×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Роберт Фицо дойде в съзнание след тежката операция
  • Ето какво време ни очаква днес
  • Откриват мащабен форум на Google в София
  • Радев ще удостои с Почетния знак на президента изявени български дейци
  • Путин пристигна в Китай на държавно посещение
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ще стане ли ТИМ монополист на въздушния транспорт в България


Ще стане ли ТИМ монополист на въздушния транспорт в България
Фрапорт, заедно с компании от орбитата на "Химимпорт", взе на концесия бургаското летище през 2006 година. Сега консорциумът е на път да поеме и столичната аерогара
18 Май 2016, Сряда, 12:13 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Фрапорт (с ТИМ) е на път да вземе концесията и на летище София
Концесионерът на летищата в Бургас и Варна - „Фрапорт“ е фаворит за поемането и най-голямата аерогара в страната – летище „София“. Това твърдят няколко независими един от друг източници, до които Флагман.бг днес се допита. Думите им се потвърждават и от лидера на ДСБ Радан Кънев, който при свое посещение във Варна провъзгласи „Фрапорт“(с ТИМ) за почти сигурен нов концесионер на летище „София“.

Припомняме, че Министерски съвет вчера одобри откриването на процедурата, но допълнителни подробности по условията и изискванията за кандидати така и не бяха одобрени. Транспортният министър Ивайло Московски така и не отговори на въпрос на Флагман.бг: Ще има ли ограничение за участието на „Фрапорт“ в процедурата, за да не превърне компанията в монополист?

„Ще видите всичко до десетина дни”
, лаконичен бе Московски, визирайки, че това е срокът, в който концесията ще бъде обнародвана в Държавен вестник, и в официалния вестник на Европейската комисия.(ВИЖ ПОДРОБНОСТИ)

Източници, пожелали анонимност, обаче припомнят, че Московски преди няколко дни съобщи, че интерес към концесията на летище „София“ има от страна на „Фрапорт“. В случая той визираше компанията-майка в Германия, която в България, както е известно, си партнира с фирми от орбитата на „Химимпорт“.

В процедурата се очаква да участват и още няколко изключително интересни компании. По информация на „Капитал дейли“ сред по-сигурните кандидати е Ferrovial Airports, която оперира 4 летища в Обединеното кралство, сред които и летище Heathrow. Траен интерес има и от турската Limak, която е в обединението, изграждащо новото мегалетище на Истанбул. Първоначален интерес е деклариран и от операторът на сегашното летище Ataturk - TAV, но той не е потвърден. С голяма вероятност може да участва и операторът на летището в Дъблин. С по-малък шанс са операторите на летище Мюнхен и френската Vinci Airports. Интересът от страна на Цюрих е непостоянен, а по думите на министър Московски имат още от летището в Лион, катарци, китайци, турци.

Припомняме, че по време на управлението на Тройната коалиция, „Фрапорт“ в партньорството с “БМ Стар”, фирма, която е част от „Химимпорт“, нае за 35 години летищата във Варна и Бургас срещу сумата от едва 3 млн.евро.

Концесионерът се ангажира и да внася в държавния бюджет годишни отчисления от летищните такси. Договорът обаче изглежда заробващ. В радиус от 150 км се забранява да има друго летище, ако то не е с прякото участие на „Фрапорт“. Заради това и най-вероятно ще пропадне идеята за карготерминал в Равнец, който да обслужва бъдещата индустриално-логистична зона.

Очакваните приходи от летище "София" са много по-добри - 1,2 млрд.лв. за 35 години. Половината от сумата трябва да бъде внесена авансово при подписването на договора, като парите ще отидат за оздравяването на БДЖ.

Любопитна подробност е, че сред най-големите длъжници на летище „София“ е авиопревозвачът „България еър“(също част от "Химимпорт"), който дължи, според твърдения на конкурентни компании над 30 млн.лв.на летището. Ирландският нискотарифен авиопревозвач "Райънеър" дори се закани, че ще сезира Европейската комисия заради нелоялната конкуренция.

В категории: Бизнес


16
Коментара
Флагман.БГ 5 неща, които мъжете силно искат 5 неща, които мъжете силно искат 16/05/2024, Четвъртък 22:00 0
Флагман.БГ Бременна ли е тази фолк певица Бременна ли е тази фолк певица 16/05/2024, Четвъртък 20:40 4
Флагман.БГ Никога не пръскайте парфюм върху косата си Никога не пръскайте парфюм върху косата си 16/05/2024, Четвъртък 20:21 0
16
Коментара по темата
16.
Лилия
24.05.2016 14:15:34
2
0
Монополисти няма как да станат по ред причини. Като започнем, че се явява Фрапорт, а не Химимпорт. Като продължим, че това не са единствените летища в България. И като се стигне до фактит, че става въпрос за концесия, а не продажба.
15.
хвърчилан
23.05.2016 08:35:28
4
0
Аз пък харесвам новите летища, колкото и злоба да се лее. Да не забравяме, че българското участие е минимално, тоест родните баровци са безгласна буква. Фрапорт са си немци, работят с немски стандарти и се вижда.
14.
Паркинг
19.05.2016 11:29:46
5
2
Не може да се влезе в летището нито с кола нито с автобус-вижте си таксите за паркинг-в света няма толкова скъп паркинг както в бургас
13.
Пътник
19.05.2016 11:24:19
4
1
Посочете ми една нова услуга в новия терминал на летище Бургас-никаква! дори няма ръкави...само един хамбар направиха-голяма инвестиция няма що
12.
Да
19.05.2016 11:21:06
1
3
Браво на Иван Колев и на Флагман! Това е истината!
11.
Гадове такива
19.05.2016 11:19:53
4
4
Огромни инвестиции?!-чисто кожудерство!!! Варна и Бургас вече са най-скъпите летища- и като такси и като наеми и като услуги паркинг таксита и какво ли не-цените дори във фришопа са надути до повръщане ГАДОВЕ
10.
Бояна Димитрова
19.05.2016 11:01:25
3
3
Не разбирам, докога родните ни "ЖУРНАЛИСТИ" ще продължават са си пишат без да си направят труда да проверят истината. Г-н Колев, информацията за условията концесията на Варна и Бургас, както и приходите, които държавата получава от концесионера Фрапорт Туин Стар са публични.
9.
Стефан Цонев
19.05.2016 10:50:57
3
2
Г-н Колев, вие сте пълен олигофрен. Поне да си бяхте направили труда да прочетете ГФО на Фрапорт ТСЕМ АД за да не пишете подобни платени глупости.
8.
Ивелин
19.05.2016 09:46:45
3
5
Откакто Фрапорт е концесионер на летищата във Варна и Бургас, са направени огромни инвестиции и е отбелязан сериозен ръст на пътници.

Дали са фаворити не е сигурно. Спекулациите са много. Ще видим след 4 месеца кой е дал най-добрата оферта.
7.
до тим
19.05.2016 09:26:41
3
3
Ти си толкова не на ясно с задълженията и тяхното погасяване, че дано не си вземал заеми!
6.
Атанас
18.05.2016 21:11:58
2
9
Струва ми се, че в желанието си да заинтригувате читателите с гръмко заглавие прибързвате доста. Все още не са известни подробностите около процедурата, както и изискванията за кандидатите, а вие вече правите сметка дали някой няма да стане монополист. Много прибързано, а и като гледам източниците Ви - няколко анонимни източника и Радан Кънев, които е готов да каже и направи всичко само да е в светлината на прожекторите, съм леко раздвоен по отношение на достоверността им. Реално погледнато Московски си го е казал най-точно, че до десетина дни ще стане ясно всичко, а предположенията преди това са си просто безпочвени съчинения. По отношение на работата на Фрапорт в двете морски летища, няма как да не се отрази, че летищата са коренно променени и то към добро. Направиха много инвестиции, като и резултатите им не закъсняха и всяка година отчитат ръст на пътниците. Виждам, че сте обърнали внимание и на нападките на Райънеър към националния превозвач по отношение на дълга им към летищото. За него има разбирателство между летището и превозвача, за това как и на какви части да бъде погасяван, но и не виждам нищо нередно в това при едни сериозни бизнес отношения, понякога да има забавяне от една страна и разбиране от другата.
Относно очакваните приходи от въпросната концеси и идеята на правителството да спасява обреченото според мен БДЖ, никак не одобрявам идеята, тъй като смятам, че това е наливане на пари в кофа без дъно.
5.
тим
18.05.2016 20:53:27
6
5
Закривай!!! не става държава от това, ще вземат летище София и ще са напред 60 милиона които дължaт досега за обслужване. Ебаси абурдистана
4.
Илиев
18.05.2016 17:38:02
9
7
Аз си мислех, че имате някаква по-сериозна информация, а то Радан пак е изцепил поредната глупост. Не знам този човек, не се ли усеща, че вече никой не го взима на сериозно и на следващите избори още по-малко проценти ще събере. Колкото до концесията, нека да я вземе, който е по-достоен. Все пак морските летища под тяхно управление са си много добре, но не смятам, че имат интерес към софийското, защото цената е главоломна.
3.
Джон и Иван
18.05.2016 15:24:08
8
11
Бягайте от България !
2.
Препатил
18.05.2016 14:55:14
5
25
Освен ниски заплати-и бачкане до припадък.
Каква е тази пазарна БГ икономика,когато гарантира частни монополи?!?
Булгаристан-абсурдистан.
1.
....
18.05.2016 13:59:44
5
21
Софиянци да се готвят за ниски заплати. Освен ако специално за тях не им оставят привилегийки.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Преписването невъзможно? Над 800 квестори на матурата в Бургаско Преписването невъзможно? Над 800 квестори на матурата в Бургаско Момичета, които се явяват на държавният зрелостен изпит, споделиха, че се надяват да им се падне „Приказка за стълбата“ Изтеглиха Вариант 15 на матурата по български език Изтеглиха Вариант 15 на матурата по български език Над 50 000 дванайсетокласници се явяват на първия задължителен зрелостен изпит Драмата в Пловдив приключи, барикадиралия се бивш полицай се предаде Драмата в Пловдив приключи, барикадиралия се бивш полицай се предаде След цяла нощ убеждаване от психолози и с полицаи, той не е изпълнил заканата си Извънредно! Осъдeн на доживотен затвор за убийство на родителите си полицай се барикадира в дома си (СНИМКИ) Извънредно! Осъдeн на доживотен затвор за убийство на родителите си полицай се барикадира в дома си (СНИМКИ) На място има полицейски екип и психолози РЗИ и МВР погнаха новата професия "Балонеса" РЗИ и МВР погнаха новата професия "Балонеса" Санкциите за търговците нарушители започват от 3000 лева 5 неща, които мъжете силно искат 5 неща, които мъжете силно искат Вижте в следващите редове кои качества силният пол намира за атрактивни 4 черти на поведение издават ниско самочувствие 4 черти на поведение издават ниско самочувствие Ето кои са те  Неземно щастие очаква тези 3 зодии до дни Неземно щастие очаква тези 3 зодии до дни Ето кои са късметлиите според астролозите Задава се академична цензура, която изключва истини и забранява мисленето Задава се академична цензура, която изключва истини и забранява мисленето Университетите са провокирани преди най-светлия празник да подготвят протестни действия  Рецепта за пълнен патладжан с кайма Рецепта за пълнен патладжан с кайма Ако обичате вкусните и засищащи ястия, то този патладжан е точно за вас. Гарантираме, че никой на масата няма да остане гладен
САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Учителката пита ученик:
- Кажи ми, какво знаеш за Луи 16-ти?
- Отрязали са му главата г-жо.
- Друго?
- Друго не са му рязали.
Виц на деня Виц на деня - Започнах работа в администрацията!
- Какво по-точно?
- И аз не мога да ти кажа...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук По-добре да хвърлиш букета, отколкото да го гушнеш...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори