×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 1000 евро глоба в Гърция за тормоз на домашни любимци
  • От утре времето се разваля
  • Ford може да възроди Fiesta
  • България е един обран бостан в момента, няма ги парите. ПП-ДБ ни дължат ротация, обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов
  • 4 хиляди японски войници ще участват в американски маневри в Тихия океан
  • В Черна гора протестираха срещу резолюцията за Сребреница
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Хърватия въведе трансферна сума за квалифицираните си кадри, значи и ние можем


Хърватия въведе трансферна сума за квалифицираните си кадри, значи и ние можем
Кирил Яков директно посочва проблемите на бизнеса. Без недомлъвки, без шаблони
Тема в развитие
виж още
скрий
21 Януари 2016, Четвъртък, 12:35 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимка: Иван КОЛЕВ

Основният потребител на човешки ресурси от нашите фирми са чуждите компании
Кирил Яков е регионален представител на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Той е и изпълнителен директор на един от големите заводи в Бургас, опериращ в сферата на машиностроенето. На днешния форум на АИКБ, провел се в Интерхотел „България“, Яков разви няколко интересни тези. Една от тях бе въвеждането на т.нар. правило „Босман“ познато от спорта. Т.е. - фирмите да заплащат трансфери при привличането на работник (ВИЖ НАШАТА ТЕМА В РАЗВИТИЕ). Идеята на Яков може да се приеме за изключително екзотична, но е факт, че бизнесът отдавна иска регулация, за да запази ценните си кадри, в които е инвестирал. Никой до този момент обаче не посмя да застане с името си зад идеята. А Красимир Яков определено е човек, който посочва проблеми, без недомлъвки, без шаблони. В блиц пред Флагман.бг Яков развива идеята си, разкрива и защо производителността на българският работник е три пъти по-ниска от тази в Европа.

-Г-н Яков, на днешния форум развихте няколко много интересни тези. Една от тях бе въвеждането на т.нар.правило „Босман“ и за бизнеса. Осъществима ли е тази идея?

-Според мен е напълно осъществима и най-вече нужна, защото квалифицирани кадри в България няма. Визирам специално моят сектор – машиностроенето, но проблемите са повсеместни. Говорим за специалисти, които могат да си служат с модердните машини, които са внедрени в България след 2005 година. Това са иновативни системи, автоматизирани производства, машини с цифрово програмно управление. Те изискват друго качество на образованието, а то реално го няма. Да се подготви един такъв специалист би отнело близо две години. Ние го обучаваме, накрая си хваща багажа и отива на друго място. Така инвестираните пари отиват на вятъра, а те не са никак малко. Говорим за десетки хиляди за един специалист.

-Как смятате, че този въпрос може да се регулира? Новият работодател да заплаща на стария заплатите за определен период или да се въведе трансферна сума, каквато е практиката в спорта?

-Въпрос на дискусия и техническо уточняване. Първо трябва и обществото да се произнесе- дали е съгласно с това, или не. Ако е съгласно пътища, по които да се направи ще се намерят. Има достатъчно умни хора. Важно е да уточним, че големият потребител на нашите кадри не са българските фирми, а чуждите. Смятам, че има правна възможност да се регулира законово. Още повече, че Хърватия, която е държава член на Европейския съюз, е въвела подобна практика. Идеята ни е да засегне всички сфери. Изчислете колко плаща държавата за обучението на един лекар, който след като завърши образованието си, платено от българския данъкоплатец, отива например в Швеция, защото там възнаграждението било по-високо. Но той има задължение затова, което е получил от нашата държава. Да, шведската държава те ползва като лекар, но да бъде така добра и да си плати.

-Застава ли Асоциацията на индустриалния капитал в България зад това предложение?

-От известно време лансирам тази възможност. Всички казват: Да, би било много добре. Но темата е много деликатна. Трябва да се реализира така, че да не клатим системата и да имаме разбира се пълна обществена подкрепа.

-Опитахте ли се да предложите идеята на някои от депутатите, за да пробвате как ще я възприемат?

-Говорил съм, но оставам с усещането, че няма разбиране по тези въпроси.

-Защо производителността в България е толкова ниска? Изнесохте интересни цифри, които показват, че тя е в пъти под средната за Европа.

-Комплексно е. Манталитет, ниска квалификация, възможности. За съжаление българинът винаги си мисли, че това място на което е временно и винаги има едно по-добро, където скоро ще отиде. Поради тази причина не си дава много зор, казано на жаргон. Това е част от народопсихологията ни. Истината е, че в повечето случаи отношението на работниците не е професионално. Те разсъждават на принципа: Да изкараме някой лев да прекараме и това време. Не мислят за кариера, развитие.

-Не смятате ли, че и самите работодатели имат вина?

-Разбира се, че имат вина. То е система, няма един виновен, няма и един невинен. В цялата система са навързани. Това са взаимоотношения. Работодателят също е в тази среда, той има същият манталитет, какъвто и работниците си.  Той също обича да хитрува.

В категории: Бизнес


12
Коментара по темата
12.
Влад
23.01.2016 15:07:50
0
0
Т.н. работодатели така и не проумяха , че за да задържат квалифицираните кадри трябва да плащат заплати близки до европейските .
11.
Влад
23.01.2016 14:56:47
0
0
Предлагам , вместо работодателите да плащат нормални заплати да върнем крепостното право !
10.
работник комунист тарикат
23.01.2016 00:57:59
0
3
Хайде,баш мастойре,отвори бузките,да поемеш рязания на Асан,защото с тия заплати ще внасяте работници от Арабистан,пък може и дъщерите си да им предложите.
9.
Баш Майстора
22.01.2016 20:54:56
2
0
Кака нищо не става мойто дете давал съм и повече от 2-3 и накрая свикваме и пак не ни се работи.Комунизъмчето ни е научило да само на кражби тарикатлъци.Ай дай първо ти отвори кълките де!Страх нали да не те прекарат нали, така ще сме няма как ще се прекарваме взаимно
8.
do Якова
22.01.2016 20:21:21
0
1
Нема ора за работа Якове. Ама за 500 лв заплата никой няма да задържиш,давай по 2000-3000 лв заплата и проблема е решен с кадъра .Със стиснати кълки бизнес не става отпусни се разшири халката и работата тръгва.
7.
До 6
22.01.2016 16:41:22
0
4
Абе,имигрант ли си,емигрант ли си,работодател ли си,малоумник лиси,обучението си ги плащаме ние,а не фирмата,малоумник нещастен.
6.
емигрант
22.01.2016 06:57:48
3
1
Темата е сложна, но за да има развитие следва дискусия или грешим. Вярно е че манталитет на българина в тези 25 г е под кота нула. песимизъм, недоволен искаш а не даваш. а как е на запад - да ам се работи, никои не вдига телефон, та има регламент или даваш за да вземеш а как е в българия- мърморещи, оплакващи се и винаги ама колко вземат навън, да но и стандарта на живот е друг. нека се научим да гледаме нашата а не чуждата паничка . правилно се лансира тази идея . има допълнение
- защо се обучават кадри , някои им плаща обучението а изличат в чужбина , ок , министеството когато легализира диплома да иска да си плати обучението, при социализма ако имаш висше , жениш се и отиваше в чужда държава плащаш обучението си а сега как е ?
- бизнесът следва да назначи човек и всяка година да има атестация и на база успехи да прави увеличение на заплатата , това е стимул .
5.
Щлузиян
21.01.2016 22:08:50
0
7
До 4: Ти или си работодател или болестно наивен...Токова животно, като "да работим повече, пък те заплатите ще се покачат" в България няма. Родните бизнесмени в последните 25 третират служителите и работниците си като добитък, който трябва да е благодарен на жълти стотинки...и нещата се получаваха до преди влизането ни в ЕС и отварянето на трудовите пазари, до тогава безработни и отчаяни бол. Кадрите и желаещите ще се появят тогава, когато един работник е в състояние да осигури нормален живот на себе си и семействата си, до тогава, оглеждащите се за нещо по-добро и бягащите винаги ще са повече.
4.
Работниче
21.01.2016 20:18:44
6
2
Защо така реагирате,колеги?
Хайде сега всеки да каже,колко
часа работи усилено на работа.
В Хърватия и Европа хората на работа работят,не си говорят по
лични въпроси ,не пушатцигари
през половин час и така вероятно
произвеждат по качествена и с по
добра себестойност продукция.
Така мили мои желаещи високи заплати ,не сме на това ниво ,че да заслужим тези заплати.
Хайде по скромничко сега,не се
напъвайте , че не дай боже капитализма наистина да дойде.
3.
yti
21.01.2016 18:06:13
0
9
ЗАСЛУЖАВАТЕ НИКОЙ ДА НЕРАБОТИ ПРИ ВАС
2.
_nib_
21.01.2016 16:09:06
0
23
Айде и хърватските заплати да въведете.Щом те могат до плащат прилично що и вие да не можете.
1.
l
21.01.2016 15:58:24
0
28
кавал със тез заплати и кръвопийци като теб сами си работете със жени деца внуци и т.н.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Вижте блясъка на Випуск 24 – първата дигитална генерация Вижте блясъка на Випуск 24 – първата дигитална генерация Поколението, родено през 2005 година, израсна в интересни времена на трансформация на цялото ни общество Рецепта за вегетарианско чили с боб и царевица Рецепта за вегетарианско чили с боб и царевица с правилните подправки месото изобщо няма да ви липсва Това ли са звездите на випуска в Бургас – двама бъдещи актьори, готови да покорят Холивуд Това ли са звездите на випуска в Бургас – двама бъдещи актьори, готови да покорят Холивуд Възпитаниците на НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ определено са колоритни Зехтинът предпазва от деменция Зехтинът предпазва от деменция Редовните потребители на зехтин са по-малко склонни да развият и диабет Съветът на ЕС с промени в Шенген относно злоупотребите с мигранти Съветът на ЕС с промени в Шенген относно злоупотребите с мигранти Предвижда се процедура за справяне с вторичното движение на бежанци от една държава в друга Бургаски абитуриенти дефилираха с тоалети от модните столици Милано, Истанбул и... Каблешково Бургаски абитуриенти дефилираха с тоалети от модните столици Милано, Истанбул и... Каблешково Вижте ги  Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ поведе колоната от образователни институции на шествието за 24 май Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ поведе колоната от образователни институции на шествието за 24 май Чуждестранните студенти се включиха в редиците на възпитаниците на висшето учебно заведение Парад на младостта и красотата започва в Бургас Парад на младостта и красотата започва в Бургас Красиви, свежи и научили добре своите уроци, те вече гледат към бъдещето и отброяват за последно от 1 до 12  Димитър Найденов навръх 24 май обясни как да се погрижим за народността си с действия, насочени към бъдещето Димитър Найденов навръх 24 май обясни как да се погрижим за народността си с действия, насочени към бъдещето Дали заплата от 1500 лв. отговаря на ролята на учителя в нашето общество (колкото на продавачка в мола, б. а.) – толкова получава един млад педагог, който постъпва на работа, затова решихме да попитаме един политик, който се е доказал като най-работещите и милеещи за каузата Бургас Ето за какво победителите от „Един за друг“ ще дадат парите от наградата Ето за какво победителите от „Един за друг“ ще дадат парите от наградата След раждането на дъщеря им участието в предаването е второто най- хубаво нещо, което им се е случвало
Меган Фокс: Всички в шоубизнеса мислеха само как да правят секс с мен Меган Фокс: Всички в шоубизнеса мислеха само как да правят секс с мен Деца стрелят с автомати в училище Деца стрелят с автомати в училище Отново провеждат военно обучение Жив ли е Евгений Пригожин? (видео) Жив ли е Евгений Пригожин? (видео) Каналите му в Телеграм пуснаха замаскирано видео от тази седмица, на което се вижда човек, приличащ на него Спец части арестуваха известен рапър Спец части арестуваха известен рапър Имението му посиня от полиция, баретите заключиха и майка му Това е най-продаваният автомобил в Европа през април 2024 година Това е най-продаваният автомобил в Европа през април 2024 година Volkswagen остава лидер с дял от 27.8%, докато Ford отбелязва най-голям спад Китай планира да нахлуе в Тайван в началото на юни Китай планира да нахлуе в Тайван в началото на юни На 23 май Пекин започна мащабни военни учения около острова Той зашлеви Нова тв, отива в БНТ Той зашлеви Нова тв, отива в БНТ Ще прави нов формат Маги взе 5 бона за тази снимка, която спаси рейтинга на Ергена Маги взе 5 бона за тази снимка, която спаси рейтинга на Ергена Интригантското риалити се опита да разсее слуховете за финала  Трагедия в Палма де Майорка! Срути се ресторант, има жертви и десетки ранени Трагедия в Палма де Майорка! Срути се ресторант, има жертви и десетки ранени Сградата е била разположена на един от плажовете в курорта   Какви изненади се очакват на изборите в Нидерландия Какви изненади се очакват на изборите в Нидерландия Крайнодясната Партия на свободата набира сила
Бойко БОРИСОВ, лидер на ПП ГЕРБ Бойко БОРИСОВ, лидер на ПП ГЕРБ България е един обран бостан в момента, няма ги парите Виц на деня Виц на деня Двама вървят след една засукана мацка и единия казва на дугия:
- Знаеш ли, че с ей тая съм спал?
Тя се обърнала и отговорила:
- Да си е*ал, да не си спал!
Виц на деня Виц на деня - Колега, вярно ли е, че сте направили издателска къща?
- Да!
- И какво издавате?
- Онзи ден издадохме комшията, че вари ракия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Болшинството българи, считат, че болшинството българи са идиоти!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори