×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Срещу Резово вдигат ТЕЦ, АЕЦ и 4 ВЕЦ-а, там ще гори боклукът на 20-милионен Инстанбул!


Срещу Резово вдигат ТЕЦ, АЕЦ и 4 ВЕЦ-а, там ще гори боклукът на 20-милионен Инстанбул!
Румен ТОДОРОВ, строителен предприемач, еколог
Тема в развитие
виж още
скрий
04 Ноември 2012, Неделя, 12:49 ч.
Автор: Катя КАСАБОВА, снимка: автора

 В Ахтопол местните жители се държат неадекватно и смятат, че екокатастрофата няма да ги засегне

Роден е в Русе. Еколог, общественик и строителен предприемач. През последните години на тоталитаризма участва активно в протестите на русенци срещу обгазяването от химическия завод на отсрещния бряг на Дунав – Гюргево. Напуска родния град и се заселва в Родопите заедно със семейството си, има две деца. Сега е на 52 години, живее природосъобразно. От 1990 г. е в Ахтопол.

- Г-н Тодоров, Вие бяхте единственият българин, който протестира в съседна Турция срещу построяването на ТЕЦ и АЕЦ. Що за манталитет имат вашите съграждани в Ахтопол. Никой от тях не подкрепи комшиите си?

- Преди да се заселя в този чист район, аз живях три години в Родопите и съм очарован от помаците – изключително скромни, трудолюбиви и добри хора. Дойдохме тук по 22-то Постановление, когато се заселваха обезлюдяващите планини Странджа и Сакар. Това е прекрасно място за живеене като природна даденост, но тукашната власт, и тогава, и сега, не може да използва тази възможност да засели трайно качествени хора. Казвам го с огромно съжаление. Местните се държат тъй сякаш цялата Земя е тяхна, а другите хора са нашественици.

- Вие опитахте да поведете ахтополци, резовци и царевци към Инеада и Бегендик, но не ви послушаха. Честно казано и на нас ни се струваше, че може би алармата е пресилено висока. Как разбрахте за протеста?

- На 18 октомври мои приятели от община Инеада се обадиха, че в Общината е пристигнал факс. С него съобщавали на хората в района, че на 31 октомври в 13 часа ще се проведе обществено обсъждане с инвеститори,  които искат да изграждат електроцентрали между Бегендик и Ениада. Аз веднага разпространих вестта чрез вас, обадих се на областния управител Константин Гребенаров, до кмета ни Георги Лапчев, в МОСВ и МВнР. Г-н Лапчев не реагира. От МОСВ казаха, че това не било техен проблем, а от външно служителите ме посъветваха да им напиша писмо. Само с Гребенаров успях да говоря директно, защото се познавам с него добре. Срещали сме се неведнъж по повод искането на резовци да се направи ГКПП с Бегендик. Гребенаров дори бе договорил с валията на Къркларели да се прокара за целта мост между двете села. И готов мост бе докаран в Ахтопол, но бе нарязан преди два месеца за скрап. Това бе съвсем ново съоръжение, на стойност над 1 млн.лв. Издържаше 50-тонни танкове, бе на военните. И вместо да се ползва, неясно защо бе нарязано.

 
- От кога бе сложен този мост там?


- От есента на миналата година, той бе собственост на военните, които вече нямаха нужда от него. И го предоставиха на Ахтопол, тъй като при нас трябваше да се изгражда такъв мост. Необходимостта обаче се оказа отпаднала и вместо да го транспортират до Резово – те го нарязаха. Сега държавата трябва да даде още 1 млн.лв. ,за да изпълним нашата част от построяването на сухопътната връзка с Бегендик. Пълна безотговорност.

- Как изглежда природата от другата страна на границата?

- Уникален красив край с уникално добри хора. Те са като нас, европейци, напредничави, демократични.  Там не е застроено, от Ениада започва природен резерват в южна посока - до следващото селище. Странджа там е по-висока, с напълно запазено биологично разнообразие, горите са държавни, дърводобивът е ограничен. Ако аз отсека едно  изсъхнало дърво и го намерят у дома – влизам в затвора, конфискуват ми и автомобила. Преди да се отсече дърво за огрев край Ениада свикват комисия да реши дали  е достатъчно сухо и криво.

- Нямат ли цигани?

- Имат, но техните не се размножават като нашите, напълно интегрирани са, работят и не се занимават с кражби.

- В крайна сметка Турция какво ще строи в близост до нашите брегове?

Властите в Инеада не крият какво ще се строи. Хората са информирани и всички кметове от цялата област Къркларели, заедно с учени – специалисти по ядрена енергетика, но с екологично мислене, бяха организирали  среща за разясняване на евентуалните опасности. Видях как на доброволни начала частни собственици на автомобили и автобуси извозват народа за своя сметка към Бегендик. Бяхме около 2 хиляди души, 22-ма кметове, които водеха населението си – всички с екологично мислене.

- Но това не са ли кметове на управляващата партия на Ердоган?

Повечето да, но имаше кметове и на опозиционни партии. Всичките обаче твърдяха, че са кметове на тези, които са ги избрали и протестираха, независимо от коя партия произхождат.

- Казахте ли го това на Вашия страхлив кмет Георги Лапчев от управляващата ГЕРБ, който трябваше да поведе поне един автобус от Царево?

- За съжаление г-н Лапчев не е лидер, по-достойно се държи бившият кмет Петко Арнаудов, който прави каквото е по силите му.Комшиите отсреща искат помощ от нас! Къщата им гори, огънят няма как да не застигне и нашите къщи. Кметовете им бяха поразени от нашето безучастно поведение, те са учудени на нашата летаргия - как може при толкова много природни паркове, чиито ръководства работят по множество европроекти в тази насока,  в настоящия сериозен случай да стаят настрана.

- Кой дойде от страна на инвеститорите и какво каза?

- Беше самият инвеститор Мете Бюлгюн, фирмата му е  регистрирана преди година, смятам че е финансова институция,  която да търси после изпълнител. На първо време ще се изгради термична централа, която ще ползва за  гориво въглища внос от  Украйна. Тази топлоцентрала ще изгаря твърдите битови отпадъци на 20-милионен Истанбул.

- Но вече има екологично чисти централи за целта?

- Винаги ще има замърсяване, чиста е само гората, в която не е влизал човек. ТЕЦ-ът ще произвежда електричество и каквито и филтри да сложат - пак ще замърсява. Следващият етап на разширение на промишления парк е строеж на АЕЦ, на по-следващ етап е строеж на 4 ВЕЦ-а, които ще са в горното течение на р.Резовска. Там тя има много притоци. Падащата вода ще произвежда електричество и ще охлажда контурите на АЕЦ-а. Край Ениада си имат язовир, но ще се строи още един. Това ще обрече на безводие най-големия резерват в света с лонгозни гори, с вековни дървета, досега там рибата си хвърляше хайвера. Ние имахме лонгози, но всичко си унищожихме.

- Казвате, че гори къщата на комшията и че пожарът ще дойде и при нас. Какво да правим?

- Аз се срещнах с водача на най-голямата екологична организация в Турция - Търкан Насрет, представляващ Dayko wildlife, телефонът му е  +90(216) 4177690. Нека нашите екоорганизации му звънят, знае английски. Да се свържат с него и от природен парк „Странджа“. Да искат съдействие от Грийн пийс, да ни чуе светът.

- Каква е опасността за нас в България от строежа на този мащабен промишлен парк на 20-30 км от границата ни?

- На съседите им обещават да изкупят земите им по цени много над пазарните, там ще имат работа поне 10 хил. работници, като цяло унищожението на природата ще бъде компенсирано в материално изражение. При нас ползи няма да имаме – всичко ще е загуба. Зад границата районът е беден като цяло, но имат и богати хора. Видях как до бедните стоят заможните и не искат да се унищожи природата им. Нашите богаташи не разсъждават така -  у нас те произвеждат и мърсят, но живеят в чужбина.   Ние гледаме само келепира, а не какво ще оставим на децата си.

- Как да призовем нашите богати и влиятелни хора да протестират?

- Ениада е на морското равнище и там се намира най-красивият и  голям плаж на Черно море – 30 км дълъг и 300 м широк. По бреговете не е застроено както е при нас. Докато нашите политици умуват как да не навредят на отношенията ни с турското правителство,  Ердоган може да заяви, че вече има решение на държавно ниво и се започва строежът. Строежът ще е нагоре към Бегендик – до нашата граница. Нека еврокомисар Кристалина Георгиева да помогне за обявяването на тази зона за биосферен парк. Това ще означава висока степен на защита, такъв парк има на границите между Гърция, Албания и Македония. Нашите инвеститори в туризма да се противопоставят, да не оставят протеста само в ръцете на обикновените рибари.

В категории: Царево


24
Коментара по темата
24.
wssbxadwl
15.11.2012 06:03:43
0
0
MfZCSr , [url=http://mlvdloprpibk.com/]mlvdloprpibk[/url], [link=http://ptokyptfjlfe.com/]ptokyptfjlfe[/link], http://rvjjxtqdhjmr.com/
23.
jmscysnc
14.11.2012 19:13:15
0
0
MSigrh <a href="http://qhsvvjheguwb.com/">qhsvvjheguwb</a>
22.
qaduhtbqorg
14.11.2012 05:12:40
0
0
sI0Pk8 , [url=http://bmstxwwwnbvy.com/]bmstxwwwnbvy[/url], [link=http://iiudrpzynyey.com/]iiudrpzynyey[/link], http://laifggtmujjg.com/
21.
cbaqdhx
14.11.2012 00:55:18
0
0
k5EMUr <a href="http://mdzabqxjodxp.com/">mdzabqxjodxp</a>
20.
Kaylyn
12.11.2012 12:36:08
0
0
The honesty of your posting sinhes through
19.
До "за четящите през пръсти"
06.11.2012 15:49:47
0
7
Каридков, пише се материалче, а не матриялче....А ти какъв строителен предприемач си бе тъпако? Червен, зелен,син ....та ти обиколи всички партии бе малоумнико.Лижеше гъза на Арнаудов ,сега на какъв се правиш? Акъла ти стига само да се хилиш гадно НЕЩАСТНИК такъв.....
18.
за четящите през пръсти!
06.11.2012 15:37:00
6
0
Това не ви ли стига? Ето как го представят този червен бизнесмен и псевдоеколог, строителен предприемач и строител на скормни вилички-дворци на червените бейове и паши по Черноморието! Ето в матриялчето как ви го представят, това е четиво за недочели и балами: "Роден е в Русе. Еколог, общественик и строителен предприемач." От ясно по-ясно! Ясно като бял ден и волно развято червено знаме! Престъпна червена мафия!
17.
Grudovski huligan
06.11.2012 15:32:16
1
0
В Турция НИКЪДЕ няма нито намерения, нито план, нито проектирана ДОРИ площадка за изграждане на АЕЦ! Стига с тия резняци! Обърнете се с лице към руснаци и др. наши използвачи!
16.
Aytoski huligan
06.11.2012 07:23:27
3
3
Всеки го знае че Турция няма да строи АЕЦ до границата с България.Те строят 2 АЕЦ-а на друго място.Всичко е политика.Турчелята с този ход ще изнудят България по всички въпроси които засягат негативно Турция.Само с един ход Турция напомни на България че България е без гащи.Стана ясно ,че Българският Черноморски туризъм е в ръцете на Турция.Те ще решат в България ще има или да няма морски туризъм.А отворкото "Официален коментар" да не се прави на разбирач, защото в министерството на външните работи нямат информация ,а един областен управител в случая е един никакъв и нищо не значещ пудел. И естествено България и Турция ще се разберат по въпроса и двете страни ще направят крачка назат.Турската крачка ще е ясна и ще се откажат от строежа ,но българската крачка назат никой няма да разбере защото няма да я обявят официално.
15.
Официален коментар
06.11.2012 05:05:07
5
1
Нямаме данни да се строи АЕЦ до Резово. Има намерения за строеж на ТЕЦ, който е частна инвеститорска инициатива. Това каза Областният управител Константин Гребенаров днес. Съгласно турските закони частните компании могат да строят ТЕЦ и ВЕЦ. ДРУГАРИ КОМУНИСТИ ОТ БЕСОВЕ, стига манипулации! Турция няма нито площадка, нито проект дори за строеж на АЕЦ КЪДЕТО И ДА Е !
14.
До МО-БСП
06.11.2012 04:39:35
4
2
Доган е ПРОВОДНИК САМО НА БСП ИНТЕРЕСИТЕ, НА КСОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ИНТЕРЕСИ! Още ли търсите немалкото бургасски и български балами за да ви вярват на червените лъжи?
13.
08 прим
06.11.2012 04:36:45
2
2
Не е вярно! Ще строят три руски АЕЦ, четири ТЕЦ, пет ВЕЦ и шест вятърни мелници, да духат топъл вятър към Ахтопол. Червени леваци неграмотни!
12.
08
06.11.2012 04:34:11
1
2
Абе ти, 07, ти защо не се изтъпанчиш с името си, а даваш акъл на другте? Тук не става дума за АЕЦ, турците купуват евтин ток от нашата АЕЦ, а за ТЕЦ, но нефесеебците протестират защото са комунисти! Срещу турчолята са, но са в екип с Доган и Станишев, под руско крило защитени!
11.
До 07
05.11.2012 18:01:12
0
4
Абе ти като си много хаберен защо не излезеш с името си. Сега е време разделно и всеки който има позиция трябва да се покаже.Защо ли плужаци като теб се опитват да извлекат девиденти на чужд гръб.
10.
за делфините
05.11.2012 16:51:25
0
5
Така човечеството съсипва цели екосистеми
а после се диви на жестокостта на природните бедствия, като например предизвиканите от безразборна сеч свлачища. Оплаква се от липсата на риба в замърсените води. Учудва се, че диви животни нападат питомни, след като естествените им местообитания са били урбанизирани. И кого обвинява човекът за свойте несгоди?
Природата, разбира се. И животните. Затова ги убива.
Цяло чудо е, че въпреки замърсяването и критично намалялата популация, през последните няколко години виждаме делфини около бреговете на Черно море. Но според рибарите свободният им лов трябва отново да бъде разрешен, както е било по нашите брегове до 1983 година. "Делфините трябва да се разглеждат като вълците в гората. Защото и те като тях са хищници и изяждат рибата в морето", каза преди време Динко Димитров, председател на рибарското дружество в Царево. Нищо, че морето тази есен "ври от паламуд" пак по думите на местни рибари.
По подобен повод индианците-ирокези имат важно предание. Веднъж племето се изнесло към нови ловни полета, но това се оказала територия, схващана от местните вълци като тяхна. Те започнали да отвличат домашни животни, старци и бебета. Събрал се съветът на старейшините да реши, какво да правят ирокезите. Можели да изтребят всички вълци, но се отказали. Решили, че подобно изтребление би ги превърнало в народ, какъвто те не искали да бъдат. Затова сгънали вигвамите и отишли другаде. Оттогава и до днес на всяко заседание на съвета на старейшините, някой поема ролята на представител на вълците.
Всеки ирокезки съвет започва с въпроса:
"Кой говори от името на вълците днес?"
Абсолютно сигурно е, че на събранията на черноморските рибари никой не говори от името на делфините.

Из статията " Кой говори от името на делфините" от Свободата.com
9.
07
05.11.2012 14:19:51
7
5
Никога арнаудов повече не трябва да бъде кмет,нито лапчев,нито костадинов,тизи хора са властолюбиви и без хаберни спрямо съвременият живот!! Лошото е че в Царево хората и партиите са болни от една и съща болест като имената споменати по горе и не виждат че между тях има можещи,разбиращи и желаещи да работят за каузата Царево ,така че Царево до като не прогледне ще потъва все повече и повече за съжаление !!
8.
NEW
05.11.2012 11:31:20
0
1
Моля проверете правописа, в заглавието на статията.
Град ИНСТАНБУЛ няма!
7.
МО-БСП
05.11.2012 07:40:20
1
13
БРАВО НА ТОЗИ БУДЕН ГРАЖДАНИН.
Как този жител който не е родом от Ахтопол със цялата си същност се е застъпил и загрижил за този район а всички избрани управляващи ги няма.
Само екскмета АРНАУДОВ и неговия "страховит" адвокат МОСИНОВ се опитват да направят и организират някакво адекватно противодействие.
Къде са всички тези който натрупаха много АКТИВИ и се облагодетелстваха през годините - Г.ПЕЙЧЕВ,.М.ВАСИЛЕВА,.М.ЧЕЛЪКОВ,.Т.ТОМОВ,.Я.ТИХОЛОВ,.С.ЖЕКОВ........и хиляди други сега седят нека АРНАУДОВ и "страшилището" МОСИНОВ да се борят ние с ЛАПЧЕВ,.КАРИДКОВ,.КОСТАДИНОВ,.СКУЛИЕВ гледат големия кораб минава седят и незнаят какво става и какво следва.
Не е време да седим и мълчим и да чакаме РУСНАЦИТЕ ДА НИ СПАСЯТ при положение че управляващите обслужват ИНТЕРЕСИТЕ НА АМЕРИКАНЦИТЕ.
Послепис: Вчера на крака им дойде АХМЕТ ДОГАТ в Бургас , проводника на ТУРСКИТЕ интереси в България ,къде бяхте управляващите в Царево само камерите търсят ама те неги Виждат.
6.
Асфалт Паша
05.11.2012 07:29:13
3
3
ДПС подкрепя ГЕРБ и Лaпчев по казуса с комшиите.
5.
20- милионен
05.11.2012 06:17:09
2
2
Истанбул!!!
4.
синеморец
05.11.2012 06:05:25
0
12
Много се прекарахме-улици,канализация,лъжи......време за реформи//////////Старите да се връщат
3.
ахтопол
05.11.2012 06:03:03
1
13
Арнаудов върни се чрез преврат.Ахтополци сме с теб.ДА си върнем Бисер
2.
лидер
05.11.2012 06:00:16
0
10
Лидер е Арнаудов то сега се оценя той първи сигнализира за това.Арнаудов 1 вдигна пара за добиването на нефт край Силистар.
1.
Уж българин в БГ
04.11.2012 17:31:04
0
15
Добра статия за качествен българин. Има ли държава на българска територия?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори