3 страхотни рецепти за хрупкави картофи на фурна
Не са ви необходими скъпи продукти, за да приготвите тези вкусни ястия
Всички знам, че т. нар. „пресни“ картофи са много вкусни, така че можете спокойно да ги варите, пържите и печете. Разбира се, най-добре е да ги приготвите във фурната - това ще подобри вкуса им и няма да навреди на фигурата ви.
И ако винаги се чудите какво да приготвите за вечеря, то сега ще ви предложим три страхотни рецепти за хрупкави картофи на фурна.
Ето ги и тях:
Хрупкави пресни картофи - рецепта с масло
Най-лесният вариант е да не използвате никакви допълнителни продукти, а просто да намажете картофите с масло и да ги изпечете.
Необходими съставки:
половин килограм пресни картофи;
две супени лъжици растително масло;
чаена лъжичка червен пипер;
сол, черен пипер.
Начин на приготвяне:
Първо, нека разберем дали е необходимо да варите картофите преди печене. Да, препоръчително е да правите това почти винаги - това ще ускори времето за готвене и ще ви даде увереност, че кореноплодите определено са сготвени докрай.
Измийте картофите, сложете ги в тенджера, залейте с вода, оставете да заври. След това варете 10 минути и след това отцедете в гевгир, за да се отцеди излишната вода.
Поставете сварените кореноплодни зеленчуци върху тава за печене и леко притиснете всеки един с лъжица или преса. Залейте с олио отгоре, поръсете със сол и подправки, сложете във фурната за 20 минути. По-добре е да се пече на 200 градуса по Целзий, за да се получи хрупкава коричка.
Печени пресни картофи в чеснова глазура
Тази рецепта е идеална за гастрономи - кореноплодният зеленчук придобива необичаен пикантен вкус, съчетава се добре както с месо, така и с риба.
Необходими съставки:
половин килограм пресни картофи;
две или три супени лъжици растително масло;
три супени лъжици соев сос;
три супени лъжици мед;
скилидка чесън;
сусамова лъжица сусам.
Начин на приготвяне:
Преди готвене картофите трябва да се измият добре и да се изхвърлят в гевгир. След това сложете широк тиган, намазан с олио, на котлона и го загрейте.
Сложете картофите и пържете под капака за 10 минути. Разклащайте тигана на всеки пет минути, за да се образува равномерна коричка.
В отделен съд смесете меда, нарязания чесън и соевия сос. Сложете картофите в тава за печене и, заливайки със соса, ги сложете във фурната за още 10-15 минути.
Периодично е необходимо да отваряте фурната и да заливате картофите със соса. В края на готвенето поръсете готовата вечеря със сусамови семена.
Пресни картофи във фурна с копър
Кореноплодни зеленчуци, приготвени по този начин, се наричат „хаселбек“. Това е метод, при който картофите се нарязват „на хармоника“ и се пекат по всякакъв удобен начин.
Необходими съставки:
килограм картофи;
две супени лъжици растително масло;
копър;
две супени лъжици галета;
сол, черен пипер.
Начин на приготвяне:
Пресните картофи с копър се приготвят много бързо. Трябва да измиете кореноплодите и да направите хоризонтални разрези на всеки един, без да спускате ножа докрай. Ще получите един вид „акордеон“.
В този вид сложете зеленчука в дълбока купа. Залейте с масло отгоре, поръсете със сол и черен пипер, разбъркайте добре, така че сосът да напои картофите.
Сложете зеленчука върху тава за печене, печете 20 минути на 200 градуса по Целзий. След това в отделен съд смесете нарязан копър и галета, поръсете кореноплода със сместа, печете отново на същата температура за 15 минути. / jenata.blitz.bg


















