Съседката Петя ми даде чудна рецепта за свинско с кисело зеле, вкъщи го хапваме и през лятото
Вкусно и лесно
Съседката Петя от втория етаж на блока ми даде рецепта за свинско със зеле. Приготвям я вкъщи и през лятото и всички си облизваме пръстите.
Продукти за 8 порции:
800 гр свинско месо от плешка,
1, 5 кг кисело зеле,
1 глава лук,
100 мл. олио,
1 с.л. червен пипер,
сол,
черен пипер.
Рецепта:
Свинската плешка (800 г) се измива, нарязва се на хапки и те се запържват в малко олио от всички страни, докато променят цвета си.
След това се изваждат и в същата мазнина се запържва нарязаният на ситни кубчета лук (1 глава). Прибавя се червеният пипер (1 с.л.), месото се връща обратно и се залива с гореща вода. Оставя се да ври на умерен огън до пълното омекване на месото, около 25-30 минути.
Зелето (1 1/2 кг) се почиства от твърдите части и се нарязва на тънки ивици. Изсипва се в тава, заедно с останалата част от мазнината и се задушава във фурната до омекване. Накрая се прибавят свареното месо и солта и ястието се слага отново във фурната. Пече се на 180 градуса до готовност - около 20 минути.
По желание се поръсва с черен пипер.




















