Откакто научих тази лесна рецепта, тиквичките вече не ги пържа
Стават невероятни, много по-вкусни и здравословни
Днес ви представяме рецепта за запеканка с тиквички. Алтернатива на вкусния зеленчук, който се приготвя по-здравословно, бързо, а е и много вкусно.
Необходими съставки:
тиквички – 3 бр. (750 g);
масло – 1 супена лъжица;
заквасена сметана – 350 г;
сирене от кисело мляко – 100 г;
копър – 1 връзка:
сушен чесън – 0,5 ч.л.;
сол, черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне:
Измийте тиквичките, отрежете краищата и ги нарежете на тънки кръгчета с дебелина около 5 мм.
Прехвърлете нарязаните тиквички в дълбок съд, добавете половин чаена лъжичка сол, малко черен пипер и разбъркайте добре.
Подготвяме плънката. В купа се смесват заквасената сметана, кашкавала, наситнения копър, сол, черен пипер и сух чесън. Разбъркайте добре до гладкост. Съдържанието на мазнини в заквасената сметана и сиренето не играе голяма роля. Но не трябва да използвате нискомаслено сирене от кисело мляко. По-добре е да използвате 5% или 9% сирене.
Формата за печене се намазва обилно с масло. Намаслете дъното и стените на формата. Наредете тиквичките. Изсипете плънката от крема сиренето върху цялата повърхност на тиквичките.
По желание отгоре може да се поръси с твърдо сирене. Тогава готовото ястие ще има вкусна коричка от сирене.
Запеканката се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути.
Готовият гювеч е много ароматен и апетитен. Трябва да се сервира веднага след изпичане. Такава гювеч ще бъде чудесно допълнение към месо и риба . Може да се яде и просто с парче хляб .

















