, който има всички основания да се гордее със своето минало. Съществено за всяка културна ценност е запазването на нейната автентичност.

Обичайната практика при ремонти на училищни сгради в България и проектът за унифициране на външния вид на училището в Бургас със съвременната съседна постройка за спорт са притеснителна индикация, че това материално културно наследство може да бъде загубено. Поставянето на каквато и да е изолация върху каменната облицовка ще погуби автентичния вид на сградата и ще компрометира нейните безспорни характерни естетически достойнства. Редица изследвания и тополотехнически експертизи през последните няколко години отхвърлят нуждата от саниране на фасадни стени с изолация, чиято трайност е не повече от 10 години, особено при масивни сгради отпреди Втората световна война. Съвременните технологии позволяват различни енергоефективни мерки без унищожаване на фасадните стилистични характеристики – например, чрез вътрешна високоефективна мазилка.

България трябва да опазва достойно своето културно наследство. В Бургас има отлични примери за спасяване на образци на модерната архитектура – като бившето Морско казино, успешно адаптирано наскоро в културен център.
Надяваме се, че сградата на ППМГ „Академик Никола Обрешков“ и ПГРЕ „Г.С. Раковски“ ще бъде още един от тези добри примери на осмислена грижа за културното наследство в Бургас. Подобно действие би имало важен образователен и възпитателен ефект за следващите генерации, на които сме призвани да предадем съхраненото културно наследство на страната.

С уважение,
група „Български архитектурен модернизъм“ – Васил Макаринов и Теодор Караколев
д-р арх. Любинка Стоилова – член на DOCOMOMO International
23.10.2017

В категории: Бургас


9
Коментара по темата
9.
do 3
25.10.2017 17:32:09
0
2
Ами затова питам-защото на нас като ученици във френската ни се казваше,че сме наследници на реалната гимназия,т.е.Реалната гимназия е станала Френска гимназия преди някои от другите училища.Иначе не знам сега какво е положението ,но преди 17 години падаха прилепи от пердетата.
8.
до 6
25.10.2017 15:46:24
1
4
Чакат го да падне, че проектите за кооперации вече са готови
7.
до 1
25.10.2017 15:41:16
2
4
Щот ЖЕНАТА на кмета преподава математика в ПМГ
6.
baihui
25.10.2017 15:40:57
0
5
А какво става с Немското училище на ул "Кирил и Методи" ???!
5.
Бургазлия
25.10.2017 15:28:42
1
5
Събаряйййй, знаете ли какми хубави кооперацийки ще спретнат там кметските галеници...
4.
До 789
25.10.2017 15:08:56
5
1
Защото ПМГ винаги е била много по-реномирана от "Френската".
И в ПМГ винаги се е влизало с по-висок бал от "френската".
3.
До 1
25.10.2017 14:32:03
0
3
Това е мъжката гимназия, ако трябва да тръгнем от самото начало. Докато аз учех - първи випуск на Математическата гимназия, в тази сграда беше и Английската гимназия, освен Реалната, защото Френската още я нямаше.
Мои познати учеха в Сливен във Френска гимназия.
2.
въпрос
25.10.2017 14:11:55
0
6
Не може ли да помислим малко и за ремонт вътре в класните стаи? Виждали ли сте в какъв ужасен и меко казано неугледен вид са....слагани са картони, за да не се виждат тухли и др.конструкции!!!
1.
789
25.10.2017 14:00:19
0
6
Защо винаги слагате на първо място математиците(с цялото ми уважение към тях).По наше време ни казваха,че сградата е на бившата реална гимназия,сега "Френската"....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 качества на мъжа, без които една умна жена няма да се съгласи да бъде с него 6 качества на мъжа, без които една умна жена няма да се съгласи да бъде с него Интелигентните жени са привлечени от мъже, които имат ясни цели и се стремят да ги постигнат с упоритост и решителност Обсъждаме етажен паркинг под или над пазара „Краснодар” в Бургас Обсъждаме етажен паркинг под или над пазара „Краснодар” в Бургас Текат анкети с граждани за това къде и как да се построят такива съоръжения, особено в жк „Възраждане”, каза Пламен Димитров, управител на ОП "Транспорт" Това са най-добрите кулинари сред зодиите Това са най-добрите кулинари сред зодиите Ето кои са те  Кокосов чийзкейк без печене - толкова е лесен за приготвяне Кокосов чийзкейк без печене - толкова е лесен за приготвяне Вижте рецептата 10 знака, които показват, че в дома ни е натрупана отрицателна енергия 10 знака, които показват, че в дома ни е натрупана отрицателна енергия Ако усетим, че чувството на хармония и баланс е изчезнало от дома ни, трябва да вземем мерки Разследват българи за източване на социални обезщетения в Нидерландия Разследват българи за източване на социални обезщетения в Нидерландия Според доклади става дума за организирана схема Колко често трябва да чистим хладилника? А четката за зъби? Колко често трябва да чистим хладилника? А четката за зъби? Минаването с прахосмукачка и кърпа за прах съвсем не изчерпва битката с мръсотията и бактериите у дома Haд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac. Haй-зaceгнaти ceĸтopи: тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Haд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac. Haй-зaceгнaти ceĸтopи: тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Ha втopo мяcтo в нeгaтивнaтa cтaтиcтиĸa ce нapeждaт Финaнcoви зacтpaxoвaтeлни дeйнocти Лили Иванова хвърли око на ресторант „Кралско село“, превръща го в културен център Saloon Li Лили Иванова хвърли око на ресторант „Кралско село“, превръща го в културен център Saloon Li Фондацията на певицата е изпратила искане до зам.-кмета на Бургас да вземе апетитния терен в Морската градина под наем за 10 години Кредитът за ремонт гълта 17 бона лихва Кредитът за ремонт гълта 17 бона лихва Преобразяваме гарсониерата с 35 000 лв.
Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ "Селестиал Джърни" има 630 каюти, 7 ресторанта и 8 бара Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Хамидин Моктар Кан завършва висше икономическо образование у нас - в УНСС Гърция въвежда 6-дневна работна седмица Гърция въвежда 6-дневна работна седмица В същото време на служителите ще се изплащат допълнително 40% от дневното им възнаграждение за шестия ден, а ако е празник – 115% ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран Причината е атаката с дронове срещу Израел Потопът ли започна? Дубай е под водата Потопът ли започна? Дубай е под водата Стотици пътници са блокирани на летището в емирството заради пороите Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти  Полицията разгони протестиращи Джо Байдън бил умствено пригоден за президент Джо Байдън бил умствено пригоден за президент  Президентът няма никакви увреждания, заяви главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд  пред подкомисията по бюджета Илон Мъск спрял Starlink за Украйна, за да не се стигне до ядрен удар Илон Мъск спрял Starlink за Украйна, за да не се стигне до ядрен удар  Милиардерът предупредил Володимир Зеленски, че опитът да си върне Крим ще доведе до масова смърт Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Става въпрос за забавените ремонти в района на блоковете 15-16 и 25-28 Над 200 животни загинаха в пожар в зоопарк на полуостров Крим Над 200 животни загинаха в пожар в зоопарк на полуостров Крим Спасени от огнената стихия са само две мечки
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня - Гинке, мъжът ми отиде за риба и вече втори ден го няма... Сигурно ми изневерява с някоя.
- Ееее, Данче, защо все най-лошото си мислиш? Може да се е удавил.
Виц на деня Виц на деня - Бабо, много ли обичаш цветята?
- Да, мила, защо?
- Тате каза, че скоро ще гушнеш букета.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Купих си къща с технология "умен дом"! Докато бях на работа, къщата напуснала страната!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори