Забравете за Одрин! Това е новата любима турска дестинация на българите, има дори от пиле мляко

Египетският пазар в сърцето на Истанбул привлича все повече посетители, а пазарлъкът е повече от задължителен!
Египетският пазар в Истанбул, известен още като известен още като Пазарът за подправки (Mısır Çarşısı), се превърна в абсолютен хит сред българските туристи през последната година. Разположен в сърцето на историческия квартал Еминьоню, мястото привлича хиляди посетители с ориенталския си чар, ароматите на подправки и богатия избор от местни деликатеси.
Според туроператори, броят на българите, посещаващи Египетския пазар, е нараснал рязко през последните месеци, измествайки дори култовия Капалъ чарши от върха на туристическите маршрути. Дори пазарите в Одрин вече са демоде, въпреки че градът е много по-близо и достъпен за нас.
„Няма пътешествие до Истанбул без Египетския пазар. Това е истински празник за сетивата – цветове, аромати, вкусове... Купуваме подправки за цяла година!“, казва Даниела Иванова, която посещава Истанбул за четвърти път.
Сред най-предпочитаните стоки от българските клиенти са шарени смеси за месо и риба, червен пипер, шафран, сушени плодове, турски локум, ядки и зехтини.
Въпреки че мястото е известно като Пазарът на подправките, там може да се намери всичко - от дрехи и вещи за бита, до всякакви продукти за кулинарията, заведения за хранене, сувенири и др. Пред всеки обект продавачи дебнат и черпят минувачите с локуми, баклави и чай. Не те задължават да им направиш оборот, но така зарибяват, че се чувстваш длъжен да си купиш поне нещо малко. Любопитното е, че на различните сергии едни и същи продукти са с големи разлики в цените. Ако килограм локум струва 700 лири при едните, при другите цената може да надхвърля и 1000. Е, разбира се, след пазарлъка сумата се изравнява.
„Българите, комшиите, обичат нашите продукти и знаят какво търсят. Те са едни от най-добрите клиенти – любезни, усмихнати и винаги се връщат. Затова и научих няколко думи на български – "евтино", ‘вкусно’, "подарък’", споделя със смях Хасан Юнал, собственик на щанд за подправки на пазара.
За да привлекат още повече клиенти от България, много търговци вече предлагат етикети и информация на български език, а някои дори приемат плащания в левове.
„Тук всичко е по-евтино и много по-качествено от това, което намираме у дома. А и атмосферата е несравнима – ориенталска музика, търговци, които се шегуват, черпят ни с чай... Това е преживяване, не просто пазаруване“, казва Гергана от Карнобат.
Построен през 1664 г., пазарът е бил място, където са се продавали предимно стоки, внесени от Египет. Оттук идва и името му. По-късно обаче той започва да се нарича и Базар на подправките, поради разнообразието от стоки и подправки, внасяни от различни страни, освен от Египет. Пазарът на подправките е изграден във формата на буквата "L" с общо 113 магазина. По време на Османската империя в продължение на много години базарът е действал като аптека. Въпреки че претърпява два големи пожара през 1691 г. и 1940 г., пазарът е възстановен, а последният основен ремонт е завършен през 2018 г. През пролетта на 2024 г. също избухна пожар, но за щастие огнеборците бързо се справиха със стихията, преди тя да нанесе големи щети на историческото място.
Египетският пазар е отворен всеки ден от 8:00 до 19:00 часа и е едно от най-оживените места в Истанбул. С нарастващия интерес от страна на българите, чаршията бързо се утвърждава като задължителна спирка в града край Босфора.






















