×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес Бургас чества Летния Никулден, ще има богата програма
  • Днес е 9 май е обявен за Ден на Европа, н тази дата през 1950 г. в Париж е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз
  • Испански министър заговори за "геноцид" в Газа, Израел се ядоса
  • Жертвите на наводненията в Южна Бразилия станаха 100
  • Отново обстреляха с ракети граничния пункт "Керем Шалом"
  • Времето днес, прогноза за четвъртък, 9 май: Остава облачно, валежи на запад
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Добрата храна прави човека щастлив, влюбен съм в българския таратор


Добрата храна прави човека щастлив, влюбен съм в българския таратор
Кухнята дава само звездите на ресторантите, не тя, а човечността, дружелюбността и гостоприемството определят облика на една нация, каза майстор готвачът Клаудио Палиузо
29 Декември 2014, Понеделник, 15:54 ч.
Автор: Ангел АТАНАСОВ, pressadaily.bg

Готвил съм за Бил Клинтън и Маргарет Тачър, но най-големият комплимент, който съм получил за храната ми, беше от Тото Котуньо. Той просто ми каза „Обичам те!“

Майстор готвачът Клаудио Палиузо е роден на 24 декември 1956 г., две години след като родителите му емигрирали от Италия в Швейцария. Той е един от последователите на Огюст Ескофие, бащата на професионалната кухня. Учил се е на кулинарно майсторство от легендарния френски готвач Пол Бокюз. Член е на най-авторитетните европейски организации на готвачи: италианската федерация, френската „Тот Бланш“, EURO-TOQUES. Практикувал е в петзвездни хотели по цял свят. От 3 години работи у нас в различни ресторанти.

- Господин Палиузо, от три години сте в България. Кой вятър Ви довя тук?

- Стана случайно. В главния офис на федерацията ни в Италия беше постъпила молба от български бизнесмен, който искал да построи в София свой хотел с италианска кухня. Търсел възможно най-добрия готвач. Предложението и условията в него бяха много добри, затова приех. Пристигнах в София и започнах работа. Само след няколко месеца обаче се появи финансов проблем и прекратих отношенията си с този бизнесмен. Казах си, че съм роден да печеля и че веднага трябва да се върна в Италия.
Въпреки това останах. Запознах се с много хора в София, започнах да консултирам кулинарната подготовка на частни и обществени събития: на Военната академия, НДК, Американския колеж, външното министерство и др. Сега водя курс на готвачи за известна ресторантска верига в България. Живея в провинцията и вече имам много приятели тук.

- До каква степен характерните особености на един народ влияят върху неговата национална кухня и обратното?

- Мисля, че няма такава връзка. В съвременния свят кухнята дава само звездите на ресторантите. Не тя, а човечността, дружелюбността и гостоприемството определят облика на една нация. Има обаче разлика в отношението към храната. Моят опит показва, че в страни като Русия, Сърбия, България хората възприемат храната като проводник на питието. Нямат страст към добрите ястия. Единствено в България клиентите на ресторантите оценяват блюдата по грамажа и цената им. Готови са да похарчат много повече пари за питиета, отколкото за храна.

- Когато Вие влизате като клиент в ресторант с българска кухня, какво си поръчвате най-често?

- Обожавам таратор. Влюбих се в него, когато бях на гости на мои приятели, и те ми го приготвиха по оригинална рецепта. Оттогава тараторът е едно от нещата, които си поръчвам в ресторантите в България. Другото ми любимо българско ястие е свински джолан със зеле. Добрата храна прави човека щастлив и това се изписва на лицето му.

- Как попаднахте сред учениците на един от най-известните майстор готвачи в света Пол Бокюз?

- Имах късмета да бъда част от персонала на Бокюз в неговия ресторант в Лион (Франция). По онова време бях много млад, наскоро завършил елитната частна хотел-академия във Виена. Нямах голям практически опит. Работих за Пол Бокюз две години без заплащане, само да съм до него. Парите са без значение, когато можеш да се учиш от такова светило в кулинарното изкуство. Винаги съм си поставял много високи професионални цели и съм използвал всяка възможност да обменям опит с готвачи от цял свят. Бил съм в Латинска Америка, в Китай, в Банкок, за да се уча на техники на готвене и да мога да приемам предизвикателства. Понякога дори съм плащал, за да науча нещо ново.

- За италианците казват, че кухнята е в кръвта им...

- Наистина италианците, особено мъжете, обичаме много добрата храна. Затова прекарваме доста време в кухнята. Тя е място за семейството, там са огромните маси, около които вечер се събира цялата фамилия. Синовете от малки се въртят около майките си, докато готвят, и ги наблюдават внимателно какво правят. Когато пораснат, дори да не станат готвачи, знаят как да оценят истински доброто ястие.

- Това ли е причината и Вие да изберете тази професия?

- И аз обичах да се въртя из кухнята, когато майка ми готвеше, но това не е причината, която ме насочи към тази професия. В Швейцария по времето, когато завършвах средно образование, системата беше такава, че всички абитуриенти минаваха на интервюта със специалисти по кариерно ориентиране. Те преценяваха кой ученик какви способности има, за да го насочат към подходяща професия. Аз също минах на такава среща.
Интервюиращите прецениха, че имам творческа нагласа, която е подходяща за дизайн, вестникарска графика и печатарство. Изпратиха ме да работя една седмица в предпечатната подготовка на местен вестник в кантона Тугау, за да видя дали ще ми хареса. Направо се влюбих в тази работа.
В края на седмицата ми дадоха най-високата оценка от всички участници в ученическата практика. Дори получих предложение за стипендия, ако избера в тази професия да продължа образованието си. Прибрах се у дома горд като победител.

- Как приеха родителите Ви тази победа?

- В триумфа си не взех под внимание южняшкия характер на баща ми, истински калабриец. Той се намръщи и каза, че това не било професия за мен. Смяташе, че един мъж трябва да има работа с гарантирани доходи, за да може да издържа семейство. Според него стабилна професия е механик, независимо дали автомобилен или някакъв друг. И вместо във вестника започнах практика в завод за танкове, който беше близо до швейцарско-германската граница. Още помня името на завода - „Мовак“. Три месеца работих в него като шлосер, стругар и фрезист. Накрая стана ясно, че не съм за този занаят, и ме освободиха. Вкъщи отново се разрази война заради изгубените илюзии на баща ми, че ще се насоча към стабилна и доходна професия.

- Кой излезе победител в тази война?

- Този път се намеси мой вуйчо, братовчед на майка ми, който имаше малък хотел-пансион във Виена. Взе ме със себе си и заминахме за Австрия. Още в първите дни след това ме разведе из Виена, показа ми града, красивите му хотели, елегантно облечените хора, които се разхождат по улиците... Бях на 16 години и се впечатлих много. Вуйчо ми ме попита - харесва ли ти, искаш ли един ден и ти да имаш свой хотел тук. Естествено, веднага отговорих „да“. След време той повтори въпроса си и отново получи същия отговор. Тогава ме заведе в хотел-академията и с много сериозен тон ми каза:
„Не съм ти баща, ако не си постоянен и не работиш достатъчно, за да успееш, той би те набил, но аз направо ще те убия!“
Дори нямах време да осъзная къде отивам и с какво се захващам. Много по-късно разбрах какво е направил вуйчо ми за мен. Трябва да е използвал много сериозни връзки, защото влизането в академията ставаше много трудно.

- Колко продължи обучението Ви в академията?

- Тази академия вече не съществува във вида, в който беше, когато учих в нея. Тогава обучението за майстори готвачи продължаваше седем години. Всеки ден имахме и теоретични, и практически занимания. Практикувахме в известния виенски хотел „Сахар“. Това училище беше най-добрият трамплин за всеки, който иска да работи като професионален готвач. Изпитите, които държахме, гарантираха, че винаги ще си намерим работа.
Веднага след като завърших, ме наеха като главен готвач в СПА хотел в Германия. Нямах достатъчно опит и трябваше да се доказвам. Предизвикателството беше голямо, но се справих.

- Кое е първото собствено ястие, което сте приготвили професионално?

- Беше в хотел „Сахар“ - палачинка. Тя се реже на ромбове и отново се запържва с масло и мед, за да стане хрупкава. После в средата на платото се слага ябълков мус с пудра захар. Около него се нареждат парченцата от палачинката, също поръсени с пудра захар.

- Как реагират близките Ви, когато готвите вкъщи?

- Още в началото на кариерата ми два пъти приготвях ястия за родителите ми и моите две сестри и реших повече да не го правя. На никого не успях да угодя. На един му било солено, на друг – безсолно. Същото беше и с подправките. Оттогава не готвя в къщи. Когато правя нещо с удоволствие, нямам нужда от капризни критици, особено ако са от семейството.

- Най-известните личности, на които сте готвили?

- Поне 80 на сто от италианските филмови и музикални звезди са опитвали моите специалитети. Готвил съм на много частни партита в ски курорта Кортина д'Ампецо, в Милано и в Рим. Работил съм и в римския хотел „Екселсиор“, в лондонския „Ню Пикадили“, в Мароко, в Дубай, в Германия и на още много други места. Два пъти получих покани да приготвям храна за британското кралско семейство. В Белфаст в Куинс юнивърсити готвих за Маргарет Тачър. Пак там готвих и за американския президент Бил Клинтън.

- Най-добрият комплимент, който сте получавали за вашите ястия?

- Когато разбра, че съм италианец, Бил Клинтън стана и ми каза „Хелоу!“, после ме прегърна по италиански. Маргарет Тачър само ме докосна по ръката и ме поздрави. За мен обаче най-големият комплимент беше от Тото Котуньо. Той просто ми каза „Обичам те!“. Тото Котуньо
се храни много здравословно, не обича сложни модерни ястия. Предпочита добрата стара италианска кухня.

В категории: Здраве , Лайфстайл


0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Алек се гнусеше да целува тази участничка от "Ергенът" Защо Алек се гнусеше да целува тази участничка от "Ергенът" "Алек мразеше да я целува, дори личеше, че го е гнус", коментират в нета Брутална катастрофа край български град, поне 4-ма са тежко пострадали Брутална катастрофа край български град, поне 4-ма са тежко пострадали Блъснали са се бус и тир Арести за наркотици в бургаския ж.к."Изгрев", задържаха Веселин и Радослав Арести за наркотици в бургаския ж.к."Изгрев", задържаха Веселин и Радослав Превенцията срещу разпространението на наркотици е на фокус в МВР Страшен екшън в центъра на София, ври от полиция Страшен екшън в центъра на София, ври от полиция Три патрулки са заклещили автомобил, като искат да арестуват шофьора, но той не излиза от возилото си Премиера в Бургас! Не пропускайте театралния хит на сезона с режисьор Асен Блатечки! Премиера в Бургас! Не пропускайте театралния хит на сезона с режисьор Асен Блатечки! "Пиесата, която се обърка" е невероятен спектакъл  Хотелиерка популяризира Черноморието с пробег от Дуранкулак до Резово Хотелиерка популяризира Черноморието с пробег от Дуранкулак до Резово По време на 6-дневния пробег с нея ще пътува видео оператор и фотограф, който ще заснеме и покаже красотата на Черно море, видяна по един различен начин Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с генералния консул на Турция Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с генералния консул на Турция Областният управител и генералният консул се обединиха около инициативи за социализирането и образованието на деца от семейства в затруднено положение Италиански клуб покани футболен талант от Бургас, кадър на Спортното училище Италиански клуб покани футболен талант от Бургас, кадър на Спортното училище Иван Анастасов е ученик в 9- ти клас в СУ "Юрий Гагарин", където негов индивидуален треньор е Георги Терзиев Бургас загуби обичан лекар - д-р Светлозар Аврамов Бургас загуби обичан лекар - д-р Светлозар Аврамов Той бе сред пионерите в създаването на Отделението по ушно-носно-гърлени болести на МБАЛ „Бургасмед” още през 2012г. Защо "Кауфланд", "Билла" и "Фантастико" потърсиха защита от този човек Защо "Кауфланд", "Билла" и "Фантастико" потърсиха защита от този човек Искат вето върху промените в Закона за добавената стойност 
Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Осъдиха я на суров затвор Сърбия купува от Китай девет електрически влака Сърбия купува от Китай девет електрически влака В Белград Си Цзинпин ще отбележи 25 години от бомбардировката на НАТО над китайското посолство Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Ранените момчета са играели футбол по време на взрива "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва От сделките гигантът може да получи около 150 милиона долара Полски съдия избяга в Беларус Полски съдия избяга в Беларус Томаш Шмид поиска политическо убежище в Минск и бе обвинен в шпионаж Почина уважавано име от академичните среди Почина уважавано име от академичните среди Проф. Джингова активно участваше в създаването на специалността "Ядрена химия" във Факултета по химия и фармация на Софийския университет Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Климатолозите вече потвърдиха, че изменението на климата е причинило някои специфични метеорологични крайности Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Валери Григоров говори след тримесечното предизвикателство  Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Пръв се разболял големият ѝ син Янчо, който се оказало, че нямал трета поставена доза от задължителната ваксина срещу заразата Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня Баща на сина си:
- Мило, искам да ти кажа, че скоро ще си имаш братче.
- Супер! Дай да се похвалим на мама!
Виц на деня Виц на деня Съвет за мъжката половина:
У всяка жена "спи" гадина, глупачка, вещица, ангел, принцеса! Която разбудиш, тази и ще получиш!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена казва на приятелката си:

- Откакто взех да карам с очила забелязах колко много други коли има по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори