×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

2 500 човека излязоха на протест в Турция срещу бъдещите ТЕЦ и АЕЦ до Резово


2 500 човека излязоха на протест в Турция срещу бъдещите ТЕЦ и АЕЦ до Резово
Масов протест срещу изграждането на ТЕЦ и АЕЦ край турското село Бегендик провали планираното от властите обществено обсъждане
Тема в развитие
виж още
скрий
31 Октомври 2012, Сряда, 17:51 ч.
Автор: Бесове

Областния управител на Лозенград и представител на инвеститора дори не бяха допуснати до залата за обсъждане

Яростна съпротива срещу изграждането на ТЕЦ и АЕЦ до Резово се надигна в самата Турция. Днес в 13 часа в малкото селце с около 300 жители Бегендик трябваше да се състои обществено обсъждане на двата проекта. От Лозенград пристигна областният управител заедно с представител на инвеститора – „ЕМБА мете бюлгюн”. Двамата бяха посрещната от огромно множество – над 2500 човека – местни жители, хора от близкия град Ениада и от областния център Лозенград. Те бяха издигнали десетки плакати: „Искаме чиста природа и чисто море”, „Не унищожавайте поминъка ни” и много други.

Много от мъжете в селото са рибари, които се страхуват за бъдещето си. Протестиращите, сред които имаше и еколози, категорично отказаха да пуснат високите гости в залата, където трябваше да се състои общественото обсъждане. Повече от 2 часа и половина полицията се опитваше да им проправи път, но хората, макар и мирно протестиращи, не допуснаха нито един от двамата да влезе в залата.

Според представителя на „ЕМБЕ мете бюлгюн”, плановете са в района да се изгради ТЕЦ. Оказва се, че в наблизо няма никакви находища на каменни въглища, а суровина ще се внася от Украйна. За тази цел между село Бегендик и Ениада, които се намират на 15 км един от друг, ще се изгради пристанище за насипни товари.

Хората тук обаче са сигурни, че в момента не им се казва цялата истина и заедно с топлоцентралата ще започне изграждане и на АЕЦ.

Южните съседи за пореден път ни показаха какво означава гражданско общество. Ако нещо спре изграждането на централите, това ще са местните хора, а не българските политици, говорят хората в Резово, които също следят на нокти какво става на километри от тях.


В категории: Царево


12
Коментара
Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 0
12
Коментара по темата
12.
МО-БСП
05.11.2012 08:59:43
0
3
„Искаме чиста природа и чисто море”, „Не унищожавайте поминъка ни” и много други.
Виждатели как се бранят интересите и поминака на едно населено място как се продиводейства и се създава демокрация.
"ГРАДИМ"- 22г. вече се гради демокрация най-виша форма на управление в дъжавата уж.
Само за сведение личноста която е обучена в тоталитарно управление АРНАУДОВ сам и първи поведе тази битка разбира се тези сега управляващите седяха и гледаха отстрани как се развиват сабитията и си мълчаха.
Само че този пристън се строй от края на 2011г. , тогава новите управляващи се занимаваха с ЗАВЕДЕНИЕТО НА АНДРЕЙ/от ОСТРОВА на ИЗКУШЕНИЕТО/сега лицето го няма,ама пристъна се строй и много други инфраструкторни проекти редом с него къде е офицялната позиция на политическия елит на Община Царево и кмета с администрацията ТИШИНА,ТИШИНА пак ТИШИНА.
Сега трябва адекватна рекция от всички който се занимават с политика.
Послепис: Само АРНАУДОВ се е ангажирал с държавни дела.И пак немогат да преглътнат егото си всички други който цяла година СПЯТ и него потърсят съвместно да намерят политическо решение за жителите на този край на България.
11.
вв
03.11.2012 07:06:56
1
4
http://www.nuclear-power-plant.net/index.php?lang=en&item=history

с референдум в австрия спират старта на напълно готова централа за 1 милиард евро/дни преди да започне работа.

австрия забрани атомната енергия преди 30 години...и доказа че има алтернатива.
10.
matematik
01.11.2012 16:12:56
0
2
До №
Има едно прсто правило: 1+0=1
а 0+0....=0
9.
matematik
01.11.2012 16:12:52
0
2
До №
Има едно прсто правило: 1+0=1
а 0+0....=0
8.
До 4-ти
01.11.2012 15:52:46
1
13
На теб кой ти каза,че протестът е организиран от него бе? Същият този П.А. наистина е спасителят на Странджа,колкото и да не ти се иска.Докато вие спящите красавици се чудите как да увеличите личния си бюджет,човекът с главно Ч работи за нас.На него не му е нужно да е кмет на общината,за да бъде кмет на хората.Май за пореден път се уверихме,че той мисли за нас, а не за собствения си бюджет,като теб.Трябва още много да растеш,за да направиш жалък опит да се сравниш с него и пак ще изглеждаш недорасъл.Пак ви убягват тревогите на хората, пак сте некомпетентни,както винаги.Пак мълчите,защото незнаете какво да кажете.Айде време е да си ходите,особено ти.Достатъчно плюнки изплю, достатъчно смешен стана.
7.
IQ 146
01.11.2012 10:27:05
0
9
Kак си позволяват, без между правителствена спогодба, да строят енергийни мощности на границата със съседна "ПРИЯТЕЛСКА" държава? България ТРЯБВА да подкрепи протестите на местното население ПРОТИВ ТЕЦ ли е, АЕЦ ли е, на границата при Резово! С изключителна твърдост. Добрев и Младенов да не чакат "хабер" от Турция, а да пишат НОТА! И НЕЗАБАВНО да отнесат въпроса в Брюксел! Ако Турция иска членство, да спазва ПРАВИЛАТА НА ЕС!!! И да спре с ИЗНУДВАНЕТО КАТО ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА! Повече ДИАЛОГ, СЪТРУДНИЧЕСТВО и РАЗБИРАТЕЛСТВО!!!Сега ще го видим Борисов ПАТРИОТ ли е или мека китка, която се гъне пред всеки чужд държавник! Може ли Борисов да отстоява българските интереси? Ще видим!
6.
dilev
01.11.2012 09:02:35
0
10
tva izob6to ne ni triabva 6te ni zamre i malkoto korort koito ni ostana
5.
Karidkov hi
01.11.2012 08:04:51
0
4
"Тука е раят на земята. Попадаме в един от четирите защитени природни резервата в Турция. Ако се реализират намеренията за строителство на ТЕЦ и АЕЦ всичко ще загине."
Така кметът на китното черноморско градче Инеада (само на 12 км от българската граница) Тахир Ъшък не крие възмущението си, а жителите му са в шок от последните новини.
Според кмета последиците ще бъдат катастрофални. Вчера в града се състоя митинг шествие. "Очакваме подкрепа не само от местните, а и от хора от България и вътрешността на страната на общественото обсъждане на проекта. На 2 ноември пък ще връчим протестна петиция на правителството в Анкара", добавя Ъшък.
От 3000 души през летния сезон населението скача десетократно заради наплива на туристи. 87 на сто от територията на общината са гористи, което е уникално за югоизточната ни съседка.
Това е и мястото с най-големия масив лонгозна растителност в света въобще. Популацията от водни лилии, редки птици и животни е впечатляваща, оттук минава и пътят на прелетните пернати.

Как си представяте хотел и централа едно до друго, пита хотелиерът Емре Салъшма.
"24 часа" вече съобщи за съседските планове. Според министъра на енергетиката Танер Йълдъз мястото е фаворит, с уговорката, че решението не е окончателно. Мотивът бил, че в района рискът от земетресение бил нищожен, а близостта на морето щяла да благоприятства както обезпечаването на реакторите с вода, така и с по-удобния морски транспорт за турбините.
"Ние самите не знаем твърде много. Аз съм от опозиционна партия и никой нищо не ми е съобщил официално. Разбрахме за намеренията едва преди 2 седмици. Засега имаме информация само за ТЕЦ, но след това сигурно ще построят и ядрена централа", допълва градоначалникът.
В репортаж по турската телевизия "Шоу" го подкрепи и депутатът от избирателния район Къркларели Тургут Билек, цитиран от наши електронни медии: "Недопустимо е съществуването на две централи в защитена територия. Природата е заплашена от невиждана екокатастрофа", настоява народният представител.
"Доколкото съм информиран, Турция отдавна възнамерява да строи електроцентрала на брега на Черно море. Засега обаче пред нас не са повдигали официално въпрос за такива намерения. Предполагам, още е рано", каза за "24 часа" министърът на енергетиката Делян Добрев. Наши специалисти обаче са склонни да допускат, че оповестяването на такъв проект би могло да бъде само тест за опипване на почвата както у комшиите, така и у нас.
"Хората не го искат, ние не го искаме. Ще бъда на митинга, надявам се всички ние да успеем. Ако не, целият бизнес тук ще се срине. Туристите ще спрат да идват - не само при нас, а и у вас - вие също имате прекрасни курорти наблизо. Тези дни идва професор от Истанбул и също предупреди, че ще има опасност и за морето. Не знам какво ще правя, ако такова нещо се случи, вероятно ще трябва да се преселя на друго място", гадае нашият изселник от 1991 година в Инеада Неджо Чинар.
Неговото препитание е продажба на сувенири, дрехи и плажни принадлежности по време на туристическия сезон. Туризмът и риболовът тук са основният източник на доходи и затова няма гражданин, който да не е против АЕЦ тук.
"Отначало се говореше само за ново пристанище. А сега - ядрена централа. Лошо, много лошо. Стягаме организация, но не вярвам, че ще успеем да променим нещо", скептичен е друг местен - Ердем Генер.
"Вредата ще е обща - и за нас, и за вас. Очаквам да ни подкрепите. Как си представяте хотел и електроцентрала едно до друго?", пита съсобственикът в местния комплекс "Инеада СПА ризорт" Емре Салъшма. "Вече писахме и ще депозираме в Европейската комисия оплакване от името на туристическия бранш", допълва хотелиерът.
"Язък за Инеада" гласи заглавието на материала по темата на кореспондента в Одрин Мурат Саваш на най-тиражния турски вестник "Сабах". "Тамошните вече са си създали и група в социалните мрежи, която набира популярност с всеки изминал ден", каза колегата по телефона.
"Разпратих писмо и до всички български общини с молба за подкрепа", уточни още кметът Ъшък. Вече 2000 жители са подписали протестната декларация до турския кабинет.
"Рискът за България е още по-голям, отколкото за нас: Резово е по-близо до бъдещата площадка от Инеада", уверяват местните.
Министър Делян Добрев уточни, че методът за уведомяване при подобни намерения бил чрез външното министерство, но и във ведомството на Николай Младенов още нямали хабер от Анкара.
4.
ОФ
01.11.2012 05:15:17
13
0
Авторите от скромност са пропуснали да споменат,че протеста е бил организиран от потърсения за помощ спасител на цяла Странджа,претоплената манджа,другаря с главно П.А.Неговата чета предвождана от трима пенсионирани бивши чиновници и трима уникално умни младежи,всеки вещ в своята област на проефесионално развитие.
Честито!
3.
ако тук изобщо има гражданско общество,
31.10.2012 20:20:59
0
14
то ние непременно трябва да подкрепим протеста на комшиите и то много убедително. Къде са екологичните НПО? Толкова пшари усвоиха?! Какво правят еко-партиите? Нали имат програми?!
2.
Ашкулсън
31.10.2012 18:27:47
0
18
Браво на комшиите, така се отстоява гражданска позиция, не като нас!
1.
К'во се чудите?
31.10.2012 18:20:10
2
12
Българиа отдавна не е държава= А съседите са били империя преди да станат и да си останат държава= Малка разлика=
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК аут от ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК аут от ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние
Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори