Имах малко останал козунак и спретнах тази вкусна торта с ягоди
Няма сложни съставки, не изисква печене, нито много време в кухнята - готова е за нула време
Ако имате останал козунак, задължително пробвайте тази рецепта. Оригиналната е с бишкоти или бисквити, но с козунак става още по-вкусна. Трябват ви малко съставки и нула усилия. Не е необходимо и печене.
Ето и необходимите продукти за торта с козунак и ягоди:
Козунак - около 300 грама (или за два реда в 24 см форма за торта)
Ягоди - около 200-300 грама или на вкус
Пудра захар - 200 грама
Маскарпоне/рикота/крема сирене (или от всичко по малко) - 500 грама
Заквасена сметана - 200 грама
Малко прясно мляко за потапяне на сухия козунак, може да се добави и малко кафе, както и една чаена лъжица ром или друг алкохол
Ванилова захар
Начин на приготвяне:
Нарежете ягодите на кубчета и ги поръсете с 1-2 супени лъжици захар и изчакайте да пуснат сок. През това време подгответе сухия козунак, нарежете го на филийки с дебелина 1,5 см. Пригответе крема - разбийте маскарпонето (рикота или крема сирене) със захарта, след което добавете заквасената сметана и отново разбъркайте. С готовия крем намажете тавичката, аз използвах 24 см форма с падащо дъно за торта. Потопете за 1-2 секунди от двете страни козунака в млякото, в което сме сложили малко ванилова захар, ром и кафе и го наредете в тавата. Отгоре сложете обилен слой от крема. Украсете с ягодите и сложете малко от сока, който са пуснали. Повторедете процедурата с останалия козунак и най-отгоре пак сложете ягоди. По желание може да поръсете и с кокосови стърготини.
Оставете в хладилник за няколко часа кремът да стегне и да се охлади. Това е всичко! Добър апетит!



















