×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Доброволци от Германия и България раздават храни на нуждаещи се


Доброволци от Германия и България раздават храни на нуждаещи се
18 доброволци се включиха в благородната инициатива
22 Септември 2013, Неделя, 20:26 ч.

Приключи мащабната кампания на сдруженията "Верният настойник" и "Повече бъдеще" Германия

Приключи превърналата се в традиция съвместна кампания на сдружение "Повече бъдеще" Германия и представителите им за България СНЦ "Верният настойник". В кампанията участваха 10 доброволеца от България и 8 представителя на немското сдружение.

Първият ден премина в по-голямата си част организационно. Сутринта бяха транспортирани доброволците от Камено и Бургас до село Рудник където са складирани всички помощи и храни. Там бяха подготвени хранителните пакети които ще се раздават

Вторият ден сутринта посетихме детската градина в село Дебелт. Това беше първо посещение в нея от нашите германски партньори. На децата бяха раздадени пакети с дрехи, обувки и играчки, предварително приготвени за тях в Германия, а на детската градина бяха дарени много играчки и игри за групово занимание на деца. Радостта у възпитателите и децата беше наистина голяма.

На обяд групата посети офиса на сдружението в Средец. Там се проведе дискусия на тема "Здравето на ромите" с здравният работник от Средец Зюмбюлка Маринова и лекар от немската група. Обсъдени бяха множество идеи за партньорство на здравна тематика като работа със здравно неосигурени лица, привенция от нежелана бременност при ромите, възможност за популяризиране на предпазните средства сред жените и др. Бяха споделени добри практики от немската здравна система.

След обяд беше предвидено посещение на крайно бедни роми живеещи в една от махалите на град Средец. Посещението беше от къща на къща, като бяха раздадени над 70 хранителни пакета.

През третият ден на кампанията бяха посетени детските градини на селата Ново паничарево и Ясна поляна. И на двете места германската група идва за първи път. На децата бяха раздадени специално приготвените за тях торбички с дрехи, обувки и играчки, а на детските градини бяха подарени много игри за групови занимания. Групата се срещна и с кметицата на село Ново паничарево.

След обяд беше посетена махала с крайно бедни роми от село Ново панчарево. Хората в тази махала живеят в бунгала и фургони, като в някой случай две семейства си делят една стая. На семействата в махалата бяха раздадени хранителни пакети.

Четвъртият ден от кампанията беше с тема "Да почистим Вресово за един ден". Тъй като в предишното си посещение преди една година, немската група забеляза, че по улиците на ромската махала има много боклуци, решиха да дадат добър пример на живеещите там. Нашата група се състоеше от около 15 души като всеки един от нас отговаряше за други двама местни жители на махалата. Така се сформираха около 15 малки групи. На всеки един от доброволците бяха раздадени ръкавици, тениска, шапка и чували. Почистването започна. Бяха обходени всички улици на махалата и бяха обрани боклуците изхвърлени по тях. Общата група се състоеше от около 50 човека, и почистването отне само няколко часа. Боклуците бяха събрани на точно определено място, от което общинската фирма за чистота ще ги извози до общинското сметище.

И така, махалата беше изчистена, а жителите обещаха да се грижат повече за чистотата и. И това беше само началото - следваща стъпка е всеки един да изчисти сам своя двор и своят дом.

И както "всеки работник заслужава своята заплата", така и нашите "работници" получиха отплата не толкова за големият труд който положиха, но по скоро за да бъдат насърчени и мотивирани да довършат започнатото. На всеки един от тях беше даден хранителен пакет с храни от първа необходимост също и хавлии и спално бельо.

През петият ден на кампанията по традиция посетихме детските градини от Община Камено: тази в село Свобода, село Кръсрина и село Винарско. Децата бяха зарадвани с специални детски пакети приготвени и съобразени с възрастта им, а за детската градина бяха дарени множество играчки. Родителите и персонала на детските градини също бяха зарадвани с хранителни пакети.

През втората част на деня групата посети ромската махала на град Айтос. Това беше първото посещение за германците в този град. Теренът беше изключително труден, поради липсата на нормални улици. Предвижвахме се по "кози пътеки", и носихме чувалите на ръце. Бяха раздадени от детските пакети на над 200 деца живеещи в мизерни условия в махалата.

През шестият ден бе посетена детската градина на село Трояново. За децата и родителите посещението ни бе превърнато в истински празник. За родителите имаше хранителни пакети. Децата поздравиха гостите с нови песнички които са научили през лятната ваканция, а гостите от своя страна им подариха детски пакети с играчки и близалки. След това групата посети децата от град Камено, които участват в проект "Стани настойник". Този проект е спонсориран именно от немската група, която помага на децата да ходят на детска градина и училище. Беше посетен и новооткритият офис на сдружението в гр. Камено След обяд беше посетена ромската махала в село Русокастро. За най-бедните имаше хранителни пакети, а за всички деца - играчки и близалки. Част от групата отпътува за втора среща на тема "Здравето на ромите" в офиса на сдружението в гр. Средец.

През последният седми ден на кампанията, групата посети отново гр. Стралджа. При първото посещение там, беше забелязана една къща която не беше готова да посрещне дъждовният сезон, тъй като покрива и беше развален. Екипа от сдружението заедно с местни хора от махалата поправиха покрива. На човека който беше претърпял операция по ампутиране на крака, финансирана от германците, беше подарена нова инвалидна количка тъй като старата му беше толкова амортизирана, че не беше годна за употреба. След това групата пое към селата Чубра и Славянци където бяха посетени деца от проект "Стани настойник". За всяко семейство имаше от специалните хранители пакети.

От година на година кампанията става все по-мащабна, достигат се все повече хора, и се организират нови мероприятия. В последният ден председателят на сдружение "Верният настойник" Жельо Желев изрази радостта си за задълбочаването на партньорството между двете организации, и специалните си благодарности на доброволците към сдружението от българска страна, които за една седмица оставиха семействата си и дадоха всичко от себе си за да бъде осъществена тази кампания.

В категории: Средец


4
Коментара
4
Коментара по темата
4.
мангомраз
27.09.2013 11:20:39
0
2
Стига сте ги хрантутили тези цигани. Те това само чакат. Така никога няма да стигнат до извода, че трябва да се ограмотяват и да бачкат, а не само нещастни циганета да произвеждат!
3.
Средец
23.09.2013 14:07:48
0
5
Абе,мама му стара!Всички новини все с мангалите свързани!!!Тя България не е само това малцинство,бе!!
Елате ги вижте циганите днес:засвири химна.Всеки стои мирно,те се разчекнали по пейките.20 години все ги окултуряваме и резултатът е ,че си оциганихме децата!!!Сиктир!!!Голямо мазнене на тая паплач!90% от тях са аборигени!
2.
aitos
22.09.2013 22:51:59
0
1
Това е пълна лъжа в кв.Странджа всички улици имат ВиК това е единственият квартал предпочитан за живене благодерени на съветниците от квартала почти всички улици са асфалтирани остана 3 улици без асфалт сегаштният кмет Едрев напълно забрави че кв.Странджа се намира в гр. Айтос . Всепак Врабчев направи нещо за Квартала и то без Европроекти от Бюджета на Общината задели . До колкото за тия Индианци от Гората тенеса Айтозли те са пришълци от Горно Езеро .
1.
Xaxo
22.09.2013 21:27:54
1
8
Пак ли раздават пари и храна на циганите.Не разбраха ли че, това е бездънна яма.
Толкова ли няма бедни и бездомни българи а сте тръгнали да храните циганите.Чак се провела дискусия на тема "Здравето на ромите".
Ебал съм ги и циганите.Когато почнат да си плащат осигуровките и данъците както аз си ги плащам, тогава да мислят за безплатни лечения.
Пак намирисва на точене на европейски пари.
Раздадени помощи под формата на храни - 20000лв.Разходи на фондацията дето ги е раздала - 100000лв.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори