×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Къде ми е Facebook-ът


Къде ми е Facebook-ът
Във вторник сутринта Facebook беше недостъпен за големи части от света за около 40 минути
27 Януари 2015, Вторник, 19:35 ч.
Източник: capital.bg

Най-голямата социална мрежа все по-често изпитва проблеми със стабилността на сайта си
"27 януари 2015 г. ще влезе в историята. Това е денят, в който оцеляхме... без Facebook за един час." Такива и още куп подобни шеговити публикации заляха интернет пространството във вторник, след като най-голямата социална мрежа в света беше недостъпна заради срив. Това далеч не е и първият път, в който Facebook се срива, като не е чак такъв проблем за крайния потребител, който не е пристрастен към социалната мрежа.

Но за самата компания нещата не стоят точно така. Това е третият по-голям срив за нея в рамките на последните месеци. Само през септември миналата година имаше две прекъсвания в работата на Facebook за около 20-30 минути. През юни и август също имаше по-сериозни прекъсвания. Вчерашният срив продължи около 40 минути до час (в зависимост от региона) и е един от най-дългите в историята на компанията. Ако хората могат лесно да преживеят липсата на Facebook и бързо да си намерят алтернативи, то за компанията на Марк Зукърбърг всеки такъв срив е повече от притеснителен и дава възможност на потребителите да разгледат предложенията на конкурентите и евентуално да си харесат някое от тях повече и да преминат към него.

Действително това не изглежда като чак такъв повод за притеснение на фона на над 1 млрд. активни потребители. Но сривовете стават все по-често. Именно подобни проблеми в началото на живота на Twitter костваха доста в популярността на компанията. Нейната илюстрация на син кит, който едва се пренася от птиците на Twitter, стана нарицателно за гафове и получи името Fail Whale. Причината е, че се появяваше твърде често и струваше достъпа на потребителите до микроблога. В резултат много от тях отидоха именно във Facebook. Сега те се връщат в Twitter всеки път, когато Facebook се срине, а това става все по-често.

Каквото сам си направиш...

Вчерашният срив привлече по-голямо внимание заради твърденията на хакерската група Lizard Squad, че тя е отговорна за случилото се. В своя профил в Twitter хакерите обявиха, че сред свалените мрежи са Facebook, Instagram, AIM, Tinder, Hipchat. Те намекнаха още, че биха атакували и Twitter, но не го правят, защото го използват за комуникация. Lizard Squad придобиха популярност, след като в края на декември миналата година обявиха, че са отговорни за сривовете на геймърските мрежи Xbox Live и PlayStation Network. Впоследствие Sony потвърди, че хакерска атака е причината, но не уточни кой е извършителят й. Това е и първият случай, в който хакери твърдят, че са отговорни за проблемите на Facebook.

От социалната мрежа обаче бързо отрекоха нещо подобно. "Затрудненията с достъпа до Facebook и Instagram бяха породени от промяна, която направихме в конфигурационните системи. Бързо идентифицирахме проблема и го отстранихме. Услугите в момента са достъпни на 100%", се казва в изявлението на Facebook, което компанията разпространи. Forbes пък се позовава на свои източници в компанията, според които е изключително трудно хакерска атака доведе до мащабен срив на Facebook. Социалната мрежа е огромна, като системите й са разпределени на множество места. За да бъде свалена глобално, се изискват задълбочени познания в структурата на системите й и едновременна атака на множество дейтацентрове. За това са необходими и доста сериозни ресурси.

Още през 2011 г. служители на Facebook посочиха, че хакерски атаки практически няма как да доведат до глобално спиране на социалната мрежа. "Ще ви трябва доста голяма ботмрежа, която изисква много усилия, за да се създаде. Няма смисъл да ги влагаш само за да доведеш до временен срив, който пък ще разкрие ботмрежата. Нормално е, когато сайтът се срине, хората да мислят, че ни атакуват. Всъщност обикновено сами сме се издънили някъде и се оправяме до час", коментира пред онлайн изданието TechRadar Давид Рекордон, старши програмист във Facebook. Освен това компанията има няколко отделни екипа, които постоянно следят сайта и коригират всякакви проблеми със сигурността, които се откриват. Има и екип, чиято единствена функция е постоянно да търси уязвимости в системите.

Всеки си носи кръста

Не е изключено понякога проблемите във Facebook да се решават от хората, които са написали въпросния код. Компанията си има дежурни екипи, които първи се опитват да решат възникналия проблем. Ако те не могат да се справят или ще отнеме твърде много време, обикновено предават задачата на специализирано звено, което познава задълбочено голяма част от програмните кодове. "Все пак се случва и да се обадим посред нощ на инженера, който е написал въпросния код, за да го оправи", коментира Джейсън Собел, инженерен мениджър във Facebook.

Написалият кода е отговорен за него от неговото създаване, докато не бъде заместен от друг софтуер. Понякога това може да означава доста дълъг период от време. "Това е малко плашещо за програмистите, но пък ги мотивира да пишат кодовете правилно", коментира Саймън Крос, друг инженер на Facebook. Въпреки това проблеми винаги ще се случват. Важното за Facebook е да успява да ги решава бързо. Един ден масовите потребители може да решат да не ходят в Twitter и другите социални мрежи само когато Facebook не работи. Именно затова зачестяващите сривове би трябвало да се разглеждат като доста важен проблем от ръководството на компанията.

В категории: Животът


1
Коментара
Флагман.БГ Главчев смени още 6 областни управители Главчев смени още 6 областни управители 29/04/2024, Понеделник 12:01 1
Флагман.БГ Почина известен бизнесмен Почина известен бизнесмен 29/04/2024, Понеделник 09:53 0
1
Коментара по темата
1.
Писнa ми
27.01.2015 18:16:49
1
3
Някои зaвисими шмaтки сигурно достa сa се рaзтреперaли.Aз съм си добре. Нито имaм фейс,нито буук,нито друг боклук.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Коклюшът е лятно заболяване, скоро няма да отшуми Коклюшът е лятно заболяване, скоро няма да отшуми Доц. Кунчев: Бременните да се консултират с лекарите си Главчев смени още 6 областни управители Главчев смени още 6 областни управители Кабинетът сменя управителите на областите Ловеч, Русе, Силистра, Сливен, област София и Софийска област Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар , попадна в болница Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар , попадна в болница Момиченцето получило охлузване на лявото коляно Орязаха добавката за Великден на хората с увреждания Орязаха добавката за Великден на хората с увреждания Не им се полагало след като ползвали и помощта "личен асистент" Пробутаха семпъл бивш министър в бургаската листа на ПП-ДБ, изтикаха трети Димитър Найденов Пробутаха семпъл бивш министър в бургаската листа на ПП-ДБ, изтикаха трети Димитър Найденов Изненадващото решение е на ръководството на „Да, България“ Зоват Димитър Главчев да спаси хотелиерите в Слънчев бряг, като пусне гастербайтерите от Непал Зоват Димитър Главчев да спаси хотелиерите в Слънчев бряг, като пусне гастербайтерите от Непал Не е нужно министърът на туризма да обикаля със слънчевите очила студията и да обяснява как прогнозата за времето трябвало да е хубава, каза Пламен Дотов Скандалът с фалшифицираните документи се заплита: Кирил Петков забърка и Пашата Скандалът с фалшифицираните документи се заплита: Кирил Петков забърка и Пашата Атанас Русев звънна на баща ми ядосан да му каже да махна Пашата от списъка с 19-те души за разследване от прокуратурата, твърди съпредседателят на ПП И тази певачка легна под ножа, клъцна си носа И тази певачка легна под ножа, клъцна си носа Новият  дует на Десита и Галин е с над милион гледания за седмица Президентът наложи вето върху промените в Закона за насърчаване на инвестициите Президентът наложи вето върху промените в Закона за насърчаване на инвестициите Според държавния глава законодателството трябва да позволява бързо и качествено изграждане на важните за България обекти Oтбелязват с концерт постиженията по европроекти по програма „Tранспорт“ Oтбелязват с концерт постиженията по европроекти по програма „Tранспорт“ Заповядайте на 14 май 2024г., вторник, от 19.30 ч. на площад "Тройката", ще има много музика, игри и изненади
Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Според една от жените той я е докосвал по интимните й части без нейно съгласие през 2014 г. на снимачната площадка Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Двама братовчеди искали да ги изхарчат в Турция 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Хороскоп за деня – 29 април 2024, понеделник Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори