Откога козунакът е част от българската трапеза?
12 Април 2015, Неделя, 05:54 ч.
Предполага се, че е дошъл от Румъния
Козунакът се появява на българската трапеза преди около век, твърди силистренската етнографка Донка Съботинова, съобщава „Дарик”. Според нея в България е пренесен вероятно от Румъния от търговци някъде между 1915 - 1920 година.Дотогава за Великден са се замесвали обредни хлябове - в различните селища в Силистренско наричани колак, кравай и пармак.
Според Донка Съботинова родината на козунака е Полша. Това е написала в книгата си "Отколешно време", в която проследява празничния народен календар. Съботинова смята, че в Полша козунак се прави от XVII век.
Великденски трапези по света:
Русия
Салата от червено цвекло и сирене. Интересна и лесна за приготвяне, изключително полезна и вкусна. В Русия обикновено декорират ястието тематично с Великденските символи на Възкресението Христово.
Италия
На италианската празнична трапеза винаги присъства изключително вкусният кекс, в чието тесто се добавят ядки и стафиди и се оформя във формата на кръст.
Гърция
Тестено изкушение, наподобяващо козунак, с добавена ароматна есенция краси гръцката трапеза. Около него се нареждат ярко червени боядисани яйца, които символизират кръвта на Христос.
Източна Европа
Пухкав прясно изпечен сладък хляб, отбелязан със знака на кръста е неизменна част от Великденската трапеза, най-вече за народите от Словения и Хърватия.
Испания
Козунакът е традиционно приготвян в някои региони на Испания по време на Страстната седмица. По традиция той прилича на голяма поничка, гарнирана с твърдо сварено яйце.
Великобритания
Традиционен хляб, оформен в кръг. Тестеното изделие е присъствало на трапезата им в продължение на стотици години, отбелязват от foodpanda. Към него се добавят още 12 по-малки топки, които символизират апостолите.
Мексико
„Capirotada" е вид ароматно мексиканско тесто, замесено със стафиди, карамфил и сирене. Всяка съставка е символ на страданията Христови.
Грузия
На почит в страната е типичната Великденска торта, приготвена от крем и блат. Обикновено семействата я носят в църква, за да бъде богословена от свещеник.
Германия
Великият Четвъртък в Германия е известен като „Gründonnerstag" или "Зелен четвъртък". Това е причината на този ден немците да се хранят със зелени на цвят храни.
България
На българската трапеза обикновено присъства печено агънце и традиционна българска зелена салата, козунак и яйца.
В категории:
Животът






Ако видите този мъж, веднага се обадете в полицията
31/07/2025, Четвъртък 15:21
0

Централните банки купуват по-малко злато заради рекордните цени, но интересът не отслабва
31/07/2025, Четвъртък 15:00
0

Стоян Копривленски отмаря в Гърция след тежките битки
31/07/2025, Четвъртък 14:55
0

От началото на годината у нас са заловени близо 3 кг фентанил
31/07/2025, Четвъртък 14:40
1

Авторката на "Хари Потър": Който не е бил беден, не може да разбере какво означава това
31/07/2025, Четвъртък 14:20
1

Петима украинци загинаха в Словения, забиха буса си с в руски камион
31/07/2025, Четвъртък 14:00
5

Изтребител F-35 се разби в Калифорния
31/07/2025, Четвъртък 13:40
5

Разкриха престъпна схема с лекарства за онкоболни в Румъния, замесени са български фирми
31/07/2025, Четвъртък 13:27
1

Кулинарни изкушения завладяват Бургас с World Taste Fest
31/07/2025, Четвъртък 13:20
0

Топ 5 летни мезета за водка, които всеки българин ще одобри
31/07/2025, Четвъртък 13:00
3

Премиерът на Литва подаде оставка
31/07/2025, Четвъртък 12:59
1

Рецептата на леля Станка от Созопол за най-вкусните калмари ще ви направи кулинарен бог
31/07/2025, Четвъртък 12:41
3