×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ще играя в Иран поне половин година, стресирах се, но плащат добре


23 Октомври 2012, Вторник, 14:23 ч.
Автор: Стела ГЕОРГИЕВА

На 26-ти мехр 1391 г. с първи мач и първа победа на Варамин карнобатлията започна да пише историята на новия си отбор

Карнобатлията Николай Николов беше в националния ни отбор по волейбол, завоювал 4-то място на олимпиадата в Лондон това лято. Следващите шест месеца той ще играе под номер 18 като централен блокировач за иранския новосформиран отбор Варамин в едноименния град, намиращ се на около 50 км. от столицата Техеран. На 17 октомври Ники и неговият тим изиграха първия си официален мач от иранското клубно първенство по волейбол като победиха гостите от Кашан с 3:0 гейма.

Веднага след първата победа, Ники Николов бе гост на българския консул в Иран, където прекара три часа със семейството на консула ни и други официални български лица.

 

- Ники, какви са първите ти впечатления от Иран?

- Пристигнах на 28 септември 2012 г. в Иран. Със сигурност това е много интересна държава, понеже е тотално различна с нашата. Няма нищо общо с нас. Това е коренно различен начин на живот, коренно различни правила. И със сигурност това, което успях да видя досега като стил на живеене и като манталитет не ми допада изобщо. Обаче не са лоши хора, просто са различни.

Иначе екипът, с който работя в клуба, съотборниците, с които тренирам, са много добри момчета. Към нас, чужденците, се отнасят с уважение.В отбора сме двама- аз и разпределителят Жорди Генс. Знаех предварително, че престоят ми тук ще е тежък. Но няма как, това е нашата работа- да се настройваме спрямо обстановката. Договорът ми засега е за шест месеца.

- Политическата обстановка не е спокойна, това вас като спортисти притеснява ли ви?

- Засега няма нищо притеснително, ние си говорим на тази тема всеки ден с момчетата от отбора. Една от най- обсъжданите теми тук са намеренията на Щатите и останалия свят да наложат петролно ембарго на страната и да забранят износа на петрол. А това със сигурност ще е доста сериозен удар за тях. Доларът тук скача с всеки ден, което за иранците е много тежко, понеже обезценява техните пари и определено внася допълнителна тежест. За нас, чужденците, това не оказва кой знае какво влияние, понеже ние получаваме заплатите си в чужда валута. Така, че ние не усещаме трудности, но за местните хора, чиято валута е реали и тумани, е много тежко. Като изключим това, аз друго напрежение не съм усетил.

- Разкажи ни за града, в който живееш сега.

- Живея в един малък град близо до столицата Техеран. Варамин се намира на около 50 км. от Техеран. Интересното е, че старото име на града е Варна. Градът е известен с изработването на едни от най- красивите персийски килими, търсени и ценени по цял свят.

Тъжен е пейзажът на Варамин. Виждам една картина, която е по- тъжна от българската. Къщите и блоковете изглеждат като недовършени, все едно гледаш груб строеж. Не са измазани. Мръсни и порутени сгради има наоколо, затрупани и от пустинните бури, и от цялата мръсотия, която ги заобикаля. И е невероятно прашно. Най- общо казано- ситуацията е много по- страшна от българската.

- Какъв е пейзажът?

- Градът е разположен в равнинна местност, почвата е глинено- пясъчна, зеленина почти не се вижда. Близо до Техеран планината има същия цвят. Потискащо е, защото съм свикнал, когато съм в Карнобат и в София да гледам зеленина, дървета, свежест. Тук това не съществува. И е много горещо, около 30 градуса и нагоре през деня, а навън слънцето направо те изгаря...

- Какви са условията на живот, има ли удобства за спортистите?

- На фона на града, в който съм, условията са добри. Когато пристигнах в града, направо се стресирах, а аз съм корав човек. Настанен съм в апартамент самостоятелно, както и испанецът. Хранят ни постоянно. Нямаме проблеми.

- Разкажи малко повече за отбора си в Иран.

- Матин Варамин се казва отборът. Новосъздаден клуб е, за първа година ще участва в първенството. За две седмици успяхме да изиграем шест контролни мача, от които три бяха срещу два много силни отбора. Единият тим отсега го гласят в първата тройка, води се за лидер. А другият, с който играхме е миналогодишният шампион на Иран. Победихме ги и двата отбора категорично. И от това мога да си направя преценка, че нашият отбор е доста сериозен. Понеже разпитах някои момчета, включително и приятел, българин, който играе за иранското първенство също, той ми каза, че е запознат със ситуацията тук и ние имаме много качествени ирански състезатели. Като се прибавят двамата чужденци- испанецът Жорди и аз, отборът става доста солиден и ще направи един добър дебют. Това е и нашата цел, затова сме дошли тук. Общо 12 са отборите, които се състезават в Суперлигата през настоящия сезон.  Следващият кръг е на 24 октомври.

- Владееш английски и италиански, сега какъв език учиш в Иран?

- Езикът, който се говори тук се нарича фарси. Вижда ми се доста труден. Този език е местна разновидност на арабския. Едва ли половин година ще ми стигне да го науча, но поне по- прости фрази да знам, ще е добре. Интернационалната фраза, което всичкия знаят е „Селям алейкум”. Първото, което научих е Как си?- Хуби?; Добре съм е Хубам; Добро утро е Собх хабека, а Ходафес означава довиждане.

- Как протичат тренировките ти с Варамин?

- Треньорите и целият екип- мениджър, скаутмен, лекарски екип, са иранци. При нас е масажистът на националния им отбор, който е работил с аржентинеца Хулио Веласко, който за трите години, през които е треньор на националите на Иран, направи чудеса с тях. Тук волейболът не е като в Европа, различен е. Не може да се обясни с думи, трябва да се види. Като професионалист го усещам, за зрителите това е трудно да се забележи. Лека- полека стават нещата и в скоро време всичко ще бъде наред.

Ясно ни е на всички, че Иран не може да бъде на нивото на Европа. Аз играх два сезона в Италия и идвайки тук, ми беше пределно ясно, че тук нивото няма как да е като там.

Да, Хулио Веласко направи промени в националния им отбор, но за да промениш цяло първенство са ти нужни много повече години. Любопитно е да се знае, че на абсолютно всяка тренировка тук домакинът на отбора носи огромна кутия със сладкиши и плодове. Аз обичам да си похапвам сладичко и нали нямам проблеми с килограмите, ям с удоволствие по време на тренировките. Любимите ми сладки са на вкус като козунак, но малки, а другите, които много ми харесват са по- лъскави, сметанови, като малки пасти. От плодовете ядем най- вече банани, но имат и едни странни по форма праскови- изглеждат сплескани като елипсовидни гевречета.

- Свикваш ли с местната кухня?

-  За съжаление, в ислямския свят, най- популярното месо е агнешкото. А аз за 26 години не се научих да го ям. В началото имах проблеми, но вече ми носят месо, което харесвам. Сред този свят, в който съм в момента, преоткривам една нова България и не може да си представите колко много започвам да я обичам.

- Как поддържаш връзка с близките си?

- Чрез интернет, всяко свободно време. Тук всички знаят, че съм женен мъж. Понеже ако искам приятелката ми да дойде да ме види, трябва да сме семейство. Тук са строги моралните правила. Има интернет и през свободното си време ползвам скайп. Даже си говорихме с моята приятелка и аз я питам: „Представяш ли си ако се бяхме родили 20 години по- рано и аз съм тук, а ти в България? И не можем да се чуваме , не можем да поддържаме някакъв контакт. На теб в България щеше да ти е тежко, да ти липсвам, но все пак си в къщи. Аз си признавам, че щях да пукна на втория ден”. А сателитната телевизия, която гледам е италианска.

- Мислиш ли за удължаване на престоя ти във Варамин?

- Нищо не се знае. Почти във всеки един от клубните отбори на Иран има по един или двама чужденци. Всеки от тях търпи тези тежки условия на живот заради само едно нещо- финансовата гледна точка. В момента Иран е една от най- платежоспособните държави във волейбола. След Турция и Русия това е третата волейболна държава. Дават невероятни пари, които не съм си представял, че тази страна може да ги дава за спорт. Както се казва за шест месеца всеки ще стисне дупе като знае, че ще си оправи после живота за няколко години напред.

- Наскоро се писа, че България е волейболната работилница на света. Наши волейболисти играят както в най-елитните първенства в Европа и Азия. Едно е общото обаче между всичките ни легионери - навсякъде те са лидери на отборите си, а българският им волейболен произход е приет за благородно потекло. Колко е вярно това, според теб?

- След този въпрос целият настръхнах. Да, това е самата истина. Говорихме се точно тази сутрин с Жорди, че в България има страшно много волейболисти и имаме много българи, които играят на най- високо световно ниво и след тях една още по- голяма бройка, които играят на едно средно и над средно ниво световен волейбол. Така, че наистина можем да кажем, че България е волейболна работилница спрямо мащаба на страната ни. И наистина хората оценяват труда ни навън.

- Иранските медии пишат за теб, че тази година си най- титулуваният чужденец, който играе в тяхното първенство и проявяват голям интерес към теб.

- Така е с оглед на това, че играя в националния отбор на България, че бях на Олимпийски игри, че станах четвърти на олимпиада- те това визират. Което показва, че колко много оценяват нашия труд- труда на чужденците. Защото ние откакто сме се прибрали от олимпиадата, като изключим обикновените хора(защото националите правим всичко това за тях), не мога да кажа, че съм имал даже едно телефонно обаждане към мен от поне едно официално лице, което да каже: „Браво за това, което направихте”.

- Наближава краят на октомври 2012 г. Коя година е според Иранското летоброене?

- В Иран е 1391 г., тече седмият месец мехр от годината. Часовата разлика с България е половин час. Петъкът е нашата неделя. А Нова година се празнува в края на март. Първата победа на моя отбор Варамин бе на 26-ти мехр 1391 г.

- Какво би казал на сънародниците си в България?

- На всички българи ще кажа кратко и ясно: Обичайте си България, защото не може да си представите колко е хубава!




2
Коментара
2
Коментара по темата
2.
С усмивка
23.10.2012 20:36:06
0
2
+
1.
С усмивка
23.10.2012 20:35:51
0
1
+
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори