×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Георги Кадиев пред изключване от парламентарната група на БСП


Георги Кадиев пред изключване от парламентарната група на БСП
Георги Кадиев
27 Май 2015, Сряда, 16:16 ч.

Причината е соловата акция на депутата с отмяна на забраната за агитация на майчин език



Георги Кадиев да бъде изключен от парламентарната група на БСП, е било обсъдено на заседанието й снощи. Червеното ръководство и много от депутатите са бесни на колегата си за соловата му акция по внасяне на промени в Изборния кодекс, с които да се разреши агитацията на майчин език, съобщава „24 часа”. Тон на разгорещения разговор снощи дал Стоян Мирчев. Младият депутат първи мандат поставил въпроса как е възможно всички да са подписвали декларации за лоялност към партията, а да се правят такива солови акции без дори да се уведомява групата и да се обсъди предварително темата.

"Всички бяхме изненадани от предложението, това не е първата му солова акция и поведението на Кадиев е по-скоро като на независим депутат", обясни Мирчев пред "24 часа". Според него предложението за промени в Изборния кодекс е доста опасно и в подкрепа на ДПС. С него може да се направи пробив, който да усили натиска на ДПС за включване в закона за училищното възпитание изучаването на майчин език като ЗИП, смята Мирчев.

За атаката срещу него съобщи първо самият Кадиев във фейсбук. Рано сутринта той пусна пост, с който обяснява, че е имало разгорещен дебат на група и е било направено предложение за изключването му.

"Не аз съм проблема на БСП. Ако в крайна сметка решението е да ме изключат от групата, същият ден подавам заявление за излизане от парламента и да влиза следващият. БСП няма да загуби депутат, спокойно", е написал Кадиев. Той уточнява, че въпреки че е бил избран с преференциалните гласове на 5921 души, които са поискали той да е "алтернатива на статуквото в БСП", все пак те са гласували за него като представител на БСП. И публично заявява, че няма никакво намерение да топли стол като независим депутат.

В критиките срещу Кадиев на заседанието на групата се включили много от червените депутати. Зам.-шефът й Атанас Мерджанов също му обяснил, че не може да се правят солови законодателни акции. До гласуване за изключването му от групата обаче не се стигнало. Решено е темата да продължи и на следващо заседание.

В поста си във фейсбук Кадиев подробно разяснява защо е направил предложението за промени в Изборния кодекс. "По-важното е не моята съдба и не съм ли спазил партийните процедури за внасяне на законопроект.

Най-важното е същността на въпроса - какво мисли ръководството на БСП относно агитация на чужд език.

Отговорът бе, че има позиция на БСП от 1995 (!), според която агитацията се води на български с право на превод на друг език", пише той. И обяснява, че това може да е била правилна позиция за 1995 г., но е напълно архаична през 2015 г. "Тогава, най-малкото, не бяхме в ЕС. На последните местни избори в Габрово примерно имаше англичани, кандидати за общински съветници. Да агитират на български? Всеки гражданин на ЕС може да е кандидат за евродепутат от България. Ще агитира на български? Мартин Шулц на предизборен митинг на БСП или Джозеф Дол на ГЕРБ - какво правим?", продължава Кадиев.

"Продължавам да считам, че това е изкуствен проблем. Нали никой не мисли сериозно, че Местан ще говори на български в турско село в Кърджалийско, и някой ще превежда на турски край него? То ще е като филм на Фелини... Глупаво е той да агитира на своя език, ние да му подаряваме кауза, да го глобяваме до безкрай и накрая да стане дявол знае какво...", пише още соцдепутатът във фейсбук. Според него темата в момента е малък проблем, но може да стане голяма беля, а работа на политика била да предвижда потенциални конфликтни точки и да ги решава превантивно.

"Знам, че е непопулярен въпрос. Знам, че по-лесно е да го заметем под килима и ако може да се реши от само себе си. Но знам и че ПФ са предложили затвор до 3 години, с промени в Изборния кодекс, внесени в парламента на 8 април 2015. Нали си представяте какво ще стане и докъде могат да ескалират нещата? Затова искам да говорим за тези неща. Да даваме права, но да искаме и задължения - задължително образование, задължително изучаване на български, участие на пазара на труда и т.н. Всяка политическа партия има своите задължения по тези въпроси", пише още Кадиев.

В категории: Политика


4
Коментара
4
Коментара по темата
4.
EVN
29.05.2015 04:32:12
0
0
TOI E NASHE MOMCHE.
3.
кръстев
27.05.2015 18:43:34
0
7
Да се изхвърли от парламента .
Аман от ибрикчий!!!
2.
Гражданин
27.05.2015 15:56:34
0
10
Кадиев като го е грижа толкоз за Шулц, за евродепутат може да се даде право да агитира на официален език на ЕС (но кой би го направил реално и кой в България ще избере такъв кандидат?). Неговата логика, обаче, върви в друга посока - ДПС. Това, което предлага обслужва езици, които не са официални в ЕС - езици на имигранти и на враждебни към ЕС общности! Това само стимулира капсулирането на имигрантите и им казва: "Можете да гласувате, да определяте съдбите на местното население, без да е нужно да се приобщавате".
1.
Дернев
27.05.2015 14:46:25
0
6
"...е бил избран с преференциалните гласове на 5921 души..." Нека да ги пита сега колко ще гласуват за него. Тези приказки може да ги приказва когато ЕС стане СЕЩ с единна армия и едни граници.
Не трябва да бъде изключен от партията, защото това няма значение за никого, дори и за нея, защото както върви ще се срине напълно. Той трябва да бъде откачен от шланга на който е закачен, за да разбере глупостта която е направил. Лошото е, че тези които са го закачили са го накарали да направи тази много опасна за страната стъпка. Което пък означава, че има много неприятен сценарий за БГ. Спасението е само и единствено СЕЩ и то не само за БГ но и за ЕС.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кметът на Бургас пита жителите на жк. "Възраждане": Одобрявате ли тези терени за етажни паркинги Кметът на Бургас пита жителите на жк. "Възраждане": Одобрявате ли тези терени за етажни паркинги Община Бургас представя 5 локации, вижте ги  Обрат за лихвите: Инвеститорите вече очакват ново увеличаване от Фед Обрат за лихвите: Инвеститорите вече очакват ново увеличаване от Фед На какво се дължи рязката промяна? МВР засилва мерките срещу джигитите, пияните водачи и шумни превозни средства в Царево МВР засилва мерките срещу джигитите, пияните водачи и шумни превозни средства в Царево Местно РУ и администрацията на Общината започват усилена работа, за да осигурят спокоен летен сезон за туристите  ГЕРБ и ДПС предлагат ограничаване рекламата на хазарт ГЕРБ и ДПС предлагат ограничаване рекламата на хазарт Законопроектът отлежавал "доста дълго време", но може и да не бъде приет предвид приключващия мандат на Народното събрание Лазарки ще огласят и изпъстрят Камено Лазарки ще огласят и изпъстрят Камено На откритата сцена в града на 28.04.2024 г. 10:00 часа ще се проведе конкурс на лазарски групи и песни Тръгват жестоки проверки в хипермаркетите за Великден Тръгват жестоки проверки в хипермаркетите за Великден По време на почивните дни и дните на официалните празници от 1 до 6 май включително ще бъдат осигурени дежурни инспектори във всички ОДБХ Полиграф уличил подпалвача на "Аудито" на бургаски бизнесмен в ж.к."Меден рудник", известен е и поръчителят Полиграф уличил подпалвача на "Аудито" на бургаски бизнесмен в ж.к."Меден рудник", известен е и поръчителят Калин Ст. и Величко Тачев са уличени в лъжа от детектора  Дамска рокада в ръководството на ДПС в парламента Дамска рокада в ръководството на ДПС в парламента Ертен Анисова стана зам.-председател на групата за сметка на Хатидже Георгиева Ще ни олекнат джобовете: Глобяват пешеходците с телефон Ще ни олекнат джобовете: Глобяват пешеходците с телефон Санкционират шофьорите и за таблет зад волана, колоездачи и тротинетки ще слизат на зебрата Утре честваме рождението на незабравимата Петя Дубарова Утре честваме рождението на незабравимата Петя Дубарова На 25 април се навършват 62 години от рождението на слънчевото момиче на Бургас
Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори