Този сочен сладкиш със сливи е истински хит в Турция (ВИДЕО)
Правят го с ябълки и френско грозде, но аз експрериментирам с различни плодове
Преди няколко години този сладкиш би всички рекорди по гледания в турските кулинарни сайтове. Днес споделяме с вас рецептата.
"Този сладкиш стана хит в турските кулинарни сайтове, страници и блогове, само че беше с ябълки и сушено френско грозде. Аз пък реших да го приготвя със сезонни плодове, а именно сливи и боровинки. Получи се много вкусен, сочен и мек. Препоръчвам горещо да го приготвите в този вариант", пише кулинарният влогър Бахар Шен. Тя сподели и кратко видео с начина на приготвяне.
Сочен сладкиш със сливи
Продукти:
1 чаша кисело мляко (чаша от 200 мл)
1 чаша олио
1 чаша захар
3 яйца
1,5 ч. брашно
1 пак. бакпулвер (10 гр)
1 ч. л. ванилов екстракт
4-5 бр. сини сливи
Шепа боровинки
В подходяща купа смесете киселото мляко, олиото, захарта и ванилията. Бъркайте, докато се разтопи напълно захарта. Отделете една чаша от тази смес.
Към останалата смес добавете яйцата и разбъркайте добре до еднородна смес. Добавете брашното и бакпулвера и разбъркайте пак. Сместа трябва да е малко по-гъста от кексовата. Изсипете сместа в намазнена тава или форма.
Отгоре наредете сливите, нарязани на тънки филии (важно е да са тънки, за да не спаднат). Разпределете и боровинките. Запечете в загрята на 180 градуса фурна за около 30-35 минути или до суха клечка.
След като извадите от фурната, оставете за около 4-5 минути и след това залейте от заливката (отделената смес от олио, кисело мляко и захар). Оставете за около час, да се охлади и да попие заливката, след което сервирайте.



















