Не купувам безобразно скъпата Нутела, а си я приготвям сама у дома от обикновени банани: Здравословна и вкусна!
За разлика от класическата Нутела, тя не съдържа палмово масло или рафинирана захар
Банановата Нутела е вкусен, гъст и леко сладък крем, който съчетава естествената сладост на зрелите банани с богатия вкус на какао и ядки.
За разлика от класическата Нутела, тя не съдържа палмово масло или рафинирана захар, което я прави идеален избор за всеки, който иска да се храни по-осъзнато, но все пак да се наслаждава на нещо сладко.
Този намаз е чудесен за закуска, лека закуска или като добавка към смутита, палачинки, овесени ядки или просто така – на лъжица.
Как да си направим здравословна Нутела от банани?
Съставки (за приблизително 400 г крем):
2 големи узрели банана
100 г лешници (може да се заменят с бадеми или кашу)
2 супени лъжици неподсладено какао (в идеалния случай качествено холандско или сурово)
2 супени лъжици кленов сироп (или мед, сироп от агаве или сироп от фурми)
1 ч.л. кокосово масло (за по-гладка текстура)
½ ч.л. смляна канела (по желание, за по-топъл вкус)
щипка морска сол
няколко капки екстракт от ванилия (по желание)
Приготвяне:
Приготвяне на ядките:
Запечете лешниците на сухо в тиган или във фурна (180°C за около 10 минути), докато започнат да ухаят ароматно.
След това ги увийте в кърпа и ги разтъркайте, за да отстраните люспите.
Смесване:
Поставете препечените ядки в мощен блендер или кухненски робот и пасирайте, докато започнат да се превръщат в паста – процесът отнема 5–10 минути, в зависимост от мощността на устройството.
Добавяне на останалите съставки:
Добавете бананите, какаото, сиропа, кокосовото масло, канелата, солта и ванилията към ядковата паста.
Разбъркайте, докато се образува гладка, лъскава и гъста смес.
Подправка:
Опитайте и коригирайте сладостта, ако е необходимо – ако бананите са много узрели, може да не е необходимо да добавяте още подсладител.
Съхранение:
Прехвърлете готовата бананова „Нутела“ в стъклен съд с капак и съхранявайте в хладилник. Ще издържи около 5–7 дни.
Съвети и вариации
Ако искате намазка без ядки, използвайте овесени ядки (около ½ чаша) и добавете малко растително мляко за по-гладка консистенция.
За още по-изразен шоколадов вкус можете да добавите 1-2 парченца разтопен тъмен шоколад.
Ако искате „Нутела“, подходяща за деца, пропуснете канелата и солта – ще бъде по-мека.
Пожелаваме ви добър апетит!
Гъсти мъгли, заледени пътища и ограничения по магистралите в навечерието на празниците
МВР предотврати имотна измама за стотици хиляди лева в "Малинова долина"
"Форбс": Илон Мъск е първият човек с нетно богатство от над 600 млрд. долара
Коледната украса крие сериозни рискове за домашните любимци, предупреждават ветеринари
След еврото: Цените на жилищата у нас ще скочат с до 10% още през 2026 година
Пламен Константинов остава в Локомотив Новосибирск до 2028 година
България и още 7 страни обявиха Русия за най-голямата заплаха за сигурността в Европа
Изискана рецепта с яйца и хайвер
Пиян поляк намушка българка след скандал в апартамент в Германия
ЦСКА финализира втори трансфер преди Коледа - централен защитник от Португалия
Цените на жилищата ще растат и през 2026 г., но с по-бавни темпове
Коледа издава изневерите: най-рисковото време за палавите съпрузи
