×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кой и срещу колко опита да скрие салмонелата в ММЦ-Приморско?!


Кой и срещу колко опита да скрие салмонелата в ММЦ-Приморско?!
Пети ден институциите в Бургас не могат да се разберат откъде децата са пипнали салмонела, докато са на лагер в хотел "Бисер"
Тема в развитие
виж още
скрий
27 Август 2013, Вторник, 17:50 ч.
Автор: Боряна ТЕНЧЕВА

Пет дни РЗИ и Агенцията по безопасност на храните мънкат какво поболя децата в ресторант „Бисер”

Пет дни се оказаха недостатъчни на РЗИ и Агенцията по храните в Бургас да разберат салмонела ли поболя децата от София, докато са на лагер в хотел „Бисер” ММЦ-Приморско. И ние не знаем какво е точно все още, каза шефът на РЗИ- Бургас днес Георги Паздеров, ден след като шефката на отдел „Противоепидемиологичен контрол” РЗИ д-р Величка Григорова обяви официално, че пробите на шест от осемте деца, приети за лечение в МБАЛ-Бургас, са отрицателни. Изявлението й беше категорично, сякаш да опровергае твърденията на лекарите от най-голямата държавна болница, които още в началото са започнали да лекуват децата именно от салмонела. Д-р Григорова беше толкова уверена в достоверността на резултатите, направени в РЗИ, че отпаднаха всякакви съмнения, че е възможно рулото "Стефани" или старата майонеза в ресторанта "Бисер" да е довела до тежките симптоми на учениците. Още малко и човек да повярва, че ги е хванал вирус, който по това време на годината причинява масово сериозни стомашни проблеми на болните. От РЗИ дори неофициално се опитваха да внушат, че дори и храната на децата да е причина за болестта им, то те сами са си виновни, защото си купували всякакви "боклуци" от обекти, извън територията на комплекса. Стигна се даже до там служители да твърдят, че имало неофициална информация, че децата „джапали” насам натам. Сякаш става дума за 2-годишни хлапета, а не за 17-годишни тийнеджъри, за които се предполага, че знаят поне да си мият ръцете сами.

Цял ден информацията от РЗИ и МБАЛ се разминаваше, докато днес лекарите от Инфекциозното отделение официално обявиха, че именно салмонела е поболяла тийнейджърите. Добре, че бяха лекарите.

Сега журналистите продължаваме да очакваме отговори – къде и от какво са се заразили децата. Лудницата от проби, изследвания, институции е пълна, всеки размята данни за това от къде е взел посявка, натривка, кръв, но резултатът е един – информация още няма.   Децата оздравяха, а РЗИ и АБХ не могат да кажат още от какво са били болни.

Това са двете институции, от които зависи и дали и как ще продължи съществуването на ресторант и хотел „Бисер”, собственост на „Албена” АД, ще отнесе ли глоба и в какъв размер. И ако не там са се заразили децата, то тогава къде и кой им е продал боклука. В подобни случаи би трябвало да се реагира спешно, с яки санкции, не само, за да се накажат виновните, но и у туристите да се създаде впечатление, че има институции, които се грижат за здравето им. Вместо това обаче започва да мирише много на развалено, по-точно – на рушвет. Да не говорим как се срива имиджа на бургаското здравеопазване и туризъм, щом не може гостите на един хотел да са спокойни, че няма да се проснат с дни в Инфекциозното  вместо да се забавляват на плажа. В хотел „Бисер” все още е пълно с туристи. Защото собствениците му не се чувстват виновни. С темповете, с които се движи обявяването на резултатите – може и лятото да свърши и да е все едно имало ли е или е нямало заразена храна там. Важното е, че печалбата от сезона ще бъде прибрана. Въпросът е за кого ще има комисионна от нея...


В категории: Приморско


Флагман.БГ МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол 03/05/2024, Петък 17:38 0
15
Коментара по темата
15.
до XYZ
09.09.2013 10:53:17
0
0
Какво се правиш, че не разбираш, бе?! Не виждаш ли, че РЗИ още от самото начало е правела всичко възможно да прикрие и изопачи истината? Защо ще го прави? Помисли малко! Явно някой друг й е въздействал по някакъв начин.
Има и друг вариант. Ако наистина РЗИ въпреки изследванията, които са правили не са могли да открият източника на заразата, ЗНАЧИ СА НЕКАДЪРНИ И НЕ СИ РАЗБИРАТ ОТ РАБОТАТА, което също е много възможно!!!
14.
XYZ
03.09.2013 20:19:55
0
0
Ауу, г-жо Тенчева, не е истина колко сте гнусна. Следващия път, когато говорите за внушения и рушвети, моля, визирайте първо себе си. Колко е жалко, че има хора като Вас !
13.
XYZ
03.09.2013 20:19:54
0
0
Ауу, г-жо Тенчева, не е истина колко сте гнусна. Следващия път, когато говорите за внушения и рушвети, моля, визирайте първо себе си. Колко е жалко, че има хора като Вас !
12.
Албена АД - запазена марка за салмонела
29.08.2013 07:54:31
0
0
Много хубава снимка сте показали. Тези разкривени стълби пред хотел "Бисер" явно не са били ремонтирани откакто са били направени - най малко преди 40 години. Фасадата е зеленясала от плесен, а вижте с какви букви е изписано "хотел Бисер" - дизайна е от 60-те, 70-те години на 20-ти век, плексигласа е различен - бял и жълт и вероятно и той е на повече от 40 години... Нищо не се е влагало за обновяване на базата. Някои хора в Албена не са си мръднали пръста, а иначе са си прибирали печалбата. И вие сега се чудите защо имало салмонела! Не салмонела, а холера и тиф е можело да плъзне в това ММЦ...
11.
Екатерина
28.08.2013 18:16:02
0
2
РЗИ НЕ контролира хранителни обекти-ЗАПОМНЕТЕ го!
Контрол върху тях упражнява Агенцията по безопасност на храните.Така че -къде в случая е техния контрол ?!!!!
Ако си вършеха работата,това нямаше да се случи!
10.
da
28.08.2013 08:22:54
1
2
МНОГО ТЪПАНАР БЕ.ТЪПАНАРИ
9.
родител
27.08.2013 21:13:24
0
4
Първо - Ангел Кунчев е главен държавен здравен инспектор и много добре знам кой е, НО компетентните институции явно не си различил, защото си тъпанар. РЗИ и БАБХ трябва да излязат с резултати от проверки и становище. Лекарите могат само да лекуват, а тези две институции глобяват, затварят обекти и налагат сериозни санкции. Изяснихме ли се, тъпанар?! И не съм от БГмама, само за твое сведение.
8.
ГЕРБЕР
27.08.2013 21:02:51
1
3
Албена Инвест - измамници приватизатори
7.
дафи
27.08.2013 20:55:54
3
4
голям фал на РЗИ
6.
тъпанар
27.08.2013 20:40:10
0
4
А, диагнозата си е ясна,става въпрос за начина на протичане на заболяването-нали съм тъпанар,нищо не ми е ясно.
В крайна сметка става въпрос за непрофесионални журналистически коментар.Айде че пих вода с вибрио холере от морето.
5.
хахах
27.08.2013 20:27:24
1
3
тъпанар, айде уточни се кое е това остро инфекциозно заболяване, че май такава диагноза няма.
4.
до 1
27.08.2013 20:22:57
1
3
изявлението е от лекарите в МБАЛ, които явно са били на ниво и това никой не го оспорва като чета. Браво. А другите защо мълчат и защо бързат с изявления. Цяло Приморско и Созопол знае как рекетират
3.
тъпанар
27.08.2013 20:22:52
0
2
Много точно различавам институциите.Особено на главният републикански инспектор към МЗ.По -меродавно становище по случая не може да има. Очевидно нивото на прежде пишещият е на ниво БГ мама.
Става въпрос за остро протичащо инфекциозно заболяване .Ежегодно в Бургаски регион има епизодични взривове на това заболяване.
А за тъпанара благодаря!
2.
родител
27.08.2013 19:30:26
2
6
Първо се научете да различавате институциите и след това давайте квалификации. Момичето си е написало ясно и точно - лекарите казват едно - те са сигурни, че е салмонела, РЗИ - друго, а БАБХ още мълчи. Моето дете беше на този лагер и следя отблизо всичко, което се случва.
И много правилно си се написал "тъпанар".
1.
тъпанар
27.08.2013 18:48:07
1
7
Рядко гнусно писание, достойно за жълт парцал.Единственото достойнство е показаното ниво на написалата тези редове,а така също и начина и на мислене. По всички национални медии съобщиха резултатите ,имаше и изявление на републиканският здравен инспектор.
Останалото е очевидно поръчково писане.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Хороскоп за деня – 4 май 2024, събота Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Предизборно и поради незнайни и необосновани причини депутатите извършиха нещо невиждано в законодателната история Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ След 18 наддавания скочи от 330 000 на 600 000 лв. без ДДС Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Работници се оплакват от практиката на някои работодатели да налагат глоби или удръжки от заплатата Задава се промяна в ръководството на НСО Задава се промяна в ръководството на НСО Очаква се началникът на Службата да предложи на президента друг заместник на мястото на навършващия пределна възраст Милен Русев Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Ще участва и министърката на финансите, както и други лица Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ ЕСА приютява сепаратисти от целия континент 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата Това сочи изследване на "Галъп" И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И той започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато стане напечено, коментира лидерката на БСП Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-депутатите
Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Преди година една контрабандна операция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, а сега е многократно повече, твърди говорител НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария 
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори