Донка Байкова: Киселото зеле носи рак и алергии, не го слагайте в големи бидони!

И киселото зеле, и колбасите може да са предизвикат онкологични заболявания и алергии, предупреди специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова.
16 Ноември 2015, Понеделник, 07:23 ч.
Зеленчукът го има целогодишно на пазара, слагайте в солена вода по една-две зелки седмица преди Коледа, съветва специалистът по здравословно хранене
И киселото зеле, и колбасите може да са предизвикат онкологични заболявания и алергии, предупреди специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова.
„Има няколко неща, които определят киселото зеле хем като полезна храна, богата на витамин С, хем като опасна заради солта. Натриевият хлорид е канцерогенен фактор, когато е в големи количества. Има източноазиатски народи, които използвайки такива продукти и те страдат по-често от онкологични заболявания. Ако правите кисело зеле, е по-добре да го слагате в по-малки съдове с по-малко сол и не използвайте натриев бензоат и други Е-та“, заяви проф. Байкова в „Добро утро, България!“.
„По-добре приготвяйте киселото зеле една седмица преди Коледа. Аз слагам една-две зелки във вода с дозирано количество готварска сол и то зрее нормално. След седмица при стайна температура, става много хубаво. Зелето го има целогодишно в търговските обекти. Препоръчвам по-малки бидони да използвате“, каза още Донка Байкова.
Тя съветва да не консумираме повече от 150 грама колбаси.
В категории:
Здраве














НАСА се готви да изпрати хора на Луната и на Марс
01/08/2025, Петък 07:10
5

Любов за Девата, пари – за Скорпиона, а Козирогът да е погрижи за външния си вид!
01/08/2025, Петък 03:01
0





"Нефтохимик" договори клубен автобус
31/07/2025, Четвъртък 21:34
0





