Всяка година правя Лечо с тиквички за зимата – без капка оцет, а вкусът е божествен!
Забравете за скучните зимни туршии и заложете на тази богата и гъста версия на лечо, приготвена без грам оцет
Най-ароматното лечо с тиквички, което ще искате да приготвяте всяка година
Забравете за скучните зимни туршии и заложете на тази богата и гъста версия на лечо, приготвена без грам оцет. Резултатът е истинска домашна наслада – аромат, който изпълва кухнята, и вкус, който е дори по-добър от класическия вариант.
Необходими продукти:
1 кг тиквички (обелени)
2 кг домати (обелени)
500 г сладък пипер
Връзка магданоз
2 с.л. сол
1 с.л. захар
3 бр. дафинов лист
15 бр. люти чушлета (по желание)
Стъпка по стъпка приготвяне:
Доматена основа
Нарежете доматите на кубчета, сложете ги да заврят, намалете котлона и оставете да къкрят 20 минути.
Подготовка на зеленчуците
Нарежете тиквичките и сладкия пипер на кубчета, а магданоза – ситно.
Обогатяване на вкуса
Добавете захарта в доматите, разбъркайте и прибавете тиквичките. Варете 30 минути, докато омекнат.
Финални щрихи
Сложете чушките, подправките и продължете да готвите още 20 минути на полуотворен капак. Подсолете на вкус.
Ароматен завършек
Прибавете магданоза и гответе още 10 минути с отворен капак.
Съхранение
Сипете горещото лечо в стерилизирани буркани, затворете и обърнете, за да се запечата добре. Съхранявайте в килер или мазе.
Как да сервирате
Това лечо е идеално за гарнитура към картофи, паста, пържоли или риба. Можете да го поднесете и самостоятелно с прясно изпечен хляб – ароматът ще ви върне в летните дни.





















