×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Сградата на Френската гимназия в Бургас не е паметник на културата, двама човека ще решат съдбата й


Сградата на Френската гимназия в Бургас не е паметник на културата, двама човека ще решат съдбата й
Радостина Георгиева(вдясно) и Красимир Стоянов(вляво) ще имат тежката дума за една от емблематичните сгради на Бургас
Тема в развитие
виж още
скрий
27 Октомври 2017, Петък, 09:04 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

80-годишният бял камък е същинско богатство, да не допуснем унищожаването му, зоват водещи български архитекти

Дебатът за спасението на 80-годишния бял камък на сградата на Френската гимназия и ПМГ в Бургас, започнат от Флагман.бг(ВИЖ НАШАТА ТЕМА В РАЗВИТИЕ), продължава.

След като водещи български архитекти се обявиха за запазването на автентичната фасада на зданието на бившата Мъжка гимназия, становище взеха и експертите от Община Бургас.

От администрацията уточниха, че сградата се нуждае от спешен ремонт и средства могат да се осигурят по Оперативните програми. Решението каква ще бъде фасадата - ще се вземе от двамата директори - Красимир Стоянов на ПМГ "Акад.Никола Обрешков"и Радостина Георгиева, директор на ГРЕ "Г.С.Раковски".

Общината е поставила условие да се избере проект, който да доведе до оползотворяването на подпокривните пространства и изграждането на кабинети по астрономия и други специализирани науки. 

Ето какво е становището на Община Бургас:

По инициатива на Училищните настоятелства бе изготвен доклад за енергийна ефективност. Той констатира очевидното, че радиаторите в сградата, която не е регистрирана официално като архитектурен паметник, са стари, тръбите амортизирани, отоплителната система недостатъчно икономична и ефективна. Покривът също има нужда от сериозен ремонт и топлоизолиране.

Въз основа на енергийното обследване двамата училищни директори заедно възложиха изготвянето на проект за обновяване. Той се изработва в момента. В него се разглеждат две хипотези. Първа - да се постави върху фасадата външна изолация, като тази на разположените в близост и ансамблово свързани Спортен корпус и ОУ "Коджакафалията". Втора - при която се поставя вътрешна топлоизолация.

Когато проектирането даде двете решения, ръководствата на двете училища и специалисти в тази област ще преценят и изберат най-доброто.

Настояване на Община Бургас е в разработката да се заложи и оползотворяване на неизползваеми сега подпокривни пространства, в които могат да бъдат настанени кабинет по астрономия и други специализирани такива.

До края на тази година се очаква да завърши проектирането, а след това тепърва може да се кандидатства с готовия проект, с надеждата да се осигури външно финансиране.

Община Бургас вече се погрижи за превръщането на близкото старо сиропиталище в най-модерното основно училище в България и построи нов спортен корпус на три етажа. Тя заявява, че ще подкрепи най-доброто решение за сградата, предложено от ръководствата на двете училища и проектанта.

В категории: Просвета


21
Коментара
21
Коментара по темата
21.
b2
30.10.2017 11:06:48
0
2
А Общината не я ли интересува облика на сградата след санирането? Значи за цветовете на новите сгради в к-с Зорница можеше да се връщат проекти, защото зеленото не било достатъчно зелено, а сега за толкова важни неща ще се изнижат!!!
20.
Велимир Иванов
28.10.2017 13:02:50
0
3
Естествено, че зависи с какви материали. Но да се твърди, че вътрешна изолация е вредна за здравето е технически неграмотно.
19.
фр
28.10.2017 08:55:30
1
1
Казвали са ми,че облепянето отвътре е вредно за здравето,а децата са там по цял ден в подготвителен клас.Или зависи точно с какви материали е извършено,но така ми е казвал технически грамотен човек.
18.
18
27.10.2017 23:09:22
1
6
Ananieva natiska dvamata direktori da izberat plastmasovata oblicovka. Obqsnqva im kolko dobre shte si sinhronizira s dvete sasedni sgradi. tova e s cel kradene na pari. Ima li nqkoi ot chetqshtite, koito da vqrva, che shte ostavqt dvama direktori da vzemat reshenie za sgradata???? Anani shte si izmie racete s direktorite i tova e. Na burgaskite direktori vsichko im diktuva Anani. Vinagi gi zaplashva, che shte ima mnogo chakashti za tehnite rabotni mesta.
17.
Велимир Иванов
27.10.2017 23:02:34
0
5
И понеже много малка част от коментиращите простия бял камък са наясно с нещата, да поясня - никой не иска отмяна на санирането. Санирането повечето българи свързват с лепене на стириопор и плоскости отвън. Проектът, който се изработва предвиждацялостна подмяна на топло- и електроинсталацията. Това може да се съчетае с вътрешна изолация, като през 21 век има достатъчно ефективни елементи за това. Цялостна подмяна с три камерна или пет камерна дограма в най-студените сектори. Отвън - реновиране на камъка, премахване на кабели и други загрозяващи фасадата елементи. ТАка отвън ще блесне с цялото си класическо достойнство, което излъчва. Да, директорите определено са под натиска на зам-кмета по образование и култура, да те никога няма да го признаят, както и тя. НО ако са хора, които обичат града си, които държат на архитектурната му памет и ако действително са хора на 21 век, мислещи и с достойнство ще изберат правилния вариант за запазване на автентичния вид.
16.
12
27.10.2017 22:47:51
0
3
obshtinata natiska direktorite da izberat ploskostite!!!!!!! direktorite shte izberat tova, koeto im kazva obshtinata.
15.
Велимир Иванов
27.10.2017 22:37:01
1
5
Относно безкрайно невежите коментатори, за които това е просто бял камък, а плоскостите на спортната зала са върха на модерността, просто помълчете. Невежеството не е повод за гордост. Аз се свързах с групата "Български архитектурен модернизъм от 20-те, 30-те и 40-те години на XX век" с молба за становище относно сградата. Становището е изработено със съдействието на арх. Любинка Стоилова - специалист по теория и история на архитектурата на XIX-XX век и представител на България в Международния научен комитет за културното наследство на ХХ век към Международния съвет за паметниците на кулутурата и забележителните места - ИКОМОС. До тук с това дали е ценна за града или не. Жалко е, че са малко хората в този град, които ценят историческата памет на градската си архитектурна среда. И този, който вземе решението в полза на облепянето със смешните и в никакъв случай модерни плоскости - липсата ви на визия за модерност е потресаваща, ще извърши посегателство именно върху архитектурната памет на Бургас. Общината си измива ръцете чрез двамата директори.
14.
Велимир Иванов
27.10.2017 22:24:31
2
5
Апел

във връзка с планиран ремонт

на сградата на бившата Мъжка гимназия в Бургас

Уважаеми Госпожи и Господа,

Сградата на Профилираната гимназия по романски езици „Г.С. Раковски“ и ППМГ „Академик Никола Обрешков“ (бивша Мъжка гимназия) е един от ценните образци на архитектурния модернизъм от периода между двете световни войни в Бургас. Тя е една от най-големите обществени сгради в Бургас в тази стилистика, представя специфични за епохата похвати, което я прави ценна част от архитектурната и строителна история на града. През годините на своето съществуване сградата, проектирана от известния архитект Храбър Попов (1938-42 г.), е претърпяла различни промени (пристройка, подмяна на дограма и др.), но все още пази духа на междувоенната архитектура и строителна практика от периода. Важна стилистична характеристика е фасадната облицовка – партерът е изпълнен с тъмен грубо обработен камък, който контрастира с бялата гладка облицовка на горните етажи – често прилаган похват при обществените (и в частност училищните) сгради от 1930-те и 1940-те години. Специфични за представителния вид на сградата са решението на централния вход с елегантно подвеждащи извити фасадни стени, и широките прозорци на класните стаи, осигуряващи обилното им осветяване. Оформлението на последния атичен етаж създава характерна „рамка“ на композицията – изтеглен навътре ред от по-малки прозорци. Тези похвати са материални показатели за историческата ценност на зданието на бившата Мъжка гимназия и я превръщат във важна част от културната памет на Бургас – град, който има всички основания да се гордее със своето минало. Съществено за всяка културна ценност е запазването на нейната автентичност.Обичайната практика при ремонти на училищни сгради в България и проектът за унифициране на външния вид на училището в Бургас със съвременната съседна постройка за спорт са притеснителна индикация, че това материално културно наследство може да бъде загубено. Поставянето на каквато и да е изолация върху каменната облицовка ще погуби автентичния вид на сградата и ще компрометира нейните безспорни характерни естетически достойнства. Редица изследвания и тополотехнически експертизи през последните няколко години отхвърлят нуждата от саниране на фасадни стени с изолация, чиято трайност е не повече от 10 години, особено при масивни сгради отпреди Втората световна война. Съвременните технологии позволяват различни енергоефективни мерки без унищожаване на фасадните стилистични характеристики – например, чрез вътрешна високоефективна мазилка.България трябва да опазва достойно своето културно наследство. В Бургас има отлични примери за спасяване на образци на модерната архитектура – като бившето Морско казино, успешно адаптирано наскоро в културен център.Надяваме се, че сградата на ППМГ „Академик Никола Обрешков“ и ПГРЕ „Г.С. Раковски“ ще бъде още един от тези добри примери на осмислена грижа за културното наследство в Бургас. Подобно действие би имало важен образователен и възпитателен ефект за следващите генерации, на които сме призвани да предадем съхраненото културно наследство на страната.

С уважение,

група „Български архитектурен модернизъм“ – Васил Макаринов и Теодор Караколев

д-р арх. Любинка Стоилова – член на DOCOMOMO International

23.10.2017
13.
Велимир Иванов
27.10.2017 22:23:51
0
0
https://www.peticiq.com/bs
12.
бивш възпитаник
27.10.2017 20:08:58
0
4
Едното лице от общата снимка е доста комерсиално и със сигурност ще избере интереса какъвто и да е той.Моите деца няма да учат там,понеже аз имам лоши спомени-взех си уроците на живота за несправедливи оценки на едни и подарени високи на други.Не,че и по другите училища картинката е по-различна...
11.
до 10
27.10.2017 14:56:33
6
2
Това ,че сградата е стара ,не я прави старинна ,нито е с някаква архитерктура кой знае каква,обикновенна сграда с бял камък !!!
10.
Въпрос
27.10.2017 14:48:11
1
6
Абе, като сте толкова модерни, сигурно пътувате из Европата! Къде сте видели санирани или облепени с плоскости старинни сгради! Да си модерен, не означава да не цениш изграденото преди теб!
А иначе нека ремонтират покрива и всичко останало.
9.
запознат
27.10.2017 11:38:57
10
8
Каква архитектурна стойнст има този камък - не може да всичко да сме контра бе хора . Тези деца заслужават една нормална сграда -топла,чиста ,уютна.Стига с комисионни и злоба за това ,че някой иска да направи нещо хубаво и модерно.Да бяхте станали вие директори ,кметове и управляващи -празноглави дърдорковци . Вечно недоволни
8.
gradski
27.10.2017 11:34:00
3
8
Kакво значение има, че ще надупчат камъка... Нали трябва да се опънат комисионите.
7.
до 5
27.10.2017 11:22:48
0
3
Това има ли някакво значение ???
6.
morski
27.10.2017 11:11:55
2
15
Сградата трябва да се запази в автентичния си вид, нека я ремонтират, но да запазят камъка. Би било проява на вандализъм да се надупчи фасадата и да се покрие с някакви плоскости. Трябва да пазим и ценим архитектурното си наследство, то е част от културата ни. Дано директорите вземат разумно и зряло решение, това е един тест за тях, а за всички ни.
5.
?
27.10.2017 10:56:57
2
5
Радостина Георгиева защо е вече Костадинова?
4.
родител и възпитаник
27.10.2017 10:46:14
13
4
Да се ремонтира .Този камък иначе трябва да се почиства , а това не е правено от моите ученически години около преди 25 години. Нека вървим напред , защо да нямаме една модерна и красива сграда. А колкото до директорите мисля ,че са най-успешните в града.
3.
На баба врачка, унуката
27.10.2017 10:37:16
2
18
Фърлях боб и излезе, че Общинарите от "бял камък" не се интересуват. Тях ги "топлят" комисионните и ще спечели този проект които осигури повече милиони и изпълни поръчката спусната от Чичко кмет Слънце. В противен случай ще се отвори работа на РИО Бургас, а послушната Герберка В. Илиева ще обяви конкурс за овакантените, горе посочени, директоски места?
2.
възпитаник
27.10.2017 10:35:36
5
21
В никакъв случай да не се разваля автентичния външен вид!
1.
roditel
27.10.2017 10:32:00
13
9
Сградата трябва задължително да се ремонтира , и вътре и вън . Нека се върже със стила на съседните две.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци БСП ще вдигне резултата си на предстоящите парламентарни избори, ще ни подкрепят и разочаровани гласоподаватели на ПП-ДБ Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Не повече от 20 секунди са нужни, за да се изпрати запитване за съответното лекарство Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Дамян Дамянов бе прикован на легло и инвалидна количка след прекаран инсулт И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева
Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори