×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Юли идва с жега: До 40 градуса и почти без дъжд
  • Асен Василев остава единствен лидер на ПП
  • Бездомни кучета нападат деца и домашни любимци в софийско село
  • Вдигат пенсиите от 1 юли, но минималната остава под линията на бедност
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Направих уникална кашкавалена пита и най-накрая затворих устата на свекърва ми, която все ме подценява в кухнята


30 Юни 2025, Понеделник, 19:01 ч.
Автор: Флагман.бг

Рецептата е толкова проста, че всеки би се справил с нея

Дори и начинаещите в кухнята хора могат с лекота да направят такава кашкавалена  пита и да зарадват семействата си.

Готовата  пита е мека, вкусна и много се харесва. За да си омесите и вие такава кашкавалена пита, ще имате нужда от:

1 кг и 200 грама брашно,
3 яйца,
4 лъжички олио,
към 200 грама хладка водичка,
една малка лъжичка захар и още толкова сол,
едно пакетче мая,
към 300 грама кашкавал,
1/2 пакетче масло.

Първо трябва да замесим средно меко тесто. За тази цел използваме всички продукти с изключение на единия жълтък, кашкавала и маслото. Оставяме тестото да си “почине” към 30-ина минути. После го разделяме на четири еднакви топки.

Сега всяка една топка я разделяме на три. Разточваме ги на кори – трябва да са големи колкото обикновена чиния за хранене. След като първата кора е готова, намазваме отгоре с масло и поръсваме с малко настърган кашкавал. Върху тази кора слагаме следващата кора и повтаряме същото с маслото и кашкавала. Ред е на третата кора. Навиваме всичко на руло и с остър нож го разделяме на равни парчета. После подреждаме тези парчета в тава. Отгоре ги намазваме с малко жълтък и масло. Печем в умерена фурна, а малко преди да я извадим, по желание я поръсваме с малко кашкавал. Печем още малко. Вадим я, оставяме я да изстине и я сервираме.

А ето и как да си направите кашкавалки – пухкави, меки и много вкусни

Кашкавалки е правила почти всяка мама особено, ако семейството обича тестени закуски. Напоследък по-рядко приготвям тестени неща заради намаления състав на семейството, но тези кашкавалки си заслужават да си поиграете с тестото. Много са пухкави, на конци като козунак, ароматни и с една дума – чудесна закуска, която може да приготвите и детето да си носи в училище.

Като всяко тесто, това за кашкавалките иска време да втаса, да се оформи и да втаса втори път, така че не може да се каже, че те са в категорията на бързите закуски. Въпреки това, неделите са идеалните дни за приготвяне на разни тестени вкусотии, така че сложете си ги в плана за някой следващ неделен ден.

Продукти за направата им:

500 г. брашно + още около 50 г. за доомесване
7 г. суха мая (20 г. мая от кубче)
1 с. л. захар
1 с. л. сол
2 яйца (единият жълтък се оставя за намазване)
200 мл. прясно мляко
80 мл. олио
50 г. разтопено масло за намазване
200 г. настърган кашкавал (по желание може да смесите сирене и кашкавал)
шарена сол за поръсване
1 ч. л. кисело мляко

Приготвянето на кашкавалки:

Маята се разтваря в затопленото, но негорещо мляко заедно със захарта и се изчаква за кратко да се активира.

В купа се пресява брашното, добавят се солта, яйцата (без единия жълтък), олиото и млякото с маята. Омесва се гладко тесто, покрива се и се оставя да втаса на топло, докато удвои обема си.
Втасалото тесто се разделя на две топки и от всяка се разточва правоъгълна кора с дебелина около 0,5 см, която се намазва с разтопеното масло и се поръсва с настъргания кашкавал, а по желание и с шарена сол. Оставете си мъничко от кашкавала за да поръсите върху кашкавалките преди печене.

Тестото се завива на руло и се реже на охлювчета с големина около 2,5-3 см. Охлювчетата се подреждат в тава, покрита с хартия за печене и се оставят да втасат за 35-45 минути.

Жълтъкът се смесва с киселото мляко и кашкавалките се намазват, а отгоре се наръсват с останалия кашкавал. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса за 40-45 минути. За около 20 минути кашкавалките придобиват златист загар. Покрийте ги с лист алуминиево фолио за да не се препичат отгоре, а да останат златисти. Наблюдавайте ги, защото във вашата фурна може да се изпекат и за 35-40 минути.


В категории: Вкусно


1
Коментара
Сексът с тези зодии е трагедия
Сексът с тези зодии е трагедия 30/06/2025, Понеделник 22:00 0
Идеалното тегло според възрастта
Идеалното тегло според възрастта 30/06/2025, Понеделник 21:40 0
Беше просто блъскане, не любов
Беше просто блъскане, не любов 30/06/2025, Понеделник 21:21 1
Флагман.БГ Ето я новата армия на Бойко Борисов Ето я новата армия на Бойко Борисов 30/06/2025, Понеделник 19:40 6
1
Коментара по темата
1.
Ракиши
30.06.2025 19:48:43
0
1
Ако и издъня на свекървата 1 миризливо лице ше спре да говои за.цял живот
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Идеалното тегло според възрастта Идеалното тегло според възрастта Какво е здравословно за мъже и жени Изрод в САЩ запали горски пожар, за да убие огнеборци Изрод в САЩ запали горски пожар, за да убие огнеборци Случката е от щата Айдахо, който е доминиран от Републиканците и със сигурност левите ще политизират престъплението Защо в апартамента ни винаги мирише на лошо Защо в апартамента ни винаги мирише на лошо Причини, които често пропускаме Корупцията ти е по-голяма от корупцията ми Корупцията ти е по-голяма от корупцията ми "Какво толкова – само 6%". Ясно се чува, че срещу „помощта“ фирмите давали 6% на партията, но оправданието е: "не е ГЕРБ, да вземеш 20% аванс" Мистерията с леопарда: Виждали са го и в Румъния, и в Ловешко Мистерията с леопарда: Виждали са го и в Румъния, и в Ловешко Все още няма яснота как черният леопард е пристигнал в Шуменското, нито кой е неговият собственик Топ 5 зодии, които са въздух под налягане: Големи претенции, малко съдържание Топ 5 зодии, които са въздух под налягане: Големи претенции, малко съдържание Те се мислят за елит, но реалността често ги поставя в графа "самозаблуда" Ще подаде ли оставка кметът на София? Ако това стане, Общински съвет трябвало да се разпусне Ще подаде ли оставка кметът на София? Ако това стане, Общински съвет трябвало да се разпусне След корупционния скандал в Столична община е важно да разберем какъв ще бъде отговорът на администрацията му, каза Вили Лилков Полицаи от Несебър намериха 50 грама кокаин в автомобил Полицаи от Несебър намериха 50 грама кокаин в автомобил  42-годишен мъж е арестуван Това са зодиите, които все си падат по най-големите боклуци Това са зодиите, които все си падат по най-големите боклуци Вижте кои са те Проф. Георги Фотев: Скандалът в ПП е фалшив конструкт на атентаторите срещу тази партия Проф. Георги Фотев: Скандалът в ПП е фалшив конструкт на атентаторите срещу тази партия Това са объркани хора, които не споменаха нито един юридически факт, каза той
Българите реват от гръцкото море - всичко е поскъпнало здраво Българите реват от гръцкото море - всичко е поскъпнало здраво Гръцката салата е минимум 9 евро, фрапето 5 евро, пицата - 10 евро Сексът с тези зодии е трагедия Сексът с тези зодии е трагедия Те са най-слабите любовници Беше просто блъскане, не любов Беше просто блъскане, не любов Една жена си спомня как е била обект, а не партньор Това са зодиите, които винаги носят рога: Всички знаят, само те не Това са зодиите, които винаги носят рога: Всички знаят, само те не Те вярват в лоялност, вярност и доживотна романтика Лято, жега и опасност: Как да разпознаем, че получаваме инфаркт или инсулт Лято, жега и опасност: Как да разпознаем, че получаваме инфаркт или инсулт Високите температури, влагата и резките температурни колебания повишават натоварването на сърдечно-съдовата система Ето я новата армия на Бойко Борисов Ето я новата армия на Бойко Борисов ГЕРБ смени лидера на младежката си структура  Ужасни грешки, които допускаме с хладилника Ужасни грешки, които допускаме с хладилника Защо мирише, разваля храна и ни създава проблеми История, сглобена в зидове: Уникална сграда в Истанбул показва 1800 години градска еволюция История, сглобена в зидове: Уникална сграда в Истанбул показва 1800 години градска еволюция От Рим до Републиката, ето какво разказва една изоставена фасада Знаете ли каква е функцията на този бутон в колата Знаете ли каква е функцията на този бутон в колата Става дума за бутона за рециркулация на въздуха, често обозначаван със стрелка Най-силно издание на Джазче и нов хоризонт за фестивала в Лозенец Най-силно издание на Джазче и нов хоризонт за фестивала в Лозенец Хиляди пяха с Белослава, Живко Петров, Росен Захариев, Димитър Карамфилов, Димитър Семов
Нидал Алгафари Нидал Алгафари Още едни записи и ще се разпадне съвсем ПП
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, забелязала ли си, че най-големите тъпанари имат най-красивите жени?
- Ах, Митко... ласкател такъв...
Виц на деня Виц на деня - Съпругата ти с к'во се занимава?
- Разделя семейства.
- Извинявай! Почувствах се неудобно...
- Що бе? Затова е учила! Бракоразводен адвокат е...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Всеки мъж е много велик, докато жена му не го извика с цялото му име.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори