×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabov[email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Трябва ли да има мюсюлмани в Българската армия, МВР и тайните служби


Трябва ли да има мюсюлмани в Българската армия, МВР и тайните служби
Случаят с поругания паметник на братята Евлоги и Христо Георгиеви в Карлово подига естествения въпрос – българска армия ли имаме или разбеснял се башибозук
30 Януари 2014, Четвъртък, 17:02 ч.
Автор: Велизар Енчев, в. Десант

Иначе ни чака съдбата на покойна Югославия. Който подценява горчивите уроци на балканската история, той рискува да остане в нея само като спомен
Случаят с поругания паметник на братята Евлоги и Христо Георгиеви в Карлово повдига естествения въпрос – българска армия ли имаме или разбеснял се башибозук?
Докато Анкара подстрекава българските мюсюлмани, масовото навлизане на малцинствата във въоръжените сили е опасно
България е демократична държава, уважаваща правата и свободите на своите граждани. В нея всеки може да прави всичко, което не е забранено със закон. А и да е забранено, съдебната система е снизходителна към провинилите се, особено ако са от малцинствата. И при социализма, и при капитализма т.нар. малцинства са привилегирована категория. Преди имаха университетски квоти, сега са с полицейски имунитет, решат ли да приватизират металния инвентар по опустошените от цигански набези села.
Наскоро депутатът от ДПС Ахмед Башев поиска в армията, полицията и тайните служби да влязат хора от малцинствата, но малцина обърнаха внимание на това искане, изречено с ултимативен тон на предизборен митинг.
Говорейки в Смолян за българския етнически модел, Лютви Местан също се оплака, че малцинствата не са представени на високи нива в МВР, армията, съда, прокуратурата, ДАНС и специалните служби.
"Една истинска демокрация не може да има забранени територии за българските граждани заради техния етнорелигиозен произход", каза Местан и така свали картите си.
Казаното от Местан и Башев е в реда на нещата, но само ако ставаше дума за американската армия, където цветнокожите имат правата на белите, или поне така изглежда. Докато белите са 65 процента, черните или афроамериканците в щатската армия са близо 13 процента. Самият президент е афроамериканец, което само преди половин век би звучало като ерес.
Всяко сравнение между САЩ и България не би трябвало да пропуска най-важното -

"господарят на света" не граничи със съсед, чувствително превъзхождащ го и в територия

, и в население, докато България е в сянката на могъща по територия и население държава, държала ни 500 години в робство, а днес застрашително възраждаща имперското си самочувствие с доктрината на неоосманизма.
Не искам да кажа, че в армията, полицията и тайните служби не трябва да служат хора, изповядващи исляма. Въпросът е доколко тези хора се чувстват като неразделна част от българската нация и коя държава смятат за своя родина  - България или Турция?  Ще задам и обратния въпрос: има ли българи християни в турската армия и тайните служби на Ердоган? Въпросът е повече от абсурден, поради което и отговорът е излишен.
Защо се спирам на тази тема? Защото на 8 декември

в Карлово се случи нещо, което може да взриви етническия мир не само в армията ни, но и в държавата.

Първото съобщение на Военно-окръжната прокуратура в Пловдив гласеше, че трима кадрови войници с турски имена и един цивилен на армейска служба извършили непристойни действия и нарушили обществения ред с две деяния - уринирали върху паметника на братя Евлоги и Христо Георгиеви и нанесли побой на Ивайло Пръмов, опитал се да предотврати поругаването на паметника.
Според прокуратурата деянието им се отличава с изключителен цинизъм и дързост и представлява престъпление по чл. 325 от Наказателния кодекс. Още повече, че след като пребили Пръмов, те го обиждали, наричайки го "гяур".
Именно това обръщение към жертвата на побоя взриви общественото мнение, защото нормалните хора се запитаха: армия или развилнял се башибозук е войската ни, щом пияни войници поругават паметта на български възрожденци и наричат гяури християните?
Понеже съдебната ни система не е от работещите на бързи обороти, досъдебното производство по случая още тече. Тези дни двама от четиримата военнослужещи, участвали в оскверняването на паметника, напуснаха армията, останалите са наказани с последно предупреждение за уволнение.
По ирония на съдбата, един от тях - Рафет Сакатов, бе избран да положи венци в памет на загиналите войници в иракския град Кербала. Оправдавайки се за този странен избор, генерал Шивиков посочи, че това не е чест, а изпълняване на нареждане.
А сега да погледнем мястото на инцидента. Престъпното деяние стана в града, където Главно мюфтийство е повдигнало два съдебни иска - за собствеността на отдавна превърнатата в паметник на културата Куршум джамия в центъра на Карлово и за парцел пак в сърцето на града.
Тези претенции са безпочвени от юридическа, морална и историческа гледна точка и водят до трайно влошаване на етническите и верските отношения не само в Карлово, но и в цялата страна.
Амбицията на мюфтиите да имат втора действаща джамия в родния град на Васил Левски, където живеят само 80 мюсюлмански семейства, е дръзка провокация, демонстрираща етническо и верско надмощие.

И ето го печалният резултат от агресията на Главно мюфтийство -

войници с турски имена оскверняват монумента на братя Евлоги и Христо Георгиеви, пребиват български младеж, дръзнал да ги спре, и го наричат гяур.
Опасно е да се правят сравнения с взривената от етнорелигиозни конфликти Югославия, но карловският случай ме провокира. В навечерието на гражданската война в СФРЮ, когато сръбско-албанската конфронтация в Косово бе нажежена до червено, 1988 година бе окървавена от албански войник. В казармата на сръбския град Парачин албански младеж на редовна военна служба в югославската армия разстреля от упор 25 войници. Жертвите бяха сърби, хървати и словенци, до един християни. Така започна разпадът на могъщата дотогава югоармия, а с нея и на държавата.
Трябва ли и българската армия да бъде поразена от трагедия като тази в Парачин, за да разберем, че на Балканите няма и не може да има многонационални армии. След векове на робство и тотална доминация на исляма над християнството, раните не зарастват бързо. А добавя ли амбициите на Анкара за нова Османска империя и териториалните претенции на премиера Ердоган, косовизацията на България май е неизбежна.
Опонентите ми ще възразят, че федерална Югославия бе многонационална държава, докато по конституция България е еднонационална, следователно подобни аналогии са неуместни. Погледнете обаче т.нар. смесени райони - Родопите и Лудогорието, за да се убедите, че ситуацията там отдавна е извън контрола на държавата и косовизацията е на всяка крачка.
И нека Местан ни спести нелепи твърдения - като това, че не може да има забранени територии за малцинствата. Може и още как! Да не би да си вярва, че Националната разузнавателна служба ще изпрати в посолството ни в Анкара офицер на дипломатическо прикритие с турско име?
Ако сме реалисти и приемем трезво надвисващите етнически проблеми, ще оценим случилото се в Карлово като подарък на съдбата, който ни отваря очите.
Разсъждаваме ли държавнически, ще си направим този извод: докато глобално ислямът се радикализира, а локално Турция подстрекава българските мюсюлмани, масовото навлизане на малцинствата в армията, полицията и тайните служби е опасно и трябва да се предотврати.
Иначе ни чака съдбата на покойна Югославия.
Който подценява горчивите уроци на балканската история, той рискува да остане в нея само като спомен.Лили мръзне на сцената
Лили мръзне на сцената 11/12/2019, Сряда 13:00 1
Андреа в болница
Андреа в болница 11/12/2019, Сряда 12:42 0
16
Коментара по темата
16.
meimed
01.02.2014 03:32:05
1
2
starshina ganev-pian mazen fatmak artelchik puskasht cigani i turci v goliam GSP sreshtu butilka plodova rakia
15.
Старшина Ганев
31.01.2014 15:35:02
2
3
"45godini stigat..."-още един от матрияла. Ех да имаше армия засвет,че да ти уредя един запас,че да превземаш по три пъти дневно безименната височина,а в почивките да набиваш крак с марша на Симеона и вечер след проверка да лъснеш чепиците на взвода си,щях да ти избия от кухата манерка всичките 45 години и само като чуеш за пагон щеше да се подмокряш от кеф ,но уви......демокрация.
14.
45godini stigat...
31.01.2014 14:23:44
3
2
до:амебата,от резерва и целия личен състав на БХК и РФ!До всички седерасти,толерасти и редови п......и!Братя демократи да подкрепим гьотчиите от сирийската демократична освободителна армия?Грабвайте вазелина в името на демокрацията и толерантноста?Смърт за тиранина Асад!Долу Русия!Долу диктатора Путин!
13.
Амебата
31.01.2014 11:12:43
1
4
Флагман, за пореден път се показвате като елементарни хорица, яхащи патриотарска фразеология!
ЧЕТЕТЕ внимателно и запомнете коментара на "от резерва" № 10!
№ 10, мислех си същото, но ти си го казал абсолютно точно.
12.
Амебата
31.01.2014 11:12:43
1
4
Флагман, за пореден път се показвате като елементарни хорица, яхащи патриотарска фразеология!
ЧЕТЕТЕ внимателно и запомнете коментара на "от резерва" № 10!
№ 10, мислех си същото, но ти си го казал абсолютно точно.
11.
В.Тенев
31.01.2014 09:49:12
4
5
Този глас не е просто ОТ ВЪТРЕ. Той е чак откъм дебелото черво на този неграмотник Велизар Енчев.
10.
От резерва
31.01.2014 09:41:04
2
13
Много глупости прочетох тук,но това е обективно за "матрияла"цит.ББ
В българската армия винаги са служили мюсюлмани от Освобождението до днес.Мюсюлмани служат в израелската,американската и руската армии.Не религията прави лошите войници , слабата дисциплина,липсата на патриотично възпитание и шушумингерко офицерство т.е. командване.
9.
hitler
31.01.2014 09:14:22
6
3
da izrejem vsi4ki zelki !!! kakvo kato stanem kato kosovo , po dobre otkolkoto da gi tarpim !!!
8.
45 godini stigat...
30.01.2014 21:25:25
1
4
Ето това е едно от постиженията на перестройката–армия сведена до гвардейска рота и мултикурна полиция със съответните квоти на роми,бежанци,говорищите "майчин" език и представители на авангардната сексуалност!А не както при мракобесният русофилско-комунистическият режим на Т.Живков къдетопо границите се стреляше "на месо" ,а ромите принудително служеха в КЕЧ и ЖП Войски и ядяха бой.Да живее демокрацията и плурализама!Да живеят СДС и БХК!Долу тиранина Путин!
7.
Благо
30.01.2014 20:20:28
2
7
Не смесвайте вяра и националност. Помаците са българи и какво? И най-тъжното е, че тези дето се пишат християни са такива по 2 пъти в годината. На Коледа и на Великден. През останалото време чалгия и разврат.
6.
брей
30.01.2014 20:18:15
1
6
Турците не са ислямска република, а светска. Ергодан ти тласка към ислямизация. Стига промивахте мозъци.
5.
Рязанцев
30.01.2014 20:01:27
10
5
Ще дойде ден,в който ще ви управляват само Турци маймуни такива !!! :D Крайно време е да се примирите с това...
4.
карлос
30.01.2014 19:52:19
4
4
Просто да не се допускат до конкурси и изпити за такива длъжности без много обяснения и това е.
3.
Rasist
30.01.2014 19:43:07
5
8
Много добре ме разбра какво искам да кажа!
Има и нещо друго: защо в другите държави няма чужденци на важни постове, а в България е тъпкано с турци, руснаци и пак турци? Не, че няма, но са малко и се наблюдават, а тук се толерират.
Колко държавни тайни е изнесъл тоя рязания Доган, колко други беди е донесъл на народа и колко беди тепърва ще ни донесат тия дето имат 1\2 пишки. Отделно, мангалите и бездействието на държавата, ще ни съсипят!
2.
Christian not musulman
30.01.2014 18:11:48
17
10
Че като са мюсюлмани това не означава, че не са българи... Разграничавайте малко вярата от националноста...
1.
Rasist
30.01.2014 17:40:51
11
13
Разбира се, че не!!!
Присъствието им означава изнасяне на тайни, толериране на себеподобни, злоупотреби, субективни преценки при някои случаи, предаване на информация на други държави и така нататък.
Има постове, които трябва да се заемат само и единствено от Българи!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Славчо Атанасов към Цацаров:  Aquila non capit muscas! Хванете най-после по-едрите риби в Пловдив! Славчо Атанасов към Цацаров: Aquila non capit muscas! Хванете най-после по-едрите риби в Пловдив!

Като шеф на КПКОНПИ досегашният главен прокурор трябвало да започне разследване в родния си град

КОЦ-Бургас отличи най-заслужилите лекари на надеждата, почете и легендарния д-р Радостин Дичев КОЦ-Бургас отличи най-заслужилите лекари на надеждата, почете и легендарния д-р Радостин Дичев

Надявам се тази важна церемония, изграждаща доверие между лекуващи и лекувани, да стане традиционна, каза зам.-кмета Красимир Стойчев

Всички парламентарни групи подкрепиха Цацаров за шеф на КПКОНПИ - БСП се разцепи Всички парламентарни групи подкрепиха Цацаров за шеф на КПКОНПИ - БСП се разцепи

27 от соцформацията не изпълниха решение на групата да гласуват против кандидатурата

Обновяват още 4 сгради по общинската програма "Нов живот за старите фасади" в Бургас Обновяват още 4 сгради по общинската програма "Нов живот за старите фасади" в Бургас

Община Бургас благодари на всички частни собственици, които сe присъединиха или ще се присъединят към програмата

Идва ли краят на борбата с вечния сопол Идва ли краят на борбата с вечния сопол

Ето кратък наръчник за ефективна борба с хремата

Цеци Красимирова вече е блондинка! Цеци Красимирова вече е блондинка!

 Бившата на Самоковеца куфее с новия си съпруг в София (Снимки)

Абсурд! Отказаха българско гражданство на майка на пет българчета, която работи и си плаща данъците в България Абсурд! Отказаха българско гражданство на майка на пет българчета, която работи и си плаща данъците в България

 Не се чувствам рускиня, защото моите деца са българи, споделя Мария, която живее в България от 2002 година, но държавата не й дава гражданство

7 се противопоставиха на оставката на бургаския депутат Саватева 7 се противопоставиха на оставката на бургаския депутат Саватева

173 гласуваха "за", за да стане зам.-кмет 

Кражби на ключ хит през зимата, задигат коли докато собствениците им ги чистят от снега Кражби на ключ хит през зимата, задигат коли докато собствениците им ги чистят от снега

Наглите крадци отмъкват автомобили, оставени със запален двигател за секунди

Паника в училище, над 500 деца евакуирани след пропадане на стълбище Паника в училище, над 500 деца евакуирани след пропадане на стълбище

Всички са били много изплашени, каза директорът на училището Златко Атанасов

6 трупа , в това число полицай, след касапницата в Ню Джърси 6 трупа , в това число полицай, след касапницата в Ню Джърси

След дълга престрелка двамата бандити, ограбили магазин и убили трима клиенти, бяха ликвидирани

Десетки хиляди на протест срещу Бабиш, искат му оставката след разследване за злоупотреба Десетки хиляди на протест срещу Бабиш, искат му оставката след разследване за злоупотреба

Европейската комисия може да поиска да бъдат възстановени субсидии за милиони евро, които са били насочени към свързан с него холдинг

Мистерия: Физик отвлечен от извънземни? Мистерия: Физик отвлечен от извънземни?

След срещата си с тях специалистът по квантова физика Дип Прасад започнал да вижда странни същества и да общува с тях телепатично

Шок! След Брекзит плащаме до 3 бона за английска виза! Шок! След Брекзит плащаме до 3 бона за английска виза!

Ако остане на власт, Борис Джонсън готви три типа за влизане във Великобритания

Путин и Зеленски се разбраха за мир в Източна Украйна Путин и Зеленски се разбраха за мир в Източна Украйна

Военните да бъдат изтеглени до март 2020

Извънземни над Русия: Тревога заради летящ обект с форма на медуза Извънземни над Русия: Тревога заради летящ обект с форма на медуза

НЛО със странна форма лети над Челябинск, Свердловск, Самара, Тюмен, Омск и Краснодар

Британски туристи платиха 8 хил.евро за луксозна почивка в Египет, но попаднаха в ада Британски туристи платиха 8 хил.евро за луксозна почивка в Египет, но попаднаха в ада

Хотелът бил строителна площадка, пламнала и епидемия 

Путин и Зеленски се срещат за пръв път днес Путин и Зеленски се срещат за пръв път днес

Форумът в Париж е във формата "нормандска четворка"

Тези пет зодии са родени под щастлива звезда Тези пет зодии са родени под щастлива звезда

Според това проучване пикът на раждащи се гении е през февруари, а спадът е през август

Кои са най-големите гении в съвремието ни Кои са най-големите гении в съвремието ни

Такива хора има и сега, работещи за развитието на физиката, астрономията и математиката

Димитър Пенев Димитър Пенев Ако увеличим охраната, имаме право да бием Унгария
Виц на деня Виц на деня - Вие ли сте пациента с шизофрения?
- Да, ние сме.
Виц на деня Виц на деня Две блондинки си говорят:
- Абе, ти след секс пушиш ли?
- Не знам, не съм се поглеждала!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Някои станаха депутати ,други модели, а аз станах........ да пия кафе!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори